Kezdőlap Címkék ORFI

Címke: ORFI

Irgalmatlanul nyomják a betont az irgalmasok kórházába

0

A törvénytelenség árnyékában épül év eleje óta a budai irgalmasrendi kórház új szárnya. A kormányrendelet nem ide és nem erre szól, s elmaradtak a műemlékkel kapcsolatos eljárások. Komplex felújítás helyett egy négy szintes és egy 132 garázsos, ötszintes hotelszárny lesz 6,1 milliárdos számított értéken. Az ügyészség szerint ez „csekély súlyú törvénysértés”.

A Margit-híd tőszomszédságában a múlt héten a talaj betonozásával következő fázisába lépett a budai irgalmasrendi kórház új szárnyának építése, amely törvénytelenül zajlik – kereste meg a FüHü-t egy olvasónk. Eddig falakba ütköztek a lakásuk értékcsökkenésétől félő környékbeliek.

Tavaly nyáron a kormány rendeletben döntött arról, hogy

„nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé”

nyilvánítja a Betegápoló Irgalmasrend épületeinek felújítása keretében három épület leendő munkálatait. Egy váci és egy pécsi mellett az „irgalmasok” Frankel Leó utca 54. alatti székhelyű telephelyének

„komplex felújítását”

határozza meg.

Ez év elején aztán a valamikori ORFI-nak (Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet) a Komjádi uszoda melletti részlegétől a Margit-hídfői oldalszárnyig terjedő (az út mindkét oldalán megtalálható, a helyrajzi számi jegyzék szerint hat egységből álló) szétszórt épületegyüttese túlszélén lévő 17-19. házszámú telkén megjelentek a munkagépek.

Ezt a házszámot a nagyközönség az „ORFI” főépületeként ismerte-ismeri, az 54. számú, amire a kormányhatározat szól, az út túloldalán, de légvonalban körülbelül 300 méterre található.

A munkálatok helyén a kórház proszektúrája volt, amelyet a múlt év végi engedély birtokában idén tavasszal elbontottak, majd a fákat kivágták. Ez hívta fel a figyelmet a nagyszabású építkezés gyanújára márciusban.

A környéki lakók szerint ez törvénytelen, és az eljárás során figyelmen kívül hagyták a műemléki védettség, illetve régészeti lelőhely miatti előírásokat, ráadásul velük egyáltalán nem egyeztettek, tulajdonképpen szóba se álltak. A lakók álláspontja az, hogy a jogszabály alapján a kiemelt jelentőségűvé nyilvánítás nem mentesít a különféle szakhatósági és örökségvédelmi eljárások elvégzése alól, legfeljebb rövidebb határidőket tesz lehetővé.

Az Országos Építésügyi Nyilvántartásban helyrajzi szám alapján az „irgalmasok” tulajdonában álló

épületek védettséget élveznek.

A Frankel Leó 54., a kórház műemlék, a 17-19. régészeti lelőhely.

Az építésügyi hatósághoz benyújtott igényüket mindkét fokon (februárban és áprilisban) elutasították, vagyis nem válhattak ügyféllé az eljárásban, ezzel minden ebből eredő jogorvoslati lehetőségtől elestek. A Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség augusztusban ezt jóváhagyta.

Levelében az ügyész részletesen felsorolja az akkor már zajló munkálatokat: a kórház felújítása, részbeni átalakítása, bővítése új udvari parkoló+fsz+3 emeletes központi épület megépítésével, új Vidra utcai (a szomszédos, legszélső telekrészen) 3 garázs+fsz+4 emeletes épület felhúzásával, a garázsszinten 132 parkolóhellyel, az első emeleten átkötő híddal, a meglévő épület felújításával, részbeni átalakításával, kertrendezéssel, növénytelepítéssel.

Tehát az eredeti – csak egy címre vonatkozó – komplex felújítást elrendelő jogszabályban foglaltakról már szó sincsen.

Itt vadonatúj épületegyüttes készül.

Pontosan úgy, ahogyan a nyilvános e-építés honlapon olvasható is ez év október 18-i dátummal: a kivitelezés építési naplója szerint a Vidra utcai

hotelszárny 6,1 milliárd forint számított értéken.

Ahogyan olvasónk írta, a múlt hét közepén „állítólag termálvizet emeltek ki, ezzel szemben két betonkeverő is felvonult, amelyekből gyakorlatilag reggeltől estig nyomták a betont a talajba”.

Mind az építési hatóság(ok), mind az ügyészség elvetette a környéki házak lakóinak azon kifogását, hogy a kormányrendelettel szembeszegülve felhúzandó 22 méteres ház elveszi a dunai (Margit-hídi) panorámát, jelentősen rontja a „benapozást”, ezzel pedig több milliós értékcsökkenést okoz a lakásokban.

Az előbb leírtak ellenére az ügyész szerint helyes az építési hatóság azon érvelése, hogy az ingatlantulajdonosokat ért hátrányok polgári peres úton érvényesíthetők. Az ügyész – miután a bővebb tájékoztatást azért nem adta meg a lakóknak, mert nem ügyfelek – azt írja, hogy az ügyben megállapított „csekély súlyú törvénysértés” miatt „jelzéssel élt” az építésügyi hatóság „felé”.

Kerestük az érintett hatóságokat. Amint megérkezik válaszuk, azonnal közöljük.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK