Miről tárgyalt a magyar vezérkari főnök helyettese az orosz katonai attaséval?

0
245
youtube.com

A NATO tagállamok diplomatáinak körében feltűnést és megütközést keltett, hogy a kínai nagykövetség ünnepi fogadásán Kajári Ferenc altábornagy hosszasan beszélgetett Szmirnov ezredessel, a távozó orosz katonai attaséval.

“Általában furcsának és nemkívánatosnak tartjuk az ilyen viselkedést, ráadásul azzal az orosz katonai attaséval, aki 100%-os valószínűséggel a katonai hírszerzés – GRU –  tisztje”

– mondta a Vsquare portálnak egy magát megnevezni nemkívánó magasrangú NATO tisztviselő Brüsszelben.

Jelenleg már csak Magyarországon van orosz katonai attasé, mert Putyin Ukrajna elleni agresszióját követően kiutasították őket a visegrádi országok. Magyarországon jelenleg öt orosz katonai attasé is akkreditálva van, ha a helyetteseket is beszámítjuk. A NATO központban úgy tartják számon a katonai attasékat mint akik a hírszerzés – a GRU – tisztjei. Magyarországon több orosz diplomata tartózkodik – a számuk 45 – mint a három másik visegrádi államban összesen! A visegrádi együttműködés lényegében összeomlott azt követően, hogy Orbán Viktor nyíltan oroszbarát politikát folytat még Putyin Ukrajna elleni agressziója után is.

Kajári tábornok a magyar katonai titkosszolgálat főnöke volt

2016-ban nevezték ki erre a fontos posztra az idén 57 éves főtisztet, aki szolgált Afganisztánban is, és Koszovóban az első magyar parancsnok volt a KFOR élén, amely a NATO nevében próbálja meg fenntartani a rendet az albán többség és a szerb kisebbség között. Szerbia és Oroszország rendkívüli mértékben érdeklődik Koszovó iránt.

Moszkva balkáni érdeklődése fokozódott az ukrajnai agressziót követően, a magyar diplomácia erőteljesen támogatja az oroszbarát erőket a térségben.

Legutóbb Szijjártó Péter külügyminiszter a Boszniai Szerb Köztársaság vezetőjének kampányzáró nagygyűlésén mondott beszédet – ékes szerb nyelven! Koszovói szolgálata után Kajári Ferenc visszatért a katonai titkosszolgálat élére. Innen léptették elő a vezérkari főnök helyettesévé, ahol a munkaköréhez tartozik a katonai titkosszolgálat felügyelete is. Nariskin tábornok családjának birtoka volt Magyarországon, valószínűleg menekülőútnak szánta. Nariskin tábornok az orosz titkosszolgálat főnöke, aki a hírek szerint nem helyeselte Putyin agresszióját Ukrajna ellen. Ezért az orosz elnök nyilvánosan megalázta a Védelmi Tanács ülésén, de nem váltotta le Nariskin tábornokot, aki kiszivárgott hírek szerint rendszeresen tárgyal a CIA igazgatójával William Burns-szel. A CIA igazgatója korábban moszkvai nagykövet volt tehát jó ismerőse Nariskin tábornoknak.

Orbán mindent Trump győzelmére tesz fel

A magyar miniszterelnök eddig ügyelt arra, hogy míg élesen konfrontálódik az Európai Unió vezetésével addig a NATO-val szemben jóval óvatosabb politikát folytat, mert tudja: az amerikaiak nem viccelnek! 2021-ben az USA stratégiai ellenfélnek nyilvánította Kínát és Oroszországot, Putyin Ukrajna elleni agresszióját követően a NATO tagállamok tömegesen utasítják ki az orosz diplomatákat, különösen azokat, akiket a titkosszolgálat tisztjeinek tartanak.

Ebben a helyzetben a kínai nagykövetség ünnepi fogadásán nyíltan beszélgetni az orosz katonai attaséval a magyar katonai titkosszolgálatot felügyelő vezérkari főnökhelyettesnek, nyílt kihívást jelent a NATO-val szemben.

Kajári Ferenc altábornagy tüntető gesztusa nyilvánvalóan Orbán Viktor utasítására történt vagyis a miniszterelnök ország – világ előtt igyekszik megerősíteni: számára a szoros kapcsolat Oroszországgal és Kínával stratégiai döntés akármit is gondol erről az Egyesült Államok vagy az Európai Unió. Trump, ha nyer megdorgálhatja ezért Orbán Viktort hiszen megüzente neki: nem ért egyet azzal, hogy a magyar miniszterelnök Putyin és Hszi Csin-ping kezét rázogatja. Dehát Trump maga is erre készül. Ezért lehet, hogy elnézi Orbán Viktornak az orosz és Kína-barát politikát hiszen Európában igen kevés szövetségese van. Orbán viszont Strasbourgban is jelezte: pezsgőt bont, ha Trump győz.

Kamala Harris viszont Trump szemére hányta, hogy olyan diktátorokkal és autokratákkal paktál mint Kim Dzson-gun, Hszi Csin-ping, Putyin és Orbán Viktor! Illusztris társaság …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .