Kezdőlap Címkék Székely zászló

Címke: székely zászló

“Heil Fritz!”

Temesváron a Németországból érkezett polgármester ellen “Heil Fritz!” jelszóval tüntettek a szélsőjobboldali románok. Dominic Fritz csak szimbólum hiszen egész Romániában tüntetés sorozat folyik a vírusszabályok ellen.

Az Aur nevű szélsőjobboldali szervezet az egyik fő szervező, amely visszatérőben van a Vasgárda hagyományaihoz. Ez az ortodox náci szervezet a nemzetet mint valamiféle egységet feltételezi, amelyet ellenséges erők mérgeznek és pusztítanak. Temesváron a Németországból érkezett liberális politikus vált célponttá. Másutt a magyarok, akiknek a távozását követelték Erdélyből.

Néhány helyen antiszemita megnyilvánulások is voltak. Soros György a román szélsőjobboldal célkeresztjében is benne van.

Székely zászló

A szélsőségesek összefognak a vírus terjedése ellen hozott szabályok miatt. Még a kötelező maszk viselése ellen is tiltakoznak. A húsvéti ünnepek előtt ezért egészen különös egymásra találásokról is beszámol az erdélyi sajtó: a székely zászló is ott lobog néhanapján az ilyen szélsőjobboldali tömegmozgalmi tüntetéseken. A teljes ideológiai zűrzavar mögött az emberek jelentős részének frusztrációját lehet felfedezni: a több mint egy éve tartó vírus tilalmak kifárasztották a társadalmat Romániában is.

A szélsőjobboldali tüntetéseket elítélte Klaus Johannis államfő, aki származását tekintve erdélyi szász. Korábban Nagyszeben polgármestere volt. Florin Citu román miniszterelnök éppúgy bírálta a szélsőjobboldali tüntetéseket mint az RMDSZ.

Romániában mindenki nagyon várja az uniós válságkezelő alapnak (750 milliárd euró/) az országra eső részét, mert a hosszúra nyúlt vírusválságból csak ennek segítségével tud kikecmeregni az EU egyik legszegényebb tagállama.

Markó: A román miniszterelnök alkalmatlan a tisztségére

0

Helyes, hogy az RMDSZ vezetői bocsánatkérésre szólították fel a miniszterelnököt, de ez egyáltalán nem elég, le kellene mondania, hiszen ezek után nem lehet tudni, hogy holnap mivel áll elő – jelentette ki Markó Béla író, az RMDSZ volt elnöke a Független Hírügynökségnek. Mint ismeretes Mihai Tudose egy interjúban a székely autonómiával kapcsolatban azt mondta: ha egyes intézmények kihelyezik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették.

“A román miniszterelnök az utóbbi időben több olyan kijelentést tett, amelyek számomra azt bizonyítják, hogy nem képes felmérni szavai súlyát, és éppen ezért alkalmatlan erre a tisztségre” – nyilatkozta Markó, aki így folytatta:

„Viszont amit most mondott, az nem egyszerűen elszólás, hanem tükrözi az utóbbi időben az egész román politika életre jellemző, egyre növekvő magyarellenességet.

Ilyen kijelentést én vezető román politikus szájából még a kilencvenes évek elején sem hallottam, és nem is tűrtük volna el, ha valaki így beszél. Helyes, hogy az RMDSZ vezetői bocsánatkérésre szólították fel a miniszterelnököt, de ez egyáltalán nem elég, szerintem le kellene mondania, hiszen ezek után nem lehet tudni, hogy holnap mivel áll elő. Ugyanakkor ez nem egyetlen román politikus problémája, hanem most mutatkozott meg, hogy általában is milyen veszélyes nacionalista retorikával készülnek a román pártok, a kormányoldal és az ellenzék egyaránt, Erdély Romániával való egyesítésének centenáriumára. Itt lenne a pillanat, hogy a kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea, illetve az ellenzék vezetői is színt valljanak, és végre a kisebbségi származású államelnök, Klaus Iohannis is

határolja el magát mindenféle szélsőséges nacionalizmustól,

amit eddig nem volt hajlandó megtenni.”

Az egyik legismertebb erdélyi értelmiségi, politikus szerint egy ilyen nyilvános állásfoglalást a román-magyar viszonnyal kapcsolatosan már régebb ki kellett volna kényszeríteni, és ez az RMDSZ mulasztása is. „Nem szabadna engednünk, hogy elszigeteljenek minket, és hogy őszinte párbeszéd helyett egy román nemzetállami ünnepségsorozat legyen a centenáriumból, figyelmen kívül hagyva, hogy ebben az országban ma is él majdnem másfélmillió magyar. Romániában mindig volt magyarellenesség, de az elmúlt évtizedekben, amikor az érdekek úgy kívánták, többek közt azért is, mert szükség volt az RMDSZ-szel való együttműködésre,

vissza tudták szorítani a nacionalista megnyilvánulásokat.

Meg kell keresni most is azokat a külső és belső érdekeket, amelyek rákényszerítik a román vezetőket és a magyar politikusokat is, hogy folytassák a párbeszédet.”

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK