Megszólaltak a nukleáris támadást jelző szirénák

0
777
2017. november 30. Kim Dzsong Un a Hvaszong-15 fellövésekor (MTI/EPA/KCNA)

A növekvő feszültséget jelzi, hogy a hidegháború vége óta először szólaltak meg a nukleáris támadást jelző szirénák az Egyesült Államokhoz tartozó Hawai-on. Mostantól havonta próbajelzést adnak – jelentett a BBC. Mint a Fühü is folyamatosan beszámol róla: egyre feszültebbé válik a helyzet az észak-koreai nukleáris kísérletek nyomán.

 

Észak-Korea a héten újabb interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, amellyel állítása szerint eléri az Egyesült Államok bármely városát. Phenjan – az ellene sorozatban hozott nemzetközi retorziók ellenére – nyár óta folyamatosan végzi az ilyen rakétakísérleteket, szeptemberben pedig egy földalatti nukleáris kísérletet is végrehajtott.

Utoljára 1980-ban próbálták ki a nukleáris támadást jelző szirénákat Hawai-on. Ezek egy támadás veszélyére figyelmeztetik a lakosságot, felszólítva őket arra, hogy további utasításokig maradjanak az otthonukban. Mostantól minden hónap első munkanapján meg fognak szólalni.

A hírügynökség idézi a véleményt, amely szerint egy Észak-Koreából kilőtt interkontinentális ballisztikus rakéta 20 perc alatt képes elérni Hawai-t. Hawai-on található egyébként az Egyesült Államok ázsiai-csendes-óceáni seregének a központja.

Szakértők szerint a Hwasong-15 – amellyel Phenjan kísérletezett – alkalmas nukleáris töltet szállítására is, habár azt szakértők sem tudják biztosan, vajon Észak-Korea képes-e a szállításhoz eléggé kis méretű nukleáris robbanófejet készíteni

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .