Kezdőlap Címkék OVSZ

Címke: OVSZ

Tiborcz újabb sötét üzlete (II. rész)

„Helyreigazítás

A 2018. március 1. napján „Tiborcz újabb sötét üzlete (II. rész)” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a plazmát ma már a Vascular Plazma Kft. napja, amelynek 2016-ban csupán 13 dolgozója volt, 36 milliós árbevételt ért el, s a cégadatok szerint 69 millió veszteséget könyvelhetett el. Ezzel szemben a valóság az, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat (ÓVSZ) által 2017-ben kiírt, feldolgozásra nem kerülő, a hazai ellátáshoz nem szükséges, úgynevezett visszanyert, vagy „recovered” plazmára vonatkozó pályázaton a Vascular Plazma Kft. a világ vezető plazmaderivátum gyártójával, az Octapharma AG-vel közösen indult és váltak nyertes ajánlattevővé. A pályázaton a cikkben is említett Humán BioPlazma Kft. is indult. Mivel az egyetlen bírálati szempont a felajánlott vételár volt, az Octapharma AG és a Vascular Plazma Kft. kedvezőbb pályázati ajánlatot tett, mint a Humán BioPlazma Kft.

A Vascular Plazma Kft. 2016 évi gazdálkodására vonatkozó adatok tekintetében a valóság az, hogy a hat központot hat elkülönült jogi személy útján üzemeltető Vascular Plazma cégcsoportnak 20lóban több mint 80 dolgozója volt, 563 millió forintos árbevételt ért el, és az eredménye -335 millió

forint volt.

Valótlanul állítottuk, hogy a Vascular Plazma Kft. tulajdonosa, Faber-Szabó Ferenc esküvői tanúja volt a vérellátók főnökének, Drexler Donátnak. Ezzel szemben a valóság az, hogy dr. Faber-Szabó Ferenc nem volt Drexler Donát esküvői tanúja.

Valótlanul állítottuk, hogy Magyarországon kizárólag a Humán BioPlazma Kft. képes feldolgozni a vérplazmát. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Magyarországon fogalmazó plazmaderivátum- gyártók mindegyike képes a vérplazma feldolgozására és a Vascular Plazma Kft. ismeretei szerint a hazánkban jelen lévő gyártók közül épp a cikkben kiemelt Humán Bio Plazma Kft. rendelkezik a legkisebb gyártókapacitással.

Valótlanul állítottuk, hogy a plazmát nyomott áron megkapja a Vascular Plazma Kft., amelynek információink szerint nincs feldolgozási kapacitása, gyógyszert sem ad a hazai kórházaknak, viszont feldolgozás nélkül, világpiaci áron, 100-120 ezer forintért adja el egy Octa Farma nevű cégnek. Ezzel szemben a valóság, hogy az OVSZ-től származó plazmát a Vascular Plazma Kft. partnereként a világ legnagyobb gyártója, az Octapharma AG szállítja el és dolgozza fel. Az Octapharma AG jelenleg is jelentős beszállítója a hazai gyógyszerellátásnak. A plazma kilogrammonkénti világpiaci ára átlagosan 75-85 Euro (22.500-25.500 forint), ezért valótlan a cikkben közölt 100-120 ezer forintos ár.

Valótlanul állítottuk, hogy a Vascular Plazma Kft. figyelmen kívül hagyhatja a kormány rendeletét, és továbbra is a magasabb összeget fizeti ki a donoroknak; tehát a 3500 helyett 6-7000 ezer forintot is kínál, pedig ez tilos. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Vascular Plazma Kft. a tevékenységét jogszerűen, az alkalmazandó jogszabályok teljes körű betartásával, szigorú ellenőrzés mellett végzi.”

Ha tartósan vér- és vérplazmahiány alakul ki Magyarországon, akkor az veszélyezteti az egészségügy működését, bizonyos betegségek gyógyíthatóságát”. Írásunk második részében arról lesz szó, hogy Tiborcz István után újabb kormányközeli cégek kerülnek a „vér-biznisz” közelébe. Ez az üzlet bizonyos vállalkozóknak komoly, akár munka nélkül szerezhető profitot is hozhat, miközben emberek ezrei ma már visszamondják a korábban vállalt véradást.

 

A Magyarországon működő vérplazma cégek válságstábot hívtak össze a napokban, mert komoly mértékben csökkent a véradó és plazmaadó emberek száma. Amióta radikálisan csökkentették a véradók költségtérítését, illetve amióta kiderült, hogy Tiborcz István is belekeveredett a vérplazma bizniszbe, azóta drámai mértékben csökkent a donorok száma, mert a véradók rádöbbentek, hogy önzetlenségükből mások busás hasznot húznak.  Egyre kevesebben jelentkeznek vér-és plazma adásra, ami veszélyezteti a hazai egészségügy működését, s bizonyos betegségek gyógyíthatóságát.

Írásunk első részéből kiderülhetett, hogy a vérplazma százmilliárdos üzlet, Magyarországon eddig hét európai cég alakított hálózatot 12 nagyvárosban, s készülnek újabb állomások 3 településen. A fejlődés tehát töretlen. Az önkéntes plazmaadók eddig – helyszíntől függően – alkalmanként tízezer forint körüli összeget kaptak, amit azonban egy éve kormányrendelet útján 3500 forintra csökkentettek. Emiatt a facebookon is szerveződő donorok kilátásba helyezték, hogy felhagynak a plazmaadással, majd a fenyegetésüket be is tartották.

Azt érdemes korábbi írásunkból felidézni, hogy a plazmát, ami egy szalmasárga folyadék, a vénán keresztül veszik le, majd úgynevezett plazmaferézis útján vonják ki. Az összegyűjtött vérmennyiségnek körülbelül a fele lehet a plazma. Hivatalosan ennek az alapanyagnak nincs ára, mert a nemzetközi jog szerint ez szervkereskedelemnek minősülne. Viszont a hatalmas nyereséggel működő plazmagyűjtő cégek, elsősorban németek, osztrákok és olaszok korában költségtérítést adtak a közel 10 ezer hazai donornak, elsősorban fiataloknak.

Mint megírtuk, ezen a pályán is feltűnt Orbán Viktor veje, Tiborcz István, meg néhány Fidesz-közeli üzletember, akik számára kifejezetten előnyös, hogy a kormányzat rendeleti úton beavatkozott a piaci viszonyokba. Ugyanis a plazmaadók – akik önzetlenül segítenek, egészen a Tiborcz-közeli cég megjelenéséig költségtérítésként alkalmanként nyolc-tízezer forintot kaptak. Ám a kormány rendeltében 3500 forintra csökkentette a kiutalható összeget, így ezzel is nőtt Tiborcz és más „haveri” cégek haszna. Tiborcz cége egyébként a Plazma Expert Kft., amelynek – az Átlátszó oknyomozó portál szerint az a Hauberl Gergely az ügyvezetője, aki Mészáros Lőrinc cégénél is vezető beosztást töltött be, ezen felül igazgatósági tagja volt a ma már hírhedt Eliosnak, amely cég tagjai az uniós közvilágítási tenderen degeszre keresték magukat. Arra a kérdésünkre, hogy a plazma-cégekben mit keres a kormánynak kedves két, építőiparban jártas cég, egyelőre senki nem tudja a választ.

Annyit a vérplazmával foglalkozó cégek által elrendelt hírzárlat ellenére is sikerült megtudni, hogy amióta kiderült: a kormány saját embereit, illetve Orbán Viktor vejét igyekszik helyzetbe hozni, azóta komolyan visszaesett az önkéntes plazmaadás Magyarországon. Nem véletlenül, ugyanis az a hír, mely szerint a kormányzathoz közeli vállalkozók gazdagodnak a vér-és plazmaadók nagylelkű önzetlenségén, a donoroknál alaposan kiverte a biztosítékot.

Megírtuk azt is, hogy hatalom nemcsak a rendeletalkotást veti be a „véres üzletbe”, hanem a kormányzati ellenőröket is. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal emberei ugyanis „felfedezték”, hogy a korábbi kormányok idején az Országos Vérellátó Szolgálatnál (OVSZ) keletkező vérplazmát mélyen az ár alatt adták el a Humán Bio Plazma Kft.-nek. Cserébe viszont ez a cég ellátta a magyar egészségügyet a hiánycikknek számító gyógyszerekkel. Informátoraink szerint a hazai kórházak és a betegek számára is előnyös megállapodást az egészségügyi kormányzat felrúgta.  Az OVSZ addigi vezetőjét, Jákó Kingát indoklás nélkül kirúgták, egyik informátorunk szerint a szakember elbocsájtásával a vérellátás területén – ami stratégiai ágazat a világon mindenhol, – megszűnt a szakértelem, a politika életveszélyes helyzetet állított elő.

Az OVSZ-nél keletkezet plazmát ma már az Vascular Plazma Kft. kapja, amelynek 2016-ban csupán 13 dolgozója volt, 36 milliós árbevételt ért el, s a cégadatok szerint 69 millió veszteséget könyvelhetett el. Viszont a tulajdonosa Fáber-Szabó Ferenc – ahogy az manapság alapvető, – rendkívül jó kapcsolatot ápolt a vérellátók frissen kinevezett főnökével, Drexler Donáttal. Eddig nem cáfolt hírek szerint Fáber-Szabó esküvői tanúja is volt a vérellátók főnökének, Drexlernek. Ezt az információt a témát árgus szemmel figyelő Hadházy Ákos is megerősítette.

Így aztán a Vascular Plazma Kft., Fáber-Szabó cége akadály nélkül megkapta a vérellátásban keletkező plazmát. Az Országos Vérellátó Központ honlapján található szerződés szerint a frissen fagyasztott anyagot további feldolgozás céljából kilogrammonként nettó 23.100 forintért kapja. Csakhogy tudomásunk szerint Magyarországon kizárólag az a Humán Bio Plazma kft képes feldolgozni a vérplazmát. Ez tehát az a cég, amely korábban kedvező áron életmentő gyógyszerekkel látta el a hazai egészségügyet, s akitől elvették a feldolgozás lehetőségét. A plazmát tehát nyomott áron megkapja a Vascular Plazma Kft., amelynek információink szerint nincs feldolgozási kapacitása, gyógyszert sem ad a hazai kórházaknak, viszont feldolgozás nélkül, világpiaci áron, 100-120 ezer forintért adja el egy Octa Farma nevű cégnek. A profit több százmillió, vagy ennél is több lehet.

Egyébként kormányzathoz közel álló körökben divat lett a „vérplazma-üzlet”, így nem csak Tiborcz István próbál tulajdonrészt szerezni a hazai cégekben. Információk szerint a West Hungária Bau tulajdonosa, Paár Attila is beszállt az üzletbe, amit azonban a vállalkozó a 24.hu hírportálnak a leghatározottabban cáfolt. Mondván, az nem az ő üzlete, s kiderült, hogy tényleg nem. Hanem egy luxemburgi tanácsadóé, aki évtizedek óta alapítja Paár cégeihez a külföldi stróman-cégeket.

A szerkesztőségünk viszont arra lett figyelmes, hogy néhány cég, így a Vascular Plazma, de a pécsi Sana Plazma is figyelmen kívül hagyhatja a kormány rendeletét, és továbbra is a magasabb összeget fizeti ki a donoroknak; tehát a 3500 helyett 6-7000 ezer forintot is kínál, pedig ez tilos. Ismereteink szerint ezen cégeknek a tulajdonosai „kormányközeli” pozícióban vannak, s így ellenőrzésre aligha számíthatnak. „Adjunk többet, oszt jó napot!” – tréfálkozott az egyik debreceni informátorunk, aki azt is állítja, hogy Emberi Erőforrás Minisztérium költségtérítést csökkentő rendelete a magyarországi vérplazmagyűjtést is tönkre teheti.

„A vérüzlet fontos terület, de nagyon sötét”- nyilatkozza egy neve elhallgatását kérő orvos, aki vezetőként évtizedeket töltött el a szakmában. Amikor a kormányzat csökkentette a donorok költségtérítését, akkor – másokkal együtt – azt hitte, hogy az egész akció mögött a vérhiány megszüntetésének szándéka áll. Ugyanis vérplazmát kifizetőbb adni, mint vért, ami miatt rendre vérhiány alakul ki Magyarországon. Informátorunk viszont állítja: a vitatott kormányrendelet csak a plazma-cégek hasznát növelte – új szereplőként a Tiborcz Istvánét különösen, hisz a kormányrendelet leginkább a piac átrendezését szolgálta.

Ahogy az írás elején jeleztük, a Magyarországon működő vérplazma cégek válságstábot hívtak össze a napokban, majd cseppet sem váratlanul hírzárlatot rendeltek el. Ugyanis az ügy miatt keveredett botrány árt a hazai plazma- és vérellátásnak. Sőt, miután az idézett kormányrendelet elvette az egyébként nagylelkű donorok költségtérítésének felét, valamint a Tiborcz, és más kormányközeli szereplők mohó gazdagodási vágyát szolgálja, így az önzetlen vér-és plazmaadók ma már megtagadják a korábban vállalt véradás. Ezzel megakadályozzák, hogy saját vérükkel másokat gazdaggá tegyenek. Igaz, hogy egyúttal a betegek számára létfontosságú gyógyszerek is hiányozhatnak majd, de úgy tűnik, ez sem a kormányt, sem Tiborczot, sem a többieket nem érdekli.

Tiborcz István újabb sötét üzlete?

Mondhatnánk, hogy a családban marad! Ugyanis a vérből kinyerhető plazma felajánlói csak filléreket, a cégek viszont milliárdokat nyernek, azóta különösen, hogy Orbán Viktor veje is feltűnt a vér-bizniszben. Ugyanis egyetlen rendelettel növelték a vállalkozók profitját, miközben a véradóknak járó juttatás tovább csökkent. A Független Hírügynökségnek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő orvos szerint a vérüzlet Magyarországon igen fontos, de nagyon sötét.

 

Az öregedés ellen a vérplazma a leghatásosabb gyógyír! – legalábbis ezt igyekszik bizonyítani a Stanford Egyetem kutatója. Tony Wyss-Corray szerint a fiataloktól származó vérplazma segítségével javítható a memóriazavar, a pszichés elváltozás, és a fizikai leépülés is. A szabadalmi eljárás azért is kecsegtető, mert az állatkísérletek kedvezőek, az egerek idegsejtjeit már sikerült visszafiatalítani. S a módszert kipróbálták már a szörnyű Alzheimer-kórban szenvedők gyógyításában is. A kezdeti sikerek nem csak az orvostudományt, de az üzletemberek agyát is beindította, mert a kísérletek során a tudósokat korlátlan mennyiségű gyermekvér szállításának ajánlatával keresték meg. Vagyis vérre menő üzlet indult be világszerte, s persze a hazai piacon is. A vérplazma ugyanis nemcsak a leendő fiatalság ígérete, hanem máris komoly gyógyszerek alapanyaga, ami szinte aranyat ér.

A vérplazma tehát gigantikus, tíz- és százmilliárdos üzlet a világban, de már itthon is, amelyet alapvetően az önkéntesek felajánlásai alapoznak meg.  Az elmúlt években Magyarországon hét európai cég alakított ki hálózatot, eddig 12 nagyvárosban, s készül az állomás újabb 3 településen, a fejlődés tehát töretlen. Az önkéntes plazmaadók eddig – helyszíntől függően – alkalmanként tízezer forint körüli összeget kaptak, amit azonban egy éve kormányrendelet útján 3665 forintra csökkentettek. Emiatt a facebookon is szerveződő donorok bejelentették, hogy felhagynak a plazmaadással. De erről majd később.

Mielőtt a kormányzati döntés további következményeit boncolgatnánk, érdemes tudni, hogy a plazmát, egy szalmasárga folyadékot a vénán keresztül veszik le, orvosi eljárás révén úgynevezett plazmaferézis útján vonják ki. Az összegyűjtött vérmennyiség fele lehet plazma, hivatalosan ugyan az alapanyagnak nincs ára, mert a nemzetközi jog szerint ez szervkereskedelemnek minősülne. (Ezért sem adhatnak költségtérítést a véradásért, de másmilyen vérkészítményért sem.) Viszont a hatalmas nyereséggel működő plazmagyűjtő cégek, elsősorban németek, osztrákok és olaszok költségtérítést adtak a közel 10 ezer hazai donornak, elsősorban fiataloknak. A plazmaadók a segítséget leginkább erkölcsi segítségnek tartják, de jól jön nekik a pénz is. A Független Hírügynökségnek nyilatkozó Nyíri László Ernő – aki a közösségi portálon közösséget vezet – azt vallja, hogy ebben az ügyben számára az életmentés a legfontosabb. Viszont a honlapunknak név nélkül nyilatkozó diákok, vagy munkanélküliek fájlalják, hogy a kormányzat leginkább a külföldi cégek profitját növeli. Illetve ezen a pályán is feltűnik Orbán Viktor veje, Tiborcz István, meg néhány Fidesz-közeli üzletember, akik számára kifejezetten előnyösnek látszik, hogy a kormányzat rendeleti úton beavatkozik a piaci viszonyokba.

A Magyarországon letelepedett plazmagyűjtő cégek külföldi gyógyszergyáraknak adják el a vérplazmát. A 24.hu értesülése szerint a hazai nagyvárosokban működő német Plasma Service GmbH tulajdonában lévő Plazmaszolgálat kft. például 2 milliárdnál is magasabb nettó bevételre tett szert, de nagyjából hasonló haszonnal dolgozik valamennyi ilyen profilú cég. A plazmadonorok szerint ebből a haszonból nyugodtan fizethetnének a plazmaadóknak, akik között – mint említettük – diákok, munkanélküliek, közmunkások is akadnak.

A „magyar vérből” megteremthető üzletre Tiborcz István figyelmét is a hatalmas haszon reménye kelthette fel, gyorsan belátta, hogy érdemes a gyógyszeripari alapanyag gyűjtésével foglalkozni. Tiborcz közreműködésével megalakult a Plazma Expert Kft.,  amelynek ügyvezetője – az atlatszo.hu oknyomozós portál szerint – az a Hauberl Gergely, aki igazgatósági tagja volt az Elios nevű cégnek, amely az uniós közvilágítási tenderen degeszre kereste magát. Lám’, milyen kicsit a világ, valamint nincsenek véletlenek, s persze sorolhatnánk a bölcsességeket. Ugyanis egészen a Tiborcz-közeli cég megjelenéséig a plazmadonorok a másfél órás elfoglaltságért megkapták a nagyobb összeget, a nyolc-tízezer forintot. Ám, miután a kormányrendeletben 3665 forintra csökkentették a kiutalható összeget, ezzel az összeggel is nőtt Tiborc cégének haszna. Ennek következményeként persze mindenütt csökkent a donorok száma. Az összefüggésre a hazai korrupciót árgus szemmel figyelő Hadházy Ákos hívta fel a közvélemény figyelmét. Az LMP társelnöke szerint az államot foglyul ejtette a politika, a törvényeket ma már egy nagyon szűk kör érdekei diktálják.

A szerkesztőségünk viszont arra lett figyelmes, hogy néhány cég továbbra is magasabb összeget fizet a donoroknak, amit informátoraink szerint azért tehetnek, mert ezeknek a cégeknek a tulajdonosai „kormányközeli” pozícióban vannak, s így ellenőrzésre aligha számíthatnak. „Adjunk többet, oszt jó napot!” – tréfálkozott az egyik debreceni informátorunk, aki azt is állítja, hogy a magyarországi vérplazmagyűjtést is tönkre teheti az Emberi Erőforrás Minisztérium költségtérítést csökkentő rendelete.

Ugyanis az osztrák határ mentén már korábban is autóbuszokkal szállították a magyarokat Bécsbe, ahol a plazma-adásért 20-25 eurót adnak alkalmanként, néhol ennél is magasabb összeget. Van, aki hetente többször megfordul, s azért külön pénz is jár, ha valaki új donorokat szervez be.

A hatalom nemcsak a rendeletalkotást veti be a „véres üzletbe”, hanem a kormányzati ellenőröket is. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal emberei is, ugyanis a közelmúltban „felfedezték”, hogy a nyolc évvel ezelőtt regnáló kormány idején az Országos Vérellátó Szolgálat – ahol a vérvételek miatt szintén keletkezik vérplazma – az alapanyagot piaci ár alatt adta el a Humán Bio Plazma Kft.-nek. Azt azonban az ellenőrök nem feszegették, hogy az olcsó plazmáért cserébe a cég ellátta a magyar egészségügyet a hiánycikknek számító készítményekkel. Informátoraink szerint a hazai kórházaknak előnyös megállapodást az egészségügyi kormányzat felrúgta, s az OVSZ-nél keletkezett vérplazmára közbeszerzési eljárást hirdetett, amit véletlenül szintén egy szegedi cég kormányközeli tulajdonosa nyert meg. A vérplazmát ő is olcsóbban kapja, de cserébe nem ad gyógyszer a hazai kórházaknak, hanem extra nyereséggel külföldön értékesíti, a haszon évente legalább 400 millió forintra rúg.

Egyébként kormányzathoz közel álló körökben divat lett a „vérplazma-üzlet”  nem csak Tiborcz István próbál tulajdonrészt szerezni a hazai cégekben, információk szerint a West Hungária Bau tulajdonosa, Paár Attila is beszállt az üzletbe, amit azonban a vállalkozó a 24.hu hírportálnak a leghatározottabban cáfolt. Mondván az nem az ő üzlete, s kiderült, hogy tényleg nem. Egy luxemburgi tanácsadóé, aki évtizedek óta alapítja a Paár cégeihez a külföldi stróman-cégeket. Időközben az is tudomásunkra jutott, hogy a békéscsabai Vascular Plazma tulajdonosa a kolbászfesztivált – Orbán kedvenc rendezvényét – is birtokolja.

„A vérüzlet fontos terület, de nagyon sötét”- nyilatkozza egy neve elhallgatását kérő orvos, aki vezetőként évtizedeket töltött el a szakmában. Amikor a kormányzat csökkentette a donorok költségtérítését, akkor – másokkal együtt – azt hitte, hogy az egész akció mögött a vérhiány csökkentésének szándéka áll. Ugyanis vérplazmát kifizetőbb adni, mint vért, ami miatt rendre vérhiány alakul ki Magyarországon. Informátorunk viszont állítja: a vitatott kormányrendelet csak a plazma-cégek hasznát növelte – új szereplőként a Tiborcz Istvánét különösen – a kormányrendelet ugyanis leginkább a piac átrendezését szolgálta. A vérhiány azonban máig nem szűnt meg, ezért ma már egyre többen úgy látják, ahogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke: az államot foglyul ejtette a politika, a törvényeket ma már egy szűk kör érdekei diktálják.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK