A világ legnagyobb vakcinagyártója Szputnyik V-t állít elő

0
958
Flickr

Az oroszoknak komoly gyártási gondjai vannak otthon, Indiában viszont óriási a vakcina hiány. Ezért kötött üzletet a Serum Institute Indiában a Szputnyik V állami anyavállalatával  300 millió vakcina legyártására – írja a Bloomberg. Amely hozzáteszi, hogy az indiai óriás már gyártja az Astra-Zenecat, de az 1,3 milliárd lakosú országban így is nagy a hiány a Covid 19 vírus elleni oltóanyagból.

Szeptemberben dobhatják piacra az első Serum Institute által  gyártott Szputnyik V-t Indiában, ahol az oroszok sok gyógyszergyárral kötöttek szerződést, de mindenütt lemaradásban vannak. A Dr. Reddy’s Laboratories például június közepére ígérte a Szputnyik V vakcinát, de csúszásban vannak, mert a második oltás összetevőivel gondok akadtak. Az oroszok összesen 850 millió vakcinára kötöttek szerződést Indiában, de ennek egyelőre csak a töredékét sikerült piacra dobni.

A Serum a WHO kedvence volt, de helyette jöttek a kínaiak

Az indiai óriásnak kellett volna ellátnia a szegény országok piacát, a WHO Covax alapját feltöltenie oltóanyaggal. Ehelyett a kínaiak jelentkeztek, akik 550 millió vakcinát igértek a Covax-nak a pekingi Global Times szerint. A szegény országok óriási lemaradásban vannak az oltási kampányban, mert nem tudják megvásárolni az oltóanyagot a gyógyszergyáraktól.

Stratégiai partnerség

A Szputnyik V stratégiai partnere lett a világ legnagyobb gyógyszergyártó cégének, és ily módon teljesítheti export kötelezettségeit, amelyekkel komoly gondjai akadtak. A második oltás késlekedése miatt reklamáltak a Fülöp szigeteken, Mexikóban és Argentínában is – írja a Bloomberg. Válaszul a Szputnyik V közölte:180 nap is eltelhet a két oltás között, akkor is hatékony marad a Szputnyik V!

Az orosz anyavállalat főnöke szerint a stratégiai kapcsolat az indiai óriással “óriási előrelépés gyártási kapacitásaink növelésében” – nyilatkozta Kirill Dmitrijev. Az oroszok mindinkább Kínára, Indiára és Dél Koreára támaszkodnak a gyártásban – hangsúlyozza a Bloomberg.

A Serum a világ legnagyobb gyógyszergyára

Az indiai cég  a dollármilliárdos Poonawalla család tulajdona. A famíliát Indiában elsősorban úgy ismerik mint amelyik méregdrága versenylovakat tenyészt.

A Covid 19 járvány számukra is óriási lehetőséget jelent, de egyelőre nem tudnak teljes mértékben élni vele. Indiában ugyanis csak nagyon kevesen kaptak eddig védőoltást: alig többen mint a lakosság 5%-a! Miközben az USA és Brazília után itt haltak meg a legtöbben a járvány következtében. Emiatt a kormány export stoppot rendelt el. A Bloomberg szerint ezért legkorábban az év végén vagy a következő év elején indulhatnak el a Szputnyik V export szállítmányok Indiából a világpiacra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .