Kezdőlap Címkék XIII. kerület

Címke: XIII. kerület

Összefogás? Felejtse el!

Jó buli lesz a 2020. március 1-jén tartandó időközi választáson a XIII. kerület 9. számú egyéni választókörzetében, mivel Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes lett, így a megüresedett helyre a korábbival szemben nem lesz összellenzéki jelölt. Az MSZP és a Momentum is külön-külön indít jelöltet.

A megüresedett képviselői helyre az MSZP a 28 éves Vaju Viktóriát, míg a Momentum  a szintén 28 éves Polyák Krisztinát indítja.

Vaju Viktória, aki környezetvédelmi szakember, és XIII. kerületi lakos. Számára a környezetvédelem a szívügy. Az októberi választások előtt  részt vett  a kampányban: a körzetben lakókkal tartotta a kapcsolatot. „Támogatni fogom, hogy a Tatai úton parkoló legyen, hogy a megújuló energia felhasználásához a társasházaknak az önkormányzat adjon támogatást, valamint szeretném, ha a Reitter Ferenc utcán légszennyezést mérő eszköz lenne kihelyezve folyamatosan” – nyilatkozta a jelölt, míg a kerületi MSZP-s vezetés nyíltan árulással vádolja a Momentumot.

Kerpel-Fronius helyére a Momentum Polyák Krisztinát indítja, aki az ajánlásgyűjtés első két napján megszerezte a szükséges aláírások közel dupláját. Ettől függetlenül Polyák és csapata nem állnak le, folyamatosan keresik fel a körzet lakóit és személyes beszélgetésekkel készülnek a választásra, valamint az azt követő munkára.

Nem véletlen a Momentum ellenállása, a budafok-tétényi MSZP-sek után újabb szocialisták álltak át a Fideszhez. A törökbálinti Momentum hónapokkal ezelőtt, már a kampányban jelezte az MSZP vezetőségének, hogy

a helyi MSZP együttműködik a Fidesszel, valamint bizonyítékok voltak rá, hogy Szentmiklósi-Tóth párttársa már a nyáron összellenzéki kampány dokumentumokat juttatott a helyi fideszes kampányvezetésnek. Az MSZP vezetősége akkor mégsem tett semmit,

szégyent hozva ezzel az ellenzéki együttműködésre – nem csak helyben, de országosan is.

2022-ben csak akkor lesz esélye az ellenzéknek, ha képes megtisztulni, és képes megszabadulni az olyan megélhetési ellenzékiektől, mint Szentmiklósi Tóth-Tamás. Ha ez a megtisztulás hamarosan nem történik meg akkor könnyen lehet, hogy nem “csak” egy egyszerű önkormányzati többséget veszít majd el az összefogás, hanem akár a kormánytöbbséget is, ezzel további éveket biztosítva Orbán Viktor ámokfutásának. – hangoztatják a Momentum vezetői.

Bár a tizenharmadik kerületi, egyetlen önkormányzati képviselői helyért folyó időközi küzdelem eddig az MSZP és a Momentum konfliktusától volt hangos, most az Azonnali kiderítette, hogy kit indít a Fidesz a körzetben: azt a Tempfli Józsefet, akit a Fidesz nemrég az LMP-től csábított át.

Magyarul, ha a 2019. október 13-i állapotot vesszük figyelembe, akkor egészen bizonyosan az összefogás résztvevői közül kerül ki a győztes. Már csak az a kérdés, hogy melyik párt színeiben. Mondom, jó buli lesz.

A XIII. kerület senkit nem hagyott magára – lehet így is

0

A Lendületben a XIII. kerület című programot – amely az önkormányzat 2015-2019 közötti középtávú céljait, feladatait tartalmazza – a képviselő-testület a napokban értékelte. Egyhangú szavazással megállapította, hogy teljesítette vállalásait. Az önkormányzat mindvégig érezhette a kerületiek bizalmát, együtt gondolkodott és munkálkodott civil szervezetekkel, a döntések előtt hangsúlyt fektetett az érintettek bevonására. A program teljesítésével az elmúlt öt évben a kerület dinamikusan fejlődött, a lakosok életkörülményei tovább javultak. A XIII. kerületben mindenkinek egyaránt esélye nyílik jó minőségű közszolgáltatásokra, alapérték a rászorultak támogatása. A XIII. Kerületi Önkormányzat arra törekszik, hogy minden generáció otthonosan érezze magát, s hogy a kerületben egyszerre lehessen lakni, munkahelyet találni, pihenni, kikapcsolódni, kulturálódni, sportolni is.

A Lendületben a XIII. kerület című program 143 pontban határozta meg a feladatokat. Az önkormányzat cselekedeteinek vezérfonala mindvégig a kerületben élők szolgálata, a kerület fejlődésének segítése volt. Óvta az értékeket, hagyományokat, jelentős hangsúlyt fektetett a családok, a rászorulók támogatására, a generációk közti szolidaritás erősítésére. Sikerült megőrizni a közszolgáltatások magas színvonalát, fejlődött az intézményhálózat.

A jövő szempontjából is kulcskérdés a környezeti ártalmak csökkentése, így a fejlesztések során kiemelt szempont volt ennek érvényesítése, hogy a fejlődéssel a humánus környezet ne kerüljön veszélybe, hogy a kerület élhető, lakható, szerethető maradjon. Az öt éves ciklus során új fás sétány jött létre a Forgách utca és a Dagály utca között, új park létesült a Papp László téren, négy lakótelep komplex környezeti megújítása ment végbe, a gyermekek számára játszóterek újultak meg. A beruházások során mind több helyen – takarékosabb megoldást alkalmazva – talajvizes öntözőhálózat létesült. Az önkormányzat intézményei egyre nagyobb arányban használnak környezettudatos és megújuló energiaforrásokat. Az elmúlt öt év során több mint ötezer fával gazdagodott a kerület.

Az állami egészségügyi ellátás színvonalának folyamatos csökkenése miatt kiemelt terület volt a járóbeteg-ellátás fejlesztése, feltételeinek javítása, korszerű orvosi műszerek beszerzése. Megtörtént a házi- és szakorvosi rendelők klimatizálása, megújult az Esküvő közi és a Nővér utcai rendelő. Megnyílt az ország első önkormányzati, a kerületi lakosok számára ingyenes CT és MR centruma, a járóbeteg-szakellátásban a legmodernebb diagnosztikai eszközök álltak a kerületi lakosok szolgálatába a kardiológia, a szájsebészet, az urológia, a gasztroenterológia, a szemészet és a sebészet területén. Ingyenes egészségügyi szűréseken több ezer ember vett részt az elmúlt öt év során, a kiszűrt kóros esetek aránya mintegy 30% volt.

A kerület gyermekintézményei minden igényt ki tudnak elégíteni: elegendő bölcsődei és óvodai férőhely áll rendelkezésre. Megépült az ország első környezettudatos, passzívház minőségű óvodája, a gyermekintézményekben jelentős fejlesztések folytak, tovább bővült az óvodai két tannyelvű nevelés.  

A bölcsődei hálózat tíz intézményében folyt fejlesztés. Bebizonyosodott, hogy téves rendelkezés volt az iskolák állami intézményfenntartó központokhoz való telepítése. Az önkormányzat ennek ellenére – az állam helyett – lehetőségei szerint segítséget nyújtott a diákok biztonságos és fejlődésüket segítő iskolai környezetéhez: megújult a Váci út 57-61. szám alatti iskola homlokzata és a Gárdonyi Géza Általános Iskola udvara is.

Az önkormányzati lakás- és támogatás-politika segítette a fiatal családokat. Az országban egyedülálló módon a XIII. kerületben épültek önkormányzati bérházak: A Kartács utcában 23 lakás, a Klapka Központban 33 új önkormányzati bérlakás létesült, mindezt környezettudatos, passzívház technológiával. A Klapka Központ kereskedelmi és szolgáltató funkciókkal, orvosi rendelőkkel, bérlakásokkal, kortárs közösségi térrel, hatalmas zöldfelülettel új arculatot adott a környéknek.

A szociális segélyezésből az állam kivonult, de a XIII. kerület senkit sem hagyott magára: személyes gondoskodást nyújt szociális szolgáltatásaival. Évente több, mint félmilliárd forint pénzbeli és természetbeni támogatásban, és mintegy 130 millió forint lakásfenntartási támogatásban részesültek a rászoruló családok. A nyugodt és aktív időskor feltételeinek biztosítása a kerület önkormányzati politikájában meghatározó. Az idősek támogatásában a gyógyszerköltségekhez való hozzájárulás mértéke a legnagyobb, másfelől a természetbeni támogatás is sokszínű – a napközi otthontól az otthoni gondozáson át a jelzőrendszeres segítségnyújtásig. A Gyermek téri és a Visegrádi utcai idősek klubjai teljesen megújultak, két új sószoba védi az idősek egészségét.

Az országban egyedülálló módon három színvonalas művelődési központ áll a lakosság rendelkezésére, a Láng Művelődési Központ teljesen megújult. A helyi lakóközösségek kapcsolatépítését szolgálja a Lakóközösségi Napok rendezvénysorozat, az önkormányzat támogatta a már városszerte nagy népszerűségnek örvendő Pozsonyi Pikniket is. A kerület születésnapján minden évben ingyenes koncert biztosította az igényes szórakozás lehetőségét.

A kerületi lakosok biztonsága érdekében 225 helyen korszerűbb berendezésekre cserélték a térfigyelő kamerákat, míg 50 új helyszínnel bővült a hálózat. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a polgárőrség minden évben élvezhették az önkormányzat támogatását.

A XIII. kerület kiváló gazdálkodásának eredményeképpen jelentős források álltak rendelkezésre a kerület fejlesztésére. Hitelfelvételre nem volt szükség, a kerületnek nincs adósságállománya. Több alkalommal monitoringozta a Transparency International az önkormányzat beruházásait, minden esetben megállapították a folyamatok korrupciómentességét és átláthatóságát.

A Lendületben a XIII. kerület középtávú program végrehajtásának tapasztalatai alapján a képviselő-testület javaslatokat is megfogalmazott. A helyi várospolitikát továbbra is jellemezze az értékteremtés és a hagyományőrzés, a felelősség és a szolidaritás. Bővüljenek a gyógyítás és a hatékony prevenció feltételei. Folytatódjon az önkormányzat példamutató bérlakás-építési programja. A szociális gondoskodás fókuszában továbbra is a rászorulók, a gyermekek és az idősek álljanak. A jövőben is kiemelt feladat legyen, hogy az intézményhálózat magas színvonalú szolgáltatásai, a felújított közterületek a gyermekeket, szüleiket és nagyszüleiket szolgálják. Az önkormányzat döntéseit, egész tevékenységét mindinkább környezettudatosság hassa át. A XIII. kerület vállalja, hogy megvalósítja „intelligens város” célkitűzést.

Kiveszett ebből a világból az emberség

Interjú Dr. Hertzka Péter főigazgató főorvossal, a XIII. kerületi Egészségügyi szolgálat vezetőjével, amiben elmondja, a XIII. kerület betegellátása egy sziget a magyar egészségügy háborgó tengerén.

 

Miért nincsenek komoly, mélyreható változások az egészségügyben?

Ha a kormányzat kommunikációját figyeljük, akkor nem ezt érzékeljük. Viszont, mi, akik benne élünk nap, mint nap, folyamatosan szembesülünk az ágazat rossz állapotával. Pedig valóban: a kormányzat beletesz sok pénzt az egészségügybe, miközben a dolog több sebből vérzik. Mondok példát: megemelték az e területen dolgozók bérét, ami így helyes, majd azt mondták: a megemelt bért maga az intézet gazdálkodja ki a megemelt teljes volumen korlátból (tvk), abból az összegből, ami eleve kevés volt. De a megemelt orvosi és szakdolgozói fizetéseket csak akkor tudod kifizetni, ha ezt a bizonyos tvk-t képes az intézmény teljesíteni. Vagyis, rövidre zárva: úgy emeltek fizetést, hogy nem biztosítottak hozzá hátteret. Másként: megemelték ugyan a fizetéseket, csak éppen a bevételek nem biztosítják ennek a fedezetét.

De ez így egy kicsit cinikusnak tűnik…

Hát a kormányzat nyilván nem így fogja fel, azt mondja, teljesíts, és akkor lesz pénz.

És mi az akadálya a teljesítésnek?

Nem biztos, hogy a beteg bejön az intézetbe, és az sem biztos, hogy olyan betegséggel érkezik, ami után magasabb pontszám jár – mert ez a bizonyos tvk erről szól -, és ha így alakul, akkor már nem is lehet teljesíteni a szükséges pontszámokat, és ha nincs elegendő pont, akkor nem is jön elegendő pénz. Ráadásul vannak olyan szakmák, amelyek eleve alulfinanszírozottak.

Például?

Mondjuk a belgyógyászat. Egy ilyen rendelő nem működhet belgyógyászat nélkül, viszont lehetetlen  nyereségesen üzemeltetni. Következésképp veszteséget termel, ha szabad az orvoslással kapcsolatban ilyen kifejezést használnom, és aztán folyamatosan görgeti maga előtt ezt a hiányt.

És akkor?

A mi esetünkben kénytelen az önkormányzat beletenni pénzt, hogy működőképesek maradjunk. Ebben nekem nagy szerencsém van, mert mögöttem egy olyan önkormányzati vezetés van, amelyiknek fontos, hogy az itt élők a legjobb ellátásban részesüljenek. Ez nem pusztán a gyógyítást jelenti, hanem a megelőzést is. Ezért vásárolt például az önkormányzat a  CT és MR vizsgálathoz szükséges gépeket, felszereléseket, melyekkel a kerületi lakosok  NEAK támogatás nélkül – önkormányzati forrásból –  ingyenesen kerülnek vizsgálatra 2 hetes intervallumon belül.  Sok-sok későbbi betegséget előzhetünk meg az előzetes vizsgálatokkal. Ez valódi szűrés, amely valódi gyógyulást eredményez. Ennek köszönhetően egyébként a kórházi kezelés is lerövidül, hiszen a beteg pontos vizsgálati eredményekkel jelentkezik a kórházban, szükségtelenné téve az ottani, olykor napokon át tartó vizsgálatokat. Ezzel ráadásul annak a kockázata is csökken, hogy a beteg összeszedjen valamilyen fertőzést, ami ugye manapság meglehetősen gyakran előfordul. Ezáltal a kórházi lét ideje is lerövidül, a páciens hamarabb kerül haza, a saját környezetébe. Ugyanide kapcsolható az egynapos sebészet kérdése is, ami szerintem rendkívül fontos dolog.   Vannak helyek az országban, ahol a szürkehályog műtétre hosszú hónapokat kell várnia a betegnek. Nálunk ez egy-két hét. Kérdem én, akkor miért nem forszírozzuk az egynapos sebészetet? Miért nem ott oldjunk meg olyan betegsége ellátását, amelyhez felesleges a betegnek a kórházban feküdnie? Egyébként 2007 augusztus óta végzünk intézetünkben egynapos sebészeti beavatkozásokat és az elvégzett műtétek száma megközelíti a tizenkétezret.

Nem értem, hiszen tudok olyan kórházakról, amelyek kifejezetten az egynapos sebészetre szakosodtak…

Igen, ott korlátlanul működhet, nálunk, itt a rendelőintézetben, tehát ahol járóbeteg ellátás van, ott korlátozták…

De miért? 

Nem tudom, csak azt, hogy ez így teljesen értelmetlen. Az egyik magyarázat az lehet, hogy a kórházi lobbinak ez az érdeke, a másik – ami pedig ölelkezhet ezzel – hogy bizonyos alulfinanszírozott kórházi tevékenységeket, ezzel akarnak pótolni. Természetesen tudom, hogy nem lehet mindent egynapos sebészettel megoldani, de a jelenleginél sokkal többet igen, ám ez a megoldás sokak érdekeit sérti. Pedig állami szinten rengeteg pénzt lehetne megspórolni, ha a járóbeteg ellátásban résztvevő intézmények közül kijelölnének néhányat, amelyek az egynapos sebészet területi centrumává válnának.

Itt önöknél, úgy tudom működik az egynapos sebészet. Akkor mi a gond?

Igen, működik, de korlátozottan. Éppen erről beszéltem. Olyan korlátok között kell dolgoznunk, amelyek mellett nem úgy és nem a leghatékonyabban működik ez a részlegünk, a már említett  elszámolási rendszer miatt. Kifejezetten abszurd a helyzet. Ha nem teljesítek kellő számú műtétet, akkor nem érvényes a szerződésem, viszont ha a nagysúlyszámú – ez az elszámolási rendszerben van rögzítve – beavatkozásokat preferálom, akkor  pedig nem tudom elérni a kötelező műtét mennyiséget, így viszont nem jutok hozzá az állami pénzhez. Remélem érthető. Legalább is a magyarázat, mert a rendszer az értelmetlen.

Teli van a magyar egészségügy ilyen értelmetlen akadályokkal, nem?

Sajnos igen. Mondok mást is. Itt van például a baleseti sebészet. Ma ezen a területen is lehetetlen állapotok vannak. Egyszerűen megoldható problémák húzódnak hetekig, mert az adott baleseti sebészet nem tudja fogadni, túlterheltsége okán a beteget. De az egynapos sebészet képes lenne javítani a helyzeten. De nem tud, mert bár nem kértünk hozzá sem plusz pénzt, sem mást, pusztán a meglévő tevékenységi körünket bővíteni, kifejezetten a jobb és hatékonyabb ellátás érdekében. Nem lehet, mondja a bürokrácia. Adjak be a kérvényt, majd egy bizottság, jó esetben hónapok múlva dönt valamit. Nekünk bizonyos szakmákra van engedélyünk, ezt kellene kibővíteni, ráadásul úgy, hogy az ÁNTSZ ezt elvben jóvá is hagyta, pusztán egy papírt kellene kiállítani. Nem pénzt adni, hangsúlyozom újra, pusztán egy papírt adni. Engedélyt. És nem lehet, miközben egy sor beteg problémája megoldódna. A  Többlekapacitás-befogadási Bizottság– mert így hívják –  a mi  CT és MR vizsgálatunkra vonatkozó elképzeléseinkre is nemet mondott.
Ez a rendszer mindig így működött: lassan és bürokratikusan. Pedig sokszor csak jóakarat kérdése.

És, ha ez így működne, akkor nem fordulna elő olyasmi, amit nemrégiben hallhattunk: tizenhét órát várakozott valaki a sürgősségi osztályon…

Ez minden sürgősségi osztályon így van. És ha már említette: a sürgősségi betegellátó rendszer ebben a formában nem működik. Én úgy látom, ez persze a magánvéleményem, hogy ma a sürgősségi osztályokon feleslegesen gyűlnek össze a betegek, arra várva, hogy eldöntsék, melyik szakorvos fogja őt kezelni, ahelyett, hogy akiknek egyértelmű a helyzete, azonnal ahhoz az osztályos orvoshoz fordulna, aki, amúgy, a végén úgy is kezelni fogja. Ha száz betegből kilencven egyenesen a megfelelő helyre menne, akkor máris megszűnnének ezek a lehetetlen állapotok. Hogy érthető legyek: ha valakinek  begyulladt a mandulája, miért üldögéljen órákig a sürgősségin, ahelyett hogy rögtön a gégészetre menne, ahol különben a végén úgy is kiköt? A sürgősségi osztályok a jelenlegi formájukban túlterheltek, kevés az orvos, nincs meg a megfelelő infrastruktúra, és nincsenek meg azok a helységek, ahol a betegeket korrekten le lehet látni.

Viszont iszonyatosan lehangoló…

Igen, iszonyatosan az. Lehetne ez működő rendszer is, ha hozzá mernének nyúlni.

Miért működik ilyen irracionálisan a magyar egészségügy?

Nem hiszem, hogy erre  az én feladatom megfelelő választ adni. Ki képes választ adni arra a kérdésre, hogy miért ésszerűtlen valami, ami működhetne ésszerűen is? Pedig ez nem pénzkérdés, csak odafigyelés kérdése. Nyomasztó, hogy így van, mert mentálisan is tönkreteszi a betegeket.

Hát igen. Azt szokták mondani: addig jár jól valaki, amíg nem kell találkoznia a magyar egészségügyi ellátással…

Én meg azt mondom – remélem nem szerénytelenül: addig jár jól, amíg velünk van dolga…

Azt akarja mondani, hogy a XIII. kerületbe kell költözni, mert itt tovább lehet élni?

Azt mondom, hogy itt odafigyelnek a betegre. A megelőzésre, a gyógyításra, az emberségre. Az emberség legalább olyan fontos, mint egy jól eltalált recept. Tudom, hogy ma még ez egy sziget, de akkor is létező sziget: ebben az angyalföldi környezetben a humánus, szakszerű és jól felszerelt ellátást kapnak az emberek. Hogy ne betegnek, embernek érezhessék magukat. Ez az,  amiről a legtöbb helyen már elfelejtkeznek; kiveszett ebből a világból az emberség.

A holnap városai

Átadták a helyi közösségek, helyi emberek követendő példáit elismerő Holnap városáért Díjat, amelynek idei egyik nagy nyertese a több kategóriában is elismert Budapest XIII. kerülete. A kórusban éneklés is hozhat díjat a jövőben.

„Nagyon jó lenne, ha a társadalomban érvényt szerezne az a gondolkodásmód, amely nem egymás legyőzésében, megelőzésében, hanem egymás kiegészítésében látja az élet értelmét és jövőnk biztosítását” – hangoztatta Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke, az EMMI alapító minisztere a Holnap városáért Díjak átadási ünnepségén.

A 2010-ben alapított City Hungary Program a fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma, mely azt tűzte ki célul, hogy olyan hazai és nemzetközi modelleket, tapasztalatokat, eszközöket mutasson be, amelyek már eredményt hoztak, hiszen közös érdek a magasabb életminőség elérése. A védjegyhasználattal járó Holnap városáért Díj a helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívja fel a figyelmet.

Rajtunk múlik

A települések lakói helyett mások nem fogják megoldani a helyi problémákat, miként másoknak nem lesz fő érdeke, hogy az adott helyi közösség minél sikeresebbé váljon – hangoztatta Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója hozzátéve: a védjeggyel ösztönözni szeretnék a településeket arra, hogy büszkék legyenek saját értékeikre, teljesítményükre; hogy elhiggyék: megvan minden képességük és készségük arra, hogy saját adottságaik, igényeik szerint minél élhetőbbé, fenntarthatóbbá tudják tenni otthonukat; hogy a városukon kívül élők számára is vonzóvá, tiszteletre méltóvá válhatnak!

„Mindez elsősorban az adott városban/településen – legyen az kicsi vagy nagy – élőktől függ!”

A közös éneklés

„A kórusban éneklés megadja azt az örömöt és tapasztalatot, amelyet azután az élet egyéb területein is érvényesíteni lehet. A pályázati kiírásban idén ugyan nem szerepelt, de javaslom, hogy a jövőben lehessen pályázni.” –hangsúlyozta Réthelyi Miklós, kiállva az UNESCO által meghirdetett, és Magyarországon is számos helyen és alkalommal megünnepelt Kodály Zoltán Nemzetközi Emlékév kapcsán az éneklés közösségteremtő áldása érdekében.

A mi javaslatunk

Tegyük hozzá, a magunk részéről máris javasolnánk egy, a díjra méltó akciót, és elsősorban egy személyt: Fischer Ádám világhírű karmestert, aki immár évek óta közös éneklésre hívja a budapestieket.

Nyertesek, 2017

FENNTARTHATÓ VÁROSÉRT kategória

Hajdúnánás Városi Önkormányzat (Az önrendelkező város)
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tata Város Önkormányzata („A közigazgatás az emberekért van”)

 TISZTA VÁROSÉRT kategória

Kisújszállás Város Önkormányzata (Tiszta város, rendes nép!)
Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. (Nyíregyháza)

 TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK HATÉKONYSÁGÁÉRT kategória

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat (Meséskert zölden)
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata

 ÜZLET A VÁROSÉRT kategória

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat (Bolthálózat, ahol nem csak vásárolhatsz!)

FENNTARTHATÓ KÖZÖSSÉGEKÉRT kategória

Gödöllő Város Önkormányzata

MOZGÁSBAN A VÁROS kategória

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat (Kritika és cselekvés egy úton)

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!