Kezdőlap Címkék Természetbarát

Címke: természetbarát

Unod az otthon ülést?

Ha már te is érzed, hogy lassan végérvényesen megszabadulunk a zord időjárástól és szeretnél egy kellemes, természetbarát helyre ellátogatni olvass tovább. Hagyd otthon a laptopot, így ne gondolkozz például a vizsgákon vagy épp a focicsapatodon. Kapcsolódj ki egy olyan magyar nevezetességgel, amiről még talán nem is hallottál. Introvertáltaknak kötelező!

A partra vetett híd

Magyarországnak rengeteg gyönyörű tája, vára és annál is több érdekes látványossága akad, de elég ritkán esik szó, az alig-alig ismert Zádor hídról, mely egyedülálló Európában. A Zádor híd utolsó köveit 1806 -ban rakták le. Nevét természetesen az alatta kavargó Zádor folyóról kapta, mely a Tisza egyik mellék ága volt. A ma már mindenki számára ismert Hortobágyi  9 lyukú híd, valójában a Zádor híd teljes másolata. Karcag kietlen pusztaságában található ma, a folyó nélküli mára 5 lyukú Zádor híd, amelynek egy részét egy Tiszai áradás teljesen elmosott 1830-ban.

Ezt a remekművet, azóta már rekonstruálták, de eredeti alakját soha nem kapta vissza. A híd régen kibővítette a Pest-Szolnok-Debrecen útvonalat. A Tisza szabályozása után a Zádor folyó teljesen elapadt, majd az évek alatt szikes pusztaság keletkezett a híd alatt.

Műemlék a természetvédelmi területen

A Zádor hidat réti szolonyec és sztyeppesedő jellemzi, a területet pedig 1976 -ban védetté nyilvánították.  Ez többek között nem csak a híd védelmére, de a hagyományos pásztorkodást bemutató környezet fenntartására is szolgált. A híddal párhuzamos folyásban megtalálhatjuk a Karcagi 1 -es számú víz csatornát is, és mindezen túl a terület élőhelyet biztosít számos élőlénynek, köztük például a nagy kócsagnak vagy a szürke gémnek is. A túzokok a mai napig költenek ezen a helyen, valamint a székicsér is előfordul még ezen a területen.  Nyáron gyakorta találkozhatunk vörös vagy kék vércsével, régi héjával, vagy egerészölyvvel is.

A régmúlt javításai

Az elmúlt év tizedekben, több alkalommal is tervben volt a Zádor híd felújítása, rekonstruálása, valamint a turizmus tovább fokozása. A tervek szerint a híd mellett újra építették volna a Zádor csárdát, valamint az egyik lyukban vendéglő került volna kialakításra, és betyárok szolgálták volna ki a turistákat, miközben azok gyönyörködhettek volna a tájban, a pásztorok nyájában és természetesen a vidéki élet bájában. Sajnos ezek a tervek még a megkezdések előtt meghiúsultak, így már rég nem lehet tudni, vajon mi is lesz a Zádor híd sorsa.

Új cél, új remények

Karcag város megérett a fejlődésre, s megannyi változás után, most végre a Zádor híd is új jövőre lelhet. A megnyert pályázatok után, a város polgármestere már kihirdette terveit a folyó nélküli hídra nézve. A tervek szerint a rekonstruálás a hídhoz vezető út teljes felújításával kezdik, valamint az addig útba eső vadász lesek felújításával. A híd mellett egy parkoló megépítése áll a tervek szerint, illetve a Zádor híd újbóli alkalmazása.

Az út ismét a Zádor hídon keresztül visz majd bennünket tovább, Debrecen irányába, így régi műemlékünk, amelynek már emlékeit is nagyrészt elfelejtettük, most új reményt kap arra, hogy teljesítse szerepét, megélje sorsát és újból irányt mutasson nekünk a Pest – Szolnok – Debrecen útvonalon át.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK