Kábítószer nélkül nem tudok dolgozni!

0
1360

Drogozni azért, hogy melózni tudjak – ezen a címen adott ki könyvet a francia tudományos akadémia egyik kutatója. Ennek kapcsán vizsgálat indult Franciaországban: csakugyan többezer ember szed gyógyszert, fogyaszt kábítószert vagy iszik csakis azért, mert másképp nem viseli el a munkahelyét?

Pszichoaktív szereket keres mind több egészséges ember, aki a munkahelyi stresszt csakis úgy tudja elviselni, ha bevesz valamit – mondta egy neve elhallgatását kérő orvos abban az összeállításban, melyet a párizsi Le Monde tett közzé. Persze a pszichoaktív szerek felhasználása szigorúan szabályozott Franciaországban, ezért sok orvos a hivatalos készletek megcsapolásával elégíti ki a keresletet. Burn out – kiégés – ez mind gyakoribb érzés a munkahelyeken – nyilatkozta Marie Pezé szociológus, aki könyvet tett közzé ebben a témában. Ő elsősorban a gyógyszerekkel foglalkozik, melyek a munkahelyi stresszt csökkentik. Érdekes módon olyan munkahelyeken is használnak ilyen szereket, ahol kevesen gondolnának erre: mezőgazdaság, halászat, vendéglátás vagy a biztonsági szolgálat. A leggyakoribb az, hogy a túlságosan monoton munkát végzők kérnek valamilyen csodaszert azért, hogy bírják a tempót. Különösen így van ez az ötven feletti korosztályban. Aki  félnek, hogy a sok átszervezés végül is azzal jár, hogy ők kikerülnek az utcára.

Ugyanakkor nem ismerik az informatikát, nem tudnak angolul és emiatt veszélyeztetve érzik magukat.

Persze nem mindenki gyógyszerrel oldja meg az ilyen problémákat. A tudományos akadémia egyik kutatója részletesen vizsgálta az alkohol és a kábítószerek használatát a munkahelyen. Az egyik ötven feletti menedzser neki elmondta: régebben eszébe sem jutott a kábítószer, de most már csak kokainnal képes elviselni a stresszt! Mások a körülményekkel magyarázzák, hogy miért lettek alkoholisták a munkahelyen: „a főnökeim nem akartak kifizetni viszont ihattam amennyit csak akartam” – mondta egy középkorú szakács.

Ő régebben is ivott, de alkoholista azért lett, mert a fizetését részben italban kapta a munkahelyén.

Három régióban indított kutatást a munkahelyek biztonságáért felelős állami hivatal Franciaországban. Az eredmények közlése jövő tavaszra várható. A Le Monde-nak nyilatkozó szociológusok szerint nagyon komoly társadalmi problémáról van szó. A nagy stressz miatt ugyanis a középosztály mind több tagja érzi úgy, hogy nem megy a meló, ha nem szed be valamit. Ha ez általánossá válik, akkor ennek nagyon komoly gazdasági következményei lehetnek, nem is beszélve az emberi tényezőről, hiszen senki sem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy miért érzik mind többen úgy, hogy ha nem vesznek be valamit, akkor nem bírják tovább a munkahelyükön Franciaországban?!…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .