Putyin Kolcsak admirális politikai posztját újítaná fel?

0
722
wikipedia

Legfelső vezér – verhovnij pravityel – volt az elnevezése azoknak, akik a bolsevikok elleni polgárháborút irányították 1918 és 1921 között Oroszországban. Kolcsak admirális rendszerét Nyugaton is elismerték mindaddig amíg a katonai vereségek miatt a fehér hadsereg össze nem omlott.

Kolcsak admirálist kivégezték, utódai menekülésre kényszerültek. Most az orosz sajtó szerint felmerült az ötlet: Putyin elnök legyen a legfelső vezér! Oroszország majd mindenható ura 2024-ig elnöke hazájának, de utána már nem lehet újraválasztani. Ezért most alkotmány reform van folyamatban, melyet maga Putyin jelentett be.

“Az elnöknek nincsen erről kialakult álláspontja”

Ezt válaszolta Dmitrij Peskov elnöki szóvivő amikor az újságírók arról faggatták, hogy valóban a fehér tábornokok címét akarja felújítani Putyin, aki hosszú ideig a kommunista párt tagja és a titkosszolgálat tisztje volt a Szovjetunióban. Aki elintézte, hogy Lenin holtteste és mauzóleuma maradt a Vörös téren Moszkvában.

Az ügy pikantériája, hogy Zsirinovszkij, a neonáci párt fővezére már évek óta javasolja ennek a címnek a visszaállítását mondván ez legalább orosz elnevezés. Ellentétben a prezidenttel, amely Nyugatról származik. Persze mindenki tudja, hogy nem az elnevezés az igazán fontos hanem az, hogy a nyugati szabályokkal ellentétben a legfelső vezér olyan mint a cár vagyis teljhatalommal rendelkezik!

Az orosz polgárháborúban mindkét oldalon hierarchikus katonás rendszer alakult ki: Lenin a Kremlben, Kolcsak admirális a fehér seregek élén. Sztálin ezt a rendszert tökéletesítette. Utódai ugyan korlátozták az első számú vezető hatalmát, de a lényegen nemigen változtattak. Vagyis a legfelső vezér megfelelő elnevezés lett volna a bolsevik vezetőkre is.

Putyin választott diktátor

Putyin hívei arra hívják fel – joggal a figyelmet – hogy az orosz elnök választásokon győzött vagyis megvan a demokratikus legitimációja. Ellentétben történelmi elődeivel mint Lenin, Sztálin vagy épp Kolcsak admirális.

Akar-e még választásokat Putyin? Az oroszok még sohasem éltek olyan jól mint az elmúlt húsz évben, de ez a folyamat leállt. Az életszínvonal növekedése megtorpant, és Putyin már nem lehet olyan biztos, hogy legközelebb is megválasztanák. Erre lehet jó a legfelső vezér címe, amelyhez nem kell demokratikus legitimáció …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..