Kezdőlap Címkék Szalman király

Címke: Szalman király

Megúszták a halálbüntetést a szaúdi újságíró gyilkosai

Két évvel ezelőtt fojtották meg szaúdi kommandósok Dzsamal Khasogdzsi ellenzéki újságírót Isztanbulban Szaúd Arábia főkonzulátusán. A hatvanéves Khasogdzsit csapdába csalták: hazája washingtoni nagykövete becsületszóra ígérte, hogy nem lesz bántódása.

A washingtoni nagykövet akkor nem volt más mint Szalman király fiatalabb fia. Az idősebb, Mohamed bin Szalman rendelte el a gyilkosságot. Azután persze mosta kezeit.

Szaúd Arábiában egy bíróság most hirdetett ítéletet másodfokon az ügyben: nyolc embert ítéltek életfogytiglanra. Első fokon még öten kaptak halálos ítéletet. Időközben azonban Dzsamal Khasogdzsi családját rávették: bocsássanak meg a gyilkosoknak. Erre hivatkozva enyhítettek a gyilkos kommandó ítéletén Szaúd Arábiában. Sokan úgy vélik, hogy a gyilkosok előbb szabadulnak majd hiszen parancsot teljesítettek: a trónörökös utasítását hajtották végre.

Trump: Szaúd Arábia fontosabb mint az igazság

A Washington Post, amelynek az ellenzéki újságíró dolgozott, szorgalmazta, hogy az USA vonja felelősségre Mohamed bin Szalman trónörököst. Válaszul a trónörökös egyik bizalmasa nyíltan megfenyegette Amerikát: amennyiben beperelik Mohamed bin Szalmant, akkor szakítanak Washingtonnal és Putyinnal kötnek szövetséget. Erre a fenyegetésre hivatkozva közölte azt Trump, hogy nekünk fontosabb Szaúd Arábia mint az, hogy mi az igazság az ellenzéki újságíró halála körül. Később kiderült: a Trump kormányzat előre rábólintott a gyilkosságra! Mohamed bin Szalman trónörökös megbeszélte az ügyet Jared Kushner-rel. Trump veje, aki az elnök közel-keleti főtanácsadója megnyugtatta a trónörököst: a vihar csak pár napig tart majd, azután minden marad a régiben. A bizalmas beszélgetést lehallgatta az orosz titkosszolgálat, amely megosztotta az információt Törökországgal. Erdogan elnök sietett megzsarolni Trumpot, aki jó arcot volt kénytelen vágni ahhoz, hogy korábbi szövetségeseit, a kurdokat kitegye a törökök támadásának Szíriában.

Mi lesz Putyin rendszerével, ha csökken az olajár?

Minden oroszok ura válságtanácskozást folytatott telefonon Szalman királlyal, a világ másik nagy olaj exportőrével. A téma az olajár csökkenése, mely nehéz helyzetbe hozhatja mind Oroszországot mind Szaúd Arábiát.

Mindkettőjüknek 60 dolláros hordónkénti ár kellene ahhoz, hogy finanszírozni tudják a költségvetést és az ambiciózus fejlesztési terveket. Nemrég még 70 dollár felett volt az olajár – ez az iráni válság miatt ment fel ilyen magasra, de most lefelé tart 50 dollár felé.

Kína a vírussal küzd

A kínaiak a világ legnagyobb olaj vásárlói, de a vírus-válság miatt napi 3 millió hordóval kevesebbet vásárolnak! Mi lesz így az olajexportőr országokkal? Az OPEC tagok kedden és szerdán egyeztetnek. Oroszország itt nem tag. Csak az úgynevezett OPEC+ tanácskozásokon szokott részt venni.

Putyin rendszere meginoghat

A nemzeti együttműködés orosz rendszerét mindenekelőtt az olaj és földgáz export finanszírozza. Miután a földgáz ár a kőolajhoz van kötve, ezért az olaj árának tartósan lefelé menő iránya komoly gondokat okozhat a gazdasági tervezőknek Moszkvában.

Az oroszok máris közölték: aktívan együttműködnek a kínaiakkal a korona vírus ellenszerének megtalálásában. Közben viszont nem engedik be a kínaiakat a hosszú közös határon. Ha a kínaiak hosszabb távon csak kevesebb kőolajat vesznek Oroszországtól az komoly gondot okozhat Putyin egész rendszerének, mely most épp átalakítás alatt áll. Putyin 2024 után már nem lehet elnök, valamit ki kell találni helyette. Akármit is találnak: azt meg kell szavaztatni az orosz polgárokkal! Ha az olajár csökkenése miatt lejtmenetbe indul az orosz gazdaság, akkor Putyinnak nehéz lesz olyan többséget felmutatnia, mely legitimálná hatalmát Oroszországban.

Trump szankciókkal akarja megállítani a törökök offenzíváját

“Trump nem adott szabad jelzést Erdogannak Szíriában!” – közölte Mike Pence alelnök, aki arról is beszámolt, hogy Trump felhívta a török elnököt. Határozottan kérte: állítsa le az offenzívát a kurd milícia ellen, melyet a hétvége óta Asszad hadserege is támogat!

A törökök és a szírek összecsapnak, akkor egy NATO állam kerül szembe egy olyan országgal, melyet az oroszok támogatnak! Ezt a kényes szituációt szeretné elkerülni Trump elnök, akit erre az oroszok is figyelmeztettek. A Szaúd Arábiában vendégeskedő Putyin üzent vendéglátóin keresztül Washingtonnak. Ahol értették a finom célzást.

100 milliárd dolláros szabadkereskedelmi szerződés

Ettől fosztja meg magát Törökország, ha nem állítja le az offenzívát. Legalábbis Trump elnök ezzel fenyegette meg Erdogan török elnököt. Steven Mnuchin pénzügyminiszter egyelőre csak kisebb konkrét szankciókat jelentett be mindenekelőtt a hadügyminisztérium és az energia minisztérium ellen Törökországban. Egy szankció viszont máris fájdalmat okozhat: az acél büntető vámját  megduplázták az amerikaiak. Ezentúl ez 50% lesz. Az igazi szankció persze a fegyver export korlátozása lenne, de erre aligha kerülhet sor.

Erősen meg van kötve az amerikaiak keze, mert Törökország már így is orosz rakétavédelmi rendszert vásárolt – amerikai helyett. Az Sz 400-as rakétavédelmi rendszer igen hatékony az F 35-ös amerikai harci gépek ellen, melyekkel sok légierő rendelkezik a Közel Keleten. Ez az orosz rendszer a drónok ellen is hatékony. Ezért Putyin ezt ajánlotta Szaúd Arábia figyelemébe amikor a világ legnagyobb olaj feldolgozó üzemét drón támadás érte. Az USA rögtön jelezte: képes megvédeni Szaúd Arábiát. Trump fegyverek és katonák  küldését hagyta jóvá Szaúd Arábia védelmének erősítése érdekében. Csakhogy Putyin mindennek ellenére Szalman király vendége volt. 2 milliárd dolláros befektetést ígért, és egyeztette a világ két legnagyobb olajexportáló államának érdekeit. Egyáltalán nem mellesleg megjegyezte

Az orosz vezérkar folyamatosan egyeztet a törökökkel

Moszkva semmiképp sem szeretne katonai konfliktust Törökországgal, mellyel az elmúlt években jó kapcsolatot alakított ki. Csakhogy Asszad elnökkel Szíriában még régebbi kapcsolat. Ezért a törökök és Szíria fegyveres erőinek összecsapását nemcsak Trump, de Putyin is mindenáron el akarja kerülni.

Az EU elítéli a törökök offenzíváját, de tart egy újabb migráns hullámtól

Erdogan elnök 3,5 millió szír migránssal fenyegette meg az Európai Uniót. A török külügyminiszter megerősítette a Deutsche Wellenek: Ankara ezt komolyan is gondolja! Horst Seehofer német belügyminiszter , aki nemrég a helyszínen járt francia kollégája és az uniós migrációs biztos társaságában, úgy nyilatkozott a német közszolgálati portálnak  , hogy mindenképp el kell kerülni egy olyan migráns hullámot mint amilyen 2015-ben bekövetkezett. Angela Merkel kancellár ezért is kötött 6 milliárd eurós megállapodást Erdogannal. Aki Szíriába akarja visszaküldeni a menekülteket. Csakhogy épp ellenségeinek, a kurdoknak a településeire. Akik elszántan küzdenek ez ellen, most már Szíria támogatásával.

Erdogan magára maradt, de Orbán Viktor kiállt mellette. A török elnök megköszönte a magyar kormányfőnek Bakuban – ahol mindketten a Türk Tanács ülésén vettek részt -, hogy megakadályozta Luxemburgban a külügyminiszterek értekezletén: az EU szigorúan elítélő nyilatkozatát. Heiko Maas német külügyminiszter mindenesetre kijelentette: a legfontosabb az, hogy fennmaradjon a párbeszéd az Európai Unió és Törökország között.

Lelőtték a királyi testőrség parancsnokát Szaud Arábiában

0

A tábornok, aki egyben Szalman király személyi testőre is volt egy baráti összejövetelen kapta a halálos golyót. Dzsiddában összeszólalkozott egy régi barátjával , aki hazament és fegyverrel tért vissza. Lelőtte a tábornokot és még két vendéget.

A kiérkező rendőrök elől elbarikádozta magát, és rájuk is tüzelt. Végül a rendőrök megölték a gyilkost, akinek a nevét nem közölte a szaúdi sajtó.

Mindez újra fényt vet arra, hogy a sivatagi királyságban még elevenek a középkori szokások amikor bizonyos sértéseket csakis vérrel lehetett megtorolni. A trónörökös, Mohamed bin Szalman herceg csak nemrég ismerte be: ő adott parancsot egy ellenzéki újságíró meggyilkolására! A szaúdi újságíró az Egyesült Államokban élt, és csak azután kereste fel hazája isztambuli főkonzulátusát, hogy Szaúd Arábia washingtoni nagykövete – aki egyébként szintén Szalman király fia – megesküdött: nem esik bántódása! A főkonzulátuson azután megfojtották az újságírót és feldarabolták. Az akciót egy kommandó hajtotta végre, melynek élén Szaúd Arábia trónörökösének bizalmi embere állt.

A király kivette a trónörökös kezéből a pénzügyek feletti ellenőrzést Szaúd Arábiában

0

Eddig Mohamed bin Szalman herceg döntött a dollár milliárdokról, melyeket Szaúd Arábia befektet, de ezentúl csakis maga az uralkodó aláírásával történhet bármilyen fontos döntés ezen a téren.

A londoni Guardian értesülése szerint: az uralkodó főtanácsadója vette át a pénzügyek intézését Rijádban. Muszaed al Aiban kitűnően ismeri a pénzpiacokat, mert az Egyesült Államokban a Harvard Egyetemen végzett. Mi váltotta ki Szalman király reakcióját? A szakértők két tényezőt említenek.

A Kashodzsi gyilkosság megdöbbentette az idős uralkodót

Szalman király nem tudott arról, hogy a trónörökös egy kommandót küldött Isztambulba az ellenzéki újságíró meggyilkolására. Arról pedig még kevésbé, hogy a Washington Postnak dolgozó újságíró csakis azért vállalkozott az életveszélyes útra, mert Szaúd Arábia nagykövete Washingtonban megesküdött: nem esik bántódása Isztambulban. A nagykövet Szalman király másik fia, Khalid volt akkoriban.

Khalid visszahívását és az új nagykövet kinevezését a király is csak utólag tudta meg

Mohamed bin Szalman herceg akkor jelentette be a döntést amikor Szalman király gépe felemelkedett a repülőtéren, hogy Kairóba menjen hivatalos látogatásra. Az új nagykövet egyébként a trónörökös reformista arculatát van hivatva javítani hiszen Reema bin Bandar hercegnő az első nő, aki Szaúd Arábiát a legfontosabb poszton Washingtonban képviseli. Ráadásul olyan nőről van szó, aki a királyi családban a női jogok szószólója volt. Annál is inkább hiszen az USA-ban nőtt fel, ahol édesapja, Bandar herceg is nagykövet volt. Mi lesz Khalid herceggel?

Az egykori vadászpilóta a hadsereg irányítója lesz

Bár névlegesen csak hadügyminiszter helyettes Khalid herceg, de valójában ő irányítja a hadsereget. A miniszter ugyanis nem más mint Mohamed bin Szalman trónörökös. Aki belevitte a megnyerhetetlen háborúba országát Jemenben. Ettől szabadulna most a trónörökös oly módon, hogy öccsét bízta meg a háború folytatásával. Egyúttal kivonta őt a tűzvonalból Washingtonban, ahol a Kashodzsi gyilkosság foltot ejtett mindkét herceg becsületén.

Lavrov orosz külügyminiszter fogadásán nem volt jelen a trónörökös

Mohamed bin Szalman szerepének a korlátozására utal, hogy nem tárgyalt Lavrov orosz külügyminiszterrel pedig két szempontból is nagyon fontos Oroszország Szaúd Arábiának. Az egyik az olajár kérdése, melyet ez a két olaj nagyhatalom együtt szokott meghatározni. A másik a szíriai rendezés, melyben kulcsszerepe van Oroszországnak miközben Szaúd Arábia kisodródott a perifériára, mert Asszad ellenfeleit támogatta, akik veszítettek a nyolcadik éve tartó polgárháborúban.
Szalman király és a trónörökös között tehát nincs minden rendben, de Rijádban kevéssé adnak hitelt annak, hogy ne Mohamed bin Szalman követné apját a trónon. Legalábbis amíg az öreg király él addig ez a forgatókönyv változatlanul érvényes. Aztán, hogy Szalman király halála után hogy dönt a hercegek tanácsa az utódlásáról, arról senki sem tudhat semmi biztosat Szaúd Arábiában.

Trump: Szaúd-Arábia királya két hétig sem tartaná magát nélkülünk

0

Barátom Szalman király, de mondtam neki: ha nem lenne amerikai katonai támogatás, akkor még két hétig se biztos, hogy tartani tudná magát! Így beszélt az Egyesült Államok elnöke legjobb arab szövetségeséről Mississippi államban, egy kampánygyűlésen.

Az Egyesült Államokban novemberben félidős választásokat tartanak. Donald Trumpnak fontos, hogy megmaradjon a republikánus többség a Kongresszusban Washingtonban. Ha ugyanis az ellenzéki demokraták kerülnének fölénybe, akkor lehetővé válna az impeachment, vagyis Trump elnök megfosztása elnöki hatalmától – jogi eszközökkel.

Trump tisztában van Szaúd-Arábia jelentőségével: első elnöki útja épp oda vezetett. Rijádban részt vett egy arab-muzulmán csúcstalálkozón. Egyidejűleg pedig egy 110 milliárd dolláros szerződést kötött a sivatagi királysággal amerikai fegyverek vásárlásáról. Később kiderült, hogy a hatalmas üzlet része egy még nagyobb megállapodásnak: az USA és Szaúd-Arábia 350 milliárd dolláros keretmegállapodást írt alá tíz évre. Trump persze cserében teljesít is: felmondta az atomalkut Szaúd-Arábia fő ellenfelével, Iránnal.

Az amerikai elnök minden szövetségesétől több pénzt szeretne kapni a katonai támogatásért cserébe. A NATO-csúcstalálkozókon rendszeresen szó van arról, hogy a szövetségeseknek többet kell betenniük a közös kalapba. Lengyelország, mely tart az orosz fenyegetéstől, az élen jár ebben. Nemrég kétmilliárd dollárt ajánlott azért Trumpnak, ha állandóan amerikai csapatokat állomásoztat a keleti határok közelében. A lengyelek azt is felajánlották: Trump-erődnek nevezik el az új létesítményt, mellyel amerikaiak védelmeznék Lengyelország keleti határait Oroszországgal szemben.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK