Kezdőlap Címkék Rakétarendszer

Címke: rakétarendszer

Ukrajna határon túlra nem bevethető fejlett rakétarendszert kap

Az Egyesült Államok fejlett rakétarendszereket küld Ukrajnába. Ezek a legfejlettebb technológiával felszerelt fegyverek, amelyeket Biden elnök küldött a háború kezdete óta. Ezzel eleget tesz az ukránok kérésének, azzal a feltétellel, hogy nem használhatják őket oroszországi célpontokra. Biden ezzel eloszlatja azokat az aggodalmakat, hogy Oroszország rakétarendszert provokációnak fogja tekinteni.

Biden a The New York Timesban megjelent vendégesszéjében azt mondta, hogy a legújabb segélyek segíteni fognak Ukrajnának

„harcolni a csatatéren, és a lehető legerősebb pozícióban lenni a tárgyalóasztalnál”.

Volodimir Zelenszkij elnök a szövetségesek támogatásáért állandó dicséret és elégedetlenség között ingadozik, azzal érvelve, hogy a háború kezdetén küldött fegyverek nem voltak elegendőek. Szerintük nagyobb hatótávolságú és erősebb fegyverek küldésére van szükségük az orosz erők támadásainak kivédésére.

A nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer, egy műhold által irányított precíziós fegyver, lehetővé teszi Ukrajnának, hogy a jelenlegi tüzérsége hatósugarát meghaladó támadásokat hajtson végre. Ennek ellenére Biden és más adminisztrációs tisztviselők hangsúlyozták, hogy Ukrajnának csak saját területének védelmére adják őket, nem pedig Oroszország megtámadására. Ennek biztosításaként döntöttek úgy, hogy nem szerelik fel a rendszert nagyobb hatótávolságú, 200 mérföldet repülni képes rakétákkal.

„Nem törekszünk háborúra a NATO és Oroszország között. Bármennyire is nem értek egyet Putyinnal, és tetteit felháborítónak tartom, az Egyesült Államok nem fogja megpróbálni leváltani Moszkvát” – írta Biden.

„Nem bátorítjuk és nem tesszük lehetővé Ukrajna számára, hogy csapást mérjen a határain túlra.”

Az európai vezetők a hét elején 9,7 milliárd dolláros pénzügyi támogatást ígértek Ukrajnának a kétnapos brüsszeli csúcstalálkozón.

Ukrajna tűzereje túl későn érkezett Sziverodonyeckhez, amely az ukrán ellenőrzés alatt álló legkeletibb város volt. Szerhij Haidáj, az ukrán regionális katonai közigazgatás vezetője kedden későn este közölte, hogy az orosz csapatok elfoglalták a város nagy részét. Egy segélyszervezet szerint a háború előtti mintegy 100 000 fős lakosságból körülbelül 12 000 civil maradt a városban.

Az új rakétarendszer, melyet az USA rendelkezésükre bocsát megoldja ezeket a problémákat.

Putyin: Szaúd Arábia vásároljon orosz rakétavédelmi rendszert!

Az orosz elnök Ankarában tette ezt az ajánlatot a sivatagi királyságnak, amelyet nemrég súlyos drón támadás ért. Legalább 17 találat érte a világ legnagyobb olaj kitermelését. Ennek következtében Szaúd Arábia napi 6 millió hordó olajjal kevesebbet tud csak kitermelni.

Drámai áremelkedés okozott a globális olajpiacon

A dróntámadásért az USA Iránt teszi felelőssé. Oroszország viszont elfogadja az iráni érvelést miszerint Jemenből lőtték ki a drónokat Szaúd Arábia felé. Putyin a Koránt idézte: csakis az önvédelmi erőszak jogos! Ezért fontos, hogy véget érjen a háború Jemenben, ahol Szaúd Arábia és a szövetségesei támadják az Iránnal szövetséges síita lázadókat.

Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy Irán fel van szerelve Sz 300-as orosz rakétavédelmi rendszerrel, Törökország pedig megvette az Sz 400-as orosz rendszert. Törökország a NATO tagja, ezért Amerika szankciókkal fenyegeti az orosz rakéták megvásárlása miatt. Arról Putyin nem beszélt, hogy tavasszal megtagadták Iránnak azt a kérését, hogy ők is kapjanak Sz 400-as orosz rakétavédelmi rendszert. Oroszország ezt az Egyesült Államok és Izrael kérésére tette meg. A három állam vezetőinek nemzetbiztonsági tanácsadói nemrég Izraelben tárgyaltak egymással, hogy megpróbáljanak valamiféle rendezést elérni a Közel Keleten.

Azóta újra megnőtt a feszültség az USA és Irán között a drón támadás miatt. Trump katonai csapással fenyegetőzik. Legutóbb az amerikai elnök tíz perccel a bevetés előtt hívta vissza az amerikai harci gépeket, melyeknek parancsuk volt Irán bombázására.

Megérkezett az orosz rakéta fegyverek első szállítmánya Törökországba

Az USA szankciókkal sújthatja Törökországot, mely a NATO tagja és olyan orosz rakétavédelmi rendszert vásárolt, mely nem kompatibilis az észak-atlanti szervezet rendszerével. Washington már jelezte Erdogan elnöknek , hogy nem szállítja le azt a megrendelt F 35 ös vadászgépet, mellyel korszerűsítenék a törökök légi flottáját.

Amerikai katonai szakértők egyáltalán nem akarják, hogy az Sz400-as orosz rakétavédelmi rendszer és az F 35-ös amerikai vadászgépek egy támaszponton állomásozzanak, mert az orosz kiképző tisztek ilyen módon hozzájuthatnának katonai titkokhoz. Vagyis megtalálhatnák az F 35-ösök gyenge pontját.

Trump elnök a G20 csúcstalálkozó alkalmából találkozott Japánban Erdogan államfővel. Az USA elnöke jelezte: Törökország szankciókra számíthat, ha nem áll el az orosz rakétavédelmi rendszer importjától. Erdogan hangsúlyozta: kitartanak az orosz rakétavédelmi rendszer mellett. Törökország a Közel Keleten szövetséges Oroszországgal és Iránnal, az USA két ellenfelével. A NATO második legerősebb hadserege  Törökországé. Minthogy Washingtonban mind kevésbé bíznak a törökökben, ezért az USA romániai katonai jelenlétét erősíti, high fenntartsa jelenlétét a turbulens térségben.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!