Putyin 2,3 millió forintos havi fizetéssel keres kémeket, de hiába

0
849
Pinterest

Ukrajnában egyre nagyobb az orosz hírszerzők hiánya, mert nemcsak az ukrán kémelhárítás, de a lakosság egy része is vadászik rájuk. Emiatt az FSZB – a KGB utód szervezete – toborzó kampányt hirdetett rekord fizetéssel.

Egy tapasztalt hírszerző akár 2,3 millió forintos fizetést is kaphat havonta, ha vállalja: Ukrajnában fejti ki áldásos tevékenységét. Ez hatszoros-nyolcszorosa annak, amelyet egy hírszerző keres az FSZB szolgálatában, de így se nagyon akad jelentkező. Már a nyugdíjasokat is megszólították, de a 400 kiküldött toborzó levélre mindössze harmincan válaszoltak úgy, hogy fontolóra veszik a dolgot.

A kémeket általában könnyen ítélik halálra, de Ukrajnában ehhez az is hozzájárul, hogy brutális kihallgatás során próbálnak meg tőlük információkhoz jutni. Az ukrán kémelhárítás arra kiváncsi elsősorban, hogy kik a megbízhatatlanok az ukrán hadsereg és titkosszolgálat soraiban. Zelenszkij elnök nemrég leváltotta a titkosszolgálat vezetőjét, aki pedig gyerekkori jóbarátja volt. A hozzá nem   értő, de igen lojális botcsinálta tábornok helyett egy profit neveztek ki. Aki máris megkezdte a titkosszolgálat átszervezését Ukrajnában.

Toborzás és fenyegetés

Azokat az FSZB tiszteket, akik megtagadják az áthelyezést Ukrajnába szibériai posztokra küldik. Sokan orvosi papírokkal próbálnak meg kibújni az alól, hogy az ukrán frontra küldjék őket.

Közben az FSZB módosította a felvételi kritériumokat, hogy növelje a jelentkezők számát. Ezentúl már nem kell egyetemi végzettség ahhoz, hogy valaki az állambiztonságnál szolgáljon, elég az érettségi is. Korábban kötelező volt a katonai szolgálat, de most ettől is eltekintenek, mert szükség törvényt bont.

A hadsereg már a börtönökben is toboroz, mert az oroszok komoly létszám gondokkal küszködnek Ukrajnában.

A kilencvenes években Putyin szervezte át a KGB-t és indította útjára az FSZB-t. Utóda az a Nyikolaj Patrusev lett, aki jelenleg a Védelmi Tanács titkára vagyis az orosz vezetés egyik legfontosabb embere. A titkosszolgálat ebben az időben elit szervezet volt, amely kulcsszerepet játszott Oroszország életében. Meg nem erősített hírek szerint Putyin és egykori titkosszolgálati cimborái döntöttek a háború mellett, és a katonákat meg sem kérdezték erről. Az FSZB csúnya értékelési hibát követett el amikor azt közölte Putyinnal, hogy Ukrajna egy villámháborúval  nemcsakhogy legyőzhető, de át is lehet állítani Oroszország oldalára. A rossz értékelést készítő FSZB tábornokokat Putyin lecsukatta, az Ukrajnában harcoló orosz alakulatok élére új parancsnokot állított, de az eredmények szerények.

Putyin fő problémája az, hogy a hadsereg és a titkosszolgálat tisztikarában mind kevesebben hisznek abban, hogy a háború megnyerhető Ukrajnában.

Lavrov külügyminiszter szerint a cél a Zelenszkij rendszer leváltása. Zelenszkij ukrán elnök szerint semmiféle területi engedményt nem adnak Oroszországnak, a háború addig tart amíg a Krím is vissza nem kerül Kijev ellenőrzése alá. A Krím félszigetet 2014-ben annektálta Oroszország. Putyin elnök – arcának elvesztése nélkül aligha adhatná vissza Ukrajnának.

A háború így sokáig elhúzódhat, mert mindkét fél kompromisszum képtelen annak ellenére, hogy a veszteségek emberekben és anyagiakban rettenetesek mind Ukrajnában mind pedig Oroszországban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .