Kezdőlap Címkék Mesterséges intelligencia

Címke: mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligencia a mindennapi életünkben

A mesterséges intelligencia (AI) számos területen megkönnyíti az életünket. Milyen változásokat hozott a lakberendezési ágazatban? A mesterséges intelligencia már most hatással van a termékek tervezésének és gyártásának folyamatára, a médiahasználatra és a vásárlásra, valamint az emberekkel való kapcsolattartásra.

Mi is valójában a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia nem más, mint az emberi intelligencia szimulálása olyan programozott gépekben, amelyek hasonlóan gondolkodnak, sőt néha még hasonlóan is cselekednek, mint az emberek. A mesterséges intelligencia bármilyen olyan gépen működtethető, amelyet tanulásra és problémamegoldásra terveztek, vagy amely az emberi elmével kapcsolatos egyéb jellemzőkkel rendelkezik.

Nem minden mesterséges intelligencia összetett. Vannak olyanok, amelyeket csak egy probléma megoldására terveztek. A fejlettebb mesterséges intelligencia egyszerre óriási mennyiségű adatot képes feldolgozni, és képes tanulni, cselekedni és döntéseket hozni. Segítségével elemezhetjük az adatokat, és így javíthatjuk a folyamatok, a gyártás vagy akár az emberi élet minőségét.

A mesterséges intelligencia és az ökológia

Az intelligens, okos és optimalizált háztartás sokkal környezetbarátabb lehet. Nekünk, embereknek néha nehéz nyomon követni a szénlábnyomunkat vagy a bolygóra gyakorolt hatásunkat, de a háztartási energiafogyasztásunkat is elég nehéz nyomon követni.

FH

A mesterséges intelligenciával rendelkező energiatakarékos berendezések segíthetnek ezen a problémán, mivel képesek elemezni az energiafogyasztást, majd azt az adott igényekhez igazítani. Az egyes otthonok így maguk is tudják, hogy mikor fogyasztanak energiát, és mikor nem, ami végső soron segít a takarékosságban.

Egészségesebb élet az AI segítségével

Léteznek olyan okos kütyük, amelyek megmondják, hogy mikor és mennyit kellene mozognunk, figyelmeztetnek a folyadékpótlásra, és így tovább. Valamivel fejlettebb innovációnak számítanak az olyan gyűrűk, amelyek figyelik az egészségi állapotot, segítenek az alvási célok elérésében, a mozgás és a pihenés egyensúlyának megteremtésében, valamint a stressz-szint csökkentésében.

FH

Szórakozás a mesterséges intelligenciával

A Siri, a Google Assistant és az Alexa alapjaiban megváltoztatták az elektronikus eszközökkel való kommunikációnkat, a streaming szolgáltatásokat, és lehetővé tették a hangvezérlést az otthonunkban. Az eszközök megismerkednek az emberek szokásaival, és később a beszerzett adatok alapján tanácsot tudnak adni.

Bútorvásárlás az AI segítségével

A mesterséges intelligencia már a lakás-, dekorációs és belsőépítészeti iparágba is berobbant. Remek példa erre a BIANO keresőmotor, amely folyamatosan új lehetőségekkel, fejlesztésekkel és technológiákkal teszi kellemesebbé az online bútorvásárlást.

FH

Érdekes dekorációt találtál a Pinteresten vagy kedvenc influencered képén láttál egy különleges bútordarabot? Semmi gond, mentsd el a képet és próbáld ki a Biano Visual search funkcióját. A feltöltött kép alapján a mesterséges intelligencia több mint száz különböző webáruházban kikeresi ugyanazokat vagy a hasonló termékeket.

A mesterséges intelligencia veszélyesebb lehet mint az atombomba

“Meg kell ismernünk a mesterséges intelligencia képességeit! Egyúttal azt is meg kell értenünk, hogy a mesterséges intelligencia olyan szintű bizonytalanságot okoz a világban, amely nagyon nehézzé, szinte lehetetlenné teszi a tartós béke fenntartását” – figyelmeztet Henry Kissinger, a veterán amerikai diplomata, aki nemrég könyvet adott ki egy másik szerzővel együtt arról, hogy a mesterséges intelligenciának milyen hatása lehet a hadviselésre és a nemzetközi kapcsolatokra.

A 98 éves veterán diplomata még mindig igen aktív: a járványt megelőzően minden évben legalább egyszer ellátogatott Pekingbe. A kínai fővárosban nagy tisztelettel fogadják hiszen ő vitte el Nixon elnököt Kínába 1972-ben. Ez a diplomáciai fordulat indította el Kínát a reformok útján, melyek eredményeképp immár vetélytársai az Egyesült Államoknak. Szakértők rámutatnak arra, hogy Kína a mesterséges intelligencia terén meg akarja előzni az Egyesült Államokat, és ez döntő fordulat lehet a két nagyhatalom versengésében.

Kissinger a párbeszédet hiányolja

Az egykori USA külügyminiszter, aki fiatal korában a nukleáris háború elhárításának szakértője volt, azt hiányolja, hogy jelenleg sem Peking sem pedig Washington nem törekszik a másik álláspontjának megismerésére. Márpedig ez katasztrófákhoz vezethet – hangsúlyozza a 98 éves ex külügymioniszter.

Kissinger utal az első világháború előtt kialakult helyzetre amikor a brit birodalom és a feltörekvő német császárság kölcsönösen félreismerte a másik szándékait, és így belesodródtak az első világháborúba.

Arról nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy ő és más amerikai diplomaták folyamatosan tárgyaltak az oroszokkal a nukleáris leszerelésről, és így sikerült elkerülni a komolyabb konfliktust a hidegháború idejében.

Most viszont nem folyik ilyen párbeszéd Peking és Washington között miközben a fegyverkezési verseny egyre intenzívebb a két világhatalom között.

A háborúban az jár jól, aki kimarad belőle

Szunce mester fogalmazta meg így az álláspontját az első olyan fennmaradt tanulmányban, mely a háború művészetével foglalkozik.

Pekingben szemmel láthatóan tartják is magukat ehhez. Míg Mao elnök idejében nyílt fegyveres konfliktusba keveredtek az Egyesült Államokkal a koreai félszigeten, addig Teng Hsziaoping reform kurzusa a gazdasági – tudományos versengésre helyezi a hangsúlyt a katonai helyett. Pekingben úgy tartják, hogy épp az okozta a Szovjetunió bukását, hogy erejét a katonai szférára összpontosította, és elhanyagolta a gazdaság fejlesztését.

Pekingben többen felróják Hszi Csinping elnöknek, hogy nyíltan meghirdette a mesterséges intelligencia programot. Ezt a kihívást az USA már nem hagyta figyelmen kivül, és megindult a kereskedelmi háború Kína ellen. Hszi Csinping ellenfelei emlékeztetnek Teng Hsziaoping mondására, mely szerint titkolni kell az igazi sikereket nehogy a vetélytársak észbe kapjanak.

Hszi Csinping elnök viszont nyíltan felvállalja Kína világhatalmi szerepét. Hangcsouban a G 20-as konferencián jelezte: Kína a G2-es világban érdekelt vagyis az USA-val osztozni kíván az irányító pozícióban. Washington válasza erre jelenleg az egyértelmű nem. Kissinger szerint azonban fontos lenne tárgyalni nehogy elmérgesedjen a két világhatalom viszonya a huszonegyedik században.

Ma már nem utópia! Valóban jönnek a robotok

0

Jönnek a robotok: öt éven belül 3-4 millió munkahely szűnhet meg Németországban. A kilátások beláthatatlanok.

 

Miközben Berlinben a menekültkérdéssel vannak elfoglalva, a német munkaerőpiac informatikai forradalom előtt áll – hívta fel a figyelmet a Bitkom német informatikai társaság elnöke. Achim Berg a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva kifejtette: attól tart, hogy a 44,5 milliós munkaerőpiac nincs felkészülve erre a változásra, amely a munkahelyek tömeges megszűnésével járhat. A Bitkom előrejelzése szerint nemcsak három-négy millió munkahely megszűnéséről van szó öt éven belül, hanem arról is, hogy minden negyedik vállalkozás csődbe mehet, mert nem lesz rá szükség. Jönnek a robotok, és a mesterséges intelligencia mind több helyen veszi át a munkát, sőt az irányítást is.

Achim Berg konkrét példát is említett az interjúban:

a telekommunikációs ágazatban a kilencvenes években még 400 ezren dolgoztak, ma alig 20 ezren. Vagyis húsz év alatt eltűnt a szektor munkahelyeinek a 95%-a.

Ugyanígy járhatnak az adótanácsadók is, akiknek igen jól megfizetett munkáját átveszik az algoritmusok- A mesterséges intelligencia olyan tempóban gyilkolja meg a munkahelyeket, hogy azokat semmiképp sem lehet gyorsan pótolni. Ráadásul nagy presztízsű és jól megfizetett munkahelyek szűnhetnek meg, helyettük pedig alacsony presztízzsel rendelkező, gyengén fizetett állások jöhetnek csak létre.

„Davosban, a világgazdasági fórumon erről sokat beszéltek, de Berlinben mintha süketek lennének!

Pedig a következő öt évben ez lesz Németország legnagyobb gazdasági és társadalmi problémája, amely alapjaiban rázhatja meg a középosztályt” – nyilatkozta a Bitkom német informatikai társaság elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

Mesterséges intelligenciát kutató központot nyit a Google Kínában

0

Ez lesz az első ilyen központ Ázsiában, a lépés több szempontból is különös.

Ez már az ötödik hasonló Google-létesítmény lesz a világon, a többi központ Londonban, New Yorkban, Torontoban és Zürichben működik.

A cégóriás helyi munkaerőt alkalmazna Kínában,

a kutatások pedig számos technológiára hatással lehetnek,

az önvezető autóktól kezdve a gyári automatizáción át egészen az arcfelismerő szoftverekig.

Ez utóbbi némi aggodalomra adhat okot, ugyanis a Wired egy közelmúltban publikált anyagából kiderült, hogy a Kínai Kommunista Párt minden valószínűség szerint egy totális online megfigyelésen alapuló, Orwell 1984-jére kísértetiesen hasonlító rendszerrel számolná fel az ország lakóinak privát szféráját.

A Kínai Népköztársaság vezetése már júliusban bejelentette, hogy nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a mesterséges intelligenciára a jövőben, hogy felzárkózzanak az Egyesült Államokhoz.

A helyzet visszásságát jól illusztrálja, hogy miközben a Google központot nyitna, illetve két irodájuk is van az országban, több mint 600 alkalmazottal,

a keresőjüket és egyéb szolgáltatásaikat továbbra sem használhatják a kínaiak,

ugyanis azok központilag le vannak tiltva.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK