Lapszem – 2017. augusztus 8.

0
173

A nyárból még néhány hét hátra van, de a lapszemle már megérkezett. Olvasnivaló a reggel újságokból.

Bosszúból beolvasztják a kardiológiai intézetet

Október elsejétől elveszítheti a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet önállósága, az ország legkomolyabb szívgyógyászata az Egyesített Szent István-Szent László Kórház része lesz – tudta meg a Népszava.

Nem vár a kormány, hanem még az ősszel az Egyesített Szent István-Szent László Kórház részévé teszi az országos kardiológiai intézetet – értesült a Népszava. Információik szerint a beolvadás részleteiről szóló javaslatról augusztus 15-ig dönt az emberi erőforrások minisztere. Ha Balog Zoltán elfogadja a koncepciót, egyben új intézmény is születik: a Dél-pesti Centrum. Az új kórház komplexumba olvad három – a hematológiai, az immunológiai, és a traumatológiai – országos intézet is. Információink szerint: az új óriás kórház vezetői posztjára pályázatot írnak ki.

Szigorúan ellenőrzött plakátok

Kis nyári pihenő után újra maximális fokozatba kapcsolt a kormány plakáthadjárata: Lázár János kancelláriaminiszter keddi hatállyal utasításba adta a fővárosi és megyei kormányhivatalok dolgozóinak, hogy ellenőrizzék és listázzák a területükön található reklámhordozó felületeket, vagyis plakáthelyeket – olvasható a Magyar Nemzetben.

Az akciót a településkép védelmével, vagyis az – alkotmányba ütközően elfogadott – plakáttörvénnyel indokolja Lázár János, eszerint kampányidőszakon kívül nem tehetnek ki politikai hirdetést pártok és közhasznú szervezetek.

Az ellenőrzést külön erre a feladatra kijelölt kormánymegbízottak végzik, akik munkacsoportokat jelölnek ki – ha pedig nincs elég ember lajstromozáshoz, más területekről is áthozhatnak dolgozókat. Magyarán várhat az anyakönyvi-kivonat, a jogosítvány vagy az útlevél elkészítése is, ha gyanús reklámfelületekről van szó.

Semjén szerint a székelyek magyarok

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint káros és veszélyes az a kezdeményezés, ami a székelységet a magyar nemzettől különböző nemzetiségként akarja meghatározni. Semjén Zsolt kijelentette: a székelyek magyarok – írja a Magyar Hírlap. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kezdeményezéssel összefüggésben kiemelte: a leghatározottabban ellenzi, ez egy káros és veszélyes lépés. A székelyek magyarok, s ilyen alapon a palócoktól kezdve más magyar nemzetrészekkel is meg lehetne osztani a magyarságot. A kezdeményezés jó szándékú, de teljes hozzá nem értés alapján történt vagy sokkal rosszabb, hiszen a román politikának mindig is célja volt annak elérése, hogy sem a csángók, sem a székelyek nem magyarok.

Semjén Zsolt kiemelte: a kezdeményezés ellentétes a történelmi valósággal és a magyar nemzeti érdekekkel egyaránt.

Hazugságvizsgálóval vitázna Orbánnal Vona

Szokatlan formában, hazugságvizsgáló készülék alkalmazásával rendezne vitát Vona Gábor a miniszterelnökkel az idősekkel kapcsolatos témakörökről – olvasható a Magyar Időkben. A Fidesz abszurdnak nevezte a felvetést, és azt várja a Jobbik elnökétől, hogy kérjen bocsánatot a nyugdíjasoktól az őket becsmérlő kijelentéseiért. Az ellenzéki párt egyik vezetője korábban pedig egy rendezvényen gyakorlatilag elismerte, az arculatváltás a nyugdíjas szavazók rokonszenvének elnyerését szolgálja.

Vona Gábor tegnapi sajtótájékoztatóján azt közölte: a nyugdíjasok helyzetéről szóló vitára hívja Orbán Viktor miniszterelnököt. Jelezte: élő adásban, egyeztetett feltételek mentén ütköztetné programját a kormányéval, és azt szeretné, ha mindkét fél hazugságvizsgálót viselne. A Jobbik elnöke emellett lépéseket ígért a kis falvakban élő idősek közbiztonsága területén, és egy nemzeti vándorszínház létrehozását sürgette az érintettek minőségi szórakozása érdekében. Mint mondta, a kormánypártokkal ellentétben nem szavazóként, hanem családtagként tekintenek a nyugdíjasokra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..