Markó: A román miniszterelnök alkalmatlan a tisztségére

0
1454

Helyes, hogy az RMDSZ vezetői bocsánatkérésre szólították fel a miniszterelnököt, de ez egyáltalán nem elég, le kellene mondania, hiszen ezek után nem lehet tudni, hogy holnap mivel áll elő – jelentette ki Markó Béla író, az RMDSZ volt elnöke a Független Hírügynökségnek. Mint ismeretes Mihai Tudose egy interjúban a székely autonómiával kapcsolatban azt mondta: ha egyes intézmények kihelyezik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették.

„A román miniszterelnök az utóbbi időben több olyan kijelentést tett, amelyek számomra azt bizonyítják, hogy nem képes felmérni szavai súlyát, és éppen ezért alkalmatlan erre a tisztségre” – nyilatkozta Markó, aki így folytatta:

„Viszont amit most mondott, az nem egyszerűen elszólás, hanem tükrözi az utóbbi időben az egész román politika életre jellemző, egyre növekvő magyarellenességet.

Ilyen kijelentést én vezető román politikus szájából még a kilencvenes évek elején sem hallottam, és nem is tűrtük volna el, ha valaki így beszél. Helyes, hogy az RMDSZ vezetői bocsánatkérésre szólították fel a miniszterelnököt, de ez egyáltalán nem elég, szerintem le kellene mondania, hiszen ezek után nem lehet tudni, hogy holnap mivel áll elő. Ugyanakkor ez nem egyetlen román politikus problémája, hanem most mutatkozott meg, hogy általában is milyen veszélyes nacionalista retorikával készülnek a román pártok, a kormányoldal és az ellenzék egyaránt, Erdély Romániával való egyesítésének centenáriumára. Itt lenne a pillanat, hogy a kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea, illetve az ellenzék vezetői is színt valljanak, és végre a kisebbségi származású államelnök, Klaus Iohannis is

határolja el magát mindenféle szélsőséges nacionalizmustól,

amit eddig nem volt hajlandó megtenni.”

Az egyik legismertebb erdélyi értelmiségi, politikus szerint egy ilyen nyilvános állásfoglalást a román-magyar viszonnyal kapcsolatosan már régebb ki kellett volna kényszeríteni, és ez az RMDSZ mulasztása is. „Nem szabadna engednünk, hogy elszigeteljenek minket, és hogy őszinte párbeszéd helyett egy román nemzetállami ünnepségsorozat legyen a centenáriumból, figyelmen kívül hagyva, hogy ebben az országban ma is él majdnem másfélmillió magyar. Romániában mindig volt magyarellenesség, de az elmúlt évtizedekben, amikor az érdekek úgy kívánták, többek közt azért is, mert szükség volt az RMDSZ-szel való együttműködésre,

vissza tudták szorítani a nacionalista megnyilvánulásokat.

Meg kell keresni most is azokat a külső és belső érdekeket, amelyek rákényszerítik a román vezetőket és a magyar politikusokat is, hogy folytassák a párbeszédet.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .