Kezdőlap Címkék Menekültek a déli határon

Címke: menekültek a déli határon

Elvitték a menekülteket a határról

A szerbek buszokkal elvitték a kelebiai határról a menekülteket, reggelre újra megnyílt a forgalom. Semmilyen atrocitás nem történt.

Hajnalban buszok érkeztek a szerb-magyar határnál estére összeverődött mintegy háromszáz menekültért. Őket egy befogadótáborba szállították, reggelre újranyitották a határon a forgalmat.

A pár száz menekült hónapok óta tartózkodik Szerbiában, közösségi oldalon szerveződött a vonulás a határhoz. A magyar állami médiában elhangzottakkal szemben teljesen békés demonstrálók egyszerűen nyugatra akartak menni. Sokuknak már például Németországban van családja egy része.

Eredeti szándékuk az volt, hogy az éjszakát is a határon töltik. Ezt akadályozták meg a szerb hatóságok a buszok odaküldésével.

Pár száz menekült a határon cövekelt le

Néhány száz menekült érkezett délután a kelebiai határhoz, akik Nyugat felé szeretnének tovább menni. A tömeg éjszakára letáborozott a dermesztő hidegben. A tompai határt lezárták.

Takarókat és hálózsákokat készítettek elő csütörtökön sötétedés után azok a menekültek, akik néhány órával korábban érkeztek a szerb-magyar határra Kelebiához, az éjszakát is a határkerítés mellett szándékoznak tölteni – írja az MTI a helyszínről. (Lapunk az állami hírügynökségtől felhasznált írásokban a migráns szó helyett a menekült kifejezést használja, továbbá figyelmen kívül hagyja a tendenciózus megjegyzéseket, például migránskaraván.)

Menekültek a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalán. MTI/Molnár Edvárd

A Kelebia felé tartók az újságíróknak elmondták, azért mennek arra, mert úgy hallották, Magyarország megnyitotta a bevándorlók előtt azt a határt. Állítólag a belgrádi autóbusz-pályaudvaron szerda este óta – két napra előre – minden jegy elkelt a Szabadkára tartó buszokra, a szabadkai állomásra pedig folyamatosan érkeznek a menekültekkel teli buszok az ország minden részéről.

A menetet állítólag a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta. A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, korábban indultak el. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint a múlt éjszaka már több tucat menekültet begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket. Mivel azonban a szerbiai befogadóközpontok nem zártak, így az odaszállítottak bármikor úgy dönthetnek, hogy ismét elindulnak a magyar határ felé, és csatlakoznak az ott demonstráló többszáz fős tömeghez.

A tompai határátkelőt a magyar hatóságok határozatlan időre lezárták,

az arra tartó autósokat a többi átkelőhely felé irányítják. A szabadkai Pannon RTV beszámolói szerint a menekültek egész nap készülődtek a határ irányába, a korábban a magyar-szerb-román hármas határ közelében, a Rábé-Kübekháza határátkelőnél tartózkodók is elindultak a kelebiai-tompai határátkelő felé. Magyar oldalon rendőri egység tartózkodik.

Magyar rendőrök a Tompa-Kelebia határátkelő magyar oldalán. MTI/Molnár Edvárd

A hvg.hu tudósításából azért az is kiderül, hogy rengeteg a gyerek a menekültek között, akik

teljesen békésen tüntetnek.

Szándékukat táblákra írt feliratokkal tudatják: „Gyerekeink jobbat érdemelnek”, „Hadd menjünk át békében”, „Menekültek vagyunk, nem bűnözők”. Többségük a szíriai és afganisztáni, valamint a líbiai háború pusztítása és népirtása elől keres menedéket Európában és már hónapokat töltöttek Szerbiában. Többüknek már a kontinensen, például Németországban vannak családtagjai.

Semmi mást nem akarnak, mint hogy Magyarország engedje át őket.

Ez derül ki az alábbi videóból.

Letaboroztak a menekültek és migránsok a kelebiai határátkelőn

Közzétette: HVG – 2020. február 6., csütörtök

Szerbiában jelenleg mintegy hatezer menekült tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába.

A szerb rendőrség semmilyen erőfeszítést se tett a határra vonulás megakadályozása ellen. Náluk nyitott a menekülttábor, ahonnan akadály nélkül érkezhettek a Kelebiához, ahonnan eddig nem küldték el őket a szerb rendőrök.

Este a határhoz érkezett a szerb védelmi miniszter. Aleksandar Vulin szégyenletesnek nevezte, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó menekülteket, akik ezek hatására indulnak el hiába Magyarország felé – hangsúlyozta a szabadkai Pannon RTV helyszínen tartózkodó tudósítója az MTI szerint. Vulin arról beszélt, a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a menekültek elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.

Lehetséges forgatókönyv az, hogy a szerb rendőrség az éjszaka folyamán, de legkésőbb péntek este elszállítja a határ mellől a menekülteket. A civil szervezetek a tömegben lévő gyerekek és betegek miatt aggódnak, akiket megviselhet az éjszakai fagy. Védelmükre sátrakat állítottak fel.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK