Kezdőlap Címkék Mlsz

Címke: mlsz

MENTSÜK MEG A KIESŐKET – MÉG NEM KÉSŐ!

„Volt egy fiú, árva fiú, nem szerette senki.…. 1973-ban énekelte Cserháti Zsuzsa  egy Csepel teherautó platóján, a Vasas SC Fáy utcai pályája salakján, a Bp. Honvéd elleni meccs szünetében, az akkor még 16 csapatos NBI.-es találkozón.

Miután a Vasas a kommunista időkben Kádár János kedvenc csapata volt, elsősorban Kádár, az 1946. szeptember 12-én elhangzott mondata miatt is: „Azt akarjuk, hogy a Vasas legyen a legnagyobb, legerősebb egyesület az országban!”, sokan szurkoltak ellene. 

A dal „ … hová sietsz mondd hová, jöjj, valaki hív, valaki vár”, versszaka így vonatkozhatna a NBI.-ből már gyakorlatilag kiesett Vasasra, a jelenlegi bajnoki táblázat szerint kiesésre álló, az elképesztő összegekkel dotált MOL Fehérvár FC-re, de akár a csak 2 pontal előtte álló Honvédra is.

A sláger „ Árva fiú jöjj vissza” része pedig az NB.II-ből feljutott két nagy múltú NB.I-es csapatnak szólhat, a Diósgyőrnek és az MTK-nak. A veszélyben lévő csapatokon és a feljutásra várókon akár már most is segíthetne Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és az elnökség, mindössze egy rég óta húzódó adminisztratív döntéssel. Az MLSZ-nek fel kellene emelnie a 12 fős NBI. létszámát ismét 16 csapatosra. Nos, itt a soha nem visszatérő alkalom! Így elegendő lenne akár egy őszi és tavaszi bajnoki forduló is. Ami pedig a legfontosabb; az idén nem lenne kieső az NBI.-ből és vélhetően a komoly hagyományokkal rendelkező, az NB II.-ből feljutó  Diósgyőr és az MTK is, valamint még két további együttes is résztvevője lehetne az őszi bajnokságnak. Remélhetően Csányi Sándor vagy az elnökségi tagok kedvelik Cserháti Zsuzsa dalát és olvassák az FüHü írásait, de amennyiben kiderülne, hogy mégsem;

aki hallja adja át! 

CSÁNYI, GULYÁS: IGEN

Amikor a kormány sajtótájékoztatóján Gulyás minisztert az UEFA döntéséről kérdezték, miszerint a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók bevihetők nemzetközi labdarúgó mérkőzésekre, Gulyás elégedetten állapította meg, hogy igen, a döntés megfelel a józan észnek, a történelmi Magyarország ábrázolása nem diszkriminatív.

Tudjuk, az MLSZ elnökeként Csányi Sándor OTP-vezér kezdeményezte ezt. Hogy valóban ilyen döntés született-e, azt nem tudhatjuk, mert a román labdarúgó szövetség mást állít, s hogy ez felel-e meg a józan észnek, az megítélés kérdése. Az kétségtelen, hogy a történelmi Magyarország ábrázolása nem olyan értelemben diszkriminatív, mint antiszemita vagy más rasszista szövegek vagy jelképek skandálása illetve felmutatása a stadionokban. Az effajta aktusok nem a népcsoportokkal szembeni diszkriminációt, hanem másfajta politikai indulat kifejezését jelentik, s ilyesmivel a nemzetközi sportéletben nem foglalkoznak.

A magyar illetékesek arra szoktak hivatkozni, hogy a „történelmi Magyarországnak” az autókon tömegesen, illetve a labdarúgó pályákon is rendszeresen megjelenített kontúrja történelmi tény. Ez igaz, a magyar állam az Osztrák-Magyar Monarchia részeként e határok között létezett az 1867-es kiegyezést követően az első világháború végéig. A kérdés csupán az, hogy van-e aktuális politikai üzenete ezeknek a kontúroknak 2023-ban és tovább. Mindannyian tudjuk, hogy volt ilyen már 1920 után: az volt az üzenete, hogy a korabeli magyar állam nem vette tudomásul az általa aláírt békeszerződés végleges voltát, és politikájának középpontjába állította a határok megváltoztatására, a békeszerződésben elveszített országrészek visszaszerzésére irányuló törekvést, és ezt a náci Németországgal és a fasiszta Olaszországgal együttműködve 1939 és 1941 között részben meg is valósította.

Az 1945 utáni magyar állam a párizsi békeszerződésben megerősítette, hogy lemond az 1920-ban elveszített területekről, és 1990 után a demokratikus magyar állam ezt több nemzetközi jogi aktusban is, mint amilyenek a szomszéd országokkal kötött alapszerződések voltak, megerősítette.

Az olyan politikai jelkép nyilvános használata, mint a történelmi Magyarország 1920 előtti határai, s amely a hatályos magyar államhatárokkal való elégedetlenséget fejezi ki, politikai törekvés, illetve ahhoz kapcsolódó indulatok kifejezése. Ezt nevezzük a politikai nyelvben irredentizmusnak, a történelmi Magyarország kontúrjait pedig joggal tekinthetjük irredenta jelképnek.

Az irredentizmus létező nézet Magyarországon, amelynek nyilvános kifejezését írásban, nyomtatásban, akár utcai tüntetéseken is szerintem helyes tudomásul venni, azt nem helyes megakadályozni, tiltani. Helye van könyvekben, újságokban, interneten. Ugyanakkor az állam intézményei, vezető politikusai, az állam alapvető céljait magukénak tekintő pártpolitikusok, közszereplők nem tehetnek ilyet. Én magam már a Fidesz státustörvényét „puha irredentizmusnak” neveztem annak idején, hiszen kezdetleges változata volt a későbbi kettős állampolgárságnak, amely közjogi kötelékkel fűzte a magyar államhoz a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarokat. Miközben helyteleníteném, ha valaki jogszabállyal korlátozná irredenta jelkép nyilvános használatát (liberálisként az „önkényuralmi jelképek” tilalmát sem helyeseltem és ma sem helyeslem), azt nem tartom elfogadhatónak, ha magyar állami intézmények vagy olyan társadalmi szervezetek használják azt illetve teszik lehetővé azok használatát rendezvényeiken, mint amilyen az MLSZ.

Gulyás Gergely illetve az Orbán-kormány részéről nem lep meg, hogy fellép az irredenta jelkép (és az irredenta gondolat) szabad használatáért, hiszen politikájában, törvényalkotásában is ezt képviseli.

Azt azonban,  hogy Csányi Sándor, aki nemcsak az MLSZ elnöke, de köztiszteletben álló bankvezető is, hasonlóképpen jár el, azt fölöttébb sajnálatosnak, károsnak tartom.

A Magyar Balsors

Most, hogy kiderült, az UEFA a magyarok mellett az angolokat is büntetni óhajtja „szurkolóik” alpári viselkedése miatt, egyértelműen bebizonyosodott, hogy immár a Magyar Balsorsot is el akarják rabolni tőlünk.

Szijjártó Péter és a többi hatalmasság éppen hogy lerántotta a sötét leplet a magyarság elleni ezeréves összeesküvés legújabb fejezetéről, amikor az UEFA-ba tömörült, s Soros György által rohamra vezényelt barbár európai csordák ismételten csak és kizárólag minket, magyarokat kívánnak büntetni a magyar szív dobbanására országegységbe rendeződött lelkes és szeretetre méltó nemzeti-keresztény elkötelezettségű hazafias ifjúságunk miatt, erre most tessék, az UEFA az angolokat is büntetéssel kívánja sújtani.
Hogy jön ahhoz az UEFA, hogy csak úgy elcsatolja Magyarországtól a Magyar Balsorsot, s odalökje azt a folyton kimért, hűvös, rendre az időjárásról csacsogó, buldogot tartó, délután kedélyesen elteázgató, este steaket faló és minden falatot, talán még a narancsos lekvárt is brown sauce-szal meglocsolgató angoloknak?

A Magyar Balsors Trianonjára minden jószándékú, igaz magyar csak egyet mondhat: Nem! Nem! Soha!

Hungary’s place in the Sun. Magyarország helye a Nap alatt.
És emlékezzünk meg továbbá arról is, ahogy Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya a rasszista szurkolókról képes volt azt mondani, hogy azok nem is angol szurkolók, vagyis kirekesztette őket saját nemzete soraiból, azt üzenve nekik, hogy „nincs szükségünk rátok”.

Lehet-e ennél jobban jellemezni és hitelesebben leírni a beteg, dekadens, hanyatló, hitét vesztett, a legkülönfélébb eszmei bacilusoktól fertőzött, végóráit élő, agonizáló Nyugatot? Aligha!

Bezzeg az ezeréves örökségétől és jussától, a Magyar Balsorstól megfosztani készült Magyarországon a haza üdvének mélyen elkötelezett politikusok, a politikusok üdvének mélyen elkötelezett MLSZ és a hon dicsőségének mélyen elkötelezett válogatott labdarúgók közül senkinek sem jutott eszébe efféle üzenettel a nemzettestből kirekeszteni az elkötelezetten „mocskosrománozó”, kedélyesen „homofóbozó” (a valóságosan skandált szó idézéséért a Facebook letiltana), egy-egy ország teljes népességét (franciák, németek) vagy egy-egy sztárfocistát (Ronaldo) kórusban „homoszexuálozó” szurkolókat, hiszen nekik, politikusoknak, MLSZ-nek és válogatott focistáknak – az angol futballistákkal ellentétben – igenis szükségük van ezekre a honfiúkra és honleányokra.
Például jövő tavasszal a Magyar Balsorsnak mélyen elkötelezett, és azzal ősi vérségi kötelékkel folytonosan, újra és újra eggyé váló politikusoknak kifejezetten nagy szükség lehet még valamennyiükre.
Gábor György

Focimese – Déli kávé Szele Tamással

Kisasszony, Latte Macchiatót kérek, ma olyan olaszos a hangulatom, itt járt Salvini is… illetve, látják, hogy ott, a szomszéd asztalnál mennyire fülel az az ember? Akkor beszéljünk inkább a fociról, ne mondhassák ránk, hogy politizálunk. Arról én már nem tehetek, hogy nálunk a fociból is politika lett – meg komoly üzlet. Nem szerencsés, mikor így alakulnak a dolgok.

Pedig ez a fociügy talán még a Salvinit is érdekelte volna, olyan, mint egy valódi maffiatörténet, egy igazi, olaszos krimi. És nagyon benne van, hogy miért beteg a magyar futball.

Egyszer volt, hol nem van egy valamikor NB I-es, most NB II-es csapat, a Balmazújvárosi FC. Ez a csapat még az NB I-es időkben elmondhatta magáról, hogy a vetélytársaihoz képest viszonylag alacsony a költségvetése, az NB I-be is először 2017-ben jutottak fel, de akkor aztán eltökélték, hogy ott maradnak, kerül, amibe kerül. Szerződtettek légiósokat, de az nem sokat segített: idény után visszaestek a másodosztályba. Harakirit szerencsére senki sem követett el, próbáltak visszajutni, csak hát egyre több lett körülöttük a botrány.

A dolog akkor került bele az országos napilapokba, mikor kiderült, hogy a játékosokat szállodába kell költöztetni a korábbi önkormányzati bérleményeikből. Mi is írtunk az esetről – hogy is volt?

„Épp a minap kelt híre, hogy az NB II.-es Balmazújváros játékosait kilakoltatták. Nocsak, mondanánk, megszorult a csapat? Nem, a csapat nem szorult meg, csak éppen a játékosok lakásai hivatalosan szociális bérlakások voltak. Azért voltak azok, mert annak nyilvánították őket. Most valamit elszerveztek – Balmazújvárosban, anélkül hogy részletezném, mert elég bonyolult az ügy, de a városi- és a sportvezetés egyik korrupciós botrányból a másikba evickél – és egy uniós felújítási program miatt el kellett hagyják a lakásokat, míg rendbe nem teszik azokat.

Utána viszont helyi, pályakezdő fiataloknak kellene kiadni a már felújított szociális bérlakásokat – nincs kétségem, hogy a csapat játékosai így vagy úgy pályakezdőnek minősülnek majd, ha másképp nem, azért, mert minden mérkőzést a pályán kezdenek.

Fiatalnak meg mindenképpen mondhatjuk őket, hiszen nem öregek.

Addig is a Pötyi szállóban helyezték el őket, én a magam részéről elég kényelmesnek nevezném a körülményeket, laktam már magam is ilyen helyen és meg voltam elégedve.

Hát akkor hol a baj? Mindenkinek van hol laknia, senki sem fázik.

Csak ott, hogy a szociális bérlakásoknak köze se lehetne a focicsapat támogatásához. Az a Balmazújváros Sport Kft. dolga lenne. Ami azonban össze van fonódva a korábban fideszes városvezetéssel, városi tulajdonú is – a balmazújvárosi profi futballcsapatot működtető cég legutolsó nyilvános, 2017-es üzleti beszámolója szerint a 39 főt foglalkoztató sportvállalkozásnál az átlagos havi nettó jövedelem meghaladta a félmillió forintot. Egyszóval úgy lettek rászorulók a játékosok, hogy az egyszerűség kedvéért annak minősítették őket.”

Van ez így, kérem, sőt, van ez még ígyebbül is, mint látni fogjuk. Ugyanis a csapat alapvető anyagi gondjait az okozta, miszerint tavaly áprilisban öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Fidesz által támogatott független polgármestert, Veres Margitot hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

Mit művelt, mit nem, meg nem vagyok mondhatója, azért van a bíróság, hogy ők ítéljenek – de elítélték, bizonyára okkal. Mármost a csapat tulajdonosa az önkormányzat, illetve a Balmazújváros Sport Kft.-t birtokolja, a klub vezetője pedig Tiba István fideszes országgyűlési képviselő volt sokáig. Azonban az új, független polgármester, Hegedűs Péter viszont már nem volt hajlandó akkora pénzeket osztani a csapatnak a városi költségvetésből, amekkorákat kértek – kell a pénz másra, ezer helye van. Ráadásul a csapat is már csak másodosztályú. De hát mennyit is kértek?

Korábban 50 milliós támogatást kaptak évente a várostól, a legutóbbi igényük 374 millió forint volt.

Azért ez az összegecske már szabad szemmel is majdnem látható.

És ami a legszebb: azért kértek ennyivel többet, mert a klubelnök-képviselő Tiba István szerint az NB I-ből történt kiesés miatt elvesztették a szponzorokat. Az így kieső összeget kellett volna a város pótolja.

A 444 szerint:

„Amikor még NBI-es volt a Balmazújváros, a klub büdzséjének 75 százalékát (!) az MLSZ központi támogatása tette ki, míg a maradék 25-öt a város és a kisebb szponzorok biztosították. Ez NBI-es szinten nagyon kevés volt, veszteségnek viszont sok. Hogy milyen profizmus van a balmazújvárosi csapatnál: Tiba azt is mondta az Indexnek, hogy senki nem volt felkészülve arra, hogy a csapat kieshet az NB I-ből, ezért nem készítettek alternatív üzleti tervet, amiben a kieséssel számoltak.”

Ezen a ponton omlott össze Tiba képviselő és adott annak idején egy elhamarkodott interjút tavaly a DigiSportnak, melyben közölte: az a csapat lehet NB I-es, amelyiknek van NB I-es múltja, gazdag szponzora és megfelelő politikai támogatója – ő, mint egyszerű országgyűlési képviselő, ehhez már kevés is. A város nem adott több pénzt, így a csapat a magyar kormányhoz fordult segítségért.

És a kormány rendeletet hozott, miszerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának százmillió forintos állami támogatást kell folyósítania a balmazújvárosi foci számára. Jobban mondva, a helyi sportéletet kell támogassák ezzel az összeggel. Itt van, nem csalás, nem ámítás, megjelent a Magyar Közlönyben is.

Hát, ez a pénz tán már csak elég volt nekik?

Dehogy volt. Tegnap derült ki, hogy a Balmazújvárosi FC szekerének már az NB II-ből is kifelé áll a rúdja, éspedig azért, mert 196 millió forint hiányzik a számlájukról. Tegnap a következő közlemény jelent meg a klubot működtető cég Facebook-oldalán.

„HIVATALOS KÖZLEMÉNY:

Klubunk első körben nem kapta meg a 2019-2020. évre szóló licencengedélyt! Ahhoz , hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség megadja az engedélyt, – amely eddig minden évben gördülékenyen zajlott – szükség van a képviselő testület pozitív döntésére az alábbi levélben megfogalmazottak tekintetében !

Bízunk benne , hogy csak a csapaton fog múlni a jövő évi NB II-es tagságunk!

#HajráÚjváros”

A csatolt levélben meg azt kérik a várostól, hogy apportként adja át a cég részére a stadionnak azt a részét, ami még nem a Balmazújváros Sport Kft-é. Így értékben valóban le lehetne nullázni a hiányt, csak hát

érdekes lenne a csapat éves költségvetése és NB II-es helyezése kedvéért lemondani egy ilyen értékes ingatlan tulajdonrészéről… több is, mint érdekes, valódi hűtlen kezelés volna.

Márpedig ma éjfélig ennek el kell dőlnie, így vagy úgy.

Ebből a történetből az a tanulság, hogy a magyar focihoz igazából nem kell labda. Nem kellenének még játékosok sem. Stadionok és klubok kellenek, meg szponzorok és politikusok, de játékra semmi szükség. Ha egy klub helyezése a fentiekben vázolt anyagiak és ügyletek függvénye, akkor le se kéne játszani a mérkőzéseket, amúgy sincs közönség: akkor elég volna, ha a szponzorok és a politikusok leülnének egy fehér asztalhoz, és egymás között eldöntenék az eredményt, mondjuk rablóultival, hogy stílszerű legyek.

Azt továbbra sem értem, miért hívjuk ezt a játékot labdarúgásnak, hiszen a játéknak van benne a legkevesebb szerepe, sőt, azt sem látom, hol van ebben a sport – de ilyen a támogatott magyar foci.

Ilyen lett.

Kell támogatni a sportot, hogyne kéne, de azért ennyivel mégsem – és ha lehetne, nem ártana focizni is néha.

Csak hát – minek tennék?

Látják, ha ezt a Salvini hallotta volna, menten azt mondaná: Magyarországot azonnal és feltűnés nélkül lehetne Szicíliához csatolni.

A legtöbb helyen észre sem vennék, hogy változott valami.

Hol késik az a Cattani felügyelő?

Ilyen se nagyon volt: kidőltek a focisták, halasztana az MTK

0

Bélhurutos vírusfertőzés miatt a keret kétharmada kidőlt a sorból, ezért a szombati bajnoki elhalasztását kéri az MLSZ-től az MTK. A kérés két utánpótlás-csapat meccsére is vonatkozik.

Emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy betegség egy klub egész játékoskeretét leverje lábáról, most ez történt az MTK Budapesttel. Rendkívüli helyzet miatt halasztási kérelemmel fordultak az MLSZ-hez – olvasható a futballszakosztály közleményében.

Kétharmadot ért utol

Mint írják, ennek oka az, hogy a keret jelentős része gyomor-bélhuruttal járó vírusfertőzést kapott, és ez a játékosok közel kétharmadát, valamint a szakmai stáb pár tagját is érinti. Mivel az U19-es együttesnél is hasonló tünetek léptek fel, a keret feltöltése onnan sem oldható meg. Ezért azt kérik a szövetségtől, hogy későbbi időpontban játszhassák le a Haladás elleni most szombaton esedékes bajnokit.

Sőt, a fertőzés az utánpótlás játékosokat is elérte (több korosztály tagjait haza kellett küldeni az akadémiáról), emiatt a betegség továbbterjedése sem kizárható. Ezért kérik az U16-os és U17-es csapat debreceni bajnokijának elhalasztását is.

A fertőzés a debreceni bajnoki mérkőzés másnapján kezdődött egyik játékosnál lázzal, hasmenéssel, hányással és végtagfájdalmakkal. Azonnali kezelést kapott, így két napon belül jobban is lett, de hétfőtől kezdve egymás után több játékosnál is hasonló –  gyomor-bélhuruttal járó vírusinfekcióból fakadó – tünetek léptek fel – magyarázta a történteket a csapatorvos, dr. Dreissiger Imre.

Pénz- és szektorbezárási büntetést kapott a Fradi

0

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága keddi ülésén az FTC – DVSC mérkőzéssel kapcsolatban az FTC-t 3 millió forintos pénzbüntetés megfizetésére kötelezte, s elrendelte a Groupama Aréna „B1”, „B2”, „B3” és „C1” szektorainak 3 soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésen történő lezárását.

Az FTC-re, mint visszaesőre, a mérkőzés rendezésével kapcsolatos szabályzati előírás megsértéséért, szurkolóinak jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközök beviteléért és használatáért, valamint a rend mérkőzés alatt történt nem megfelelő biztosításáért szabták ki a büntetést. Mint az MLSZ honlapján olvasható közlemény emlékeztet: a mérkőzés szünetében a hazai szurkolók részéről súlyos szurkolói rendbontás történt, amikor a szurkolók egy csoportja összeverekedett egymással, amelynek eredményeként három személy megsérült, akiket kórházba szállítottak. A sérülés okozásnál megállapítható volt, hogy két szurkoló esetében a sérülést a Stadion területére bekerült késsel okozták – mutat rá a közlemény.

Mint a FüHü is beszámolt róla, a verekedésről a szurkolók által készített felvételek arra utalnak, hogy szervezett támadás történt. Megírtuk azt is, hogy lakhelyelhagyási tilalom elrendelését indítványozta a Fővárosi Főügyészség azzal a két férfivel szemben, akiket a szombati FTC-Debrecen futballmeccs szünetében történt verekedés miatt vettek őrizetbe.

 

A DVSC sem úszta meg büntetés nélkül. Mint visszaesőt, szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartásáért (más sportszervezet és az ellenfél szidalmazása) 200 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte az MLSZ Fegyelmi Bizottsága.

 

 

…És Georges Leekens a kapitány…

Nem kellett sokáig várni, már meg is találták az Ügyeletes Megváltót. Georges Leekens-nek hívják, belga, és a jövőben ő fogja csatába vezetni a magyar labdarúgó válogatottat.

Idáig nem hallottam róla semmit, de erről nem Georges Leekens tehet, hanem én. Ő mindent megpróbált: számtalan helyen megfordult, edzősége 33 éve alatt 18 klubban, és öt válogatottnál dolgozott.

Csak magamat okolhatom, amiért nem futottam össze vele sehol.

Ha kicsit jobban figyeltem volna, akkor azt is tudhatnám, hogy kupagyőztes volt a Club Brugges csapatával. Igaz, nem most, hanem 1991-ben. Nem ma volt az sem.

Georges Leekens azt ígérte, hogy kivezeti a csapatot az Európa-bajnokságra.

Jó lesz megint magyarnak lenni. Jobb lenne, ha már most is jó lenne, de ne legyünk telhetetlenek. Legutóbb tavaly nyáron volt jó, amikor 4-0-ra kikaptunk a belgáktól. Tömegek ünnepeltek akkor az utcán, a körúton megálltak a villamosok.

Irigylem Georges Leeken-t, mert ezek szerint ő tudja, hogy mitől lesz jobb a magyar válogatott, mint most. Nála lehet a recept, a csodafegyver. Mert másban nemigen bízhatunk. Valamit biztosan kitalál majd a mester, amitől a kapusunk kevesebb gólt kap, mint amennyit a csatáraink rúgnak. És biztos lesz valamilyen elképzelése, vagy már van is neki, amitől a védelem nem lesz sebezhető, a középpályások gyorsabban hozzák fel a labdát, és pontosabban passzolnak.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke azt mondta, versenyeznünk kellett George Leekneesért, mert voltak a miénkénél jobb ajánlatai is. Magyarország leggazdagabb embere nem részletezte, hogy mire gondolt.

Pedig, lett volna rá igény, hogy megtudjuk. Mert akkor azt is megértenénk, hogy milyen ember az, aki nem a jobb ajánlatot fogadja el, hanem a rosszabbat. Legutóbb Mészáros Lőrinccel jártak így a döntéshozók: a felcsúti polgármester 5 milliárd forinttal drágább ajánlatot tett a komáromi híd megépítésére, mint a versenytársak, mégis ő kapta a megbízást.

Lehet, hogy ezt érezte meg George Leekens? Hogy mi magyarok, mindenki másnál különösebb anyagból vagyunk gyúrva: ha kikap a csapatunk, örömünkben ellepjük a főváros utcáit, és elénekeljük a magyar himnuszt.

Rasszista beszólás, szétrúgott ajtó az Újpest-Videoton meccs után

0

Botrányos jelenetek zajlottak szombaton az Újpest-Videoton mérkőzés után az öltözőfolyosón. A mérkőzés egyébként 2-2-es döntetlennel végződött. A vendég fehérvári csapat már két góllal vezetett, onnan tudtak egyenlíteni, és kis híján a győzelmet is megszerezni a lilák.

Az eredmény alakulásából mér sejthető, hogy feszült hangulatú volt a mérkőzést, majd ezt követően, ahogyan a Videoton közleménye fogalmaz, a hazaiak egyik játékosa megalázó, rasszista jelzővel sértegette az eredmény miatt amúgy is ideges Ezekiel Hentyt, aki ezt követően elveszítette a fejét, és kárt okozott a létesítményben”.

A meg nem nevezett újpesti játékos Bojan Sankovic volt, a létesítményben okozott kár pedig azt jelenti, hogy a fehérvári Henty szétrúgta az egyik ajtót.

Kovács Zoltán sportigazgató a helyszínen szóban elnézést kért, és közölte, hogy az okozott kárt megfizetik.

„Bízunk benne, hogy mindenki más is vállalja a felelősséget a mai mérkőzésen történtekért, és a jövőben nem fordulnak elő hasonló esetek a magyar futballpályákon” – írták a fehérváriak. Egyben reményüket fejezték ki, hogy a magyar szövetség (MLSZ) az esetet alaposan, tényszerűen kivizsgálja majd.

A hangosbemondó egyébként a mérkőzés közben figyelmeztette a hazai szurkolókat, akik közül többen is rasszista megnyilvánulásokkal sértegették a vendégek színes bőrű játékosait. Solymosi Péter játékvezető végül nem függesztette fel a találkozót, amely a körülményekhez képest rendben befejeződött és 2-2-es döntetlennel zárult.

A magyar futballpályákon nem ritkák a rasszista megnyilvánulások, főként a fekete-bőr játékosokat kezdi ki a közönség. Ami egyébként nem csak vérlázító, és vállalhatatlan, de sok más mellett azért is érthetetlen, mert alig van olyan élvonalbeli klub Magyarországon, amelyik ne foglalkoztatna színes bőrű idegenlégiós játékost. Azok a szurkolók akik az ellenfél „feketéit” rasszista beszólásokkal sértegetik, valójában a saját „feketéiknek” is beszólnak ezzel.

Az MLSZ már többször kifejezte ki rosszallását az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokkal kapcsolatban, ám a pénzbüntetésen kívül, amely a jelek szerint nem igazán bír visszatartó erővel,  nemigen történt.

Mégis zártkapus lesz az Újpest-Vasas

0

Az Újpest FC-nek mégis a Vasas elleni, vasárnap 18 órakor kezdődő mérkőzése lesz zárt kapus a labdarúgó OTP Bank Ligában.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága levélben tájékoztatta az Újpestet a Ferencváros elleni hazai mérkőzéssel kapcsolatos határozat jogerőre emelkedéséről.

A múlt keddi döntés értelmében az Újpestnek a soron következő hazai találkozóját nézők nélkül kell megrendeznie, és mivel a klub nem fellebbezett, a határozat érvénybe lépett.

 

Egy magyar futballista, aki még Puskásnál is jobb volt – 2. rész

0

55 évvel ezelőtt halt meg Orth György. Minden idők legjobb magyar labdarúgója Magyarországon az MTK játékosa volt.

Az 1901-ben született Orth György 16 évesen lett válogatott, csapatával, az MTK-val sorra nyerte a bajnokságokat, míg 1925-ben súlyos térdsérülést nem szerzett. A sérülésből soha nem épült fel teljesen, és noha évekig játszott még (válogatottként is), kortársai szerint a pályán már csak árnyéka volt korábbi önmagának. 1930-ban hagyta el Magyarországot, ahova már csak rövidebb időre tért vissza (erre is csak az 1930-as években került sor, néhány hónapra, illetve hétre).

Orth külföldön sportoktatóként/edzőként/szövetségi kapitányként dolgozott Chilében, Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Argentínában, Mexikóban, Kolumbiában, Peruban és végül Portugáliában. Portóban halt meg 1962-ben.

Mindezidáig két komolyabb munka született Orth Györgyről, mindkettő sok évtizeddel ezelőtti, és mindkettő Orth magyarországi életére fókuszál. Az egyik (Fekete Pál műve) egy regényes – de Orth környezetéből származókkal készített riportokon alapuló – életrajz, a másik (Hámori Tibor könyve) pedig egy olyan riportkönyv, amelyben a szerző minden forrását pontosan idézi ugyan, de az állítások valóságtartalmát már nem ellenőrizte.

Az Orth által trenírozott szövetségekhez, illetőleg klubokhoz nyilván könnyen hozzá lehet kötni az adott évben elért eredményeket, de ezzel érdemben nem tudunk meg többet Orth személyéről és világáról. Arról az Orth Györgyről, akiről más és más személyes emlékeket őriztek meg – és azokat adott esetben tovább is hagyományozták – barátai itthon és külföldön.

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár, Balogh János Mátyás.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!