Ferenc pápa elküldte három tanácsadóját a bíborosi testületből

0
258
Forrás: Wikimedia

A kilenctagú testületet Ferenc pápa azért hozta létre röviddel beiktatása után, mert úgy gondolta: jobb, ha nem egyedül dönt a Vatikán legfontosabb ügyeiben. A bíborosok a világ egyházat reprezentálták. A most elküldött három bíborost szabálytalanságok elkövetésével vádolják.

Javier Errezuriz bíboros Chilét képviselte a tanácsadó testületben. Chile valamennyi püspöke lemondott miután kiderült: évekig eltussoltak szexuális zaklatással kapcsolatos ügyeket. George Pell bíborost hazájában, Ausztráliában azzal vádolják, hogy maga is pedofil bűntetteket követett el fiatal papként. Később pedig mint Ausztrália egyik legtekintélyesebb katolikus vezetője eltussolta a pedofil botrányokat hazájában. George Pell a Vatikán kincstárnoka volt, akinek a működését a pápa felfüggesztette a per idejére. A harmadik bíboros, akit a pápa leváltott a kongói Monsengwo Pasinya. A kongói egyházban számtalan belső probléma van: a hatalommal való együttműködéstől kezdve az egyes fegyveres csoportokkal fenntartott kétes kapcsolatokig. Kongóban a fegyveres csoportok egy része a csoportos nemi erőszakot fegyverként használja ellenfeleivel szemben, és ezt a katolikus egyház nem sietett mindig elítélni, mert a papok és a püspökök számára gyakran fontosabb a törzsi kapcsolat mint az evangélium igéje.

A 81 éves pápa szeretné megreformálni a katolikus egyházat. Ez lenne a tanácsadói testület legfőbb feladata is, de az elmúlt öt évben vajmi kevés történt ezen a téren.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .