Kezdőlap Címkék Szputnyik V.

Címke: Szputnyik V.

A világ legnagyobb vakcinagyártója Szputnyik V-t állít elő

Az oroszoknak komoly gyártási gondjai vannak otthon, Indiában viszont óriási a vakcina hiány. Ezért kötött üzletet a Serum Institute Indiában a Szputnyik V állami anyavállalatával  300 millió vakcina legyártására – írja a Bloomberg. Amely hozzáteszi, hogy az indiai óriás már gyártja az Astra-Zenecat, de az 1,3 milliárd lakosú országban így is nagy a hiány a Covid 19 vírus elleni oltóanyagból.

Szeptemberben dobhatják piacra az első Serum Institute által  gyártott Szputnyik V-t Indiában, ahol az oroszok sok gyógyszergyárral kötöttek szerződést, de mindenütt lemaradásban vannak. A Dr. Reddy’s Laboratories például június közepére ígérte a Szputnyik V vakcinát, de csúszásban vannak, mert a második oltás összetevőivel gondok akadtak. Az oroszok összesen 850 millió vakcinára kötöttek szerződést Indiában, de ennek egyelőre csak a töredékét sikerült piacra dobni.

A Serum a WHO kedvence volt, de helyette jöttek a kínaiak

Az indiai óriásnak kellett volna ellátnia a szegény országok piacát, a WHO Covax alapját feltöltenie oltóanyaggal. Ehelyett a kínaiak jelentkeztek, akik 550 millió vakcinát igértek a Covax-nak a pekingi Global Times szerint. A szegény országok óriási lemaradásban vannak az oltási kampányban, mert nem tudják megvásárolni az oltóanyagot a gyógyszergyáraktól.

Stratégiai partnerség

A Szputnyik V stratégiai partnere lett a világ legnagyobb gyógyszergyártó cégének, és ily módon teljesítheti export kötelezettségeit, amelyekkel komoly gondjai akadtak. A második oltás késlekedése miatt reklamáltak a Fülöp szigeteken, Mexikóban és Argentínában is – írja a Bloomberg. Válaszul a Szputnyik V közölte:180 nap is eltelhet a két oltás között, akkor is hatékony marad a Szputnyik V!

Az orosz anyavállalat főnöke szerint a stratégiai kapcsolat az indiai óriással “óriási előrelépés gyártási kapacitásaink növelésében” – nyilatkozta Kirill Dmitrijev. Az oroszok mindinkább Kínára, Indiára és Dél Koreára támaszkodnak a gyártásban – hangsúlyozza a Bloomberg.

A Serum a világ legnagyobb gyógyszergyára

Az indiai cég  a dollármilliárdos Poonawalla család tulajdona. A famíliát Indiában elsősorban úgy ismerik mint amelyik méregdrága versenylovakat tenyészt.

A Covid 19 járvány számukra is óriási lehetőséget jelent, de egyelőre nem tudnak teljes mértékben élni vele. Indiában ugyanis csak nagyon kevesen kaptak eddig védőoltást: alig többen mint a lakosság 5%-a! Miközben az USA és Brazília után itt haltak meg a legtöbben a járvány következtében. Emiatt a kormány export stoppot rendelt el. A Bloomberg szerint ezért legkorábban az év végén vagy a következő év elején indulhatnak el a Szputnyik V export szállítmányok Indiából a világpiacra.

Szijjártó orosz minisztert tüntetett ki a Szputnyik vakcináért

Ha nincs Gyenyisz Manturov, akkor Magyarországon pénteken nem értük volna el az 5,5 millió beoltottat – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter Jekatyerinburgban, ahol átnyújtotta a Magyar Érdemrend középkeresztjét az orosz ipari és kereskedelmi miniszternek. Szijjártó Péter kiemelte: Magyarországon az orosz vakcina 99%-át fel is használták. Ez komoly kontraszt Szlovákiával szemben, ahol a kutyának sem kellett a Szputnyik V, ezért annak 80%-át visszaszállították Oroszországba.

A Szputnyik üzletbe belebukott a kormányfő Pozsonyban, ahol igénybe vette a magyar kormány támogatását is az orosz vakcina elfogadtatásában.

Az Európai Unió továbbra sem fogadja el az orosz vakcinát

Magyarországon kívül Szlovákia volt az egyetlen olyan uniós tagállam, amelyikben engedélyezték az orosz vakcinát. Prágában egy pillanatra eltöprengtek rajta, de azután az orosz kémek botránya elmosta ezt a lehetőséget is.

Mario Draghi legutóbb az uniós csúcstalálkozón is megerősítette: lehet, hogy az Európai Unió sohasem fogadja el az orosz vakcinát!

Orbán Putyin európai barátait próbálja egy akolba terelni

Moszkva a szélsőjobboldali mozgalmak támogatásával akarja gyengíteni az Európai Uniót, és ebben kiváló szövetségese a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor egyesíteni akarja a két szélsőjobboldali frakciót az Európai parlamentben. Vállalkozása e pillanatban nem látszik épp sikeresnek. Az olasz La Repubblica élőhalottnak nevezte a kezdeményezést.

16 párt ugyan aláírt egy közös nyilatkozatot, de ez Brüsszel bírálatán kivül nem tartalmaz érdemi mondanivalót. Mostanában viszont amikor áradnak az euró milliók Brüsszelből a tagállamokba a válságkezelő alapból, ez nem különösen meggyőző üzenet.

Putyinnak pedig egy vasa sincsen, amit ígérhetne. Arra persze telik, hogy európai barátait, köztük Orbán Viktort pénzelje …

Nem diszkriminizáció

A Momentum EP-képviselői, Cseh Katalin és Donáth Anna a Fidesz képviselőihez hasonlóan nemmel szavaztak az Európai Parlamentben a schengeni övezeten belüli szabad utazást lehetővé tevő „zöld útlevél” előterjesztésére. Az elfogadott határozat szerint ugyanis a szabad utazást csak azok számára teszi kötelezően lehetővé, akiket az Európai Gyógyszerhatóság által jóváhagyott vakcinával oltottak be. Ők ezt a Sinopharmmal és Szputnyikkal beoltott magyarok diszkriminációjának tekintik. Szerintem ez tévedés: nincs szó diszkriminációról.

Az Unió tagországai azzal védik polgáraikat a fertőzés behurcolásától, hogy a beutazóknak PCR-tesztet illetve karantént írnak elő. Ezt váltja ki az olyan oltás, amelynek hatásos voltáról a tagországok meg lehetnek győződve, mert az illetékes európai hatóság azt megvizsgálta és jóváhagyta.

Vannak német és osztrák állampolgárok, akik nem győzték kivárni, amíg hazájukban megkapják az oltást, és ezért elutaztak Oroszországba illetve Szerbiába, és ott olttatták be magukat Szputnyikkal. Nekik saját országukban is tesztet kell készíttetniük, ha boltokban akarnak vásárolni illetve étterembe, színházba vagy moziba mennek. Ugyanúgy nem mentesülnek ez alól, mint a magyarok, akiket Szputnyikkal oltottak be.

Ha eltérően kezelik azt, aki a szabály szerint jár el, illetve aki nem, az nem diszkrimináció.

Az Orbán-kormány tette ki a magyarok egy részét ennek a kellemetlenségnek. Ezt kell elmagyarázni a magyaroknak: ne az EU-országokra nehezteljenek, hanem az Orbán-kormányra.

A Momentum EP-képviselői azt is mondják, hogy a magyar kormány bírja rá kínai partnerét, hogy nyújtsa be a Sinopharm vakcinát az Európai Gyógyszerügynökséghez. (Az oroszokat pedig arra kellene rábírni, hogy teljes és megbízható dokumentációt nyújtsanak be oda.)

Ezzel csak az a baj, hogy a Sinopharm és a Szputnyik behozatala nem a kínaiaknak illetve oroszoknak volt fontos, hanem az Orbán-kormánynak.

Ahhoz kellett nekik, hogy megvalósítsák azt a kampányötletet, hogy e vakcinák behozatalával gyorsabban tudják beoltani az oltásra hajlamos magyarokat, mint az Unió többi tagországa, ez ügyben is lehet csepülni Brüsszelt, magasztalni önmagukat, és demonstrálni a magyar választók előtt, hogy a leleményes kormánynak köszönhetik, hogy másfél-két hónappal előbb lesznek beoltva és előbb szabadulhatnak a korlátozásoktól, mint más tagországok lakói.

A kormány azonban nincs abban a pozícióban, hogy bármit megköveteljen az orosz illetve kínai vakcinaszállítóktól, amit a megállapodástól nem kívánt meg.

Korábban a kormány miniszterei, államtitkárai azzal hitegették önmagukat és bennünket is, hogy majd más tagállamok is rendelnek Szputnyikot, és azt gondolhattuk, hogy akkor a jóváhagyás is meglesz. Csakhogy ma már látható, hogy mire meglenne, a jóváhagyott nyugati vakcinákból is lesz elegendő, és a jóváhagyás rajtunk kívül senkinek nem lesz sürgős. Van rá esély, hogy a dologban az utazni vágyó magyarok húzzák a rövidebbet. Hacsak nem Mongóliába, Grúziába, Bahreinbe vagy Észak-Macedóniába készülnek a nyáron. Azt Szijjártó már elintézte.

Mikor engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség a Szputnyik V-t?

Oroszországban a helyszínen vizsgálta meg az Európai Gyógyszerügynökség a vakcina gyártását. “Még további információkra van szükség ahhoz, hogy kijelöljük az időpontot. Erre a következő hetekben kerülhet sor” – mondta az EMA vakcina stratégiai igazgatója.

“Ha az Európai Gyógyszerügynökség nincs meggyőződve az adatok hitelességéről, akkor nem fogja megadni az engedélyt” – nyilatkozta a brüsszeli Politiconak Guido Rasi, aki korábban vezette az ügynökséget.

Rámutatott arra, hogy az Európai Gyógyszerügynökségben profi szakemberek dolgoznak, akik nagyon alaposan vizsgálódnak. Elmesélte, hogy az EMA egyik francia tagja csak egy pillantást vetett egy gyógyszergyár labor eredményeire, és már sétált is ki onnan.

“Ezek mind hamis adatok”

– indokolta villámgyors távozását.

Hitelesek-e az adatok?

A tekintélyes orvosi szaklap, a brit Lancet februárban közzétette a Szputnyik vakcina kisérleti adatait a harmadik fázisban. Ezek alapján a Lancet kedvezően értékelte az orosz vakcinát.

Az ellenvélemény a British Medical Journalben jelent meg. Ebben

a transzparenciát hiányolják elsősorban az adatokat illetően.

Ugyanebben az orvosi szaklapban már korábban megjelent egy levél, melyben sok tudós a kétségeit írta meg. Köztük volt Vaszilij Vlaszov járvány szakértő Moszkvából, aki nem értette, hogy a Lancet-ben megjelenő táblázatban nem szerepelnek a vizsgálatban résztvevők 30%-ának a védettségi adatai. Az orosz szakértő különösen amiatt aggódik, hogy továbbra is hiányoznak ezek a fontos adatok a Szputnyik V vakcina biztonságos használatáról annak ellenére, hogy Oroszországban nagyarányú oltási kampányt folytatnak. Valószínűleg ezzel is magyarázható, hogy az oroszok többsége ma is szkeptikus a védőoltással kapcsolatban. Vlaszov ennek ellenére azt állitja, hogy a Szputnyik V “más vakcinákhoz hasonlítva eléggé biztonságos”. Szerinte a komplikációkkal kapcsolatos adatok azért hiányoznak, mert az oroszok tudatosan eltüntették őket, hogy előnyös legyen az összehasonlítás a többi vakcinával.

Egy másik kritikus tudós a franciaországi Rennes-i egyetem professzora. Florian Naudet elcsodálkozott, hogy a Szputnyik V klinikai kísérleteinek első és második fázisában mennyire egyformák a számsorok. Erre a Szputnyik V előállítói azzal válaszoltak, hogy túlságosan kicsik voltak a minták. A francia professzor azzal vágott vissza, hogy a harmadik fázisban sokkal nagyobb volt a minta, de a számsorok ugyanúgy nagyon hasonlítottak egymásra holott általában lényeges a szóródás.

Naudet professzort az zavarta különösen, hogy minden korcsoportban ugyanúgy biztonságos 90-92%-os eredemény jött ki pedig általában nagyobbak a különbségek az egyes korosztályok között. A francia professzor szerint a 70-90% közötti szóródás lett volna a reálisan várható eredmény.

A brazil bukta

Április 28-án az Anvisa, a brazil gyógyszer biztonsági hatóság nem engedélyezte a Szputnyik V-t! Az oroszok politikai elfogultsággal vádolták meg őket. Guido Rasi, az Európai Gyógyszerügynökség korábbi vezérigazgatója azt nyilatkozta a Politiconak, hogy nagyon is komolyan kell venni a brazil szakmai véleményt, mert komoly intézmény döntéséről van szó. A brazilok szisztematikusan törekszenek arra, hogy elérjék azt a szintet, ahol az EMA és az amerikai Food and Drug Administration áll.

A brazilok a vakcina minőségét kifogásolták elsősorban. Korábban a Szputnyik V vakcinát előállító cég tudományos igazgatója elismerte a CNN-nek, hogy vannak problémáik az oltóanyag tömeggyártásával kapcsolatban.

Ez a probléma felmerült Szlovákiában is, ahol a helyi gyógyszer ellenőrző hatóság ugyancsak az oltóanyag minőségét ítélte nem biztonságosnak:

a Lancetben megjelent klinikailag vizsgált vakcina és a Szlovákiába érkezett oltóanyag nem egyezett meg egymással!

Szlovákia magyar szakértőket kért, akik megnyugtatták pozsonyi kollégáikat. A szlovák egészségügyi miniszter szerint júniusban Szlovákiában is megkezdődhet az oltás a Szputnyik vakcinával.

Német kétségek

Több német tartomány jelezte: szívesen vásárolna Szputnyik vakcinát. Ugyanígy nyilatkozott Kurz osztrák kancellár is. Jens Spahn, német egészségügyi miniszter azonban lehűtötte a reményeket. Közölte, hogy Németország csakis az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat fogadja el.

“Amíg nem kapunk hiteles adatokat a kínai és az orosz vakcinákról, addíg nem fogadjuk el őket!”

– hangsúlyozta a német egészségügyi miniszter.

Leeza Osipenko, aki a londoni School of Economics-on tanít azzal magyarázza az adatok hiányát, hogy gondatlanság történt Oroszországban, de nem tudatosan próbáltak meg dezinformálni. A professzor asszony maga is a Szputnyik V oltást kapta, és utána kialakult a védettség.

Jonathan Cushing, aki a Transparency International egészségügyi csapatát vezeti rámutat arra, hogy nemcsak a Szputnyik V esetében vannak gondok az adatokkal.

“Csakhogy a Szputnyik már állami ügy lett Oroszországban. Ha pedig az állam presztízse forog kockán , akkor jóval nagyobb nyomás nehezedik a vakcina kutatóira és előállítóira”- nyilatkozta a brüsszeli Politiconak.

Svédország is vesz Szputnyik V vakcinát

Az a célunk, hogy mire az Európai Unió engedélyezi a Szputnyik V vakcinát, mi már készen álljunk annak importjára – nyilatkozta a New York-i Bloomberg portálnak a svéd program vezetője.

Az Európai Unió gyógyszer ellenőrző szakértői Oroszországban vizsgálják a Szputnyik vakcina előállításának feltételeit. Az oroszoknak komoly gondot okoz a vakcina tömeggyártása. Ezt elismerte a legnagyobb vakcina gyárban a tudományos igazgató is amikor a CNN tudósítóját fogadta a helyszínen. Az oroszok a problémát úgy próbálják megoldani, hogy külföldre telepítik a gyártó kapacitás egy részét. Indiában Haiderabadban készül majd millió számra a Szputnyik V vakcina egy kínai tulajdonban levő gyógyszergyárban. Innen az év utolsó negyedében várhatók az első nagy szállítmányok. Gondot okoz, hogy India leállította a vakcina exportját, mert maga is fel akarja használni a Szputnyik V oltóanyagát a Covid-19 vírus ellen.

Svédország nincs egyedül

A Bloomberg tudósításából kiderül, hogy más uniós államok is érdeklődnek az orosz vakcina iránt. Ország nevet nem említ a New York-i portál, de köztudott, hogy Magyarország után Szlovákia is jelentkezett. Ott most

áll a bál, mert kiderült, hogy a kiszállított Szputnyik V oltóanyag nem felel meg azoknak a normáknak, melyeket az oroszok hivatalosan garantáltak.

Az osztrák kancellár is jelezte, hogy 1 milliárd Szputnyik V vakcináról írtak alá előszerződést.

Ők is arra készülnek, hogy akkor importáljanak orosz vakcinát, ha azt már az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte.

Ez júniusra várható.

Németország egészségügyi minisztere is bejelentette, hogy importálnak majd Szputnyik V vakcinát. Angela Merkel kancellárt pénteken oltották be az Astra Zeneca vakcinával. Németországban tombol a vírusjárvány, melynek harmadik hulláma sokkal több áldozatot követel mint az első.

Az oroszok tartanak a Szputnyik V-tól

Oroszországban is meghaladta már a 100 ezret a járvány áldozatainak a száma. A valós számot a Putyin rendszer titkolja, mert az őszi választások előtt nem akarja tovább csökkenteni a népszerűségét. Minthogy a közvélemény nincs tisztában a járvány súlyosságával, ezért kevesen jelentkeznek oltásra.

Peszkov, Putyin elnök szóvivője ezt azzal indokolta, hogy az oroszok hagyományosan bizalmatlanok a hatalom állításaival szemben. Annyiszor átverték őket a múltban, hogy nem bíznak Putyinban és a Szputnyik V vakcinában sem.

A szlovák ex kormányfő a Szputnyik V áldozata lesz?

Igor Matovic azért volt kénytelen megválni a miniszterelnöki tisztségtől, mert egyszemélyben döntött arról – Orbán Viktor példáját követve -, hogy orosz vakcinát vásárol, noha azt még az Európai Unió nem engedélyezte.

Az oroszokkal megkötött szerződést egyedül Igor Matovic írta alá, és mindmáig nem látta senki. A titkosítás módszerét is Orbántól tanulta hiszen ily módon nagyon nehéz bármiféle bírálat a konkrét tények ismerete nélkül.

Csakhogy Igor Matovicnak vannak koalíciós partnerei, akik megbuktatták. De mivel nem akarnak új választást, mert a szlovák kormány járvány kezelése még a magyart is alulmúlta, ezért Matovic megmaradt a kormányban mégpedig a stratégiai fontosságú pénzügyminiszteri poszton. Azt, hogy mit ért a pénzügyekhez, ne firtassuk, hiszen maga is elismerte, hogy hamisította egyetemi diplomáját.

Pozsony-Budapest-Moszkva háromszög

Igor Matovic bevallottan a magyar miniszterelnök példáját követte amikor a repülőtéren üdvözölte az orosz Szputnyik szállítmányt. Csakhogy – Magyarországgal ellentétben – eddig senki sem oltottak be az orosz vakcinával. Miért nem? Mert a gyógyszer felügyelet Pozsonyban észrevette, hogy a Szputnyik vakcina, amelyet ők kaptak egészen más összetételű mint az, ami a hivatalos dokumentációban szerepel! Megkérték a magyar partner intézményt, hogy ossza meg velük a tapasztalatait. Budapestről dokumentációt nem kaptak, mert a magyar-orosz vakcina szerződés is titkos. Szakértők viszont Pozsonyba utaztak.

Döntés nincs. Az oroszok viszont kérik vissza a vakcinát, mert azt el tudják adni másutt.

Konkrétan Indiában: az 1,3 milliárd lakosú állam most engedélyezte a Szputnyik V vakcinát.

Igor Matovic – immár pénzügyminisztereként – próbálta elintézni Moszkvában, hogy az oroszok ne kérjék vissza a vakcinát. Az oroszok viszont a szerződésre hivatkoznak, melyet rajtuk kivül nem ismer senki.

A póruljárt Matovic ezt követően Budapesten járt, ahol nemcsak Szijjártó Péterrel de Orbán Viktorral is találkozhatott. Sőt a Karmelita kolostor teraszáról együtt üdvözölték Szlovákia népét.

Ezzel botrányt robbantottak ki Szlovákiában, mert Matovic ezúttal sem egyeztetett senkivel sem Pozsonyban.

Gyimesi György, aki Matovic pártjának magyar képviselője elkísérte budapesti útjára az ex miniszterelnököt. Emiatt őt többen “idegen állam” ügynökének titulálták Pozsonyban.

Szlovákia fővárosában áll a bál, a koalíciós partnerek a legszívesebben azonnal megbuktatnák Igor Matovicot. Ő viszont abban reménykedik, hogy a magyar kormány segítségével mégiscsak elfogadtatja a Szputnyik V vakcinát Szlovákiában. Akkor pedig azzal kampányolhatna, hogy sokezer ember életet ment meg ezzel.

Közben Szlovákiában is tovább tombol a járvány, és az egész elit azt bizonyítja a lakosság előtt, hogy képtelen annak kezelésére.

Menczer kapufája

A napirend előtti hozzászólások központi témája ugyanaz volt ma az Országgyűlésben, mint amiről én is írogatok itt: az Orbán-kormány járvány elleni védekezése, illetve oltási politikája.

Az ellenzékiek a kormányt vádolták a halálozások magas száma miatt, a kormány államtitkárai viszont az ellenzéket, amiért ellenezte a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák behozatala miatt. Az utolsó – fideszes – napirend előtti felszólalásra válaszolva Menczer Tamás külügyi államtitkár, feltehetően úgy gondolva, hogy ezzel védhetetlen gólt rúg az ellenzékiek kapujába, elmondta:

Markus Söder bajor miniszterelnök bejelentette, hogy Szputnyik-V vakcinát kíván beszerezni Oroszországból. Csakhogy amit Menczer államtitkár gólnak szánt, az kapufának sikeredett. Söder miniszterelnök ugyanis ahhoz a feltételhez köti a beszerzést, hogy a Szputnyik-V megkapja a vakcinához az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását.

Ugyanazt a feltételt, amelyhez a többi nyugat-európai országban is kötnék a Szputnyik V beszerzését, és amelynek teljesülése esetén a magyar ellenzéknek sem lenne kifogása a Szputnyik V ellen. Az ellenzékiek ugyanis nem azért helytelenítették kezdettől fogva a Szputnyik V és a Sinopharm alkalmazását Magyarországon, mert azok „keletről” jönnek, mert azokat Oroszországban illetve Kínában fejlesztették ki, hanem azért, mert nem kapták meg – nem is kérték, a kínaiak nem is tervezik kérni – az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását.

Az is friss hír, hogy a szlovák állami gyógyszerhivatal megkezdte már a Szputnyik-V vizsgálatát (melyből Matovič korábbi miniszterelnök megrendelt kétmillió adagot, melyből 200 ezret már le is szállítottak), de nem jutottak megnyugtató eredményre. Egyelőre a már leszállított vakcinákat sem használják fel.

Jó döntés?

Ahogy halad előre az oltási folyamat, ahogy Magyarország áll legjobban az Unió tagállamai között, egyre többen vélik úgy, hogy Orbánnak az orosz és kínai vakcina beszerzésével igaza lett.

Somogyi Zoltán, akit annak idején az SZDSZ-ben ismertem meg, és egészen biztosan nem tartozik az Orbán-rendszer hívei közé, a következőt írta vagy tíz nappal ezelőtt a Facebookon:

„Amiért elismerés jár, azt is el kell mondani: Orbán Viktor és kormánya jól vette észre az Unió lassúságát és helyesen döntött az orosz és a kínai vakcina behozatalával kapcsolatban.

Amikor így döntöttek, én még ezt biztosan nem láttam helyesnek, sőt, kifejezetten idegesített az az erőszak, ahogy ezt végigtolták, de mára egyértelművé vált, hogy jó döntés született.”

Én ezt másképp látom.

Mindenekelőtt: az Unió nem lassú. Négyszázötven millió uniós polgár oltásáról kell gondoskodnia, eltérően a kilencmilliós Izraeltől vagy akár a hatvanmilliós Nagy-Britanniától. Az egész Unió lakosságát akkor sem lehetne lényegesen gyorsabban átoltani, ha szerencsésebben intézték volna a vakcinabeszerzést Brüsszelben.

Mint tudjuk, ma Magyarországon az orosz és kínai vakcina behozatala teszi lehetővé, hogy sokkal többen részesültek a védőoltás nyújtotta védelemben, mint az Európai Unió többi tagországában.

Lehet ezt nem üdvözölni?

Vajon hogy lehet annyira bolond, ha tetszik annyira felelőtlen az Unió többi tagállama, hogy nem vesz sem orosz, sem kínai vakcinát? Igen, több nyugat-európai országban beszélnek arról, hogy orosz vakcina beszerzésével kellene felgyorsítani az oltást. Macron elnök és Merkel kancellár állítólag Vlagyimir Putyinnal tárgyal erről, Kurz osztrák kancellár is foglalkozik a gondolattal (igaz, ők azzal a feltétellel, hogy megszületik az európai hatóság engedélye), Matovič szlovák miniszterelnök pedig be is hozatott az országba kétszázezer adagot. Igaz, ezt koalíciós partnerei elutasították, és ráment a dologra Matovič miniszterelnöksége, a behozott vakcinákat pedig mindeddig nem használják. Mégis: vajon nem Orbánnak van igaza az összes többi európai uniós kormánnyal, illetve Matovič koalíciós partnereivel szemben?

Mint tudjuk, az Európai Unióban a vakcinák alkalmazásához az Európai Gyógyszerhatóság forgalomba hozatali engedélyére van szükség. A hatóság alapos szakmai vizsgálat nyomán adja ki ezt az engedélyt, és döntéseit szakmai alapon, politikai befolyástól mentesen köteles meghozni.

Igaz, szükséghelyzetben az egyes tagországok önállóan is dönthetnek vakcinák forgalomba hozataláról, saját nemzeti hatóságuk vizsgálata alapján. Magyarországon az orosz Szputnyik vakcinával ez történt: a magyar hatóság adta ki az engedélyt a kormány határozott sürgetésére, állítólag a jóváhagyáshoz felkért külső szakértők fenntartásait figyelmen kívül hagyva. A kínai Sinofarm esetében ennél is cifrább megoldáshoz folyamodtak: a kormány rendeletben írta elő, hogy a magyar gyógyszerhatóságnak saját vizsgálat nélkül ki kell adnia az engedélyt az olyan vakcinára, amellyel bárhol a világon már egymillió embert beoltottak, és három országban engedélyezték, melyek közt van egy EU-tag vagy „tagjelölt” ország. Azért így fogalmazták a szabályt, mert Szerbia EU-tagsági felvételéről már elindult a hosszadalmas tárgyalás, és Szerbia már Magyarország előtt beszerzett Szputnyik és Sinofarm vakcinát.

Az Orbán-kormány itt látványosan sértette meg a civilizált világnak azt az általános szabályát, hogy gyógyszert és vakcinát csak alapos szakmai vizsgálaton alapuló engedéllyel lehet alkalmazni.

Márpedig szerintem az ilyen szabályokat helyes betartani. Előfordul, hogy új gyógyszereket kivételesen súlyos betegségek kezelésében a végleges hatósági engedély megadása előtt alkalmaznak nagyon felkészült kórházak, tájékoztatva a beteget illetve hozzátartozóját az eljárás kockázatáról. (Ez történt például Donald Trump koronavírus-kezelésében tavaly.)

Sok százezer, esetleg milliónyi ember rutinszerű beoltása aligha tekinthető ilyen kivételes esetnek.

Az, hogy egy állam ilyen látványosan sért meg egy ilyen alapvető szabályt, rombolja a jogbiztonságot, az állami intézmények iránti bizalmat, és ez biztosan nem éri meg azt, hogy a magyarok egy része egy-két hónappal korábban kapja meg a védőoltást, mint egyébként megkaphatná.

(Elvégre áprilistól ugrásszerűen felgyorsul az európai gyógyszerhatóság által jóváhagyott vakcinák szállítása az EU tagországaiba, így Magyarországra is.)

De hát nem azt jelenti-e az Orbán-kormány eljárása, hogy kevesebben, akár sok ezer emberrel kevesebben lesznek a járvány áldozatai? Nem jelenti szükségképpen azt. Eddig is sok-sok embert lehetett megmenteni a veszélytől a magyarországinál komolyabban vett járvány elleni korlátozásokkal, széles körű teszteléssel, a találkozások kerülésével. Így sikerült először egyes kelet-ázsiai országokban gyorsabban, majd másutt fokozatosan megfékezni a vírus terjedését, és elérni, hogy kevesebben fertőződjenek meg, kevesebben betegedjenek meg, kevesebben veszítsék életüket a járványban. Szerintem ez a helyes út.

Orbán azonban nem ezt választotta. Már hat héttel ezelőtt arról írtam ezen az oldalon, hogy

a 2022-es választási kampányt építi az oltási folyamatnak a keleti vakcinák behozatala révén történő felgyorsítására.

Így hirdetheti majd, hogy mint korábban a rezsiköltségektől és a migránsoktól, most a vírustól is ő védi meg „a magyar embereket”. Ennek a kampánynak része az is, ahogy most az önkényesen meghatározott két és félmillió oltáshoz köt valamiféle nyitást, majd később a továbbiakat, miközben a járvány enyhüléséről még nincs szó.

Minden a kampány, az életek védelme semmi.

Így küldhetik például rendszeres tesztelés nélkül iskolába a gyerekeket, kitéve a fertőzésnek tanáraikat és szüleiket.

Hol gyártják az orosz vakcinát?

Több mint 60 országba exportáljuk a Covid-19 elleni vakcinát – dicsekszik az Rt.com, amely közel áll a moszkvai vezetéshez. A New York Times viszont arra mutat rá, hogy Oroszországban magában védőoltás hiány van, mert nem tudnak eleget gyártani. Ezt korábban elismerte a Szputnyik V oltóanyagot előállító legnagyobb orosz gyógyszergyár tudományos igazgatója is, aki a CNN stábját látta vendégül.

Mi a megoldás?

Külföldön gyártják ezentúl nagy mennyiségben az orosz vakcinákat. Ott, ahol megvan ehhez a szükséges kapacitás és technológiai fegyelem. Indiából például 200 millió Szputnyik V oltóanyag érkezhet. Erről írtak alá szerződést. Csakhogy menetközben kiderült: Indiában olyan súlyos helyzet alakult ki, hogy betiltották a koronavírus vakcinák exportját.

A másik választott ország Dél Korea, ahonnan a jövőben érkezhet orosz vakcina. Kérdés, hogy mikor?

És Európa?

El leszünk az orosz vakcina nélkül is – jelentette ki Thierry Breton uniós biztos, aki az iparpolitikáért felel Brüsszelben. A francia biztos korábban – éppúgy mint Macron elnök – a Sanofi francia gyógyszergyár vakcinájáért lobbizott. Csakhogy kiderült: legkorábban novemberben lehet abból valami. Ezért jelenleg a Sanofi is Pfizer védőoltást gyárt. Thierry Breton biztos most épp azt szervezi, hogy az Európai Unió a saját területén gyártson minél több vakcinát a Covid-19 ellen. A versenyfutás az idővel nem Brüsszelnek dolgozik, mert akármilyen új szerződés csak hónapok múlva jelent felhasználható vakcinát miközben a legtöbb uniós tagállam maximális járvány helyzetben küszködik.

Az Európai Unió brüsszeli bizottságának elnökasszonya, aki különben maga is orvos, azt igérte, hogy nyár végére lehet nyáj immunitás az integrációban  – hála az oltási kampányoknak. Putyin ugyanezt ígéri az oroszoknak.

A szakértők egyiküknek sem hisznek, mert ehhez a lakosság kétharmadát – háromnegyedét kellene beoltani. Vakcina hiányában erre aligha kerülhet sor az Európai Unióban vagy Oroszországban szeptember elejéig.

Putyinnak fáj a karja a védőoltás után

A 69 éves államfőt kedden oltották be – állítása szerint egy orosz vakcinával. Még a legbizalmasabb embereinek sem árulta el, hogy melyikkel.

Az orosz sajtó arról faggatja Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint, hogy vannak-e mellékhatások?

“Igen, vannak. Fáj az a karom, amelyikbe az oltást kaptam. Ezenkívül úgy éreztem, hogy lázas vagyok. Megmértem a hőmérsékletemet, de semmi!” – mondta az Rtv orosz televíziónak.

Putyin egyrészt azért vállalkozott a védőoltásra, mert az Európai Unióban folyamatban van a Szputnyik V vakcina jóváhagyása. Az európai Gyógyszerügynökség egyik fejese orosz rulettről beszélt mondván, hogy maga Putyin sem próbálta ki a saját szerét.

Az elnök döntésének másik oka az, hogy Oroszországban is egyre jobban pusztít a korona vírus járvány, a halottak száma hamarosan meghaladja a 100 ezret. Közben viszont az oroszoknak csak a kisebbsége – 38%-bízik a hazai oltóanyagban.

Vlagyimir Putyin szerint a nyájimmunitást Oroszországban a nyár végére érhetik el, így akkor kezdődhetnek el a lazítások.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK