Kezdőlap Címkék Perek

Címke: perek

Nyomoznak Mészáros Lőrinc ellen

0

A felcsúti fociakadémia adateltitkolása miatt indult nyomozás az alapítvány elnöke, Mészáros Lőrinc ellen. A feljelentést a DK tette, és már a végrehajtást várják. A tao-támogatások kiadását a minisztériumok is szabotálják.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a felcsúti stadionavatón
MTI Fotó: Beliczay László

Nyomozás folyik a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke ellen – írta a Sztárklikk.

Egy ügyészségi iratból derült ki az eljárás, amely a TAO-programból Felcsútra kerülő közpénzek felhasználását firtató feljelentés kapcsán íródott. A feljelentést Varju László DK-s képviselő nevében Czeglédy Csaba ügyvéd tette, mert a felcsúti alapítvány

a mai napig nem adta ki, mire költötték a tízmilliárdos adófelajánlást.

Ez pedig megalapozza a közérdekű adattal való visszaélés vétségét.

Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja – a tao-perek központi alakja a pártban – a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Sztárklikk által közöltek a közel egy éve tett feljelentésük nyomán keletkezett iratból származnak.

A DK a közérdekű adat eltitkolása miatt jelentette fel Mészárost, plusz hivatali visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettest. Az adatper megszakadt, amikor a közadatkérésük bíróságra került. Ezt idén január elején jogerősen megnyerték a Kúrián. Ennek nyomán most már arra várnak, hogy a bíróság értesítse őket,

mikor indul a múlt héten kezdeményezett végrehajtási eljárás,

amikor a bírósági végrehajtó bemegy a felcsúti akadémiára és elviszi a papírokat – mondta Földi Judit.

Arról csütörtökön a Magyar Narancs írt, hogy a focialapítvány azért „nem tudja” átadni az adatokat a DK-nak, mert az emberminisztérium utóellenőrzés keretében elvitte a támogatási dokumentációt. Földi Judit kétségének adott hangot, hogy az ilyen adatokat csak papíron és egyetlen példányban tárolnák.

„Attól tartunk, hogy Mészárosék az EMMI segítségével eltüntetik az iratokat”

– mondta a DK politikusa.

A Demokratikus Koalíció 2016 decemberében 36 sportklubbal szembeni közadatigénylését vitte perre: a kapott pénz felhasználására kíváncsiak, arra, hogy valóban a törvényben meghatározott utánpótlásképzésre fordítják-e, vagy például utazásokra, a klubok fenntartására. A futball mellett kosár- és kézilabdacsapatokhoz is fordultak adatokért. Több keresetük már jogerőssé vált.

A jogerős ítéletet nem csak a klub, hanem minisztériumok se hajtják végre:

a Transparency Internationalnak a gazdasági tárca semmilyen használható iratot nem adott át a sportcélú tao-támogatásokról, amely ezért végrehajtást tervez kérni és büntetőfeljelentést tesz. Az EMMI hiányosan, a tao-támogatások nagyjából egy százalékáról adott ki adatokat.

Tao-perek: eddig 39 per, sorra jönnek a jogerős ítéletek

Sorra nyerik a pereket a társasági adó sport célú elköltése ügyében: legutóbb a DK, előtte a Transparency International keresete vált végrehajtandóvá. A két szervezet eddig összesen 39 pert indított. A párt a támogatások felhasználására kíváncsi, a TI arra, hogy a klubok kiktől, melyik évadban mennyi pénzt kaptak. Az ítélkezés a közérdekű adatok nyilvánosságának megerősítése felé mozdult el. Újabb perek jönnek, újabb sportágban.

Rutinszerűen mennek rendkívüli jogorvoslatért a Kúriához a tao-támogatásokkal kapcsolatos adatokat visszatartani kívánó szervezetek: a klubok, a szövetségek és a minisztériumok, de a Kúrián eddig végérvényesen eldőlt ügyekben megerősödni látszik az a felfogás, hogy a közérdekű adat nyilvánossága alapjog, megelőz minden mást (például, üzleti, banktitok) – derül ki Ligeti Miklós, a Transparency International (TI) jogi igazgatójának szavaiból. A TI eddig három pert indított minisztériumokkal (az EMMI és NGM), valamint öt szakági sportszövetséggel szemben a tao-összegekkel kapcsolatos igazolások megismerhetősége érdekében.

Legutóbb október második felében a Kúria harmadfokon jogerősen mondta ki:

a tao-ból kapott sporttámogatások közpénznek számítanak, közérdekű adatok, tehát nyilvánosak.

A TI az ítélet írásos formájának megérkezését várja, ezután 15 napon belül kell a minisztériumoknak és a szövetségeknek kiadniuk azokat az igazolásokat, amelyekből kiderül, kiktől hová, mennyi pénz ment az egyes sportévadokban.

A demokratikus Koalíció másik úton indult el, amikor tavaly decemberben 36 sportklubbal szembeni közadatigénylését vitte perre: ők a kapott pénz felhasználására kíváncsiak. Arra, hogy valóban a törvényben meghatározott utánpótlásképzésre fordítják-e, vagy például utazásokra, a klubok fenntartására – mondta el a FüHü-nek Földi Judit, a DK elnökségi tagja, a perek egyik kezdeményezője. Ők a futball mellett kosár- és kézilabdacsapatokhoz is fordultak adatokért.

Éppen a napokban a Mészáros Lőrinc vezette felcsúti focialapítvány vesztett véglegesen a DK-val szemben. Már erre a sorsra jutott a Videoton, a Bicske, a Ferencváros, a Vasas, az Újpest, a Honvéd és a Debrecen.

Nekik is ki kell adniuk az összes számlát a tao-támogatások elköltéséről.

(A Videoton első fokon pervesztes lett, mert a tulajdonos, Garancsi István ügyvédje elfelejtette, hogy már csak elektronikusan lehet beadványt benyújtani, a bíróság ezért elutasította a papíros fellebbezést.)

Ha 15 nap elteltével se teszik meg, bírósági végrehajtást fognak kérni

– mondta Földi Judit.

A számlákat azért is akarják látni, mert több klub esetében erős a gyanú, hogy egyáltalán nincs utánpótlásképzés, tehát minden elköltött pénz szabálytalan lehet – hangsúlyozta Földi Judit. De azt is látni akarják, hogy a sportági szövetségek által kiadott igazolások és a számlák tartalma összhangban vannak-e, mert lehetséges, hogy a kluboktól ömlesztve kapott számlákat valójában nem is ellenőrzik a szövetségekben. Azt is remélik, hátha kiderül, igaz-e a szóbeszéd, hogy akad olyan egyesület, amelynél számlákat vásárolnak, ami persze már önmagában bűncselekmény. Idén egyébként még három ítélet várható a 36-ból, majd következnek a jégkorong-csapatok, mert sok visszaélést sejtenek itt is.

Eddig legalább 320 milliárd forint áramlott az államkassza helyett sportegyesülethez tao-ból. A legtöbb, mintegy 14 milliárd a felcsúti akadémiához került.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK