Kezdőlap Címkék Öt Csillag

Címke: Öt Csillag

Ezek lehetnek az olasz választás fő kampánytémái

0

A munkajogi reform, több száz törvény, a kötelező védőoltások, a közszolgálati televízió és rádió előfizetési díjának eltörlése, valamint egy új nyugdíjrendszer létrehozása – ezekről szólhat a március 4-ei olaszországi választás kampánya.

Silvio Berlusconi (MTI/EPA/Julien Warnand)

Luigi Di Maio, az ellenzéki, populista Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-jelöltje jelentette be, hogy

a párt, ha kormányra kerül, 400 törvényt töröl el.

A választókra bíznák a „felesleges” törvények kiválasztását: az olaszok egy külön erre indított honlapon tehetik meg javaslataikat. Emellett új nyugdíjrendszerre is készülnek: 41 év munkaviszony után bárki nyugdíjba mehetne.

Eddig a populista párt az egyetlen, amely miniszterelnök-jelöltet állított, ami egyébként az olasz választási rendszerben nem is kötelező.

A jobboldali pártszövetség „reklámarca” ugyan Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, de ő nem indulhat, mert adócsalásért elítélték.

A szövetségben Berlusconi párta, a Hajrá, Olaszország mellett az Olasz Testvérek és a szélsőjobboldali Északi Liga szerepel. Berlusconi azt mondta: megvan a jelöltje miniszterelnöknek, de nem mondja el, hogy ki az. Korábban amúgy három embert is megnevezett: Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét, Mario Draghit, az Európa Központi Bank elnökét, valamint Leonardo Gallitelli olasz csendőrtábornokot is, de

ők mind visszautasították.

Berlusconi azt is bejelentette, hogy ők a Matteo Renzi kormánya által bevezetett munkajogi reformot törölnék el. Az Északi Liga vezetője, Matteo Salvini pedig arról beszélt, hogy ha kormányra kerülnek, eltörlik a kötelező védőoltásokat. Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter erre úgy válaszolt, hogy az olaszokat Salvini hozzá nem értése ellen kellene beoltani.

A Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt is előállt egy programponttal: ők a közszolgálati rádió és televízió 1954-ben bevezetett éves előfizetési díját törölnék el, amely tavaly 90 euró (27 ezer forint) volt.

Az olasz parlamenti választások március 4-én lesznek.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!