Kezdőlap Címkék Dél-Amerika

Címke: Dél-Amerika

Látta már a Festett madarak folyóját?

Ez ugyanis Uruguay nevének jelentése guaraní nyelven. Ez az egyik legkisebb állam Dél-Amerikában, de sok látnivaló van az országban. Nézze meg képgalériánkat!

Az ország legmagasabb pontja mindössze 514 méter magas, de rengeteg a homokos tengerpart az atlanti-óceáni partvidéken, ahol

sok helyen fókákkal is lehet találkozni,

például Cabo Polonióban.

Ahogy a legtöbb környékbeli országot, Uruguayt is a spanyolok gyarmatosították a 16. században, és a 19. században lett független, majd ide is nagy bevándorlási hullám indult Európából. A 20. század elején komoly gazdasági fellendülés vette kezdetét, emiatt és a politikai stabilitás miatt az országot egy időben Dél-Amerika Svájcaként emlegették.

Az utóbbi időben egyre jobban nő a turizmus jelentősége.

A főváros, Montevideo mellett sokan látogatnak el Colonia del Sacramento óvárosába és Punta del Estébe is.

Látogasson el velünk a világ leghosszabb országába!

Chilében a sivatagitól az óceánin át a sarkvidékiig mindenféle éghajlat megtalálható, és itt van Latin-Amerika legmagasabb épülete is. Nézze meg képgalériánkat!

A Chilei Köztársaság egészen különleges fekvésű, hiszen végighúzódik a Csendes-óceán partján, az Andok nyugati oldalán, közel 7000 méteres hegyekkel. Az észak-déli kiterjedést nézve ez a világ leghosszabb országa. Az éghajlata változatos: van, ahol sivatagi, máshol óceáni vagy mediterrán, délen tundrák és gleccserek is vannak. A 18 milliós lakosság nagy része a központi völgyben koncentrálódik, ahol a főváros, Santiago de Chile is található.

Chile magának követeli az Antarktisz egy részét is, amit ugyan más országok nem nagyon akarnak elismerni, de

Chiléhez tartozik a Húsvét-sziget,

valamint a Juan Fernandez-szigetek – ezek egyikén játszódik Defoe regénye, a Robinson Crusoe.

Chilét a spanyol hódítók a 16. században foglalták el, előtte az Inka Birodalomhoz tartozott. A 19. század elején lett független. A 20. század közepén erős baloldali mozgalom működött az országban, és 1970-ben Salvador Allende vezetésével a marxisták hatalomra is kerültek. Richard Nixon amerikai elnök kormánya, a CIA segítségével, megbuktatta őket, és katonai puccsal 1973-ban Augusto Pinochet került hatalomra, aki

15 éven keresztül irányította diktátorként az országot.

Az időszakra a kegyetlenség és a gyilkosságok sora volt jellemző. Az utóbbi évtizedekre visszatért a demokrácia.

Az országban található a világ harmadik legnagyobb gejzírmezője, de sokan látogatnak el a tengerparti üdülőhelyre, Vina del Marba, vagy a világörökség részének számító Valparaisóba is. A fővárosban található Latin-Amerika legmagasabb épülete, a Nobel-díjas költőnek, Pablo Nerudának pedig itt és az óceánparton is van háza.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!