Kezdőlap Címkék Szipljuk

Címke: Szipljuk

„Árulás” miatt letartóztattak három orosz tudóst, akik hiperszonikus fegyverek kifejlesztésén dolgoztak

A három kutató letartóztatását – 2022 júniusa óta – a Khristianovics Intézet munkatársai hétfőn közzétett levelükben jeljelentették be. Az ellenük felhozott vádak részletei egyelőre ismeretlenek.

A rakéta orosz kutatói május 15-én, hétfőn, a Khristianovich Institute of Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézet (ITAM) oldalán közzétett levelükben elítélték kollégáik, Anatolij Maszlov (76), Alekszandr Shipliuk (57) és Valerij Zvegincev letartóztatását.

Ez a három tudós az Orosz Tudományos Akadémia szibériai novoszibirszki ágához integrált ITAM-hoz tartozik. Anatolij Maszlovot 2022. június 28-án tartóztatták le Novoszibirszkben, és a moszkvai Lefortovo börtönbe helyezték – írja a Kommerszant. Alexander Shiplioukot egy hónappal később letartóztatták. Valerij Zvegincevet április végén tartóztatták le.

„Nagyon súlyos vádakat” hoztak fel ellenük, amelyek az orosz büntető törvénykönyv 275. cikkének hatálya alá tartoznak („hazaárulás”, 12-től 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható) – közölte szerdán a Kreml szóvivője Dmitrij Peszkov. Megerősítette, hogy tudomása van a tudós kollégák által írt nyílt levélről, de emlékeztetett arra, hogy az ügy a biztonsági szolgálatok, az FSZB hatáskörébe tartozik.

Tudományos folyóiratokban jelent meg

A hétfőn megjelent levélben a kutatók a három tudós ártatlanságát hirdetik:

„Tudjuk, hogy mindegyikük hazafi és becsületes ember, aki nem képes megtenni azt, amivel a hatóságok gyanúsítják őket.

Ragaszkodnak ahhoz, hogy a Maszlov, Shipliuk és Zvegincev által nemzetközi szimpóziumokon és publikációkban bemutatott dokumentumokat többször is ellenőrizzék annak biztosítása érdekében, hogy ne tartalmaznak-e korlátozott információkat.

Így 2012-ben Maszlov és Shipliuk bemutatták a hiperszonikus rakéták tervezésével kapcsolatos kísérlet eredményeit egy Tours-i szemináriumon. 2016-ban mindhárman a laboratóriumukban végzett nagysebességű szélcsatorna-tesztekről szóló tanulmány szerzői közé tartoztak. A Reuters ügynökség szerint Anatoli Maszlov munkája elsősorban arra vonatkozott, ahogyan a gáz szuperszonikus sebességgel viselkedik fizikai tárgyak – például rakéták vagy repülőgépek – körül.

Levelükben kollégáik megemlítik Dmitrij Kolker esetét is, akit 2022. június 30-án „árulás” miatt tartóztattak le, miközben terminális rákban szenvedett. Moszkvába vitték, és ott halt meg két nappal érkezése után. Azzal vádolták, hogy államtitkot tartalmazó adatokat adott át a Kínai Népköztársaságnak.

Ezek a vádak azt mutatják, hogy „bármely cikk vagy jelentés hazaárulás vádjával járhat” – írják az ITAM kutatói. Így folytatják:

„Ebben a helyzetben nem csak kollégáink sorsát tartjuk. Egyszerűen nem értjük, hogyan végezzük tovább a munkánkat.”

A tudósok végül azt állítják, hogy az ilyen esetek hidegrázó hatással vannak a fiatal orosz tudósokra:

A legjobb diákok még ma sem hajlandók velünk dolgozni, és legjobb fiatal alkalmazottaink elhagyják a tudományt. Számos olyan kutatási terület, amelyek kritikus fontosságúak a jövő repülőgép-technológiái számára, bezárulnak egyszerűen azért, mert a fiatal kutatók félnek ilyen kutatásokban részt venni.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK