Kezdőlap Címkék MRNS

Címke: mRNS

Az mRNS vakcina terhes nőknek is ajánlott

Egy új tanulmány szerint négy százalékkal több be nem oltott terhes nőnek egészségügyi szövődményei voltak, mint azok a terhes nők, akik egy hét elteltével megkapták a COVID-19 elleni mRNS-oltást.

A The Lancet Infectious Diseases folyóiratban pénteken megjelent nagyszabású kanadai tanulmány szerint a COVID-19 mRNS vakcina terhesség alatt is teljesen biztonságos.

A Kanadai Egészségügyi Kutatóintézetek és a Kanadai Közegészségügyi Ügynökség által végzett szakértői vizsgálat során az egészségügyi eseményeket hasonlították össze az új koronavírus ellen  beoltott és be nem oltott terhes nők csoportjai között.

A tanulmány egyik következtetése az volt, hogy egy héten belül a második adag mRNS oltóanyagot megkapó ​​terhes nők 7,3%-a tapasztalt olyan egészségügyi tüneteket, amelyek miatt kimaradtak a munkából, iskolából vagy orvosi ellátásra szorultak. 11,3%, akik így éreztek, de nem kaptak oltást – ez 4%-kal több

„A miénkhez hasonló nagyméretű, megfigyeléses vizsgálatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy megfelelően megértsük a várandós nőknél előforduló káros egészségügyi események arányát a különböző dózisú COVID-19 oltás után” – folytatta.

„A COVID-19 vakcina bevezetésének korai szakaszában a terhesek körében alacsony volt az oltásfelvétel az adatok hozzáférhetőségével és az oltásbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak miatt.”

Minden nő, aki részt vett a vizsgálatban, nagyjából azonos korcsoporthoz tartozott.

Korábban is javasolták a COVID-oltás beadását várandós nők számára, és az egészségügyi szakemberek többször is eloszlatták már azt a téves információt, hogy ez veszélyes a magzatra.

Versenyfutás az Omicronnal

A Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcina alacsony dózisa nem váltott ki erős immunválaszt 2 és 5 év alatti gyermekeknél – jelentette be pénteken a két vállalat.

A folyamatban lévő klinikai vizsgálatok során a vállalatok 3 mikrogramm vakcinát – a felnőtt adag egytizedét – tesztelték 6 hónapos és 5 évesnél fiatalabb gyermekeken.

Két adag beadása után a 6 hónapos és 2 éves gyermekek immunválasza a 16 és 25 év közöttiekéhez hasonló immunválaszt váltott ki.

De a 2 és 5 év közötti gyerekeknél nem!

Most a harmadik, alacsony dózisú koronavírus-oltást tesztelik 6 hónapos és 5 év alatti gyermekeknél. Nem tervezik nagyobb dózisú vakcina tesztelését 2 és 5 év közötti gyermekeknél.

„A cél az, hogy megértsük a harmadik adag védelemben rejlő lehetőségeket”

– mondta Jerica Pitts, a Pfizer szóvivője. „Jelenleg 3 mikrogrammot tanulmányozzuk.”

Kathrin Jansen, a Pfizer vakcinakutatási vezetője a befektetőkkel és elemzőkkel folytatott pénteki konferenciabeszélgetésen elmondta, hogy a vállalat az eredetileg tervezett két adag helyett egy „háromadagos sorozat” engedélyezését tervezi gyermekeknél. Ha a felülvizsgált stratégia működik, „következetes háromadagos oltási megközelítést alkalmaznánk minden korosztály számára” – mondta.

A bejelentés alátámasztja azt a sok szakértőben felmerülő gondolatot, hogy az embereket csak akkor kell „teljesen beoltottnak” tekinteni, ha megkapták a ma emlékeztető oltásnak tekintett dózist is: három adag Pfizer-BioNTech vagy Moderna által készített mRNS-oltást, vagy legalább egy további adagot egyetlen adag Johnson & Johnson vakcina beadása után.

A korai tanulmányok azt mutatják, hogy az mRNS-vakcinák három dózisa erősebb védelmet nyújthat az Omicron variáns ellen, mint két adag.

A folyamatban lévő vizsgálatban az 5 évesnél fiatalabb gyermekek 3 mikrogramm vakcinát kapnak legalább két hónappal a második adag beadása után. A Pfizer és a BioNTech egy harmadik, 10 mikrogrammos adag – a felnőtt adag egyharmadának – kiértékelését is tervezi 5-12 éves gyermekeknél.

A változásokat az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság és az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta – áll a cégek pénteki közleményében. A cégek azt mondják, hogy 2022 első felében kérni fogják az FDA engedélyét egy három adagból álló sorozatra kisebb gyermekeknél.

Az FDA a múlt héten engedélyezte a Pfizer/BioNTech vakcina emlékeztető oltását 16 és 17 év közötti serdülők számára.

Arról nem közöltek frissítést, hogy mikor tervezik felkérni az ügynökséget, hogy engedélyezze az emlékeztető oltást 5 és 15 év közötti gyermekek számára.

Az FDA a teljes felnőtt dózist engedélyezte a 12 és 17 év közötti serdülők immunizálására. A két vállalat azt tervez, hogy 10 vagy 30 mikrogrammos emlékeztető adagokat tesztelnek, hogy felmérjék mindkét dózis biztonságosságát és hatásosságát az adott korcsoportba tartozó 600 gyermeken. Óvatosságra az ad okot, hogy néhány nagyon ritka esetben az mRNS-oltásokat néhány ritka esetben a fiúk és fiatal férfiak szívproblémáihoz hozták összefüggésbe.

Omikron, a rettegett

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „aggasztónak” minősítette az újonnan felfedezett B.1.1.529 (Omikron) koronavariánst. Ezt az ENSZ szervezete jelentette be szakértőkkel folytatott konzultációt követően. A változat a görög Omicron nevet kapta a WHO-tól.

„Ez a változat nagyszámú mutációt tartalmaz, amelyek közül néhány aggasztó”

Többek között az úgynevezett tüskeprotein több helyen is eltér a SARS-CoV-2 eredeti változatától – vagyis attól a ponttól, amely a szervezet saját sejtjeivel való dokkolásért és végső soron fertőzésért felelős.

A koronavírus új változatát először Dél-Afrikában találták meg, de nem világos, hogy onnan származik-e. Botswanában is regisztráltak eseteket, és ezt követően az Izraelbe, Belgiumba és Hongkongba visszatérő utazók körében észlelték a változatot.

Wolfgang Preiser virológus, aki a dél-afrikai Stellenboschi Egyetemen dolgozik, azt mondta a DW-nek, hogy aggodalomra ad okot, hogy a vírus elkerülheti az immunválaszt. „Ez azt jelenti, hogy másokat is megfertőzhet, akik korábban megfertőződtek és felépültek.” A beoltott emberek is érintettek lehetnek. „Jelenleg nagyon aktívan kutatjuk” – mondta Preiser. 

Működnek az oltások?

A BioNTech/Pfizer, a Johnson&Johnson, a Moderna és az AstraZeneca vakcinagyártók bejelentették, hogy alaposan megvizsgálják az új Omikron változatot, hogy vakcináik milyen mértékben védenek a fertőzésekkel szemben. A BioNTech legkésőbb két héten belül szeretné megadni az első válaszokat. 

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikában azonosított változata egyértelműen különbözik az eddigiektől, de a Pfizerrel már hónapokkal korábban felkészültek egy escape-változat felbukkanására ez azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer/BioNTech-oltóanyagot – mondta a német BioNTech szóvivője pénteken.

A hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő vakcinát mintegy hat héten belül lehet hozzáigazítani az új variánshoz. Ez annyit jelent, hogy a módosított oltóanyag száz napon belül válik elérhetővé.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette, hogy a B.1.1.529-es variáns veszélyességéről  jelenleg nem lehet határozottan nyilatkozni.

Novavax, az új remény

A hamarosan elérhető fehérjevakcinák nagy változást fognak hozni a globális oltási kampányban. Az eddig széles körben alkalmazott és bevált oltási technológia valódi alternatívát jelent az oltásokat eddig szkeptikusan fogadók vagy az emlékeztető oltások  számára is.

Néhányan eddig azért nem oltatták be magukat mert nem bíztak a gyorsan kifejlesztett új technológiával gyártott oltóanyagokban. Ehelyett fehérje alapú koronavakcinákra várnak, mivel ezt a technológiát évtizedek óta nagyon megbízhatóan alkalmazzák az influenza, a tetanusz vagy a szamárköhögés elleni védekezésre. 

Az első koronafehérje-vakcinákat valószínűleg néhány héten belül jóváhagyják az EU-ban. Az előzetes információk szerint védelmet nyújtanak a koronavírus ellen is, de még kevesebb mellékhatást okoznak, mint a már engedélyezett oltások. 

Sürgősen szükséges a globális oltási kampányhoz

A gazdag országok jelenleg annyira el vannak foglalva az emlékeztető oltásokkal és  az oltási hiányosságok megszüntetésével, hogy gyakran elfelejtik az alacsony jövedelmű országokban csak a lakosság töredéke kapott oltást. Márpedig a napokban azonosított új Delta variáns is bizonyítja, hogy a WHO által Omikronnak elnevezett új variáció szinte napok alatt képes behálózni a világot, lehetetlen helyileg lokalizálva tartani.

A fehérje alapú vakcinák rendkívül fontos szerepet játszhatnak, mivel viszonylag olcsón előállíthatók, és 2-8 °C-on sokkal könnyebben szállíthatók és tárolhatók, mint a fagyasztott mRNS vakcinák. Emellett a közeljövőben a fehérje alapú vakcinákat a globális déli országokban is előállíthatják. Mindez nagyon hasznosnak bizonyulhat az oltási kampányokban a szerkezetileg gyenge régiókban.

Ígéretes jelöltek

Egy ilyen fehérje alapú koronavakcina kifejlesztése tovább tartott. November közepén azonban az  amerikai Novavax gyógyszergyár engedélyt kért az EU-ban a felelős európai gyógyszerügynökségtől (EMA). Az Egyesült Államok jóváhagyási kérelmét az év végére tervezik. Az EMA pozitív értékelése esetén a következő hetekben sor kerülhet az EU-ban a piaci jóváhagyásra. 

A Novavax november eleje óta sürgősségi engedélyt kapott Indonéziában, Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában pedig még vizsgálják a kérelmeket. 

Jelenleg a Novavax áll az élen a jóváhagyási folyamatban, de más vakcinagyártók, például az indiai Biological E gyógyszergyár és a kínai versenytárs, a Clover Biopharmaceuticals a közeljövőben benyújtják a megfelelő kérelmeket, amelyeket szorosan követ a brit-francia gyógyszeripari óriás, a Sanofi-GlaxoSmithKline, a kanadai Medicago és a dél-koreai sk bioscience gyógyszergyártó cég.

Számos országban fejlesztenek fehérjealapú vakcinákat, és néhány országban, például Kubában, Oroszországban és Tajvanon, a fehérjealapú vakcinák régóta a nemzeti oltási kampányok központi pillérei.

Miben különböznek a fehérje alapú vakcinák?

A fehérjealapú koronavakcinák a jellegzetes tüskeprotein egy apró részecskéjét tartalmazzák. Az immunrendszer reagál a vakcinában lévő fehérjékre, és ez sokkal gyorsabban megy végbe, mert – más vakcinákkal ellentétben – a szervezetnek nem kell először előállítania ezeket a tüskés fehérjéket.

Más vakcinákhoz hasonlóan a Nuvaxovid is felkészíti a szervezetet a fertőzések elleni védekezésre. A vakcina apró részecskéket tartalmaz, amelyek a SARS-CoV-2 (a tüske (S) fehérje) felszínén található fehérje egyik változatából készültek, amelyet laboratóriumban állítottak elő. Tartalmaz továbbá egy „adjuvánst”, egy olyan anyagot, amely segít erősíteni a vakcinára adott immunválaszt.

Amikor egy személy megkapja a vakcinát, az immunrendszere idegenként azonosítja a fehérjerészecskéket, és természetes védekezést – antitesteket és T-sejteket – termel ellenük. Ha később a beoltott személy érintkezésbe kerül a SARS-CoV-2-vel, az immunrendszer felismeri a víruson lévő tüskefehérjét, és készen áll a megtámadására. Az antitestek és az immunsejtek úgy védekezhetnek a COVID-19 ellen, hogy közösen elpusztítják a vírust, megakadályozzák annak bejutását a szervezet sejtjeibe, és elpusztítják a fertőzött sejteket.

Mivel a keletkező nanorészecskék az mRNS vakcinákkal ellentétben nem tartalmaznak genetikai anyagot, a fehérje alapú vakcinák is ritkábban okoznak mellékhatásokat. Ugyanakkor sajnos az oltási reakció is gyengébb. 

Fokozott hatás az adjuvánsok révén

Az oltási válasz erősítése érdekében ezért aktív fokozókat, úgynevezett adjuvánsokat adnak a vakcinákhoz. (Adjuváns – védőoltásokban használt adalékanyag, ami segíti a szervezetbe juttatott vírusra irányítani az immunrendszer figyelmét, ezáltal növeli a szervezet által termelt ellenanyag mennyiségét, és meghosszabbítja a védettség időszakát.) A Novavaxnál az adjuváns szaponinokból (szappanfa-kivonat) és foszfolipidekből (membránkomponensekből) álló nanorészecskékből áll.

Az oltást ellenzők véleménye szerint bizonyos adjuvánsok, mint például az alumíniumsók, károsak az egészségre. A megfelelő meta-tanulmányok azonban nem találtak összefüggést súlyos mellékhatásokkal vagy allergiákkal.

Hosszantartó fejlődés

Mielőtt az mRNS-vakcinák a korona-járvány miatti áttörést ünnepelték volna, a fehérjealapú vakcinákat különösen úttörő, kiforrott technológiának tekintették – mondja Prof. Dr. Carlos Alberto Guzman, a braunschweigi Helmholtz Fertőzéskutató Központ Vakcinológiai és Alkalmazott Mikrobiológiai Osztályának vezetője:  

„A fehérjealapú védőoltások egyszerűen nagyon jól ismertek, általában jobban tolerálhatók, és nincsenek nagy kérdőjelek. Az egyik hátránya hogy a fehérjealapú (vakcinák) kifejlesztése tovább tart, mint a vektor- vagy mRNS-vakcináké.”

Valójában már a világjárvány kezdetén világos volt, hogy az új koronavírus elleni fehérjealapú vakcinák kidolgozása időt vesz igénybe. Egyszerűen időbe telik, amíg a tüskeprotein összeállítási utasításait mikrobákból, emlősökből, rovarokból vagy növényekből nyert sejtekbe integrálják. Az elmúlt hónapok megmutatták, milyen nehéz a tisztított fehérjéket úgy adaptálni, hogy azok valóban nagy mennyiségben, hiba nélkül előállíthatók legyenek. 

Sajnos a nagy gyógyszergyárak is elkövettek egy elkerülhető hibát a fejlesztés és a tesztelés során, amelyek egy része hónapokat visszavetett. De amint a fejlesztés és a szükséges klinikai tesztek befejeződnek, ezek a fehérje alapú vakcinák komoly versenytársak lesznek a már kialakult vektor- és mRNS-oltóanyagokkal szemben. 

Mennyire hatékonyak a koronafehérje vakcinák?

A fehérje alapú vakcinák nemcsak olcsóbbak és könnyebben szállíthatók, hanem hatékonyak is. A vállalat szerint 90,4%-os általános hatékonysággal a Novavax vakcinája nagyjából megegyezik a BioNTech/Pfizer és a Moderna mRNS-oltóanyagaival. 

Egy brit tanulmányban, amelyben az alfa-változat ellen vizsgálták, a Novavax 83 százalékos hatékonyságot ért el. Ezzel egyidejűleg Dél-Afrikában végzett vizsgálatban a béta-változat elleni hatékonysága csak 50 százalék körül volt. A Delta vagy a My változatnál a helyzet valószínűleg még sötétebbnek tűnik. De ha a változatok továbbra is ilyen agresszívan terjednek, az összes létező vakcina hatékonysága is tovább csökken. Ezért van szükség az erősítőre.

Kettős védelem a SARS-CoV-2 és az influenza ellen

Okosan, a Novavax vakcina kombinált oltóanyagként is beadható, amely állítólag egyszerre véd a koronavírus és a szezonális influenza ellen. Ez okos stratégiának bizonyulhat, mert akkor már nem kell várni az oltások között, és mindkettő ellen be lehet oltani. 

(Szakfolyóiratok és újságok alapján)

Moderna=kutatás új utakon

A Moderna kutatói bejelentették, hogy kifejlesztenek egy „kettő az egyben” típusú oltást, amely véd a Covid-19 és a szezonális influenza ellen is.

Az új vakcinát a cég mRNA-1073-nak nevezi, ez egyesíti a Moderna jelenlegi Covid-vakcináját egy influenzavédő vakcinával melynek kutatását már 2019 óta szintén fejlesztenek -áll a sajtóközleményben. A bejelentés után a Moderna részvényei több mint 5% -kal ugrottak meg.

“Ma bejelentettük az új légúti vakcina programunk keretében, egy egyadagos vakcina kifejlesztését, amely egyesíti a COVID-19 elleni védőoltást és az influenza elleni védőoltást”

– mondta Stephane Bancel vezérigazgató.

„Természetesen folytatjuk a ritka betegségek elleni terápiák  további kutatását is valamint teljes erőbedobással folytatjuk a személyre szabott rák elleni védőoltás kifejlesztését. Úgy gondoljuk, hogy ez csak az információs alapú gyógyszerek új korának kezdete. ”

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK