Több tízmillió a pártok büntetése

0
967

Több tízmillió forint az összege azoknak a büntetéseknek, amelyekkel a számvevőszék megbüntetni tervezi ellenzéki pártokat. Ugyanazzal az indokkal, a piacinál olcsóbb irodabérlet miatt. Az érintettek politikai megrendelésről beszélnek. Az ÁSZ szerint minden törvényes.

Amint azt megírtuk, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a piacinál alacsonyabb irodabérleti díj miatt tervezi megbüntetni az LMP-t, az Együttet és a Párbeszédet és a DK-t. Azóta jelentkezett a Liberálisok is. A büntetések összege már több tízmillió forint. A büntetés akkor válik véglegessé, ha az ÁSZ megkapja a pártok észrevételeit és elutasítja azokat. Fellebbezés nincs.

Orbán és rezsimje retteg a bukástól – közölte Juhász Péter, az Együtt elnöke, aki vérlázítónak tartja, hogy az ÁSZ a Fidesz pártállami módszereit kiszolgálva, adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat a 2018-as választások előtt.

Putyini világ épül, közép-ázsiai illiberális országokban jellemző a politikai ellenfelek ilyen módszerekkel történő kiiktatása. Az Együtt hivatali hatalommal való visszaélésnek tartja az ÁSZ akcióját.

Ha megkapja a jelentéstervezetben foglalt 19 milliós büntetést az Együtt, akkor

januárban és februárban nem lesz pénze semmire.

Éppen ezért az Együtt adományokat vár.

Az ÁSZ szerint az Együtt a piaci árnál 50 százalékkal kevesebbért bérli irodáját. Juhász Péter leszögezte: törvényesen bérlik az irodát, 2014 októbere óta változatlan jogi és pénzügyi konstrukcióban. Az iroda egy része képviselői iroda, így a Parlament fizeti. Az Együtt és az Országgyűlés is a piaci árat fizeti az ingatlanért.

Abból is jól látszik a számvevőszék büntetésének politikai indíttatása, hogy az Együtt irodabérlési szerződését már 2014-es vizsgálatoknál is látták, akkor mégsem volt ellene semmi kifogásuk – mondja Juhász.

A párt végleges jelentés után

kellő időben feljelentést tesz,

valamint nemzetközi szervezetekhez és a diplomáciai testülethez fordul.

A Liberálisokat is megbüntette az ÁSZ, több, mint tízmillióra – tudatta a párt. Szerintük egyértelmű és nyilvánvaló, hogy a szervezet

a Fidesz megrendelésére járt el,

és a büntetések miatt veszélybe került az ellenzék választási részvétele. A Liberálisok évek óta ugyanazt a gazdálkodási gyakorlatot követik, az ÁSZ a legutóbbi ellenőrzés során semmi kivetnivalót nem talált a könyvelésünkben.

A Fodor Gábor vezette párt Guy Verhofstadthoz,

az ALDE európai parlamenti frakciójának vezetőjéhez fordul,

és arra kérik a többi ellenzéki pártot, hogy hasonlóképpen járjanak el nemzetközi partnereiknél, jelezzék jogtalan büntetésüket európai pártcsaládjuk felé. A cél, hogy az Európai Unió vezetői is értesüljenek arról, az Orbán-kormány hogyan lehetetlenítené el az ellenzéki pártok működését, illetve indulását a választáson.

Az Állami Számvevőszék csak az ellenőrzött szervezetek „észrevételezése” után véglegesíti és hozza nyilvánosságra az érintett pártok gazdálkodásáról szóló jelentését – közölte az ÁSZ.

A közlemény szerint az ÁSZ júliusban nyilvánosságra hozott ellenőrzési ütemtervének megfelelően az LMP, a DK, az MSZP, a Magyar Liberális Párt, az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért Párt 2015. és 2016. évi ellenőrzéséről szóló jelentéstervezeteket észrevételezése megküldte az érintetteknek. A második fél évre vonatkozó ütemtervben szerepelt még az MSZP és a Jobbik ellenőrzése is (a Fideszé és a KDNP-é nem).

Az ÁSZ a pártok ellenőrzését a rendszerváltás óta, az érintettek számára is nyomon követhető ütemezés szerint végzi – tudatták.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy 2014. január 1-jén módosult a pártok tiltott támogatására vonatkozó szabályozás. Tilos jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása, és tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül az, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel szolgáltatásokat. Ilyen a plakátkihelyezés, a ingatlanbérlet és a könyvelési szolgáltatás.

Ha egy párt részére a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, köteles meghatározni annak értékét. Ha ezt nem teszi meg, az értéket az ÁSZ állapítja meg.

Az ÁSZ a Jobbikot is megbüntette politikai plakátok helyeinek a tarifaárnál olcsóbb bérlésére hivatkozva. Az összbüntetés meghaladja a 660 millió forintot. A jelentéstervezetből hiányzik az állítás bizonyítása.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .