Újra letartóztatták Czeglédy Csabát

0
1527
Czeglédy Csaba a bíróságon. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szegeden rendelték el a politikus előzetes letartóztatását.

A csalással vádolt Czeglédy Csabát a múlt héten kiengedték az előzetesből, miután összegyűjtötte a szükséges aláírásokat, így elindul a választáson. Alig egy nappal később azonban újra őrizetbe vették, miután felfüggesztették mentelmi jogát. Előtte a Független Hírügynökségnek azt mondta:

a hatalmon lévő pártok félnek attól, ha ő szabadlábon van.

A Csongrád Megyei Főügyészség most azért kezdeményezte az előzetes letartóztatását, mert „a képviselőjelöltként szerzett mentelmi jog, amely miatt az előzetes letartóztatást meg kellett szüntetni, nem eredményezett változást azokban a körülményekben, amelyek az előzetes letartóztatást indokolják”. Vagyis: továbbra is fennáll a több mint hatmilliárdos,

bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás

bűntettének megalapozott gyanúja, valamint a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye.

A tárgyalásra Gyurcsány Ferenc is elment Szegedre, és előtte azt mondta: „A legelső perctől kezdve

azt a hamis, megalapozatlan, hazug látszatot kívánják kelteni, hogy Czeglédy Csabának köze van a demokratikus ellenzéki pártok finanszírozásához,

és az ügy mögött tiltott pártfinanszírozás van”. Azt is mondta: az ügyben már több helyreigazítási pert nyertek. Szerinte „Orbán gyáva, a köztünk lévő politikai küzdelmet politikán kívüli eszközökkel, az  igazságszolgáltatással próbálja befolyásolni.

Az ítélethozatal után Gyurcsány arról beszélt, hogy Czeglédy egyetlen mondatot mondott, amikor kijött a tárgyalóteremből: „Vége van a jogállamnak.”

Szanka Ferenc, a megyei ügyészség szóvivője azt mondta: a bíróság osztotta az álláspontjukat, miszerint „fennáll a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye”.

A bíróság azt is megállapította, hogy Czeglédyt jogszerűen vették őrizetbe.

Hankó Faragó Miklós, Czeglédy ügyvédje a döntés után újságíróknak elmondta, fellebbeznek. Szerinte Czeglédy Csaba mentelmi jogát egy újabb bűncselekmény, gazdasági csalás gyanúja ügyében nem függesztette fel a Nemzeti Választási Bizottság, mivel azzal addig meg sem gyanúsították.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .