Kezdőlap Címkék Manuálterápia

Címke: manuálterápia

Mindent a gerincről és a helyes testtartásról

0

A legtöbb ember nem is sejti, hogy általános egészségi állapota mennyire függ a gerinc normális működésétől. Pedig a gerincnek döntő szerepe van a szervezet megfelelő működésében. Védi a gerincvelőt, biztosítja az egész szervezet egyensúlyát és hozzájárul a mozgásszervi rendszer megfelelő működéséhez. Így érthető, hogy a gerinc hibás tartása számos egészségügyi problémát okozhat, amelyek az egész szervezet szintjén jelentkezhet.

A hanyagtartás a helytelen testtartás során, a gerinc elhajlása következtében alakul ki, és a test csúnya megjelenése mellett bizonyos egészségügyi problémákhoz is vezet. Mivel ez egy olyan állapot, amely a gerincbetegségek közé tartozik, kezelését pont olyan komolyan kell venni, mint bármilyen más mozgásszervi rendellenességet. Szükség esetén pedig bizonyos megelőzési vagy kezelési intézkedéseket is meg kell tenni, legyen az orvosi beavatkozás, vagy szerencsésebb helyzetben gyógytorna és/vagy manuálterápia.

Fiatalkorunktól kezdve oda kell figyelnünk a gerinc állapotára, hogy egész életen át megőrizzük egészségünket. A hanyag testtartás, túlságosan görnyedt, túl laza vagy csavart, arra kényszeríti az izmokat és szalagokat, hogy egyensúlyban tartsák a testet. Ez fáradtságot, hátfájást, izom-, kéz- vagy lábfájdalmat, fejfájást, alvászavart, csökkent memória- és koncentrációs képességet, ingerlékenységet, gerincdeformitást okozhat.

Milyen kockázatokkal jár a hanyag testtartása, és mit kell tenni javítása érdekében?

Ha lusta testtartást veszünk fel az irodában, vagy akár egy okostelefon fölé hajolunk, az sok stresszt okozhat a szervezetben, de a jó hír az, hogy ha időben észrevesszük, akkor a testtartás helyesbítésével elkerülhető a probléma kialakulása. Akár tetszik, akár nem, a számítógépek és mobileszközök gyakori használata befolyásolja testtartásunkat, mert arra ösztönöz bennünket, hogy mindig lenézzünk.

Másrészt, ha például túl sokáig ülünk rossz pozícióban az irodában, az is hatással lehet ránk. Sok embert látni, aki egy kicsit előre hajolva sétál. Miért történik ez? Mert túl sokáig ült, és nem tett semmit, hogy megfeszítse a csípőizmaikat. Aki 8 órát ülsz egy széken, annak a csípőhajlító izmai végül megrövidülnek., és emiatt nem tudja teljesen kitágítani a medencét. De nem ez az egyetlen ok!

Hányszor éreztél olyan stresszt vagy érzelmi problémákat, amelyek ténylegesen ránehezedtek a válladra?

Idővel ez az érzés valósággá válik, és a végén egyre jobban meghajolsz. És ott vannak a fizikai okok is, például sérülések, esések vagy rossz támaszték alvás közben. Tehát a minőségi alvást a helyes matrac is jelentősen meghatározza.

Ha nem teszünk intézkedéseket, az életkor előrehaladtával a gerinc fájdalom és az egészségi állapot jelentősen romlani fog: mélyebb degeneratív dystrophiás elváltozások lépnek fel a csontvázban, a szív- és érrendszerben, a légzőrendszerben, a központi idegrendszerben, a belső szervekben. Különféle testi-lelki betegségek kezdenek megjelenni, helyrehozhatatlan zavarok keletkeznek a szervezet működésében. A hanyag-testtartás tehát nem játék, komolyan kell venni, és időben szakmai segítséget kérni!

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK