Tíz éve történt: Elakadt az azonos neműek házasságának az ügye

0
703

Arról írt tíz éve, 2007. november 6-án a Független Hírügynökség, hogy a parlament nem tárgyalja a parlament az SZDSZ törvényjavaslatát az azonos neműek házasságáról, miután az Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottság leszavazta az indítványt.

A házasság helyett az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a bejegyzett élettársi kapcsolatot ajánlotta. A szavazást több mint egyórás vita előzte meg. Az SZDSZ-es Gusztos Péter kutatásokra alapozva azt mondta: a társadalmakban a lakosság 5-8%-a saját neméhez vonzódik, és

őket is megilleti a teljes jogegyenlőség,

és diszkriminatív, ha az alkotmány egyik jogintézményéből, nevezetesen a házasságból kizárják a melegeket.

A minisztérium úgy reagált, hogy a tárca egyetért az indítvány elveivel, de más megoldást javasoltak. Szerintük ugyanis az Alkotmánybíróság is megsemmisítené az azonos neműek házasságát engedélyező törvényt, mert az alkotmányban az szerepelt, hogy csak egy férfi és egy nő köthet házasságot.

Az MSZP-frakció szintén a bejegyzett élettársi kapcsolatot támogatta, az MDF a szabad demokraták PR-akciójának nevezte a kezdeményezést. A bizottság fideszes elnöke szintén elutasította a törvényjavaslatot. A KDNP részéről Szászfalvi László arról beszélt, hogy

a jogegyenlőség szempontjából egyetért a javaslattal,

de úgy gondolta, hogy erre a kérdésre nem jelenthet megoldást a házasság.

Végül 2 igen, 9 nem és 8 tartózkodás mellett a bizottság úgy határozott, hogy nem terjesztik fel az indítványt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .