Koronavírus: már nálunk is?

0
1390

Németországi és franciaországi betegségeket mutattak ki, a fertőzöttek száma hatezer fölé emelkedett, az elhunytaké pedig 132. Gyanús eset történt egy kínai repülőgép pilótájával Ferihegyen.

Hivatalos részről cáfolják, hogy koronavírusos megbetegedett lenne a Shanghai Airlines első tisztje, akit kedden esete magas lázzal mentő vitte el a ferihegyi repülőtérről. A Magyar Hang beszámolója szerint a Shanghai Airlines kedden este fél nyolckor landoló járatának pilótáját mentő szállította el. A repülőgép Sanghajból érkezett a magyar főváros repülőterére. A szemtanú állítása szerint

a pilóta lázas, eszméletlen állapotban volt, hordágyon vitték el.

A Budapest Airport Zrt. kommunikációs osztálya megerősítette a hírt. Hangsúlyozták azonban, hogy semmi jel nem utal koronavírusra. Mint írják, a járat személyzete előzetesen jelentette, hogy az első tiszt lázas. Őt orvos várta és azonnal megvizsgálta, de koronavírus gyanúja nem merült fel. A pilótát a láz miatt további megfigyelésre az OMSZ a Szent László Kórházba szállította, a gépet pedig a Budapest Airport Kényszerhelyzeti Készültségi szolgálata a légitársaság kérésére fertőtlenítette. Mivel

fertőzés gyanúja nem merült fel, az utasok speciális intézkedés nélkül elhagyhatták a repülőgépet.

A lap más repülőtéri forrásból úgy értesült, hogy a gép kapitánya még a levegőből azt a tájékoztatást adta, hogy az első tiszt 39,5 fokos lázzal küzd már nyolc órája. Az informátor azt viszont cáfolta, hogy az első tiszt eszméletlen lett volna a budapesti landolás után.

A koronavírus megállíthatatlannak látszóan terjed. Franciaországban újabb emberen mutatták ki a megbetegedést, ezzel

a bizonyítottan fertőzöttek száma négyre emelkedett

– közölték kedden este a francia egészségügyi hatóságok.

A negyedik beteg egy nyolcvanéves kínai turista, akit válságos állapotban kezelnek. Az idős férfi – a másik három beteghez hasonlóan – Hubei tartományból érkezett Franciaországba. Ez az első alkalom, hogy súlyos állapotban lévő fertőzöttnél mutatták ki a megbetegedést Franciaországban. A másik három, elkülönítve kezelt beteg jól van, az ő esetükben „nincs ok nagyobb aggodalomra” – jelezték még hétfőn a francia egészségügyi hatóságok. A 48 éves kínai származású francia, továbbá a 31 éves kínai férfi és 30 éves kínai felesége a múlt héten érkeztek a vírus epicentrumából, a hubei Vuhanból, mindhárman Kínában fertőződtek meg.

Németországban is kimutattak három újabb megbetegedést. Mindet Bajorország tartományban, a bizonyítottan fertőzöttek száma ezzel

náluk is négyre nőtt.

Mindhárman ugyanannál a vállalatnál, a kínai tulajdonú Webasto nevű autóipari beszállítónál dolgoznak, amelynél az első beteg, aki egy belső továbbképzésen kapta el a fertőzést egy kínai kolléganőjétől. A cégnél mintegy 40 olyan személyt azonosítottak, akik szoros kapcsolatban lehettek a fertőzöttekkel. Esetükben szerdán elvégzik a kórokozó jelenlétét vizsgáló tesztet, és a vírus elleni védekezés irányítására a tartományi egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóságnál felállított munkacsoport szakértői alaposan ki is kérdezik őket – nyilatkozott Melanie Huml egészségügyi miniszter.

Az első fertőzés január 21-én történhetett. A bajorországi volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem által készített koronavírus-térkép – amely az összes hivatalos adatot igyekszik összegyűjteni – már 6057 megerősített betegről tud (az egy nappal korábbi szám 4600 volt). A halálos áldozatok száma pedig 108-ról 132-re nőtt, mind Kínában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .