Kezdőlap Címkék Chile

Címke: chile

Nálunk minden élet számít, annál csak a foci EB fontosabb

Bár a koronavírus járvány a tetőponton van: soha ilyen sok halott nem volt, de a magyar miniszterelnök megkezdte a nyitást noha azt sok szakértő ellenezte. Miért?

Április 7-ig adott határidőt az Európai Labdarúgó Szövetség, hogy a tagállamok jelezzék: a tavalyról idénre halasztott futball EB stadionjaiba beengednek-e nézőket is? Ez ugyanis a rendezés feltétele! A magyar kormányfő ezért jelenthette ki: 2,5 millió beoltott után nyitunk. Az oltási program ugyanis erre az időpontra jelzett 2,5 millió beoltottat Magyarországon.

Az UEFA végrehajtó bizottsága április 19-én ül össze, hogy döntsön: végül melyik városokban rendezhetnek mérkőzéseket az EB alkalmából?

Ezért időzítette a magyar miniszterelnök az iskolák nyitását erre az időpontra!

Bár a pedagógusok jelentős része még nem lesz védett, ahhoz két oltás és a második vakcina bejuttatása után is minimum egy hétnek el kell telnie a teljes védettségig. Csakhogy  ehhez egy hónappal korábban el kellett volna kezdeni a pedagógusok beoltását.

Az UEFA döntéshozói mától viszont azt láthatják: Magyarország nyitott kapukkal várja Európa futball elitjét.

A chilei példa

A 16 milliós latin-amerikai ország rekord tempóban hajtotta végre a koronavírus elleni oltási kampányt. Most mégiscsak azt kell tapasztalnia, hogy a járvány visszatért.

Pontosabban el sem ment! Újabb hullámmal néznek szembe, és emiatt zárásokra kényszerülnek. Miért az új fertőzési hullám? A szakértők véleménye megoszlik. A legtöbben abban látják a problémát, hogy az oltott személyek is lehetnek vírushordozók! Vagyis a vakcina őket védi, de másokat nem! Különösen a kínai Sinovac vakcinára gyanakszanak ezzel kapcsolatban. Chilében a lakosság oltást kérő részét Pfizer illetve Sinovac vakcinával oltották be, de vásároltak AstraZeneca, Johnson&Johnson oltóanyagot is. A szakértők szerint az újabb hullám elkerüléséhez további szigorításokat kellene bevezetni, a lakosság 30%-os beoltása sem jelenthet semmiféle enyhítésre indokot – állítják a szakértők!

Negyedik hullám jöhet Magyarországon?

A korai nyitás megnöveli a negyedik hullám kockázatát, főként, hogy a harmadik hullám még csúcspontjára sem ért, máris a miniszterelnök lázálmának oltárán feláldozza azokat, akik az enyhítések miatt az egyre durvább mutánsok áldozatává válhatnak. Arról viszont nem feledkezhetünk meg, hogy a kínai vakcina milyen zsebremenő üzleti lehetőséget is jelentett. Szemben az igénybe nem vett Moderna kvótával – igaz, az csak hatékonyabb, olcsóbb viszont a megvásárlásához nem lehetett közbeiktatni a korrupciót lehetővé tevő „beszerző” céget -, nem csak korszerűtlenebb és drágább vakcinátval lehet a magyar lakosságot oltani, de legalább a korrupció lehetőségét meg lehetett teremteni! Teszik mindezt akkor, amikor az egészségügyi hálózat még a harmadik hullámmal küszködik, a felelősen gondolkodó szakértők – még a kormányhoz közel állók is – mindegyike a korai nyitás ellen foglalt állást. Az árok szélén tényleg senkit nem hagynak, ugyanis akiket a nyitás miatt elveszítünk, ők az árokba temetve végzik, ezt pedig majd jól kommunikája a kormány erre kijelölt siserehada.

Arról igazán említést sem érdemes tenni, hogy a különböző mutációkhoz igazítani a korszerű vakcinákat egy-két hétig tart, míg a korábbi technológiákkal minimum három hónapig!

A totálisan uralt média lehetőséget  teremt a valóság meggörbítéséhez, ám ettől még egyetlen áldozat sem támad fel! A Bill és Melinda Gates által támogatott washingtoni járvány előrejelző intézet szerint Magyarországon 31500 halott várható a félév végéig.

Ebben a becslésben nincs benne a korai nyitás, és az esetleges negyedik hullám!

Vagyis a magyar miniszterelnök óriási kockázatot vállal a futball EB budapesti meccseiért!…

Miért oltja be Chile minden más országnál gyorsabban?

Naponta másfél adag vakcina jut száz lakosra: Chile jelenleg gyorsított ütemben végzi a lakosság beoltását. Soledad Martínez közegészségügyi szakértő elmagyarázza, hogyan működik ez, és szerinte milyen hibákat követtek el az európai országok.

Chile oltási programja nemzetközi mércével mérve nagyon sikeres. A lakosság egynegyede már megkapta a koronavédő oltás első adagját, tizedét pedig teljesen immunizálták. Egyetlen másik ország sem oltotta be a közelmúltban ilyen gyorsan polgárait, nevezetesen napi 1,5 adag 100 lakosra; még Izrael sem vetekedhet ezzel az intenzitással. Hogyan csinálják?

Három meghatározó oka van:

Először is elegendő oltóanyag áll rendelkezésükre. Másodszor, megvan az infrastruktúra a gyors oltásra, harmadszor pedig alig vannak problémák az oltási szkeptikusokkal, mert

a pandémiából nem csináltak politikai haszonszerzés miatt feszültséget, mint más latin-amerikai országokban.

A járvány nem Chilébe vetett hit kérdése – mint Brazíliában. A politika és az egészség külön szféra.

Chilében csaknem 19 millió ember él. Annyi oltást rendeltek, amennyi az összes felnőtt kétszeres beoltásához szükséges. Ezenkívül nagyon korán, még tanulmányok megkötése előtt, minden lehetséges gyártóval, azaz a BioNtech/Pfizer, az AstraZeneca, a Johnson&Johnson céggel kötöttek szerződéseket. Szputnyikot Oroszországból és Sinovacot Kínából rendeltek. A geopolitikai szempontok nem számítottak.

Jelenleg abból profitálnak, hogy idejekorán mindenkitől vásároltak vakcinát. Valójában így nincs kockázat az oltóanyag szállítások elakadása miatt. Ha egy napon túl sok van, akkor továbbadhatják más országoknak, felcserélhetik vagy eladhatják.

Európa megfizet arroganciája árát. Főleg a BioNtech és az AstraZeneca cégtől rendelték. A keleti termékekkel kapcsolatban fenntartásaik vannak. Ez nem racionális. Egy globális járványban nem csak az egyes vagy a hazai gyártókra kell koncentrálni, hanem inkább széles körben el kell terjeszteni őket.

Semmi sem megy a terv szerint ilyen helyzetben.

Mindig lehet valami probléma, mint már korábban is megtörtént, vagy mostanság éppen az AstraZenecánál adódott, és akkor az egész tervnek vége.

Chilében jelenleg elsősorban a Sinovac kínai oltással vakcináznak, amelyet a leggyorsabban és a legnagyobb mennyiségben szállította k. A neves brazil Butantan Intézet tesztelte és jóváhagyta. Ez pont annyit ért nekünk, mint az Amerikai Gyógyszerügynökség elismerése. Évek óta sikeresen alkalmazzuk a Sinovac influenza elleni oltásokat is.

Valóban kétségek merülnek fel a Sinovac vakcina biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatban. Csak az összes fertőzés valamivel több mint 50 százalékát hivatott megakadályozni. A tökéletességre való törekvés nem segít ebben a helyzetben. A Sinovac megakadályozza az összes súlyos tanfolyam csaknem 100 százalékát.

Az esetek száma jelenleg Chilében is gyorsan növekszik. Ugyanakkor

a Sinovac vakcina megakadályozza a súlyos lefolyásokat, de nem a Covid-19 fertőzéseket vagy a vírus átterjedését. Ezért további intézkedésekre van szükség a járvány kordában tartása érdekében, különösen azért, mert a gyermekek számára még mindig nincs oltás.

Chilében évtizedekkel ezelőtt létrehoztak infrastruktúrát a nagy immunizációs kampányokhoz. Évente oltunk az influenza ellen. Még a vidéki területeken is vannak egészségügyi központok, amelyek mindegyike felelős egy adott területért. Annak érdekében, hogy az embereknek ne kelljen együtt várniuk a zárt helyiségekben, a labdarúgó-stadionokban és iskolákban is beoltják őket. ebben az esetben a gyors, gördülékeny lebonyolítás a siker kulcsa.

Nincsenek oltási időpontok. Van egy nyilvános központi naptár, amely napokkal korábban jelzi melyik napon melyik meghatározott csoportot oltják be. Február 16-án, kedden az összes 65 éves kor körül – ez csak egy kitalált példa. 

Chilében azt akarják elérni, hogy az összes felnőtt 80 százaléka júniusig be legyen oltva beoltassék júniusig. 

Reális ez? De nem szabad elfelejteni, hogy mindennek ára van. Egészségügyi dolgozók erősen túlterheltek. Számos mentális egészségügyi probléma létezik, például a kiégés.

Chilében az emberek mintegy 80 százaléka biztosított az állami rendszerben, 18 százaléka van pusztán magántulajdonban, amivel elméletileg jobb ellátáshoz lehet jutni. Az oltási kampányban azonban alig van különbség. Az oltásokat az állami rendszeren keresztül szervezik. Néhány gazdagabb közösség tangóműsorokat kínál oltási szórakoztatás vagy behajtás céljából. A tehetőseket sem oltjákbe hamarabb és alapvetően nem választhatja ki, hogy melyik oltással oltják be. Például jelenleg a BioNtech-et használják olyan emberek számára, akiknek az immunrendszere különösen nehéz. A központi oltási dátumok országosan érvényesek, ami azt jelenti, hogy egy gazdagabb közösség nem tudja korábban oltatni magát vagy éppen életkorát megváltoztatni. Körülbelül egy százalék eltérés van ettől a rendtől, amely vélhetően a helyi korrupciónak tudható be. De ez egy kisebb probléma.

A Der Spiegel interjúja nyomán.

A pedofilvádak miatt lemondott az egész püspöki kar

0

Az egyik helyi tévé bemutatta a chilei egyház elöljáróinak és papjainak pedofil ügyeiről szóló jelentést, ezután mondott le kollektíven a teljes chilei püspöki kar. Ilyen kétszáz éve nem történt a katolikus egyházban.

Ferenc pápa Rómában fogadott 34 püspököt és a szemükre hányta azokat a visszaéléseket, amelyeket az elmúlt években követtek el. A pápa, aki a szomszédos Argentínában volt sokáig a katolikus egyház egyik elöljárója, magát is hibáztatja azért, mert nem vette észre időben a visszaéléseket, és

rágalmazónak nevezte azokat, akik leleplezték a katolikus papok pedofil ügyeit.

A leghírhedtebb eset Fernando Karadimáé, a Santiagóban rendkívül népszerű papé, akit az egyház és a püspöki kar azután is védett, hogy kiderült: molesztálta a gondjaira bízott gyerekeket.

Ferenc pápa két megbízható emberét küldte Chilébe, hogy vizsgálják ki a helyzetet, miután saját dél-amerikai látogatása során is tapasztalta, hogy rengetegen bírálják emiatt az egyházat. A két vizsgáló a Le Monde szerint 2300 oldalas dokumentumot állított össze. Ebből kiderült, hogy

olyan papok is szemináriumok vezetői lehettek, akiket korábban a hívők jelentős része azzal gyanúsított, hogy molesztálták a gyerekeket.

A jelentést megszerezte a Chile 13 televízió és közzé is tette. Ezt követően döntött úgy a püspöki kar, hogy kollektíven benyújtja a lemondását.

Ferenc pápa bocsánatot kért az áldozatoktól. Nemrég a Vatikánban fogadta is az áldozatok egy csoportját, hogy személyesen kérje a bocsánatukat, mert nem vette észre időben a bűncselekményeket.

Az, hogy a teljes püspöki kar lemondott, még nem jelenti, hogy mindegyik távozik is. A döntés ugyanis a pápáé. Ugyan az egész püspöki kar közös felelősségéről beszélt, de nem valószínű, hogy mind a 34 püspök lemondását elfogadná, hiszen azzal megbénulna a katolikus egyház élete Chilében.

Nehezíti Ferenc pápa helyzetét, hogy az egyházon belül Latin-Amerika püspökei a legfőbb támogatói.

Egyes vatikáni források szerint Ferenc pápa még a lemondását is fontolóra vette

a kínos ügy miatt. Hívei azonban arra figyelmeztették: él még elődje, a visszavonult XVI. Benedek, így Ferenc pápa visszavonulása rendkívüli helyzetet teremtene a katolikus egyházban: egyszerre három pápa is lehetne. Valószínűleg ez is közrejátszott, hogy a pápa elvetette a lemondás gondolatát.

Valparaiso, a graffitik fővárosa

A chilei város 2003 óta a Világörökség része. A cím megszerzésében valószínűleg a sokszínű gyakran egész háztömböket elborító művészi értékű graffitiknek is szerepe volt.

A művek elkészítését a város önkormányzata is támogatja és a kávézók, éttermek, bárok is örömmel veszik az alkotók felajánlkozását. A város több negyedébe szervezett utakat is visznek az erre szakosodott irodák. Az igény nagy, mert a turisták egy része kifejezetten a festmények miatt jön a városba.

A graffitik közt a legkülönbözőbb stílusok megtalálhatók és a rajzok témája is sokszínű.

 

Látogasson el velünk a világ leghosszabb országába!

Chilében a sivatagitól az óceánin át a sarkvidékiig mindenféle éghajlat megtalálható, és itt van Latin-Amerika legmagasabb épülete is. Nézze meg képgalériánkat!

A Chilei Köztársaság egészen különleges fekvésű, hiszen végighúzódik a Csendes-óceán partján, az Andok nyugati oldalán, közel 7000 méteres hegyekkel. Az észak-déli kiterjedést nézve ez a világ leghosszabb országa. Az éghajlata változatos: van, ahol sivatagi, máshol óceáni vagy mediterrán, délen tundrák és gleccserek is vannak. A 18 milliós lakosság nagy része a központi völgyben koncentrálódik, ahol a főváros, Santiago de Chile is található.

Chile magának követeli az Antarktisz egy részét is, amit ugyan más országok nem nagyon akarnak elismerni, de

Chiléhez tartozik a Húsvét-sziget,

valamint a Juan Fernandez-szigetek – ezek egyikén játszódik Defoe regénye, a Robinson Crusoe.

Chilét a spanyol hódítók a 16. században foglalták el, előtte az Inka Birodalomhoz tartozott. A 19. század elején lett független. A 20. század közepén erős baloldali mozgalom működött az országban, és 1970-ben Salvador Allende vezetésével a marxisták hatalomra is kerültek. Richard Nixon amerikai elnök kormánya, a CIA segítségével, megbuktatta őket, és katonai puccsal 1973-ban Augusto Pinochet került hatalomra, aki

15 éven keresztül irányította diktátorként az országot.

Az időszakra a kegyetlenség és a gyilkosságok sora volt jellemző. Az utóbbi évtizedekre visszatért a demokrácia.

Az országban található a világ harmadik legnagyobb gejzírmezője, de sokan látogatnak el a tengerparti üdülőhelyre, Vina del Marba, vagy a világörökség részének számító Valparaisóba is. A fővárosban található Latin-Amerika legmagasabb épülete, a Nobel-díjas költőnek, Pablo Nerudának pedig itt és az óceánparton is van háza.

A chilei elnök várta a repülőtéren a befogadott szíriai menekülteket

0

Több mint hatvan szíriai menekültet fogadott be Chile, csatlakozva a szíriaiakat befogadó latin-amerikai országokhoz.

A menekülteket dél-amerikai ország elnöke, Michelle Bachelet fogadta csütörtökön a főváros, Santiago de Chile repülőterén.

Bachelet tizennégy szíriai családot fogadott az érkezésük alkalmából rendezett ünnepség keretében.

A Reuters tudósítása szerint

az állam pedig havi illetményekben, iskoláztatásban, egészségügyi ellátásban és nyelvórák nyújtásában részesíti őket,

hogy segítse beilleszkedésüket.

Az ENSZ szerint a 2017-es évben több mint két millió emberrel nőtt azoknak a száma, akik háború vagy üldöztetés elől menekültek, a legtöbben Szíriából.

A dél-amerikai kontinensen Chile mellett Brazília, Argentína, Uruguay és Kolumbia fogadott be kisebb számban Szíriát elhagyni kényszerült embereket.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK