Látogasson el velünk a világ leghosszabb országába!

0
240

Chilében a sivatagitól az óceánin át a sarkvidékiig mindenféle éghajlat megtalálható, és itt van Latin-Amerika legmagasabb épülete is. Nézze meg képgalériánkat!

A Chilei Köztársaság egészen különleges fekvésű, hiszen végighúzódik a Csendes-óceán partján, az Andok nyugati oldalán, közel 7000 méteres hegyekkel. Az észak-déli kiterjedést nézve ez a világ leghosszabb országa. Az éghajlata változatos: van, ahol sivatagi, máshol óceáni vagy mediterrán, délen tundrák és gleccserek is vannak. A 18 milliós lakosság nagy része a központi völgyben koncentrálódik, ahol a főváros, Santiago de Chile is található.

Chile magának követeli az Antarktisz egy részét is, amit ugyan más országok nem nagyon akarnak elismerni, de

Chiléhez tartozik a Húsvét-sziget,

valamint a Juan Fernandez-szigetek – ezek egyikén játszódik Defoe regénye, a Robinson Crusoe.

Chilét a spanyol hódítók a 16. században foglalták el, előtte az Inka Birodalomhoz tartozott. A 19. század elején lett független. A 20. század közepén erős baloldali mozgalom működött az országban, és 1970-ben Salvador Allende vezetésével a marxisták hatalomra is kerültek. Richard Nixon amerikai elnök kormánya, a CIA segítségével, megbuktatta őket, és katonai puccsal 1973-ban Augusto Pinochet került hatalomra, aki

15 éven keresztül irányította diktátorként az országot.

Az időszakra a kegyetlenség és a gyilkosságok sora volt jellemző. Az utóbbi évtizedekre visszatért a demokrácia.

Az országban található a világ harmadik legnagyobb gejzírmezője, de sokan látogatnak el a tengerparti üdülőhelyre, Vina del Marba, vagy a világörökség részének számító Valparaisóba is. A fővárosban található Latin-Amerika legmagasabb épülete, a Nobel-díjas költőnek, Pablo Nerudának pedig itt és az óceánparton is van háza.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..