Ez volt ma – 2017. október 30.

0
833

Vádat emeltek Trump volt kampányfőnöke ellen, fejlemény az azeri pénzmosás magyarországi nyomozásában, interjút adott Paul Lendvai, megszólalt a miniszterelnök veje, és kiderült, ki lesz a fociválogatott új szövetségi kapitánya. Összefoglaljuk a nap legfontosabb híreit.

Vádemelés Trump volt kampányemberei ellen

Paul Manafort
Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

A vádirat 12 pontból áll Paul Manafort és társa ellen. Egyebek között az Egyesült Államok elleni összeesküvéssel vádolja őket a bizottság, amely az oroszok tavalyi választásba való beavatkozását vizsgálja. Trump Manafortról a Twitteren azt állította: szerinte ezek az ügyekkel „évekkel azelőtt” történtek, hogy a kampánycsapat tagja lett.

Manafort feladta magát a rendőrségen, mielőtt bevitték volna. Korábbi üzleti partnerének, Rick Gatesnek is bíróság elé kell állnia. Később pedig az is kiderült, hogy

vádat emelnek a Trump-kampány volt külpolitikai tanácsadója, George Papadopoulos ellen is.

Ő korábban bevallotta, hogy hamisan tanúskodott az FBI-nak. Róla egyelőre nem tudni, hol van.

Azeri pénzmosás: fejlemény a magyarországi nyomozásban

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Fővárosi Főügyészség a Magyarországot is érintő azeri pénzmosási botrány kapcsán – értesült a Független Hírügynökség. A Fővárosi Főügyészség megerősítette értesülésünket, pénzmosás gyanúja miatt rendelték el a feljelentés-kiegészítést, amelyet a BRFK folytat le.

Büntetőeljárás indul katalán vezetők ellen, többen Brüsszelbe mentek

Lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt

büntetőeljárás megindítását kezdeményezi a spanyol állami főügyész

a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen. Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és feloszlatott kormányának néhány tagja Brüsszelbe utazott, ahol ügyvédekkel is találkoznak. Pártjaik azt is bejelentették, hogy indulnak a december 21-ei előrehozott autonóm parlamenti választásokon.

Georges Leekens az új szövetségi kapitány

Csányi Sándor és Georges Leekens
MTI Fotó: Illyés Tibor

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének döntése értelmében a játékosként és edzőként egyaránt nemzetközi hírnevet szerzett belga Georges Leekens lesz az új szövetségi kapitány.

Leekens a válogatott novemberi két mérkőzése után veszi át a nemzeti csapat irányítását, ezekért a találkozókért – az elnökség korábbi döntése értelmében – Szélesi Zoltán lesz a felelős.

Paul Lendvai Orbán Viktorról

Az Ausztriában élő író, újságíró könyvében egészen 2017-ig elemzi a magyar politikai életet, amelyről lesújtó a véleménye. Úgy látja: Orbán Viktor ugyan ügyesen játszik a nacionalizmus kártyájával, de a kontroll nélküli hatalom előbb-utóbb veszélyessé válhat; a magyar történelem – például 1956 is – megmutatta: kiszámíthatatlan, mi történik holnap.

„Borzasztó fájdalmat érzek, hová jutott ez az ország”

– mondta a FüHü-nek adott interjúban. Orbánról azt mondja, hatalma nem attól függ, hogy milyen erős az ellenzék, hanem hogy mennyire fog elhízni.

Kéményseprők tüntettek Budapesten

A kéményseprés kötelező elvégzésének eltörlése ellen tüntettek reggel a Kossuth téren kéményseprők. Szakszervezeti vezetőjük „gyilkossági kísérletnek” nevezte a törvénymódosítást, és „radikális” akciókat is kilátásba helyezett.

Megszólalt Tiborcz István

A miniszterelnök veje az Origónak adott interjút. Ebben elmondta, hogy

meghatározó része van a tulajdonosi körének titkolásáról hírhedté vált, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó BDPST Zrt-ben.

Azt is elpanaszolta, hogy eddig senki nem akart utánajárni, kik a valódi tulajdonosok, pedig bárki betekinthetett volna a részvénykönyvbe.

Az Együtt választmányi elnöke, Szigetvári Viktor szerint az interjúból az derült ki, hogy Tiborcz is retteg a valódi kérdésektől, és „nem több Orbán egyik strómanjánál”.

10-15 százalékkal drágulhat a biztosítás

Általános szakemberhiány és bérrobbanás közepette az autós szakma partnerséget vár a biztosítóktól. A nettó javítói óradíjak és a költségek közt 50 százalék rés tátong, és még nem látni a végét – mondta a FüHü-nek Gablini Gábor, a Gémosz elnöke. Egy biztosítási alkusz szerint 10-15 százalékkal drágulhat a kgfb a javítói fizetések emelkedése miatt.

Elüldözné a bulinegyedet egy csoport

Fotó: FüHü

Az Élhető Erzsébetváros nevű, a kerületben lakók egy részét képviselő csoport nyílt levéllel fordult Budapest főpolgármesteréhez, Tarlós Istvánhoz. Azt írják: a főpolgármester segítsen a VII. kerületi önkormányzat képviselő testületének megoldani a bulinegyeddel kapcsolatban kialakult, szerintük tarthatatlanná vált állapotokat, méghozzá úgy, hogy

a város egy erre alkalmasabb pontján jelöli ki az új bulinegyed helyszínét.

A negyed kedvelt célpontja külföldi turistáknak, évi hatmilliárd forintnál több adóbevételt hoz a költségvetésnek. Az ott lakók egy részét viszont zavarja a zaj és a rengeteg szemét.

Komoly károkat okozott a viharos szél

3700-szor hívták a tűzoltókat, többen meg is sérültek. Többségében leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak gondot. Két esetben autóra dőlt fa okozott sérülést a benne ülőknek.

145 millió amerikai adatait lopták el

Egy olyan cégtől lopták el az adatokat, amely az emberek hiteltörténetét tartja nyilván. Az adatok birtokában az identitástolvajok például

hitelkártyát igényelhetnek, elkölthetik az egész hitelkeretet,

és a végén az áldozatot zaklatja a hitelkártyacég, hogy már ideje lenne fizetni.

Hihetetlen fordulatok az év egyik legjobb meccsén

Több fordulatos meccs is volt az NFL nyolcadik játékhetének vasárnapi meccsein. A leglátványosabb a Seahawks-Texans meccs lett, ahol pedig a legtöbben a védelmek párbajára számítottak, de mindkét irányító fantasztikusan játszott. A szezon feléhez közeledve, ha matematikailag még nem is vesztették el az esélyt, de a realitást nézve több csapat kezdhet lemondani a rájátszásról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .