Kezdőlap Címkék Mesterséges intelligencia

Címke: mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia a sörfőzést is forradalmasíthatja

Igen változatos aroma jellemezte mindig is a belga söröket hiszen az apátságok évszázadokon keresztül tökéletesítették a népszerű italt, de a mesterséges intelligencia még dúsabb kínálatot ígér. Legalábbis erről van meggyőződve kutatók egy csapata Leuvenben.

“A sörök éppúgy mint minden más élelmiszer vagy ital többszáz különböző aroma molekulát tartalmaznak. Ezeket az orrunk és a nyelvünk érzékeli, majd pedig az agy egységes képet alkot róluk. Csakhogy a különböző ízek és illatok egymás között állandóan változó kapcsolatban állnak. Ezért aztán az emberi érzékelés attól függ, hogy milyen aroma mekkora arányban kerül bele a sörökbe. Ezt a komplex rendszert segíti elemezni és tovább fejleszteni a mesterséges intelligencia” – nyilatkozta a londoni Guardian tudósítójának a kutató csoport vezetője. Kevin Verstepen, a Leuveni Egyetem professzora és munkatársai nemrég egy tanulmányt tettek közzé erről a Nature Communications nevű tudományos szaklapban. 250 belga sör kémiai összetételét elemezték a mesterséges intelligencia segítségével. 22 féle sörfőzést  vizsgáltak a lágertől a gyümölcsös sörökön át egészen az alkoholmentesekig. Több mint 200 aromát elemeztek alaposan, hogy pontosan meghatározhassák az egyes összetevők koncentrációjának mértékét. Három évig tartott a 250 belga sör alapos vizsgálata.

A szorgos kutatók nemcsak a sörfőzés vizsgálták meg hanem kíváncsiak voltak arra, hogy a törzsvendégek hogyan értékelik az egyes söröket, mit tartanak a legfontosabbnak az ízükkel és az illatukkal kapcsolatban?

A Rate Beer – értékeld a sört – portál 180 ezer véleményét vizsgálták meg: mit éreznek a fogyasztók az egyes sörök megízlelése közben? Az eredmény az lett, hogy a fogyasztói vélemények eléggé egybevágtak a profik megállapításaival az egyes sörfajták édességét vagy épp keserűségét illetően.

Mini változtatás maxi hatás

A kutatók arra jöttek rá, hogy az összetevők koncentrációját alig kell megváltoztatni ahhoz, hogy az íz és illat hatás egészen más legyen.

“Ha csak kicsit is megváltoztatjuk a vegyi anyagok koncentrációját a sörökben, akkor nagy változást tudunk elérni különösen akkor, ha az összetevőket közben változtatjuk”

– mondja a kutatás vezetője aki egy meglepő felfedezésről is beszámolt:

“Olyan vegyi anyagokat, melyeket eddig igyekeztek kiszűrni, mert a fogyasztók nem kedvelték az ízt vagy az illatot, sikerrel lehetett alkalmazni a sörfőzés során kisebb mennyiségben az aroma megváltoztatására, melyet már jónak talált mindenki.”

Hol volt mindebben a mesterséges intelligencia? A rengeteg adatot ennek segítségével elemezték, és létrehoztak egy olyan szoftvert, mely előre megjósolja az íz- és illatélményt a sörfőzés elemeinek ismeretében.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A profi sör ízlelők és a fogyasztók is megállapították a tejsav és glicerin kedvező hatását a belga sörök íz és illat élményére. Így a kutatók vettek egy átlagos belga sört, feljavították tejsavval és glicerollal, és mind a profik mind a fogyasztók lelkesen visszaigazolták a változást.

A siker arra ösztönözte a kutatókat, hogy tovább folytassák a sörfőzés kémiai vizsgálatát a mesterséges intelligencia segítségével.

Mi a kitűzött cél? Finommá varázsolni az alkoholmentes söröket!

A szoftver pótolja a sörfőzés mestereit? Korántsem – válaszolja a kutatás vezetője:

”a mesterséges intelligencia meg tudja mondani, hogy miképp kell optimális söröket előállítani a vegyi anyagok megfelelő alkalmazásával, de végülis a mesteren múlik minden. Mi a receptet adjuk, de a söröket a mester állítja elő” – nyilatkozta a leuveni egyetem professzora a sörfőzés forradalmáról a londoni Guardianben.

Milyen módszerekkel nyomulnak az informatikai óriások a mesterséges intelligencia gyorsan növekvő piacán?

Vizsgálat az USA-ban, az EU-ban és Nagy Britanniában: öt cégtől vár információkat a Federal Trade Comission Washingtonban: Alphabet-Google, Amazon, Anthropic, Microsoft, és a ChatGPT-t előállító OpenAI.

“A vizsgálat során arról szeretnénk meggyőződni, hogy ezeknek a cégeknek a tevékenysége nem ássa-e alá a tisztességes piaci versenyt és torzítja el az újítások lehetőségét” – nyilatkozta a sajtónak Lina Khan.

Nagy Britanniában a British Competition and Markets Authority ugyanilyen vizsgálatot folytat – írja a londoni Guardian. Különösen az a partner kapcsolat szúrja a hatóságok szemét, amely a Microsoft és az OpenAI között kialakult. Az OpenAI ChatGPT-je arat a mesterséges intelligencia piacán, és ezért a Google és az Amazon az Anthropic-kal kötött hasonló sok milliárd dolláros partner szerződést.

A Microsoft sietett reagálni a vizsgálatra:

“Az Egyesült Államok azért szerzett vezető szerepet a világon a mesterséges intelligencia terén, mert ilyen partner kapcsolatokat alakított ki, fontos amerikai cégek együttműködnek ezen a téren. Az olyan együttműködés, mely a Microsoft és az OpenAI között kialakult – más partneri kapcsolatokhoz hasonlóan hozzájárult az újításokhoz és a piaci versenyhez. Fel is gyorsította az újításokat. Természetesen minden szükséges információt megadunk a vizsgálathoz”

– nyilatkozta Rima Alaily, a Microsoft versenyjogi részlegének alelnöke.

Ezt az amerikai nemzeti érdekre hivatkozó védekezést persze nehéz lenne előadni Brüsszelben, ahol módfelett aggódnak amiatt, hogy az óriások teljes mértékben lenyúlják az európai piacot is megakadályozva a piaci versenyt.

Korábban a Microsoft úgy nyilatkozott, hogy az OpenAI nem áll az ellenőrzése alatt noha 10 milliárd dolláros befektetéssel ők váltak főrészvényessé. A Microsoftnak csak egy szavazati joggal nem rendelkező helye van az OpenAI igazgató tanácsában, ahol az elmúlt hónapokban sok furcsa személyi változásra került sor egyáltalán nem függetlenül a Microsoft vezetőitől – írja a Bloomberg.

A többi érintett cég egyelőre nem nyilatkozott.

Lina Khan, a Federal Trade Comission elnöke nem az üzleti világból érkezett hanem tudós, aki épp a versenyjogot kutatta. 2021-ben nevezte őt ki a Biden adminisztráció, és arra törekszik, hogy felszámolja a törekvéseket, melyek monopóliumok megteremtésére irányulnak a high tech piacon. Az ő javaslatára többször is megbüntették az Amazont, mert megsértette a magánélet szentségét.

A Meta-Facebook ellen vizsgálat indult 2021-ben, mert azzal gyanúsították Mark Zuckerberget, hogy felvásárolja vetélytársait, hogy így biztosítson magának monopol helyzetet a piacon. Épp ennek a vizsgálatnak a hatására a high tech óriások már nem vásárolják meg az ígéretes vetélytársakat hanem partnerszerződéseket kötnek velük.

“A mi vizsgálatunk most arra irányul, hogy kiderítsük: ezek a partnerszerződések nem adnak-e lehetőségeket a piacot uraló cégeknek, hogy jogtalan előnyöket szerezzenek a vetélytársakkal szemben, és ily módon akadályozzák a tisztességes versenyt a mesterséges intelligencia piacán” – hangsúlyozta Lina Khan, a Federal Trade Comission elnöke.

19 milliárd dollár nyomában

Ennyit költött a Microsoft, az Amazon és a Google a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégekre – írja a Bloomberg. Amely rámutat arra, hogy a mesterséges intelligenciát fejlesztő kis startup cégek nagyon is rászorulnak a high tech óriások infrastruktúrájára és pénzére.

Ezért mondta azt Lina Khan egy mesterséges intelligenciával foglalkozó fórumon, hogy

“a high tech óriások nem bújhatnak az újítások mögé, ha megsértik a törvényeket.”

A Federal Trade Commission elnöke hangsúlyozta, hogy a versenyjogi törvények mindenkire vonatkoznak:

”a mesterséges intelligencia nem jelenthet kivételt.”

Közben a Microsoft óriási átalakításokat hajtott végre a saját rendszerében a mesterséges intelligencia segítségével, a Google pedig jelezte, hogy az idén saját mesterséges intelligencia szoftverjét, a Geminit a kísérleti kereső programban hasznosítja majd.

Ami a mesterséges intelligencia piacának ellenőrzését illeti abban az Igazságügyi Minisztérium és a Federal Trade Comission általában megosztja a feladatot: az utóbbi végzi a kutató munkát, melynek alapján azután az igazságügy jogászai felléphetnek a szóban forgó cégekkel szemben. Ez a munkamegosztás nincsen kőbe vésve: a Microsoft legutóbbi versenyjogi ügyét, amely egy játék fejlesztő cég felvásárlására irányult, a Federal Trade Comission vitte végig.

Az Európai Unió is vizsgálódik: kíváncsi arra, hogy milyen szerződéseket kötöttek az informatikai óriások a mesterséges intelligenciát fejlesztő kis cégekkel. Különösen az érdekli Brüsszelt, hogy ezeknek a partner szerződéseknek milyen hatása van a piac dinamikájára- írja a Bloomberg.

A dán sárkány Magyarországon: euró milliókat kaszálnak az energiakereskedő robotok Európában

Tavaly ősszel Dániában több millió eurót kerestek az energiakereskedő robotok, mert felfigyeltek arra a hírre, hogy Magyarország fölött ködös idő várható.

A New York-i Bloomberg írta meg ezt az egyszerű példát, hogy bemutassa: ma már a mesterséges intelligencia igazgatja az európai áram piacot!

“Milliárdokat lehet most keresni az árampiacon Európában”

– nyilatkozta a Bloombergnek egy szakértő, aki elmondta, hogy Dániában több kis cég is alakult az áramkereskedésre, és ezek a kis és közepes vállalkozások a mesterséges intelligencia felhasználásával kaszálnak az európai árampiacon. Azért Dánia vált a központjává az energiakereskedésnek az Európai Unióban, mert a kis skandináv államban elsőként liberalizálták az árampiacot. Magyarországon két dán cég szerzett engedélyt az energiakereskedésre, mindkettőt régi viking szimbólumokról nevezték el: egyikük a Sárkány, a másik pedig a Világfa nevet viseli.

Hogy működnek?

A mesterséges intelligencia segítségével hatalmas adatmennyiséget vizsgálhatnak villámgyorsan. Pénzt ebből úgy lehet csinálni, hogy megjósolható az áramfogyasztás az időjárás változás következtében. Már 15 perces előrejelzés is készül, és ebből is pénzt lehet csinálni. A zöld átállás ugyanis azt jelenti Európában, hogy a hagyományos energia helyett mindinkább a szél és a nap a fő forrás. Csakhogy ezek a fenntartható energiahordozók rendkívüli mértékben időjárás függőek. Ezt használják ki a mesterséges intelligencia segítségével a dán cégek. Amelyek persze abból is pénzt tudnak csinálni, hogy az energiarendszerek nemzeti keretek között működnek, ők viszont globálisan gondolkodnak.

Az árak ingadozása mindig is nagy volt a földgázpiacon, de az ukrajnai háború erre rátett egy lapáttal: hihetetlenül magasra emelkedtek az árak, amelyek azután mára már visszatértek a földre, de még mindig magasabbak mint az energiaválság előtt.

A magyar árampiac aranybánya

Miért? Mert nem nagyon vannak szélerőművek. Állítólag azért nincsenek, mert Orbán Viktor miniszterelnök egyszer kijelentette, hogy

“nem szeretne szélerőműveket látni a magyar földeken.”

A legutóbbi válságig naperőmű is kevés volt, mert a rezsicsökkentés miatt nemigen volt érdeklődés az energiafogyasztás visszafogására. A magyar kormány késlekedett a fenntartható energiaforrások telepítésével valószínűleg azért, hogy fennmaradjon az igény az orosz földgázra. Az energiaválságon a MET földgázkereskedő cég is degeszre tömte a pénztárcáját. Ennek a Svájcban bejegyzett földgázkereskedő cégnek az igazgatótanácsi elnöke volt Lantos Csaba, a magyar kormány jelenlegi energiaügyi minisztere, aki korábban gyakran kényszerült arra, hogy cáfolja:

Orbán Viktor miniszterelnök a MET főrészvényese.

Az mindenesetre figyelemreméltó, hogy Orbán Viktor biztonságpolitikai tanácsadója, Kovács tábornok, korábban a MET biztonsági főnöke volt.

A munkák és mesterséges intelligencia (IA) korszaka

A 21. században az információs technológia rohamos fejlődése és az automatizáció térnyerése új korszakot nyitott meg a munka világában. Az egyre fejlettebb Mesterséges Intelligencia (IA) rendszerek átalakítják azt, ahogyan dolgozunk és értelmezzük a munkavállalást. Az „intelligens gépek” bevezetése kihívásokat és lehetőségeket is magával hoz, és a munkaerőpiacnak alkalmazkodnia kell az új körülményekhez.

Az egyik fő kérdés, amellyel szembe kell néznünk, az az, hogy milyen hatással van az IA a munkahelyekre. Az automatizáció és a gépi tanulás terjedése azt jelenti, hogy bizonyos munkafolyamatokat hatékonyabban és gyorsabban végezhetnek el a gépek, aminek következtében néhány munkahely elavulhat vagy átalakulhat. Ugyanakkor az IA létrehoz új munkalehetőségeket is, például az intelligens rendszerek fejlesztéséhez és kezeléséhez szükséges szakértői tudás iránti növekvő igényt.

Az egyensúly megtalálása a hagyományos munka és az új technológiák között kihívást jelent mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára. Fontos, hogy a munkavállalók folyamatosan fejlesszék szakmai képességeiket, és nyitottak legyenek az új technológiák megismerésére. Az oktatási rendszereknek is alkalmazkodniuk kell az új kihívásokhoz, és olyan készségeket kell fejleszteniük, amelyekre az AI-vel együttműködve szükség van.

Az etikai kérdések is kiemelkednek az IA és munkahelyek kapcsolatában. Hogyan biztosíthatjuk, hogy az AI-rendszerek ne okozzanak diszkriminációt, és hogyan őrizhetjük meg az emberi jogokat és méltóságot a technológia fejlődése közepette? Ezek az érzékeny témák szoros figyelmet és szabályozást igényelnek annak érdekében, hogy az IA pozitív hatásait maximalizáljuk, miközben minimalizáljuk a negatív következményeket.

A munka és az IA együttélése új korszakot hoz létre, ahol a kreativitás, az alkalmazkodóképesség és az emberi kapcsolatok még fontosabbak lesznek. Azok a munkavállalók, akik sikeresen alkalmazkodnak az új technológiákhoz és folyamatosan fejlesztik készségeiket, versenyképesebbek maradnak a munkaerőpiacon. Az intelligens jövő kialakításában az együttműködésre és az oktatásra való folyamatos összpontosítás elengedhetetlen ahhoz, hogy a technológiai fejlődés mindenki számára előnyös legyen.

Nem idézhet elő atomháborút a mesterséges intelligencia

Emberek kezében marad a döntés a stratégiai fontosságú fegyverek, de a drónok irányítása terén is – ez szerepel abban a tervezetben, melyről Joe Biden amerikai és Hszi Csin ping kínai elnök állapodhat meg, akik hamarosan találkoznak egymással San Franciscóban. 

A hongkongi South China Morning Post értesülései szerint mindkét nagyhatalom ki akarja zárni azt a veszélyt, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása miatt akaratlanul háborúba sodródjanak egymással. Tajvan körül az elmúlt hetekben volt néhány olyan eset amikor vészes közelségbe kerültek egymással az amerikai és a kínai fegyveres erők. Hszi Csin ping elnök a kommunista párt kongresszusán jelezte, hogy elsők akarnak lenni a mesterséges intelligencia fejlesztésében a világon már 2025-ben. Ez kicsapta a biztosítékot Washingtonban, ahol Kínát az Egyesült Államok első számú stratégiai ellenfelének nevezték 2021-ben. Most Joe Biden és Hszi Csin ping találkozóján megindulhat az enyhülés a két nagyhatalom között, mely jelenleg elsősorban kereskedelmi téren folyik, de mind nagyobb a fegyveres konfliktus esélye is hiszen az amerikaiak állig felfegyverzik Tajvant, melyet Kína saját területének tekint.

Mit akar elérni az USA a csúcstalálkozón?

Joe Biden mindenekelőtt a katonai kérdésekre koncentrál és nem a kereskedelmi ellentétekre, melyeket a kínaiak oly fontosnak tartanak.

A Fehér Házban hangsúlyozzák, hogy a napirenden sem szerepel a kereskedelmi szankciók megszüntetése Kínával szemben. A katonai kérdések között a mesterséges intelligencia mellett Tajvan szerepel az USA napirendi pontjai között és Irán, mellyel Kínának jó a kapcsolata Washingtonnak viszont pokolian rossz azóta, hogy Trump elnök felrúgta az atomalkut, melyet még Obama elnök kötött meg öt másik nagyhatalom vezetőjével együtt Teheránnal. Miért tartják fontosnak, hogy Kína mérsékletre intse Iránt? Mert Washingtonban attól tartanak, hogy az Irán által támogatott Hamász és Hezbollah elhúzódó vallásháborút robbanthat ki a Közel Keleten, és ennek következményeként semmifajta rendezés nem lenne lehetséges azt követően, hogy a Hamász terrortámadást hajtott végre Izrael ellen október hetedikén. Peking Irán legfontosabb kereskedelmi partnere, a nyugati szankciók által sújtott iszlamista rendszer legfőbb vásárlója, ezért komoly befolyással bír Iránra. Ez ki is derült akkor amikor Peking összehozta a békemegállapodást a szunnita Szaúd Arábia és a síita Irán között.

Peking együttműködést akar és nem szembenállás

Kína mindenekelőtt gazdasági együttműködést szeretne az Egyesült Államokkal – hangsúlyozza a Global Times.

A pekingi vezetés nézeteit tükröző angol nyelvű lap rámutat arra, hogy jelentős részben a kínai – amerikai viszonytól függ a világgazdaság állapota.

Joe Biden és Hszi Csin ping épp egy éve találkozott Bali szigetén a G20 csúcstalálkozó alkalmából. Azóta újabb kihívások jelentek meg a világgazdaságban – hangsúlyozza a pekingi lap, mely szerint nem zéró végeredményű játszmaként kell felfogni a két nagyhatalom viszonyát vagyis, hogy előnyt csak egymás kárára tudnak szerezni felek. Ehelyett a kínaiak olyan együttműködést javasolnak, mely mind a két fél számára előnyös lehet. Az elmúlt hetekben Pekingben járt az USA külügy és pénzügyminisztere valamint a környezetvédelem vezetője. Legutóbb pedig a kereskedelmi miniszter.

Közben pedig Pekingben meglepő lépések következtek be: leváltották a külügy és a hadügyminisztert. Mindkettőt nemrég nevezte ki Hszi Csin ping elnök annak az új diplomáciának a jegyében, mely erőt akart mutatni az Egyesült Államokkal szemben. Emiatt a hadügyminiszter például visszautasította amerikai kollégája javaslatát a tárgyalásokra Szingapúrban.

Hszi Csin ping elnök egy fontos hazai tanácskozáson fejmosást kapott a kommunista párt veteránjaitól:

a kemény vonal nem hoz eredményt!

Az együttműködés idején Kína sokkal sikeresebb volt mint a szembenállás időszakában amikor sokasodnak a gondok az 1,4 milliárd lakosú országban. Kína gazdasági növekedése lelassult, idén 5%-os GDP növekedésre számítanak. Az USA körülbelül ugyanekkora növekedésre számíthat vagyis Washington szempontjából csökkent a veszélye annak, hogy Kína hamarosan utoléri az Egyesült Államokat. A kínaiak gazdasági téren akarják lekörözi az USA-t, mert nem hisznek a katonai uralom hasznosságában: az amerikaiak afganisztáni és iraki kudarca végképp arról győzte meg a kínai vezetőket, hogy a fegyverek hosszútávon  nem hatékonyak. Kína Vietnamot még fegyverrel akarta megleckéztetni 1978-ban, de épp most kötött vele titkosszolgálati egyezményt az Egyesült Államokkal szemben. Joe Biden elnök nemrég Vietnamban járt, és arra buzdította az ország kommunista vezetőit, hogy lépjenek be egy Kína ellenes szövetségbe. A nagyhatalmi sakk játszma teljes gőzzel zajlik, de mind Washington mind Peking inkább az együttműködésben érdekelt mint a szembenállásban. Az USA-nak egy harmadik világpolitikai konfliktus végképp nem hiányzik hiszen mind az ukrajnai mind a közel-keleti válság jelenleg megoldhatatlan problémának tűnik.

120 évig élhetünk, ha…

A dollármilliárdosok halhatatlanságra vágynak: Kaliforniában és Nagy Britanniában egyre másra alakulnak a startup cégek, melyek az élet meghosszabbítását ígérik 120 évig. A BBC összeállításából kiderül: a genetika és a mesterséges intelligencia sikeres kombinációja jelentheti a megoldást.

“Potenciálisan 120 évig élhetünk, ha helyes életmódot folytatunk, és jó volt a genetikai kódunk. A szegény emberek sejtjei gyorsabban öregszenek, mert több káros hatás éri őket mint azokat, akik jómódban élnek: környezeti ártalmak, gyenge táplálkozás, stb. Ahogy öregszünk, a problémák sokasodnak, gyulladások következhetnek be a szervezetben, melyeket korábban leküzdött az immunrendszer, de az öregek immunrendszere is gyengül, ezért már nem tudják mindig védeni a szervezetet” – magyarázza Lynne Cox, az Oxfordi egyetem tanára.

Egyáltalán, hogy működik az emberi szervezet órája?

Steve Horvath német-amerikai genetikus fedezte fel az emberi órát amikor kimutatta a szövettani változásokat a DNS-ben. Ennek alapján működik egy öregedés kutató cég Nagy Britanniában, melyet a Cambridge-i egyetem egykori kutatói alapítottak. A Shift Biosciences megkísérli a sejtek újraprogramozását. A tudományos igazgató papája a cég pénzügyi főnöke, aki így magyarázta el a folyamatot laikusoknak:

”géneket visznek be a sejtekbe, és azt próbálják elérni, hogy ennek eredményeképp ne csak leállítsák a sejtek öregedését, de hogyha lehetséges, akkor fiatalítsák azokat.

Így akarják megszüntetni az öregedés legfőbb okát.”

Míg Nagy Britanniában még a kísérletezés stádiumában vannak addig az Egyesült Államokban már előrébb járnak, mert sikerült dollármilliárdosokat bevonni az öregedés elleni küzdelembe. Sok dollármilliárdos hisz valamiféle fiatalító varázs italban, és hajlandó pénzt is áldozni erre. Közülük is a leghíresebb a világ egyik leggazdagabb embere, Jeff Bezos, aki nemrég újra nősült. Az Amazon alapító atyja felhagyott a cég vezetésével viszont szívesen támogat olyan startup cégeket, melyek hosszú boldog életet ígérnek. Jeff Bezos az Altos Labs fő támogatója, de ezenkívül San Franciscoban nagy pénzt ad a Unity Biotechnologynak is. Itt társra lelt egy másik dollármilliárdosban: Peter Thiel a Pay-pal alapító atyja szintén szívesen áldoz erre pénzt.

A Unity Technology arra koncentrál, hogy a szenilis sejteket kicserélje más, fiatalabb sejtekkel – így késleltetve az öregedést.

Sam Altman, az OpenAI főnöke is beszállt az öregség bizniszbe, ő a Retro Biosciensces-be fektetett csinos összeget. Az OpenAI a ChatGPT fejlesztője és tulajdonosa, így érthető, ha a mesterséges intelligencia itt különösen nagy szerepet játszik. A Retro Biosciensciencies nem kevesebbre vállalkozik mint a sejtek újra programozására, hogy így visszafordítsa az öregedést vagy legalábbis megállítsa, lelassítsa azt.

Ugyanerre törekszik a New Limit startup Kaliforniában, ahol a kripto kereskedésből meggazdagodott Sam Armstrong a fő szponzor. Nagyon sok pénzt emésztenek fel ezek a kutatások, így nem csoda, ha Nagy Britanniában jóval kevesebb a startup mint Kaliforniában, ahol sok dollármilliárdos él. Ennek ellenére az öregedés elleni küzdelem egyre jobb üzlet: 2030-ban már 2 milliárd dolláros biznisz lehet Nagy Britanniában.

Miben reménykedhetnek azok , akik nem dollármilliárdosok?

Például kerékpározhatnak: 125 amatőr biciklista adatait vizsgálta a londoni King’s College laboratóriuma. A biciklisták 55-79 évesek voltak. Szinte mindennap kerékpároztak, volt aki száz kilométert is megtett egy hét alatt.

“Nagyon meglepődtünk az eredmények láttán, mert kiderült, hogy ezek az idős kerékpárosok egyáltalán nem híztak el! Nem veszítettek az izomzatukból, és a csont tömegük sem csökkent jelentős mértékben” – mondja Janet Lord professzor, aki a Lordok házának egészségügyi tanácsadója. Nyilatkozatában hangsúlyozza , hogy nem a karcsúság volt a leginkább meglepő a kerékpárosoknál hanem az, hogy “a T sejtek száma nem csökkent náluk lényegesen a korral! A thymus – csecsemő mirigy – sejtek a fehér vérsejtek előállításában játszanak döntő szerepet, és a számuk általában csökken a kor előrehaladtával. A szorgos biciklisták viszont ebben a tekintetben fiatalok maradtak! Ez azért nagyon fontos, mert a T sejtek az immunrendszert erősítik.  Ezért halt meg oly sok idős ember a pandémia során.”

A professzor asszony most azt kutatja Birmingham egyetemén, hogy milyen sportban mennyit kell naponta gyakorolni ahhoz, hogy a kívánatos eredményt elérjék a T sejt termelésben.

A másik kutatási irány a genetika. Kaliforniában már fölfedezték harminc évvel ezelőtt, hogy egyes bogarak esetében a gének cseréje kétszeresére növelheti az életkort. Sajnos hamar kiderült, hogy emberek esetében ez egyelőre így nem működik.

A Genflow Biosciences most azon dolgozik Londonban, hogy kicserélje a hibás géneket a DNS-ben. Olyan emberek génjei adják a mintát, akik száz évnél tovább éltek.

“Mi azt szeretnénk elérni, hogy ez ne csak néhány szerencsés ember privilégiuma legyen hanem mindenkinek nyíljon  rá esélye”

– nyilatkozta a BBC-nek Eric Leire, a Genflow Biosciences alapító igazgatója.

Robot tanítja angolul a hároméves óvodásokat Izraelben

Tel Avivban az egyetemen kifejlesztettek egy mesterséges intelligencia programot, amely idegen nyelvet tanít gyerekeknek.

Egy startup cég szerint pszichológusok úgy ítélik meg, hogy a nyelvtanulást nem lehet eléggé korán kezdeni. Ezért hároméves óvodásoknak írtak angol tanulási programot.

Hogy működik ez a gyakorlatban?

Az óvónéni bemutatja a gyerekeknek a robotot, és elmondja nekik, hogyha együttműködnek vele, akkor nagyon hamar jól megtanulhatnak angolul. Ezt követően a robot átveszi a tanár szerepet, az óvodapedagógus távirányítással figyelheti a nyelvórát, de csak akkor avatkozik be, hogyha valami gixer történik. Az óvodapedagógus egyszerre több robot nyelvóráját is figyelemmel kísérheti. A robot ösztönzi az interaktivitást, és elmenti az órákat vagyis utólag elemezni lehet az eredményeket illetve a problémákat.

Kísérleti program

Már két óvodában használják – egyelőre kísérleti jelleggel – Izraelben ezt a programot, amely Helen Doron módszerén alapszik. Ha beválik, akkor a program alkotói szerint másutt is alkalmazhatják, sőt az országon kívül is. Minthogy az angol igen népszerű Izraelben, ezért a gyerekek többsége igencsak motivált a nyelvtanulásban. Ha a mesterséges intelligencia eredményesen átvállalhatja a nyelvtanítás egy részét az iskolákban és az óvodákban, akkor ez komoly változásokat indíthat el, mert a diákok gyorsabban és eredményesebben tanulhatják meg az idegen nyelveket. Izrael a mesterséges intelligencia fejlesztésében az élvonalban jár, és ezt támogatja a kormányzat is hiszen ennek nagyon komoly stratégiai jelentősége is van.

A jövő videójátékainak legjobb technikai újításai

0

Innovatív technológiák a játékiparban: A kiterjesztett valóságtól a mesterséges intelligenciáig.

Egy viszonylag hosszú csendes időszak után ismét technológiai újításoktól hangos a videójátékok és az online játékok világa. A kiterjesztett valósággal és a virtuális valósággal ma már több nagy cég is próbálkozik, mint például a Valve és az Oculus, de a technológia egyszerűsített alkalmazása már az olyan innovatív online kaszinókban is megjelent, mint például az Ice Kaszinó oldala. Az utóbbi évek további fontos újításai a VR mellett a fotorealisztikus grafika, a közösségi játékélmény és az egyre jobb online többjátékos játékok.

Virtuális valóság

A virtuális valóság, azaz a “VR” napjaink egyik slágertémája. Bár sokat lehet róla hallani és sokan a jövő egyik legfontosabb technológiájának tartják, az igazság az, hogy a VR még mindig nagyon gyerekcipőben jár. Az alkalmazásának egyrészt még mindig komoly technológiai korlátai vannak, másrészt az alkalmazásának a mikéntjéről sincs még igazi egyetértés. Vannak, akik egy szemüvegen keresztül elérhető otthoni szórakoztatótechnológiának képzelik el, míg mások komplett különleges VR játékgépeket terveznek, hasonlóan a 80-as évek játéktermeihez. Emellett pedig a technológia jelenleg rendkívül drága, vagyis hiába lennének érdeklődők, a legtöbb játékos egyszerűen nem tudná vagy nem akarná megfizetni. Reálisan szemlélve a dolgokat a VR széleskörű elterjedése még évtizedeket fog igénybe venni. Ígéretes próbálkozások azért persze vannak, amelyeket ki lehet próbálni. Nagyon népszerűek mostanában például a VR horror játékok, amelyekben az “élményt” egy VR szemüveg teszi még teljesebbé, a játékos pedig két kézzel fogható kontroller segítségével irányítja a virtuális karakterét.

Közösségi játékélmény

Az online többjátékos, vagyis multiplayer játékok az internet megjelenésétől kezdve hódítanak a játékosok körében. Ahogy az internet egyre olcsóbb lett és egyre több lett a játékos, úgy nőtt ezeknek a játékoknak az aránya. Míg 15-20 éve a játékosok leggyakrabban még egyedül vagy a számítógép ellen játszottak, a túlnyomó részük ma már más emberi játékosok ellen játszik. Az utóbbi években sok újítást lehetett tapasztalni a közösségi játékok terén. Az innováció egyik iránya az volt, hogy viszonylag kis számú játékos minél jobban, vagy minél érdekesebben működjön együtt, így növelve a játékélményt. Ebből született tulajdonképpen a MOBA (multiplayer online battle arena) játékkategória, valamint az Among Us és a Battle Royale stílusú játékok is. Az online többjátékos játékok újításainak másik irányát a tömeges játékélmény jelenti. Ez olyan játékvilágokat hoz létre, ahol egyszerre akár több százan is együtt játszhatnak, akár egy viszonylag kis területen is. Ezt az irányt sok lövöldözős játéknál is meg lehet figyelni.

Szédületes mesterséges intelligencia

Annak ellenére, hogy ma a videójátékok világát egyértelműen a multiplayer játékmódok uralják, a mesterséges intelligencia jó felhasználásának a mai napig fontos szerepe van a játékélmény alakításában. Az MI által irányított karakterek hozzáadásával úgy lehet tömeges játékélményt elérni, hogy valójában csak egy tucat játékos játszik együtt. Ennek a feltétele azonban az, hogy a mesterséges intelligencia legalább annyira jól játsszon, mint egy ember. Bár egyes játékokban még a mai napig találkozhatunk gyenge mesterséges intelligenciával, ez inkább a programozók hanyagsága, mintsem a technológia hibája. Az MI technológia ma már olyan fejlett, hogy a számítógép olyan komplex játékokban is képes elverni a legtöbb emberi játékost, amelyekben korábban esélye sem lett volna. Jó példa erre a híres Starcraft 2, amely egy híresen nehéz stratégiai játék, amelyben megszámlálhatatlan sok tényezőt kell egyszerre figyelembe venni és pillanatok alatt kell döntést hozni. Mégis, a legjobb mesterséges intelligencia emberek ellen játszva a meccsek 99,8%-t megnyerte.

Minden ingyenes

A fiatalabb generáció ma már teljesen természetesnek veszi, hogy a legtöbb játékért egyáltalán nem kell fizetni. Nagyon sok online többjátékos játék ingyenesen játszható, fizetni pedig csak annak kell, aki különféle virtuális tárgyakat szeretne gyorsabban megszerezni vagy az ingyenes játékban nem szereplő dolgokhoz, karakterekhez, pályákhoz szeretne hozzáférést nyerni. Ez azonban nem volt mindig így. Az évezred elején a játékokat még nem az internetről lehetett letölteni, hanem CD-n vagy DVD-n kellett a boltban megvásárolni, nem is kevés pénzért. Míg a mai játékosok gyakorlatilag annyi játékkal játszanak, amennyivel csak akarnak, a régi játékosoknak ki kellett választaniuk a kedvenceiket, hiszen senkinek nem volt pénze az összes jó játékot megvenni. Bár az ingyenesség összességében fellendítette a videójátékipart, hátrányai is vannak. Az egyik legszembetűnőbb hátrány, hogy míg 15-20 évvel ezelőtt, egy játékos akár hónapokig, évekig is játszott egy játékkal, addig ma sokan már néhány óra alatt elunnak egy játékot és már töltik is le a következőt.

Hihetetlen látvány

A gyönyörű és egyre realisztikusabb grafika szintén egy olyan tényező, amelyet a mai játékosok már természetesnek vesznek, pedig a 90-es években a gamerek még olyan problémákkal szembesültek, hogy egyes videójátékok grafikája annyira kezdetleges volt, hogy sokszor nem is volt teljesen egyértelmű, hogy mi is van a képernyőn. A technológia fejlődésével ma már viszonylag olcsón elérhetőek jó teljesítményű videókártyák, amelyek remek látványvilágot tesznek elérhetővé. Persze a technológia csúcsát jelentő videókártyákért, amelyekkel akár 4K-ban is 60-120 FPS-el lehet játszani a legújabb játékokat, ma is vagyonokat kell fizetni. Az előrejelzések szerint a technológia fejlődésével, akár 10 éven belül elérhető lesz a szinte fotorealisztikus látvány játék közben. Ez azt jelenti, hogy a játékról készített felvétel és egy a valóságban készített videófelvétel között sok esetben nem lehet majd egyértelműen megmondani a különbséget. Ez a fajta részletesség pedig egészen új játékélménynek adhat utat.

Új oltási kampány Kínában a Covid ellen, vajon miért?

Ismét kampányt indítottak Kínában a Covid elleni oltás felvételének fontosságára. Elsősorban az idős korosztályt akarják beoltani – írja a pekingi Global Times, amely ismerteti az Államtanács közleményét.

A Covid vírus Omicron XBB variánsa jelentheti jelenleg a legnagyobb  veszélyt, ezért az erre kifejlesztett speciális oltást javasolja a kínai állam a 60 év fölötti polgároknak, és a fiatalabb korosztályokból azoknak, akiknek az immunrendszere valamilyen okból leromlott. Az oltás nem kötelező, de igencsak ajánlott. Kínában márciusban engedélyezték az első hazai fejlesztésű mRNA típusú oltást, amelyet azóta alkalmaznak az 1,4 milliárd lakosú országban.

Olaf Scholz német kancellár pekingi látogatása során javasolta, hogy a BionTech mRNA gyógyszerét gyártsák Kínában is. Felmerült egy BionTech üzem építése is Kínában, de az egészből nem lett semmi, mert a hírek szerint az árban nem tudtak megegyezni a felek. Pekingben nem is nagyon akartak egy ilyen stratégiai fontosságú ágazatot átengedni külföldieknek egy olyan periódusban amikor Kína és a Nyugat egyre inkább szembekerül egymással.

A kínaiak a saját fejlesztésű oltóanyagban bíztak, és a Global Times szerint meg is találták a megoldást. A pekingi angol nyelvű portál emlékeztet arra, hogy a Westvac Biopharma és

a Szecsuáni Egyetem olyan oltóanyagot hozott létre, amely a Covid három variánsa ellen is hatékony: a jelenleg leginkább veszélyes XBB illetve Ba.5 és Delta variáns.

Ezt az oltóanyagot villámgyorsan engedélyezték júniusban tekintettel az XBB járvány veszélyre. A világon ez az első olyan oltóanyag, amely hatékony ellenszer a Covid XBB variánsára – büszkélkedik a Global Times, amely eddig nemigen sietett beszámolni arról, hogy ez a XBB variáns hány megbetegedést okozott Kínában, és hányan haltak bele ebbe a járványba. Korábban amerikai tudósítók azt jelentették Kínából, hogy az Omicron XBB vírus 40 millió megbetegedést okozott hetenként a hatalmas országban. Idézték a pekingi országos légzési betegségeket kutató intézet igazgatóját, aki szerint

a járvány csúcspontján heti 65 millióra is felmehet a Covid XBB variáns fertőzöttek száma.

Kantonban a kínai kommunista párt helyi lapja arról írt, hogy komoly járványt okoz az XBB variáns, de számokat nem közölt.

Az mindenesetre komoly járvány veszélyre utal, hogy az üggyel most az Államtanács foglalkozik, amely a kormány elnöksége, ahol a legfontosabb állami döntéseket hozzák. Persze csak azután, hogy a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt erre utasítást adott.

Mesterséges intelligencia a Covid járvány ellen

Múlt decemberben ért véget hivatalosan a pandémia Kínában, ahol a Covid járvány elkezdődött 2019 őszén. Akkor a járvány csúcspontján heti 37 millió megbetegedést regisztráltak. Hszi Csin-ping elnök meghirdette a zéró tolerancia politikáját a járvánnyal szemben , és ezért hatalmas városokat is teljesen lezártak. Ilyen volt például a 11 milliós közép kínai Vuhan ahonnan a járvány elindult. Kína legnagyobb városát, Sanghajt is részlegesen lezárták -, de itt a lakosság egy része fellázadt. Pekingben ezért is döntöttek úgy, hogy hivatalosan véget vetnek a lezárások politikájának, de ez nem zárja ki azt, hogy egyes helyeken továbbra is alkalmazzák azt.

A WHO tavasszal közölte, hogy véget ért a Covid pandémia a világon. Az Egészségügyi Világszervezetet több bírálat is érte a pandémia idején, mert etióp vezetőjét Kína erőteljes támogatásával választották meg, ezért részrehajlással vádolták.

A kínaiak most a mesterséges intelligenciát is bevetik a járvány ellen – írja a Hszinhua – Új Kína hírügynökség. Egy nemzetközi kutató csoport a Makaoi Egyetemen olyan mesterséges intelligencia programot fejlesztett ki, amely képes megállapítani, hogy a pácienst melyik Covid variáns fertőzte meg. Zsang Kang professzor, a kutatás vezetője elmondta a kínai hírügynökségnek, hogy az ő mesterséges intelligencia szoftverjük sokféle vizsgálati anyag elemzését tudja elvégezni  nemcsak egy típusét, ezért jelen pillanatban a leghatékonyabbnak számít a piacon.

Ez a mesterséges intelligencia arra is képes, hogy megjósolja: mennyire fertőző a szóban forgó variáns, kikre veszélyes igazán és milyen erős járványt okozhat – mondta a Makaoi Egyetem kutató csoportjának vezetője az Új Kína hírügynökségnek.

A mesterséges intelligencia 7 óriása 8 szabályban állapodott meg a Fehér Házzal

Felelősségteljesen fejlesztik a mesterséges intelligenciát – ígérték  az Amazon, az Anthropic, a Google, az Inflection, a Meta, a Microsoft és az Open AI vezetői. A megállapodás nem kötelező érvényű, de a cégek vezetői ígérték, hogy betartják azokat a közjó érdekében.

“Ez a megállapodás lehet a szabályozó rendszer alapja” – üdvözölte az eredményt a Szoftver Szövetség /BSA/.

A Fehér Ház szóvivője annyit mondott, hogy Biden elnöki rendeletet készül kiadni a mesterséges intelligencia fejlesztésének jogi normáiról, de azt nem közölte, hogy erre mikor kerülhet sor. A washingtoni kongresszus is foglalkozik a mesterséges intelligencia fejlesztésének jogi és társadalmi problémáival, de még ott sem tudja senki sem megmondani, hogy mikor lehet ebből törvény – írja a Politico tudósítója.

A techcrunch portál ismerteti, hogy miben is állapodott meg a hét cég a Fehér Házzal. Mindjárt a bevezetőben megemlítik, hogy az óriások nem az elsőszámú vezetőikkel voltak jelen, és a megállapodás nem kötelező érvényű, csak irányelveket jelent. Mik ezek?

  • a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek vállalják, hogy csak alapos tesztelés után dobják piacra az új szoftvert. A tesztelést nemcsak maga a cég végzi hanem külső ellenőrzés is szükséges.
  • meg kell osztani az információkat a kockázatokról a kormányzattal és a társadalommal
  • komoly pénzeket kell fordítani a mesterséges intelligencia fejlesztésének biztonságára, figyelni kell arra is, hogy a cégen belülről is érkezhet hekker támadás
  • meg kell könnyíteni azt, hogy kívülről is bele lehessen látni a mesterséges intelligencia fejlesztésébe
  • a tartalom fejlesztést nagyon erős korláttal kell ellátni
  • állandóan jelezni kell a mesterséges intelligencia határait
  • prioritást kell adni az olyan kutatásoknak , amelyek a társadalmi hatásokkal foglalkoznak, a magánélet szentségével stb.
  • a mesterséges intelligenciát abban az irányban kell fejleszteni, amely a társadalom legfőbb kihívásait érintik: a rák gyógyítása vagy a klímaváltozás elleni küzdelem. A Fehér Ház nem szeretne úgy járni a mesterséges intelligenciával mint a Facebook-kal és a többi társas oldallal amikor meglehetősen lemaradtak a jogi szabályozással.

Mind az elnök mind pedig az alelnök asszony ezért is forszírozza a találkozást a mesterséges intelligencia fejlesztő cégekkel, hogy mielőbb megtalálják a megfelelő szabályozást hiszen a törvény a mesterséges intelligenciáról még jó messze van az Egyesült Államokban – állapítja meg a techcrunch portál.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!