Kezdőlap Címkék Munkahely

Címke: munkahely

Hogyan lesz nagyvárosi favorit egy gyerekjátékból?

0

Városi közlekedésről kevés jót hallani, és bár sok változás zajlik a szemünk előtt, többnyire csak a hosszan kígyózó autósorok képe jelenik meg előttünk, ha erről a témáról beszélünk. És mivel a dugóban ülni közel sem szórakoztató, órákat vesz el az emberek életéből, és súlyos bankókkal karcsúsítja a pénztárcákat, egyre többen keresnek alternatív megoldást a reggeli és délutáni vesztegelés kiváltására.

A pozitív tulajdonságok sok mindenre képesek.

Ez a hullám volt az, amit a korábban csak gyerekjátéknak tartott roller is sikeresen elkapott. A kerékpár után a roller lett az utóbbi évek legjobb közlekedési lehetőségeit kínáló eszköz. Ahogy fokozatosan egyre többen térnek át ezen eszközök használatára, úgy merül fel az igény a kényelmesebb, hosszabb távokat is megtenni képes változatokra.

Az elektromos roller és az elektromos kerékpár éveit éljük most, amikor már ezekkel a hosszabb távokat is egyszerűbben leküzdő eszközökkel közlekedünk. Hogy mitől lett olyan sikeres az előbbi? A több változatban is elérhető elektromos roller sikerének kulcsa nem más, mint hogy viszonylag gyorsan lehet rövidebb és kicsit hosszabb távolságokat megtenni, mindez nem kerül sok pénzbe, ráadásul még szórakoztató is.

Városi távolságokat megtenni egy ilyen könnyen szállítható, összecsukható eszközzel lényegesen egyszerűbb, mint gyalogolni, illetve autózni; tömegközlekedéssel kombinálva pedig a néhány tíz kilométeres hatótávolságot tovább bővíthetjük.

Az elektromos rollert tehát már nem kell lábbal hajtani, egy kis akkumulátor teszi a dolgát helyettünk, és ezzel elérhető a 40 km/h maximális sebesség is, de általában ennél némileg lassabban, 30 km/h sebességgel hasíthatunk el a sorban ácsorgó autók mellett, természetesen megfelelő körültekintés mellett.

Az elektromos roller egy nagyon praktikus közlekedési eszköz, amit otthon, de akár a munkahelyünkön is feltölthetünk. A használatánál érdemes bukósisakot viselni, valamint a nem túl forgalmas utakon használni a baleset elkerülése miatt. A közlekedési szabályok betartása mellett az egyik legjobb városi közlekedési eszköz az elektromos roller, ami garantáltan szórakoztató és költséghatékony alternatívája a városi autózásnak.

Kábítószer nélkül nem tudok dolgozni!

Drogozni azért, hogy melózni tudjak – ezen a címen adott ki könyvet a francia tudományos akadémia egyik kutatója. Ennek kapcsán vizsgálat indult Franciaországban: csakugyan többezer ember szed gyógyszert, fogyaszt kábítószert vagy iszik csakis azért, mert másképp nem viseli el a munkahelyét?

Pszichoaktív szereket keres mind több egészséges ember, aki a munkahelyi stresszt csakis úgy tudja elviselni, ha bevesz valamit – mondta egy neve elhallgatását kérő orvos abban az összeállításban, melyet a párizsi Le Monde tett közzé. Persze a pszichoaktív szerek felhasználása szigorúan szabályozott Franciaországban, ezért sok orvos a hivatalos készletek megcsapolásával elégíti ki a keresletet. Burn out – kiégés – ez mind gyakoribb érzés a munkahelyeken – nyilatkozta Marie Pezé szociológus, aki könyvet tett közzé ebben a témában. Ő elsősorban a gyógyszerekkel foglalkozik, melyek a munkahelyi stresszt csökkentik. Érdekes módon olyan munkahelyeken is használnak ilyen szereket, ahol kevesen gondolnának erre: mezőgazdaság, halászat, vendéglátás vagy a biztonsági szolgálat. A leggyakoribb az, hogy a túlságosan monoton munkát végzők kérnek valamilyen csodaszert azért, hogy bírják a tempót. Különösen így van ez az ötven feletti korosztályban. Aki  félnek, hogy a sok átszervezés végül is azzal jár, hogy ők kikerülnek az utcára.

Ugyanakkor nem ismerik az informatikát, nem tudnak angolul és emiatt veszélyeztetve érzik magukat.

Persze nem mindenki gyógyszerrel oldja meg az ilyen problémákat. A tudományos akadémia egyik kutatója részletesen vizsgálta az alkohol és a kábítószerek használatát a munkahelyen. Az egyik ötven feletti menedzser neki elmondta: régebben eszébe sem jutott a kábítószer, de most már csak kokainnal képes elviselni a stresszt! Mások a körülményekkel magyarázzák, hogy miért lettek alkoholisták a munkahelyen: „a főnökeim nem akartak kifizetni viszont ihattam amennyit csak akartam” – mondta egy középkorú szakács.

Ő régebben is ivott, de alkoholista azért lett, mert a fizetését részben italban kapta a munkahelyén.

Három régióban indított kutatást a munkahelyek biztonságáért felelős állami hivatal Franciaországban. Az eredmények közlése jövő tavaszra várható. A Le Monde-nak nyilatkozó szociológusok szerint nagyon komoly társadalmi problémáról van szó. A nagy stressz miatt ugyanis a középosztály mind több tagja érzi úgy, hogy nem megy a meló, ha nem szed be valamit. Ha ez általánossá válik, akkor ennek nagyon komoly gazdasági következményei lehetnek, nem is beszélve az emberi tényezőről, hiszen senki sem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy miért érzik mind többen úgy, hogy ha nem vesznek be valamit, akkor nem bírják tovább a munkahelyükön Franciaországban?!…

A járvány kettévágja az amerikai társadalmat

Miközben a dollár-milliárdosok újabb milliárdokkal gazdagodnak az amerikaiak milliói nem tudják, hogy miből fizessék ki a lakbért és a rezsit. A munkanélküliek a kilakoltatástól tartanak. A gazdasági válság felerősíti a korábbi tendenciákat, melyek gyengítik a társadalom kohézióját – állapítja meg a londoni Guardian New York-i tudósítója.

2 millió dollárért bérel egy 15 hálószobával rendelkező palotát East Hamptonban egy textil gyáros, aki Manhattanből menekült a Covid-19 vírus elől. Errefelé tanyázik ilyenkor Beyonce és Jay Z is, hogy csak a híres házaspárt említsük a dollár milliárdosok nyaraló helyén. Ahol nincsenek pénzügyi problémák, mert a tőzsde jól teljesít: Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere egyetlen napon 13 milliárd dollárral lett gazdagabb.

Miből élnek meg a munkanélküliek?

125 dollárból próbál megélni egy nyolctagú család Észak Karolinában. A családanya volt az egyetlen kereső, őt a koronavírus járvány miatt elbocsátották. Most férjét és hat gyermekét szeretné eltartani a munkanélküli segélyből. Eddig valahogy elvoltak, mert a washingtoni kongresszus megszavazta, hogy az állam 600 dollárral egészítse ki a munkanélküli segélyt minden héten. Csakhogy ez lejárt. A kongresszusban a demokraták és a republikánusok nem tudnak megegyezni a folytatásról. Addig pedig marad a heti 125 dollár egy nyolctagú családnak!

Az amerikai munkavállalók körülbelül 20%-a lett munkanélküli a járványt követő gazdasági válság miatt. Ez több mint 30 millió embert jelent! A válság kihozta a faji különbségeket is: sokkal több a munkanélküli a színesbőrűek között. Ezért is oly hevesek a tüntetések az Egyesült Államokban.

K típusú fellendülés

A járványt követő gazdasági válság kezdetén az optimista Goldman Sachs pénzintézet megfogalmazta a V típusú fellendülés lehetőségét. Szerintük a válság gyors csökkenés után gyors növekedést produkál majd vagyis a végén nem kell komolyabb visszaeséssel számolni. Azóta a realitások lehűtötték az optimista várakozásokat. Ma már a szakértők inkább a K típusú fellendüléssel számolnak. Mit jelent ez? Azt, hogy a gazdagok és a jól képzett munkavállalók, akik Home Office-ban is dolgozhatnak hamar visszanyerik azt, amit elveszítettek a válság idején. Azok viszont akik szegények voltak, és kénytelenek bejárni a munkahelyükre folyamatosan csökkenő jövedelemmel és elhelyezkedési eséllyel kell, hogy számoljanak. Ebben a rétegben aránytalanul nagy a színesbőrűek száma.

Az amerikai álom azt jelenti, hogy saját erőből ki lehet kecmeregni a szegénységből, de ez a válság csak azt mutatja, hogy tovább növekednek a különbségek a társadalom különböző részei között. A gazdagok gazdagabbak lesznek míg a szegények életszínvonala stagnál vagy még csökken. Mindez komoly társadalmi feszültséget eredményezhet, és ezzel számolnia kell az USA új elnökének, akárkit is választanak meg novemberben.

Kiszámítható gazdasági környezetre várva

0

Egy gazdaság, és az abban résztvevő vállalkozások sikeres működését számos tényező gátolhatja. Abban minden hozzáértő egyetért, hogy a gazdálkodók számára nincs fontosabb, mint a kiszámítható jogi környezet. vagyis az, hogy a befektetőknek és a vállalkozóknak ne kelljen attól tartaniuk, hogy a szabályok gyakran, netán visszamenőlegesen, vagy éppen az ő sérelmükre változnak.

Ha a szabályok naponta változnak, akkor nem lehet tervezni. Született már Lex-CEU, Lex-Simicska, Lex-Heinekken és még estig sorolhatnánk. Nem tudod, hogy milyen szabály vonatkozik majd a vállalkozásodra, házépítésedre, vásárlásaidra. Csak abban lehetsz biztos, hogy rengeteg, egymásnak is ellentmondó törvényt kell tudnod, különben már a kutyát sem sétáltathatod büntetlenül.

Az Együtt kiszámíthatóságot, és jogbiztonságot ígér. Közleményükben felidézik, hogy

a jogállam kiépítése 2010-ben megállt majd rohamosan elindult az ellenkező irányba.

A nyugdíjpénztári vagyon államosítása majd eltapsolása, a médiatörvény, az Alkotmány helyére lépő Alaptörvény és az ezek nyomán kialakult rendszer segítette a demokratikus intézmények leépítését.

Mára eltűnt a jogbiztonság. Sem az állampolgárok mindennapi ügyeiben, sem a vállalkozások irányításában nincs kiszámíthatóság. A jogszabályok szinte naponta változnak. A hivatalok, minisztériumok éppen hogy csak működnek. Az ott dolgozók sem tudják, hogy milyen szabályok szerint kell dolgozniuk. Bizonytalanságban és kiszolgáltatottságban élünk.

Senki sem tudja, hogy miről fognak új szabályt hozni holnap.

Senki nem tudja, hogy mire számítson. Ahogy elvették a trafikokat, ahogy elvették sokak földjeit, és ahogy Mészáros Lőrinc bekebelezett cégeket. Az Együtt szerint lehetséges egy kiszámítható, és biztos államot építeni. Olyat, ahol a törvény mindenkire vonatkozik, ahol az Alkotmány mindenkit véd. Ilyen a jogállam. Szeptember közepén bemutatott választási programjukban ezek a javaslatok is szerepelnek.

DK: Munkaerőt importál a kormány

0

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta egy konferencián, hogy a kormány munkaerő-importra készül, mert 60 ezer álláshely betöltetlen.

Az a kormány tehát, amely két éve még azt írta óriásplakátra, hogy „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!”, most több tízezer szerbet, ukránt, és határon túli magyart szeretne a magyar munkahelyekre csábítani. Ez egyenes következménye annak, hogy a Fidesz nem becsülte meg a magyar munkaerőt.

A Demokratikus Koalíció szerint nem alacsony bérigényű munkaerő-importra, hanem béremelésre van szükség! A DK szerint a magyar munkaerő kivándorlására nem az a megoldás, hogy a környező országokból még olcsóbb munkaerőt importálunk, hanem az, hogy végre megbecsüljük az itthon boldogulni akaró magyarokat!

Forrás: DK, Gréczy Zsolt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK