Könnyebb lesz kölcsönből korszerűsíteni

0
691

Hétfőtől enyhébb feltételekkel lehet kamatmentes kölcsönt kapni a lakossági épületkorszerűsítésre. A szűk 115 milliárdos keretből elsősorban társasházak energiafogyasztását és a megújulók használatát lehet korszerűsíteni.

Bár április óta „pénz az ablakban”, mindeddig nem fogyott el a keret a lakóépületek energiahatékonyságának és megújulóenergia-felhasználásának javítására kiírt uniós pályázati keret. A két kiírás egyikében a közép-magyarországi régióra 105,2 milliárd, a másikban a főváros és környékére 9,41 milliárdot lehet elnyerni. (A különbségtétel oka az, hogy a középső országrész – hazánkban egyedüliként – eléri, sőt, meghaladja az Európai Unió fejlettségi átlagát.)

A pályázatból elsősorban ablakcsere, épület külső hőszigetelése, kazáncsere, napelemes és napkollektoros fejlesztés végezhető el. Becslések szerint körülbelül 25 ezer lakás válhat korszerűbbé.

A mostani könnyítés után 2 millió helyett már 5 millió forintnál húzódik az a hitel-értékhatár,

ameddig nem szükséges ingatlanfedezetet adni.

Efelett a felújítandó épület a fedezeti biztosíték (része), de ugyancsak mostantól más ingatlant is elfogadnak erre a célra.

Nem változott azonban a pályázat főbb tartalma, azaz hogy az energiahatékonyság javítására társasházak és társasházi lakások mellett családi otthonok is elnyerhetnek pénzt. A megújuló energia (például napkollektor) beépítésére csak a lakóközösségek és a családi házak pályázhatnak, a többlakásos épületek lakásai viszont nem.

A húsz év futamidejű kölcsön kamatmentes (és egyéb költségek se számolhatók fel), de 10 százalék önerőt kérnek hozzá. Fontos tudni, hogy magánszemélyek (praktikusan családi házak tulajdonosai) fél- és 10 millió közti kölcsönt kaphatnak, a társasházak pedig lakásonként fél- és 7 millió közöttit. A hitelprogram kiírási időtartama meglehetősen hosszú, a kérelmeket 2022. december 31-éig lehet benyújtani.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .