Irodabérlés miatt büntet ellenzéki pártokat az ÁSZ

0
824

Négy kispártot sújtott büntetéssel a számvevőszék. Az Együtt, a Párbeszéd, a DK és az LMP kapott többmilliós büntetést irodabérlés állítólagos szabálytalansága miatt – írta merce.hu. Indoklás éppúgy nincs, mint a Jobbik 663 milliós elmarasztalásakor.

A Jobbik után újabb 4 párt, az LMP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd kapott büntetést az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ). Mind a négy párt esetében az irodabérlést találta tiltott támogatásnak az ÁSZ. A pártok szerint az ÁSZ döntései nevetségesek.

Az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, és a DK is megerősítette a Mérce értesülését, hogy az Állami Számvevőszék a 2015-ös és a 2016-os évi gazdálkodás vizsgálatakor megbírságolta a pártokat, 5 és 10 millió forint közötti összegre. A bírságokban közös,

hogy a számvevőszék nem fűzött indoklást a bíráság összegéhez.

A Párbeszéd központi irodájának bérlése kapcsán állapította meg az ÁSZ, hogy tiltott állami támogatást vesznek igénybe. Az esetben az a furcsa, hogy ez ugyanaz a 2014-ben keletkezett irodabérlet, amit az az évi jelentésében már vizsgált az ÁSZ, de akkor nem talált benne kivetnivalót. Sőt, az irodát, mivel azt a képviselőknek járó irodabérlet terhére bérli a Párbeszéd, hivatalosan az Országgyűlés Hivatala is bérli egyharmad részben, és az sem talált hibát a szerződésben.

A Párbeszéd azt is elmondta a Mércének, hogy őket az Együttel és a MOMÁ-val közös, 2016-os plakátkampányuk miatt is megbüntették, mivel az ÁSZ szerint piaci ár alatt dolgoztattak. Ezt a párt azért tartja nevetségesnek, mert egy ismert piaci közvetítő szereplőn keresztül vásároltak plakátokat, teljesen a piaci ár alapján. A plakátcégekkel nem is kerültek kapcsolatba.

Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője elmondta, szerinte ez

politikai megrendelésre készült jelentéstervezet,

amelynek lényege, hogy a Jobbik illegális finanszírozási ügyével összekössék a többi ellenzéki pártot.

Szigetvári Viktor is önkényesnek nevezi az ÁSZ döntését, amit az Együtt szerdán kapott kézhez. Náluk is hasonló a helyzet, egy 2014 óta bérelt iroda, amit már ellenőrzött az ÁSZ, és részben az Országgyűlés Hivatala intézi a bérlést. Szigetvári szerint az ÁSZ döntése elfogadhatatlan és észrevételezni fogják, bár – mint hozzátette – ez egyszerűbb lenne, ha bármilyen konkrétumot írt volna az ÁSZ a jelentésében, miért és milyen alapon szabta ki ezt a  büntetést.

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója is hasonló problémákat vetetett fel. Náluk 25 vidéki és 2 központi irodát vizsgálhatott az ÁSZ, de a jelentéstervezet nem mondja meg még azt sem, mely irodákat és milyen alapon tartotta illegális támogatásnak a szervezet. Sebián szerint azért is nevetséges a büntetés, mert az ÁSZ nem vette figyelembe, hogy 2014 óta bérlik azok nagy részét, van, amelyikben felújítást is végeztek, így növekedett a bérlés óta az ingatlan értéke. Szerinte az ÁSZ-nak inkább örülnie kéne, hogy nem borzasztó drágán bérelnek a pártok ingatlanokat. Úgy gondolja, ez a mostani büntetés a Jobbikra kiszabott büntetés folytatása, az ellenzéki pártok ellehetetlenítéséről szól.

A merce úgy tudja, hogy az ÁSZ az LMP-t is megbüntette irodabérlés miatt, de mivel még nem kapták kézhez a jelentéstervezetet, nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

A pártoknak 15 napjuk van észrevételezni a jelentéstervezetet, de fellebbezni nincs lehetőségük a büntetés után.

Az ÁSZ a Jobbik óriásbüntetése esetében is úgy járt el, hogy a jelentéstervezetben nem közölte, milyen számítással jutott arra a következtetésre, hogy 331 millió forint tiltott támogatást talált, amivel megegyező összeggel kell csökkenteni a következő évi költségvetési juttatást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .