Kezdőlap Címkék Galéria

Címke: galéria

Mivel dobjuk fel az ikeás dizájnt?

Hogyan illenek bele, és milyen szerepük lehet napjaink minimalista, letisztult építészeti és lakberendezési stílusában az antik bútoroknak?

A Falk Art Fórum szervezői szerint nagyon is fontos, hiszen ezekkel a sajátos történetet, aurát hordozó tárgyakkal alakíthatjuk az életterünket valódi otthonná.

Az immár 18. alkalommal megrendezett Falk Miksai utcai seregszemlének ez lesz a mottója, miközben idén is speciális programokkal várják a galériások a látogatókat.

Lesz kerekasztalbeszélgetés bútorszakértőkkel, az utca galériáit pedig egy séta keretén belül mutatják be, és természetesen speciális kiállításokkal is készülnek a seregszemlére. Az idén 25 éves Wladis Galéria Bestiárium címmel létező és kitalált, sokszor emberi vonásokkal és tulajdonságokkal felruházott állatfigurákat mutat be.

A Missionart Galéria kiállítása a hiperrealista festményeiről és pop art grafikáiről ismert Kocsis Imre életművének eddig alig látott, izgalmas fotóanyagából válogat. Szubjektív dokumentumok címmel az Európa Galéria egy művészházaspár, Lex Mónika és Lex Mihály hasonló helyszíneken készült képeit állítja ki.

A Moró Antik a japán nők által ma is viselt, 2000 éves hagyománnyal bíró kimonónak szenteli idei kiállítását. A Nautilus Antikvitásban A erdélyi szászoktól az artdeco-ig címmel a Trianon előtti Magyarország területéről összegyűjtött ötvöstárgyakat mutatnak be, a Magyar Kerámia Galériában a magyar art deco kerámiák mellett a későbbi évek – újra divatossá váló – retro kerámiatárgyai is megtalálhatóak. Virág Judit és Kieselbach Tamás pedig árverési anyagaikat mutatják be a FAF-on.

A Bodó Galéria és Aukciósház a közeli anyák napjára tekintettel az anya-gyermek kapcsolatot ábrázoló válogatással készült, a Haas Galériában pedig szintén egy különleges festménykiállítást láthatunk: a karikaturista Szűcs Édua olajfestményeit és grafikáit állítják ki. A Groteszk Klasszikusok című tárlatot, amelyen Picasso, Klimt, Van Gogh, Modigliani, Munkácsy, Vasarely és Csontváry mindenki által jól ismert alkotásait láthatjuk szatirikus újraértelmezésben, délután négy órakor Farkasházy Tivadar nyitja meg.

Látta már a Festett madarak folyóját?

Ez ugyanis Uruguay nevének jelentése guaraní nyelven. Ez az egyik legkisebb állam Dél-Amerikában, de sok látnivaló van az országban. Nézze meg képgalériánkat!

Az ország legmagasabb pontja mindössze 514 méter magas, de rengeteg a homokos tengerpart az atlanti-óceáni partvidéken, ahol

sok helyen fókákkal is lehet találkozni,

például Cabo Polonióban.

Ahogy a legtöbb környékbeli országot, Uruguayt is a spanyolok gyarmatosították a 16. században, és a 19. században lett független, majd ide is nagy bevándorlási hullám indult Európából. A 20. század elején komoly gazdasági fellendülés vette kezdetét, emiatt és a politikai stabilitás miatt az országot egy időben Dél-Amerika Svájcaként emlegették.

Az utóbbi időben egyre jobban nő a turizmus jelentősége.

A főváros, Montevideo mellett sokan látogatnak el Colonia del Sacramento óvárosába és Punta del Estébe is.

Látogasson el velünk a világ leghosszabb országába!

Chilében a sivatagitól az óceánin át a sarkvidékiig mindenféle éghajlat megtalálható, és itt van Latin-Amerika legmagasabb épülete is. Nézze meg képgalériánkat!

A Chilei Köztársaság egészen különleges fekvésű, hiszen végighúzódik a Csendes-óceán partján, az Andok nyugati oldalán, közel 7000 méteres hegyekkel. Az észak-déli kiterjedést nézve ez a világ leghosszabb országa. Az éghajlata változatos: van, ahol sivatagi, máshol óceáni vagy mediterrán, délen tundrák és gleccserek is vannak. A 18 milliós lakosság nagy része a központi völgyben koncentrálódik, ahol a főváros, Santiago de Chile is található.

Chile magának követeli az Antarktisz egy részét is, amit ugyan más országok nem nagyon akarnak elismerni, de

Chiléhez tartozik a Húsvét-sziget,

valamint a Juan Fernandez-szigetek – ezek egyikén játszódik Defoe regénye, a Robinson Crusoe.

Chilét a spanyol hódítók a 16. században foglalták el, előtte az Inka Birodalomhoz tartozott. A 19. század elején lett független. A 20. század közepén erős baloldali mozgalom működött az országban, és 1970-ben Salvador Allende vezetésével a marxisták hatalomra is kerültek. Richard Nixon amerikai elnök kormánya, a CIA segítségével, megbuktatta őket, és katonai puccsal 1973-ban Augusto Pinochet került hatalomra, aki

15 éven keresztül irányította diktátorként az országot.

Az időszakra a kegyetlenség és a gyilkosságok sora volt jellemző. Az utóbbi évtizedekre visszatért a demokrácia.

Az országban található a világ harmadik legnagyobb gejzírmezője, de sokan látogatnak el a tengerparti üdülőhelyre, Vina del Marba, vagy a világörökség részének számító Valparaisóba is. A fővárosban található Latin-Amerika legmagasabb épülete, a Nobel-díjas költőnek, Pablo Nerudának pedig itt és az óceánparton is van háza.

Nézze meg a jó szelek városát!

Argentína fővárosa, Buenos Aires Latin-Amerika egyik legnagyobb városa, a világ legszélesebb folyótorkolatánál épült, és már jelölték, hogy az UNESCO világörökségi listájára. Nézze meg képgalériánkat!

Bár a légszennyezettség miatt a hárommilliós (elővárosokkal 13 milliós) város neve megtévesztő, de éghajlata kellemes, szubtrópusi, enyhe telekkel. Mivel a déli földtekén fekszik, ezért a január a legmelegebb hónap.

Az első települést itt a spanyol hódítók alapították a 16. század közepén, és a Jó Szelek Úrnőjéről nevezték el Santa María del Buen Ayrének.

A következő évszázadokban a város fontos kikötő lett.

1810-ben aztán a város lakói elkergették a spanyol alkirályt, saját kormányt alakítottak, majd hat év múlva kikiáltották a függetlenséget.

A 20. században az ipar jelentős fellendülése után a város komoly fejlődésnek indult, és az európai emigránsok kedvelt célpontja lett, a városban jelentős magyar kisebbség is él.

Itt született meg az Argentína elmúlt évtizedeit meghatározó peronizmus

– és itt, a Recoleta temetőben temették el a névadó Juan Peron elnök feleségét, Eva Peront, vagyis Evitát is.

A város fontos tere a Plaza de Mayo, ahova már három évtizede vonulnak ki csütörtökönként azok az anyák, akik Jorge Videla katonai diktatúrája alatt vesztették el gyerekeiket. A Puerto Madero negyedben rengeteg az étterem és a streetfood-árus, a La Boca negyed pedig színes házai miatt népszerű.

A városban született Ferenc pápa, valamint Jorge Luis Borges író is, de van már szobra Lionel Messinek is.

Galériáról zuhant le egy csecsemő

A védőnő többször is figyelmeztette az anyát, hogy az ágyában altassa a kicsit, nehogy leessen.

A 20 éves nő egy VIII. kerületi önkormányzati lakásban élt együtt a 2016 márciusában született gyermekével, és rokonaival.

A lakrészük a konyha felett kialakított, 2 és fél méter magasan lévő galérián volt,

amelynek volt egy több mint 1 méter széles és 50 centis fedetlen nyílása.

A gyermeknek volt rácsos kiságya, de az anya rendszeresen maga mellett altatta a kicsit. Annak ellenére is, hogy a védőnő többször figyelmeztette, könnyen baj történhet. Tavaly augusztus 11-én este a nő megetette a kisfiút, majd maga mellé fektette a matracra, elaludtak.

Éjjel arra ébredtek a család, hogy az öthónapos gyerek a konyha kövezetére zuhant. A kicsi életveszélyes állapotban került kórházba, az anyja ellen gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétségével vádolja a Fővárosi Főügyészség. A bíróságon felfüggesztett szabadságvesztésre tett indítványt.

Ismerje meg velünk Panamát!

A közép-amerikai államot sokan csak a csatorna és a tavalyi offshore-botrány, a Panama Papírok miatt ismerik, illetve a panamázás kifejezés miatt. Nézze meg képgalériánkat és tudjon meg többet az országról!

Panama számít a legdélebbi közép-amerikai államnak. Legmagasabb pontja egy vulkán, a 3500 méteres Barú. A terület évezredek óta lakott, amikor a spanyol hódítók a 16. században megérkeztek, több kisebb államot találtak itt. A földszoros fontos kereskedelmi csomópont lett, hiszen itt lehetett Dél-Amerika nyugati részéről az árut a leggyorsabban átjuttatni az Atlanti-óceánhoz.

De éppen ezért

sok volt erre a kalóztámadás is,

a leghíresebb kalózok közül akciózott erre Francis Drake és Henry Morgan is.

1821 aztán a latin-amerikai spanyol gyarmatoknak elhozta a függetlenséget. Nagy-Kolumbia néven alakult állam, de ez hosszú ideig tartó polgárháborút is hozott. A nagyhatalmak közben egyre inkább érdeklődtek a terület iránt, végül a kormány a korábban a Szuezi-csatorna építésében is részt vevő Ferdinand Lessepsnek adott koncessziót csatorna építésére a földszoros keresztül.

Az építkezés azonban kudarcba fulladt, amiben nagy szerepe volt annak, hogy

rengeteg pénzt sikkasztottak el

– ebből lett a panamázás kifejezés. Ráadásul több ezer munkás halt meg maláriában és sárgalázban.

A kolumbiai kormány nem akarta az amerikaiaknak adni a koncessziót, így az USA támogatni kezdte a függetlenségi mozgalmat, és Panama 1903-ban el is szakadt. Ezután gyorsan alá is írták a szerződést, ami szerint

az Egyesült Államok felügyelete alá került egy 10 km széles és 80 km hosszú sáv.

1914-ben aztán meg is nyílt a csatorna,

amelyen évente közel 13 ezer hajó kel át.

Az ötvenes években puccsal Omar Torrijos tábornok vette át a hatalmat. Hiába vezetett be kemény diktatúrát, populista intézkedései miatt népszerű volt. Ráadásul aláírt egy szerződést az Egyesült Államokkal, ami szerint

1999-ben Panama visszakapta a csatornaövezetet.

Torrijos halála után 1981-ben Manuel Noriega vette át a hatalmat, aki drogkartellekkel is együttműködött. Végül 1989-ben amerikai katonai akció buktatta meg, Noriega a vatikáni követségre menekült, de végül feladta magát. Azóta is amerikai börtönben ül, Panamában pedig demokrácia van.

Az ország gazdasága erősen függ a csatornától, de jelentős bevételei vannak az idegenforgalomból és a pénzügyi szolgáltatásokból – az ország valódi adóparadicsom. Panama City a bankvilág közép-amerikai központjának számít.

Panamának hatalmas kereskedelmi flottája is van,

de ezek csak névleg tartoznak az országhoz: sokan az alacsony díjak és a rendkívül megengedő törvények miatt regisztrálják ide hajójukat.

Az ország neve tavaly ismét gyakran szerepelt a hírekben, a Panama Papírok miatt. Ezek azt a több mint 10 millió, kiszivárogtatott dokumentumot jelentik, amelyek a panamai Mossack Fonseca jogi irodától kerültek ki. Érzékeny pénzügyi adatok szerepeltek bennük rengeteg politikusról vagy rokonaikról, akik Panamában, vagy más, hasonlóan gyengén szabályozó országban bejegyzett fedőcégekben rejtették el vagyonukat.

Idén is látványos a Nemzeti Vágta

Nézze meg képgalériánkat!

Vasárnap a középfutamokkal, aztán a döntőkkel folytatódik a 10. Nemzeti Vágta a Hősök terén felépített speciális versenypályán. Közben különböző lovas bemutatókat, és többek között kocsitoló versenyt is rendeznek.

A nemzetközi futamon idén Magyarország mellett Szlovákia, Szlovénia, Románia, Szerbia, az Egyesült Államok, Kína, Csehország, Mongólia, Törökország, Suriname és Üzbegisztán lovasa versenyez. De rendeznek kishuszár-vágtát, fogatvágtát, a fő esemény pedig természetesen a Nemzeti Vágta döntője.

Utazzon velünk Ghánába!

Legalábbis képletesen, egész pontosan fogalmazva: képeken keresztül. Nézze meg galériánkat az afrikai országról!

Nézze meg egy ország ritkán látott oldalát!

Iránnak több arca is van, képgalériánkban megmutatunk néhányat ezek közül.

Egymillió ember az utcákon

Nézze meg képgalériánkat a londoni Pride-ról!

Már napokkal a felvonulás látni lehetett, hogy valami készül: nagyon sok bolt kirakata szivárványszínű (egy San Francisco-i művész, Gilbert Baker 1978-ban 30 társával, kézi festéssel készítette az azóta a mozgalom jelképévé vált szivárványszínű zászlót) dekorációt kapott, sőt néhány villanyrendőr zöld állása is megváltozott.

A gyönyörű időben szombat reggeltől gyülekeztek a felvonulók és a nézők. Londonban a felvonulók (akik közt sok szimpatizáns is volt)

csak pozitív visszajelzést kaptak,

mindenki tapsolt, táncolt. A felvonulókhoz csatlakoztak a katonák, rendőrök, mentők csoportjai és a külföldi LGBT szervezetek csapatai, köztük Afrikából érkezettek is. A több mint négy órás vonuláson támogatásukról biztosították azon országokat, ahol a hasonló eseményeket tiltják.

A felvonulás végén a Trafalgar téren tartottak koncerteket de késő estig az egész város egy nagy „partyzónává” változott.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!