Riadó Ukrajnában a brutális orosz támadás miatt

0
1177
x.com

Katonai célpontok mellett Ukrajna energiahálózatát támadta az orosz légierő, amely megsemmisített két F 16-os amerikai vadászgépet is Ivano-Frankivszkban. Putyin már korábban válaszcsapást jelentett be az ukrán hadsereg kurszki akciója miatt. A 10-15 ezer fős ukrán haderő orosz területen nyomult előre – először a két és féléve tartó háború kezdete óta. Egyidejűleg az ukrán légierő drónokkal támadta Moszkvát.

Putyin közölte, hogy ezek után semmiféle béketárgyalásról sem lehet szó Ukrajnával. Mindkét országtól, de különösen Ukrajnától hatalmas áldozatokat követel a háború, amely megnyerhetetlen, de mind Moszkva mind Kijev ennek ellenére egyre intenzívebben harcol, és elvet mindenféle kompromisszumot. Putyin elnök Trump győzelmére vár, mert tőle reméli a háború befejezését. Az ukránok abban bíznak, hogy a demokrata adminisztráció folytathatja Washingtonban, és az Európai Unió továbbra is maximálisan támogatja őket. Kérdés, hogy ebben nem kell-e majd csalatkoznia Ukrajnának, mert az amerikai közvélemény nem helyesli a katonai költségvetés fokozását. Németország a maga részéről jelezte, hogy jövőre csak kevesebb pénzt szánhat Ukrajnának, mert a költségvetési korlátok nem tesznek többet lehetővé.

Van-e esély a békére vagy legalább fegyverszünetre?

Zelenszkij elnök újabb békekonferenciát szeretne, melyre meghívnák Oroszországot is. Putyin válasza ismert. Kuleba ukrán külügyminiszter elutazott Pekingbe, mert Kína korábban két béketervet is előterjesztett – minden eredmény nélkül.

“Mindenkinek arra kellene törekednie, hogy ne legyenek újabb háborúk, vagy ha valahol mégiscsak elkezdődik, az érjen véget minél hamarabb” – írja Andor László a Mércében. Az egykori brüsszeli biztos rámutat arra, hogy “az új biztonságpolitikában a keleti európai háborúskodás jelenik meg normál állapotként.”

Andor László hozzáteszi:

”Lengyelország már már eszelős módon a GDP 4%-ára emeli a hadikiadásokat.”

Értelmetlen háború? A 92 éves Szinetár Miklós értelmetlennek nevezte az orosz-ukrán háborút, az Élet és Irodalom meg is bírálta ezért. Ferenc pápa is hiába emel szót a béke mellett.

Ehelyett “az újabb erőfeszítésekre és áldozathozatalra buzdító háborús propaganda minden oldalon használja a romantika eszközeit, blokkolja a komplex gondolkodást, sematizál és butít” – írja Andor László az orosz – ukrán háborúról a Mércében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .