Freedom for Ukraine – Folyamatosan frissülő hírek a helyszínről

0
689
Facebook

Vlagyimir Putyin orosz elnök „különleges hadművelet”-nek nevezte azt az Ukrajna ellen elkövetett agressziót, amely ellen a civilizált világ néhány nap alatt soha nem látott egységbe forrva támogatja az ukránokat függetlenségük, szabadságuk megvédelmezésében. 

A frontvonal hírei – (Folyamatosan frissítjük)

21:10 – A közgazdászok szerint az orosz invázió a történelem legnagyobb búzahiányához vezethet. Scott Irwin, az Illinoisi Egyetem mezőgazdasági közgazdásza szerint az invázió hatalmas kínálati sokkot okoz, és rövid távon semmit sem lehet tenni ennek megakadályozására. Oroszország és Ukrajna a világ búzatermelésének negyedét és a kukoricatermelés egyötödét adja.

20:20 – Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint Ukrajna elégedetlen az Oroszországgal folytatott béketárgyalások második fordulójának eredményével annak ellenére, hogy beleegyezett a humanitárius folyosók felállításába. A tárgyalások harmadik fordulójára azonban „valószínűleg a legközelebbi időben” találkoznak a felek.

19:55 – Zelenszkij: Zárd be az eget, vagy adj nekünk repülőgépet. Volodimir Zelenszkij elnök a külföldi médiával tartott sajtótájékoztatón felszólította a NATO-t, hogy zárja be az eget Ukrajna felett. Megkérdezte, hány ukránnak kell még megsérülnie ahhoz, hogy ez a döntés megszülethessen. „Mennyi? Számolni fogunk és várunk” – mondta. „Ha nincs erőd bezárni az eget, adj nekünk repülőket.”

19:15 – Ukrajna és Oroszország megegyezett humanitárius folyosók létrehozásáról a tárgyalások második fordulójában. Ez lehetővé tenné, hogy a civil lakosság biztonságosan kivonulhasson az oroszok által ostromlott városokból.Nem világos, hogy mely városokban született megállapodás ezekről a folyosókról. Tűzszünet még mindig nincs kilátásban. Megállapodtak a közeljövőben tartandó harmadik tárgyalási fordulóban is.

17:30 – Bulgária kiutasított két orosz diplomatát. A lépést Oroszország provokációnak tekinti.

17:20 – „Nem teszünk engedményeket a számunkra alapvető fontosságú ügyekben, mint például Ukrajna területi integritása. Ez kizárt” – mondta Kuleba az 1+1 televíziós csatornának adott interjújában, amelyet az ukrán külügyminisztérium Facebook-oldalán sugároztak.

17:10 – Az Európa Tanács, a kontinens legfőbb emberi jogokat irányító intézménye felfüggesztette Oroszország részvételét, mert Ukrajna elleni inváziója „mindent ellenkezik, amit képviselünk, és sérti alapokmányunkat és az Emberi Jogok Európai Egyezményét”. főtitkára, Marija Pejcinovic Buric mondta egy csütörtöki interjúban.

16:50 – „Naftali Bennett miniszterelnöktől nagyobb támogatást vártam” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

16:00 – Folynak az újabb tárgyalások az orosz és az ukrán delegáció között Fehéroroszországban

15:00 – Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron ismét felhívta egymást, a kezdeményezés a Kremltől érkezett. De ez nem ad okot a reményre, ellenkezőleg. Az Élysée-ben az emberek most pesszimistábbak, mint valaha.

14:40 – Legalább 22-en haltak meg a csernyihivi légicsapásokban.

14:12 – Mariupolban, egy stratégiai déli kikötőben Ukrajna és Oroszország határa közelében civilek rekedtek heves ágyúzások miatt.

13:00 – Az orosz erők átvették az irányítást a szintén délen fekvő Herson felett, amely az első elesett nagyváros.

12:15 – Ha Oroszország újabb déli városokat foglal el, az ukrán erőket elvághatják a tengertől

11:00 – Evakuálta a nagykövetségi alkalmazottak egy részét Magyarország.

10:50 – Odesszai partraszállást készít elő az orosz haderő.

10:35 – Az Ikea felfüggeszti oroszországi és fehéroroszországi tevékenységét, ami 15 000 alkalmazottat érint – írja az AFP a vállalat bejelentése alapján.

10:20 – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitartásra esküdött országa népének. „Nincs vesztenivalónk, csak a szabadságunk” – mondta Zelenszkij ma reggel a Facebookon közzétett videójában.

10:15 – A Wolkswagen leállítja oroszországi üzleti tevékenységét. Leállítják a termelést Kalugában és Nyizsnyij Novgorodban, leállt a járműkivitel az országba. A Mercedes után a Volkswagen is egyelőre az ukrajnai háború miatt fejezi be orosz üzletét.

09:40 – Az ukrajnai tűzszünet a fő feltétele a Kijev és Moszkva közötti tárgyalások megkezdésének – mondta Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter csütörtökön.

09:15 – Egy hersoni lakos a BBC Today című műsorában azt mondta, hogy az élelmiszer nem elegendő, sok a sebesült civil, akiket kezelésre ki kell vinni a városból, de az oroszok „nem engedik, hogy a Vöröskereszt gyógyszereket és mentőket hozzon az emberek megsegítésére”.

08:30 – A korábbi döntéstől eltérően legfrissebb hírek szerint Oroszország és Fehéroroszország sportolóit egyaránt eltiltották a 2022-es pekingi téli paralimpiától, amely holnap kezdődik.

07:35 – Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete aggodalmának adott hangot, miután az orosz erők azt állították, hogy körülvették Ukrajna legnagyobb atomerőművét.

06:55 – Harkiv városát egyre hevesebben ágyúzzák az orosz csapatok, nő a halottak száma, ezrek menekülnek.

twitter.com

06:25 – Mihail Hodorkovszkij, a száműzetésben élő orosz ellenzéki képviselő úgy véli, Vlagyimir Putyin orosz elnök saját bukását táplálja azzal, hogy háborút folytat Ukrajnában.

06:00 – Az ENSZ szerint már egymilló ukrán menekült el az országból.

05:25 – Szerdán nyilvánosságra hozott közleménye szerint a Világbank (VB) az ukrajnai helyzet miatt hozott döntést minden oroszországi és fehéroroszországi programjának azonnali leállításáról.

05:00 – Kijevben az éjszaka folyamán négy hatalmas robbanás jelezte, az orosz agresszor folytatja támadásait a főváros ellen. Két robbanás a város központjában, kettő pedig egy metroállomás közvetlen közelében csapódott be. Folyamatosan szólnak a légiriadó sziénái –  a hírt több helyszínről tudósító stáb is megerősítette. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .