Kezdőlap Címkék úszás

Címke: úszás

Hét világbajnok is visszatér Budapestre

0

A Duna Arénában rendeznek úszó világkupát. Itt lesz Erik, az Angolna is.

A tavalyi, budapesti vizes vb-n két-két győzelmet szerző Hosszú Katinka és a svéd Sarah Sjöström mellett vízbe ugrik a Duna arénában a tavaly egy-egy aranyérmet szerző orosz Julija Jefimova, a spanyol Mireira Belmonte, a dél-afrikai Chad le Clos, brit Bejamin Proud és az orosz Anton Csupkov.

Szántó Dávid, az esemény szervezőbizottságának elnöke elmondta,

a legjobb magyar úszók is rajtkőre állnak:

a férfiaknál Bernek Péter, Cseh László, Kozma Dominik, Kenderesi Tamás, Németh Nándor és Verrasztó Dávid, míg a nők között Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn is indul.

A jövő csütörtöktől szombatig tartó eseményre eddig 39 ország 298 sportolója mellett 195 magyar úszó nevezett – utóbbiakat a klubok nevezték be, élve a versenykiírásnak a rendező országra vonatkozó lehetőségével.

A verseny mellett bemutató futamok is lesznek, ezeken

Eric Moussambani, azaz Eric, az Angolna, a sydneyi olimpia egyik legnagyobb sztárja is vízbe ugrik.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az idén 40 éves, egyenlítői-guineai Moussambani október 4-én a maguk sportágában eredményes magyar sportolókkal versenyez majd: Liu Shaolin Sándorral, Berki Krisztiánnal, Baji Balázzsal, Horváth Laurával, Somfai Péterrel, Veréb Istvánnal és Torghelle Sándorral.

Második úszása október 6-án lesz majd, amikor a magyar úszóklubok által felkészített olyan felnőttekkel verseng, akik nemrég ébredtek rá, hogy „sosem késő megszerezni az akár a túlélést garantáló úszótudást”.

Moussambanira onnan emlékezhet mindenki, hogy Sidney-ben szabadkártyával indulhatott el 100 méter gyorson, és emlékezetes, egyúttal emberfeletti küzdelem végén, közel kétperces idővel teljesítette a két hosszt. A jelenleg hazája úszó szövetségi kapitányaként dolgozó szakember a sydneyi versenyig soha nem úszott 50 méteres medencében, hazájában ugyanis egy hotel 13 méter hosszú fürdőjében gyakorolt.

Kezdődik a budapesti junior szinkronúszó vb

0

Harminckilenc ország közel 300 versenyzője nevezett a világbajnokságra, amely Lisa Schott, a FINA sportági technikai bizottságának elnöke szerint minden idők legjobb versenye lehet. A vb ma kezdődik és vasárnapig tart.

Lisa Schott a verseny előtti sajtótájékoztatón azt mondta: szereti Budapestet, második otthonának tekinti, és a magyarok vendégszeretetét ismerve

biztos abban, hogy óriási siker lesz a vb.

Mint mondta, a Duna Arénában a jövő olimpiai bajnokait láthatják majd a nézők.

Balogh Sándor, a szervezőbizottság elnöke megjegyezte, Budapestet a világban a vizes sportok fővárosaként emlegetik, és bízik abban, hogy újabb sikeres rendezvénnyel tudják öregbíteni a főváros hírnevét.  Egy évvel ezelőtt már zajlott az eddigi legnagyobb magyarországi sportesemény, a vizes világbajnokság. Májusban pedig szinkronúszó világkupát rendeztek ugyanitt, és annak volt olyan győztese, aki juniorkorú, így most itt lesz a mezőnyben.

Szántó Éva, a szervezést végző cég, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tavalyi világbajnokságnak köszönhetően

megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkeznek

a junior vb sikeres megrendezéséhez, csak az időszak és a volumen más.

Iker Bernadett, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökségi tagja arról beszélt, hogy Natalja Taraszova három évvel ezelőtti szövetségi kapitányi kinevezése óta az orosz iskolát követik, a kemény munkának már lassan megvan a gyümölcse, és a bírók is egyre magasabbra értékelik a magyar versenyzők teljesítményét.

Taraszova szerint három éve közepes szinten volt a magyar szinkronúszás, és azóta több szempontból is rengeteget sikerült fejlődnie.

„Bízom abban, hogy a lányok meg tudják mutatni, hogy a közvetlen élmezőny közelében vannak”

– mondta a szövetségi kapitány.

Iker Bernadett az MTI-nek azt is elmondta, hogy a magyar versenyzők eddig a 20. hely körül végeztek a világversenyeken, most a 12-17. helyezés megszerzése a reális számukra. Reméli, hogy a kilenc versenyszámból egy-kettőben be tudnak jutni a döntőbe, vagyis a legjobb 12 közé. Erre leginkább a kombinációs kűrben vagy valamelyik egyéni számban lát esélyt.

Maradhatnak Hosszú Katinkáék a Duna Arénában

0

Aláírtak egy megállapodást, amely szerint június 30-ig rendeződött az Iron Aquaticsszal a pályahasználat.

Május 31-én lejárt az eredeti szerződés, amely szerint Hosszú Katinka klubja, az Iron Aquatics használhatta a Duna Arénát. Korábban olyan hírek érkeztek, hogy a klub nem kezdeményezte a szerződés meghosszabbítását – ez azt jelentette, hogy papíron ma már nem tarthattak volna ott edzést.

A Duna Aréna Facebookon közzétett közleménye szerint azonban

ma mégis megszületett a megállapodás:

ez egyelőre június 30-ig szól, vagyis ebben a hónapban az Iron Aquatics, a legértékesebb magyar sportolónő klubja továbbra is tarthat edzéseket az Arénában.

Örömmel jelentjük be, hogy a mai napi érvényes megállapodás szerint június 30-ig rendeződött az Iron Aquatics-szal a pályahasználati megállapodás!#IronAquatics

Közzétette: Duna Aréna – 2018. június 1.

Egy sajtóbeszélgetésen egyébként a héten Balogh Sándor, a Budapest 2017 Kft. gazdasági igazgatója arra utalt: Hosszú Katinkáék ingyen használták a Duna Arénát, míg mások bérleti szerződést kötöttek.

A mi édes Katinkánk

Azért ez így egyre kínosabb. Nem a történet szereplőinek, hanem nekünk, szurkolóknak. Akik nem Hosszú Katinka és Shane Tusup magánéletéről szeretnénk hallani egyre szaftosabb és egyre kevésbé ránk tartozó történeteket, hanem sikerekről, eredményekről. Világcsúcsokról, érmekről, megnyert versenyekről.

Most megint arról szólnak a hírek, hogy Hosszú Katinka és edző-férje, Shane Tusup befejezték. Katinka jelentette be a a Facebookon, hogy bár megpróbálták, nem sikerült rendezni a kapcsolatukat. Mással fog a jövőben készülni, nem azzal az emberrel, aki ma még férje és edzője egyben, s aki részese volt a sikereinek.

Nem sokkal ezután a férj – ugyancsak az interneten – közölte a nagyközönséggel, hogy Katinka megcsalta az edzőpartnerével. Húsvétkor mondta el neki, s bár utána úgy tűnt, rendezték a kapcsolatukat, a világ jelenlegi legjobb úszója most megint edzőpartnere oldalán találta meg a boldogságot.

Mi meg, magyar szurkolók, csak kapkodjuk a fejünket. Mi közünk van nekünk ehhez?

Ők nem súlytalan celebek, és ezért nem ahhoz szoktunk, hogy életük minden intimitását megosztják a nagyközönséggel. Sportemberek, akik letettek már valamit az asztalra. Nem is keveset. Világbajnoki címeket, olimpiai aranyakat, nyertek együtt, dicsőséget hoztak Magyarországnak.

Nem ezt vártuk tőlük, nem ilyen híreket akarunk hallani róluk.

Emlékszünk még a két évvel ezelőtti történetre?  „Az édes Katinkát szeretnénk visszakapni.” Gyárfás Tamás mondta ezt, 2016 januárjában, akkor még a Magyar Úszó Szövetség elnökeként, miután a magyar úszósport legnagyobb csillaga, Hosszú Katinka látványosan összetépte a 12 millió forintos szerződését. Nem négyszemközt tette ezt, Gyárfás úr fülébe súgva a panaszait, ahogyan azt az úszóelnök elvárta volna, hanem a nagy nyilvánosság előtt, sajtótájékoztató keretében.

Ahogy Gyárfás Tamás ezt az egészet kezelte, abban, mint cseppben a tenger, egész Magyarország benne volt. Nemcsak a mostani, múltba néző, árvalányhajas, hátrafelé nyilazó, leharcolt eszmeiségű ország, hanem az elmúlt évtizedek mindegyik Magyarországa. Ez egy macsó-alapú társadalom, ahol a nőkről való vélekedésben Kövér László, Kovács Ákos és a hozzájuk hasonló eszmeiségű urak véleménye az iránytű.

Hosszú Katinkának igaza volt, hogy nem kussolt. Pedig, Kussországban ez a normális üzemmenet. Kussország ezt várja el katonáitól, nem csak most, hosszú évtizedek óta majdnem mindig.

Ebbe a képbe rondított bele Hosszú Katinka. Stílszerűen szólva: mások is belepisilnek a medencébe, de ő ezt mindenki szeme láttára, a trambulinról tette. És Gyárfás Tamás, meg mindenki, aki a magyar úszósport környékén ügyködött, az édes Katinkát szerette volna visszakapni. Azt a kedves kislányt, szófogadó nőt, engedelmes állampolgárt, aki nem beszél, nem háborog, hanem azt csinálja, amit mondanak neki.

Ezt gondoltuk, egészen a mostani magánéleti válság kirobbanásáig Hosszú Katinkáról. És ezt gondoljuk róla most is: hogy nemcsak hozzá és – ma még – férjéhez méltatlan mindez, hanem hozzánk is, akik szeretjük és szorítunk érte.

Drukkolunk neki, mert úgy éreztük, hogy ha ő ér először a célba, azzal egy kicsit mi is nyerünk.

És ebből a jussunkból nem engedünk. Mi is a régi Katinkát szeretnénk visszakapni. Nem arról akarunk hallani, hogy az olimpiai- és világbajnok kivel osztja meg az ágyát, hanem a versenyeken elért sikereiről.

Mi is győzni szeretnénk, megint.

120 perc – 2018. január 23. 8:00

0

Izzó kődarabok zúdultak a síelőkre

Kitört a Kuszacu-Sirane vulkán kedden Japánban. A tűzhányó izzó kődarabokat lövellt ki a közelben lévő síparadicsomra, és lavinát is előidézett. A japán média legalább 15 sérültről és egy eltűntről adott hírt. (Reuters/AFP/TASZSZ)

Zaklatás a a szeren

Benyújtotta lemondását az Amerikai Torna Szövetség igazgatótanácsának több tagja a hosszú ideje gyűrűző szexuális zaklatási botrányok miatt. A vezetők lemondására azt követően került sor, hogy tucatnyi lány és fiatal nő állítása szerint a szövetség és a tornászválogatott egykori főorvosa korábban szexuálisan zaklatta őket. (MTI)

Terrorizmussal vádolnak három embert Prágában

Terrorizmussal vádolt meg a cseh rendőrség három cseh állampolgárt, köztük Samer Shehadeh volt prágai imámot. Ugyanez a vád a volt imám 27 éves fivére, Omar Shehadeh és felesége, a 24 éves Fatima ellen. A Shehadeh fivérek palesztin származásúak, de mindketten Prágában születtek. (MTI)

Svéd és brit úszók lettek a legjobb európaiak

A brit Adam Peaty és a svéd Sarah Sjöström lett a tavalyi év legjobbja az Európai Úszó Szövetség szavazásán.

A brit sportoló júliusban, a budapesti világbajnokságon 50 és 100 méter mellen is győzött, előbbiben világcsúccsal, majd decemberben 100 mellen aranyérmet nyert a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon. (MTI)

Hosszú Katinka aranyérmes 400 vegyesen

0

Hosszú Katinka nyerte Magyarország első aranyérmét a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

A háromszoros olimpiai bajnok címét megvédve győzött a 400 méter vegyes szerdai döntőjében.

Bernek Péter címvédőként ezüstérmes lett 400 méter gyorson.

Magyar Úszó Szövetség: lefoglalt iratok

0

Mivel foglalatoskodik mostanság Dr.Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség szeptember elején megbuktatott elnöke – nos ezt próbálta kideríteni a Független Hírügynökség, nem sok eredménnyel. A meglehetősen viharos körülmények között érkezett és hasonló módon távozott, tiszavirág éltű elnökösködéssel dicsekedhető Bienerth ugyanis leginkább külföldön tartózkodik, és – a jelek szerint  – nem is szívesen tér haza, még akkor sem, ha a kötelessége Budapestre szólítaná.

A megállapodás szerint ugyanis október 12-ig kellett volna átadnia az eddig feladatköréhez tartozó dokumentumokat, ismereteket utódjának, Wladár Sándornak, ám ez nem történt meg, hanem – mint ahogy ezt a hírekből hallhattuk, helyette csak egy levél érkezett, amelyben arról értesít mindenkit, hogy két héttel meghosszabbította utazgatásait, ezért majd csak ezt követően tud a szövetség rendelkezésére állni.

Dr.Bienerth eljárását sokan több, mint furcsának tartják, főként azért, mert az átadás-átvétel elmaradása miatt az új vezetés nem tud teljes erőbedobással dolgozni. Wladár elmondta portálunknak, hogy nagyjából hetven százalékosan tudnak működni, márpedig a történtek után épp arra lenne szükség, hogy gyorsan a normál kerékvágásba kerüljenek.

A százszázalékos intenzitást azonban lassítja az is, hogy

több nyomozás is folyik a szövetségben, egyszerre két feljelentés is fut párhuzamosan.

Az egyiket még Bienerth tette, az előző időszakban, szerinte, elkövetett szabálytalanságok miatt – egy faház és egy drágállott kertépítés miatt tett feljelentést amellyel feltehetően Gyárfás Tamáson akarna bosszút állni – a másikat a szentendrei úszó egyesületének vezetője, Tóth István, a Bienerth működés alatti visszaélésekre hivatkozva.

Wladár Sándortól megtudtuk, hogy a rendőrség több iratot, dokumentumot lefoglalt már a szövetség székházában járva, de hogy pontosan hol tart a nyomozás, akár az egyik, akár a másik ügyben, arról nem tudott információval szolgálni.

Hivatalos: befogadták a Bienerth elleni nyomozást

A Független Hírügynökség megkeresésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata a következőket közölte:

Az Ön által említett ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kényszerítés és hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás határideje 2017. október 10. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásáról bővebb tájékoztatást nem ad.

 ORFK Kommunikációs Szolgálat

A Bienerth elleni nyomozás befogadásáról már korábban is rtunk, ám a befogadás ténye most vált hivatalossá.

Az úszóbotrány folytatódik

0

Tiszta vizet a medencékbe címmel írt, mondhatni tényfeltáró levelet Tóth István, a HKLSE elnöke, ha úgy tetszik a szeptember elején leváltott úszóelnök, Bienerth Gusztáv viselt dolgairól.

Hogy az állítások hitelesek legyenek a szentendrei egyesületi elnök, aki eddig is vitézül harcolt aktuális elnökök ellen, a levél minden oldalát aláírta, és szerződéseket is mellékelt.

Hogy mi is hitelesek legyünk, idemásoljuk a levél első részét:

Az itt látható levél most csak illusztráció, de tartalmaz megbízási szerződéseket, munkaszerződéseket, vállalkozói szereződéseket, számlákat, kifizetéseket, intimitásokat, furcsa jutalékokat. A Független Hírügynökség egyelőre nem vállalta ezeknek a szerződéseknek, állításoknak a kivizsgálását, de az elkövetkezendő napokban, mintegy ellenőrizve a levél tartalmát és annak megfelelően tájékoztatjuk olvasóinkat.

Egyelőre tehát csak azt állapíthatjuk meg, amit beszámolónk elején: az úszó szövetség körüli botrány nemhogy véget ért, végeláthatatlanul folytatódik. És még a vizes vb költségeiről egy szót sem ejtettünk…

Botrányos kezdet után elsöprő többséggel váltották le Bienerthet

0

Azon vesztek össze, ki legyen a levezető elnök. Végül Bienerth Gusztávot elsöprő többséggel hívták vissza a posztjáról.

Az úszók rendkívüli közgyűlése Bienerth Gusztáv megnyitóbeszédével kezdődött. Azzal kezdte:

„Ne kerteljünk, ez a közgyűlés rólam szól”

Többek között azt mondta: ő arra kapott megbízást, hogy rendbe tegye a szövetség ügyeit, mivel „gazdálkodási kupleráj” volt. Azt is mondta, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezután bejelentette, hogy ő maga lesz a levezető elnök. Darnyi Tamás viszont ezt ellenezte, mondván, Bienerth érintett, ő azonban azt közölte, hogy

nem hajlandó átadni a posztot.

Ezután viszont több hozzászóló és közbekiabáló is azt mondta: az alapszabály alapján szavazni kellene a levezető elnökről. Bienerth erre nem volt hajlandó – a hozzászólók szerint alapszabály-ellenesen. Arra a kérésre, hogy aki szavazni szeretne a levezető elnök személyéről, álljon fel, a terem nagy többsége felállt.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bienerth megjegyzése, hogy „az első napirendi pont az lesz, amit én mondtam” – kisebb derültséget váltott ki. Bienerth ezután azt mondta: ha a bizalmi szavazáson nem kap bizalmat, akkor a levezető elnöki tisztségét is feladja. Ezután viszont a közgyűlés sok résztvevője

felállt és hátat fordított az elnöknek,

majd hosszasan tapsolt.

Bienerth ezután azt mondta: bejelentést szeretne tenni, de ehhez azt kéri, nézzenek vele szembe. Ekkor végre elfogadta, hogy javaslat alapján válasszák meg a levezető elnök személyét. Darnyi Tamás javaslatára Sándor Elek lett a levezető elnök. Ezután végül megválasztották a jegyzőkönyv-vezetőt, a -hitelesítőt és a szavazatszámláló bizottságot is.

Közben egy újabb elnökségi tag jelentette be lemondását, Bienerth pedig azt mondta, szerepelni fog a napirendipont-javaslatok között az, amelyik a visszahívásáról szól.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A napirend megszavazása után az első pont az elnök visszahívásáról szóló volt, nyílt szavazással.

Bienerth Gusztávot elsöprő többséggel visszahívták a posztjáról.

141-en szavaztak a javaslat mellett, ketten ellene, 10-en pedig tartózkodtak.

Új elnököt viszont egyelőre nem lehet választani, a közgyűlés úgy döntött, hogy erről és az új elnökségi tagokról a szeptember 24-ei közgyűlésen szavaznak majd.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bienerth Gusztáv a döntés után azt mondta: „A végsőkig

bíztam abban, hogy folytathatom a megkezdett munkát,

és bár nem értek egyet vele, természetesen elfogadom a döntést”. Szerinte nincs oka szégyenkezni, és példátlan sikeres időszakon van túl a szövetség.

Bienerth január óta volt az úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamást váltotta.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK