Kezdőlap Címkék Özil

Címke: Özil

A szultán és a futballsztár: Erdogan volt Özil tanúja esküvőjén

A londoni Arsenal 30 éves sztárja két évvel ezelőtt ismerkedett meg Törökország egykori szépségkirálynőjével, akit most nőül vett egy sokcsillagos luxusszállodában a Boszporusz partján Isztambulban.

Mesut Özil tanúnak kérte fel Törökország majd mindenható urát, akit hazájában szultánnak neveznek. Erdogan elnök el is vállalta a megtisztelő felkérést annál is inkább, mert megismételt szavazást tartanak Isztambulban. A szultánok egykori városában ugyanis Erdogan elnök pártja vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon. Az államfőnek sikerült elérnie, hogy megismételjék a szavazást. Erdogannak most minden szavazatra szüksége lesz. Özil pedig népszerű szülei hazájában.

Mesut Özil ugyanis már Németországban született. Ezért a németek futball válogatottjában játszott. Csakhogy Erdogan elnök felkérte őt: szerepeljenek együtt egy választási plakáton! A közös választási plakátnak is része volt abban, hogy a Németországban élő törökök, akiknek a száma több mint három millió, megszavazták az új alkotmányt, mely szinte szultáni hatalmat adott Erdogan elnöknek.

Mindez egyáltalán nem ártott a magyar-török kapcsolatoknak: Orbán Viktor miniszterelnök még a fiát is elvitte arra a díszes fogadásra, melyen azt ünnepelték, hogy Erdogan elnököt beiktatták szinte szultáni hatalmába Törökországban.

Mit keres Erdogan választási plakátján Özil?

0

Németországban sokan bírálják Mesut Özilt és Ilkay Gündogant, a két török származású futballsztárt, akik részt vállaltak Erdogan török elnök választási kampányában. Mindkét játékos a németek futballválogatottját erősíti, ezért Németországban őket már saját polgáruknak tekintik. Különösen azt nehezményezi a német közvélemény, hogy Erdogan autokratikus rendszere mellett kampányolnak a török származású sztárok.

A német közvéleményt egy másik ügy is izgatja Erdogannal kapcsolatban, mert a Süddeutsche Zeitung megírta: német kémprogrammal figyeltette az ellenzéket a hatalom Törökországban. Az elmúlt hetekben sok ellenzékit ítéltek hosszú börtönbüntetésre Törökországban, ahol Erdogan mindenkivel brutálisan leszámol, aki megkérdőjelezi a hatalmát. Az EU gyakran bírálja Erdogan rendszerét és a csatlakozási tárgyalások a holtpontra jutottak.

De akkor miért ad el kémprogramokat a török titkosszolgálatnak a Finfisher nevű német cég, melynek a székhelye Münchenben van? – kérdezi a Süddeutsche Zeitung. Arra utalva, hogy a cég kizárólag állami megrendelésre dolgozhat, vagyis kémprogramjait nem értékesítheti a szabad piacon. Vizsgálat indult, hogy kiderítsék, ki adott engedélyt arra, hogy a törökök megszerezhessék a kémprogramokat, amely sok ellenzéki vesztét okozta Erdogan önkényuralmi rendszerében. A német törvények tiltják a kémprogramok eladását autokrata rendszereknek.

Az amúgy is feszült német-török viszonyt tovább terheli ez a két ügy, de ami ennél sokkal fontosabb: a német-török menekültegyezményt mindkét fél betartja. Vagyis évi 3 milliárd euróért Törökország megakadályozza az újabb menekültáradatot az EU irányába. Erdogan brutális rendszere erre a célra pompásan meg is felel.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK