2018 legjobbjai – Miccsináltál 30 éve, picinypofám?

5
44663

„30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!” Ezt válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök a magánrepülős utazásait firtató kérdésre.

Nem elég, hogy pökhendi, arrogáns és lekezelő volt a válaszod, még hazudtál is picinypofám. Elmondom neked, hogy mit csináltál harminc évvel ezelőtt. Jól emlékszem azokra az időkre, nem vagyok annyira hülye, amilyennek látni szeretnél.

Harminc évvel ezelőtt picinypofám te még gúnyolódtál a vallásos embereken. Gúnyt űztél a hitükből, és amikor a magyar országgyűlésben valamelyik kereszténydemokrata képviselő kapott szót, te már lökted is a szöveget: csuhások, térdre! Kértél azóta bocsánatot ezért, bárkitől?

Ilyen voltál, picinypofám. Nem magánrepülő vitt a Vidi meccseire, hanem te rohantál ki a plenáris ülésről, amikor az akkori miniszterelnök, Antall József Trianon emléknapot hirdetett a parlamentben. Ilyen voltál picinypofám, és a társaid, akikből államfőt és házelnököt csináltál, ugyancsak ilyenek voltak.

És arra emlékszel picinypofám, hogy mit mondtál akkoriban az öregekről? Hogy az idősek felélik a fiatalok jövőjét. Ez is te voltál picinypofám, hiába vakítod most a nagygéci Bözsi nénit Erzsébet-utalványokkal.

Mondjam még, hogy mi mindent csináltatok harminc évvel ezelőtt? Például a Kínai Népköztársaság által elnyomott Tibet mellett tüntettek. Lengettétek a tibeti zászlót, míg csak izomlázat nem kaptatok.

Nem magánrepülőn utaztál, picinypofám, akkoriban még Zsigulira is alig futotta neked. Jöttél egy kis faluból, és a jó sorsod összehozott azokkal az okos fiatalemberekkel, akiknek volt gyerekszobájuk, és könyvekkel teli lakásból indultak minden reggel iskolába, majd később munkába. Soha nem tudtad megbocsátani a szabaddemokratáknak, hogy megtanítottak késsel, villával enni. Ezért gyűlölöd őket mind a mai napig picinypofám. Mert segítettek neked. Könyveket adtak a kezedbe, filmeket ajánlottak, színházba vittek. Magas, okos fiatalemberek voltak a te tanítóid, szó szerint is fel kellett nézned rájuk. Tanultál tőlük, mert agyad volt hozzá, csak a lényeget, a demokrácia szeretetét nem sikerült elsajátítanod soha. Sem a tisztességet, picinypofám. Igaz, ez nem is tanulható: hozza magával az ember otthonról. Ha nem, eleve reménytelen.

Ez volt harminc évvel ezelőtt, nem magánrepülőgép.

És akkor a legnagyobb tragédiádról még nem is beszéltünk picinypofám. Arról, amit mind a mai napig nem voltál képes feldolgozni, és ami a frusztráltságod okozza. Hogy nem lehettél igazi futballista, csak egy leharcolt és lebutított ország fura ura.

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Koszonom.
  Pont erre emlekszem en is, ’62es vagyok, kb egyivasu ov-vel.
  En akkor is polgar voltam, ma is az vagyok. Nem NER-polgartars, csak citoyen.
  Es a nagyanyam , istennyugosztalja, mindig azt mondta,az ur szuletik a paraszt meg terem. Nem ertettem akkor….

  • pandaagnes – az a baj, hogy ma se érted. Kedves “polgár”…. Muhhhaaahhhaa. Elvtársnő.

 2. Egy kormányfőnek sok az irigye, nyilvánvaló. Akik folyton a köpönyegüket forgatják, még annyira sem képesek visszatekinteni, hogy ők maguk hogy látták 10-20, pláne 30 éve a helyzetet, és arra hogyan reagáltak. Egy ember azért hagy változzon már a korral és a helyzettel! Élő szentek meg nincsenek. A Kádár-rajongók meg nem értik, hogy már nem üzemel az a MAGÁN vonat, amivel szentjük fuvaroztatta magát, mivel félt a repülőn, és egy mai kormányfő nem utazik se fapadossal, se egy drágább menetrendszerinti repülőjárattal testőröstül mindenestül, mert az egyrészt színvonal alatti, másrészt nem biztonságos, harmadrészt drága is lenne. Az egész csapat utaztatása egy menetrendszerinti járattal többe kerül, mint egy akárkinek a magángépe kerülne, ha az ki lenne fizetve. Ha meg nem kell kifizetni, annál jobb! Ha a haverod meghívna a repülőjére, te nem mennél? Aztán elhívod grillezni… – Kicsiben így megy, nagyban másként.

 3. Tényleg ilyen kevesen tudják ki volt orbán győző? Az ország egyik nagyhatalmú vezetője, TSz-elnök, Fejér megye mszmp főtitkára, az Szakszervezetek Országos Tanácsának (SzOT) vezetője.

  A fiacskájának, aki akkor már Fejér megye KISz titkára volt, már akkor le volt zsírozva az élete. A rendszerváltás utáni vadkapitalista privatizációban irgalmatlan vagyonokat sajátítottak ki maguknak.
  Viktorka a mai napig nem tudta letenni a jogsit, az igaz, hogy akkoriban valószínűleg Trabija sem volt, de apucit már a szocializmusban Mercedesszel fuvarozták. (Igen, az járt a legfelsőbb vezetőknek, nem Volga)
  Mocskos, köpönyegforgató, elvtelen söpredék a fideszes, alantas jobbágylelkű nyomorult, aki rájuk szavaz.

 4. És mit csinált Föld S Péter 30 éve?
  Már a párttag bélyeg ragasztgatáson kívül.
  Mert azóta semmi sem sikerül neki.
  Ugye, aranyapám?
  A frusztrációidat kezeltetni kéne, mert megint bukta lesz, ha szarva közt keresitek mindig a tőgyét.
  Na, pá, te 4. osztályú firkálós.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .