Kezdőlap Címkék Magyar Nemzeti Vagyonkezelő

Címke: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő

Az Orbán kormány rálépett a szocializmus építésének útjára? – 2018 (szubjektív) legjobbjai

Folytatódik az Orbán kormány hatalmának bebetonozása, ugyanis a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea elrendelte, hogy közel 70 állami cég tulajdonosi jogait a jövőben már nem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, hanem a minisztériumok látják el, ami azt is jelenti, hogy megnő a kormányfő személyes befolyása az állami cégek felett is.

 

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozik a Magyar Gáz Tranzit Zrt., ezen kívül még két információs cégért is a rendvédelem felelős.  Az Emberi Erőforrás Minisztérium gyakorolja a tulajdonosi jogokat egyebek mellett a Duna Palota, a Filharmónia, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház, valamint a Főkefe felett. Összesen tehát 29 új állami intézmény került az egyébként is túlterhelt minisztériumhoz.

A Nemzeti Vagyonkezelőtől az Igazságügyi Minisztériumhoz és a Honvédelmi Minisztériumhoz egy-egy cég került, a Külügy pedig csak két társasággal bővült, viszont a frissen megalakult Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tizenegy társaságot csatoltak. Jelentősen megnövelte az állami vállalatok feletti befolyását a Miniszterelnöki Kabinetiroda hét társasággal, megszerezve ezzel a Gödöllői és a Helikon Kastély, a Magyar Turisztikai Ügynökség, illetve az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark tulajdonjogát . Tulajdonos lett továbbá a Miniszterelnökség is, mert döntési jogköre kiterjed a Budavári Ingatlanfejlesztőre, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjára, és a Lechner Tudásközpontra.  Meglepő, de tulajdonosi jogokat gyakorol majd a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága is, elsősorban rabokat foglalkoztató cégeket felügyelnek majd. Ezen kívül tulajdonos lett a Paksi Atomerőmű üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter, aki megkapta Paks II és a Közép-Duna Menti Térségfejlesztésért felelős társaságot.

A vagyon átcsoportosítása a vagyonkezelőtől a kormány minisztériumai alá pusztán formaságnak tűnik, hisz az állami vagyonról mindig a hivatalban lévő kormány döntött. Igaz, jó ideje nem közvetlen miniszteri, vagy kormányfői beavatkozással dőlt el az állami vagyon sorsa, hanem a parlamentben egységes vagyonkezelési törvény született, amelynek végrehajtásáért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt a felelős. Viszont a kialakuló új rendben a politika közvetlenül befolyással lesz az állami vagyon sorsára, végső soron a kormányfő Orbán Viktor rendelkezik majd a vagyon sorsáról, hiszen minden kormánytisztviselőnek ő a főnöke.

A Független Hírügynökség több szakértője szerint Magyarországon folytatódik a döntések, s ezzel a hatalom centralizálása, ami feltűnően hasonlít a szocializmusban kialakult mechanizmusokra. Akár azt is kimondhatnánk, hogy az Orbán kormány Bártfai-Mager Andrea rendeletével rálépett a szocializmus építésének útjára. Arról nincs hírünk, hogy ezt a rendelet a kormányfő külön kérésére született volna, de az kétségtelen, hogy Orbán kancellári kormányzásának eszköztára tovább bővült.

A Fidesz vezérkara nem mindig érezte szükségét a döntések végletes központosításának. Első kormányzása idején Orbán Viktor még azt hangsúlyozta, hogy az állami vagyonról a parlamentnek kell dönteni, ezért készítette el Stumpf István kancelláriaminiszter az egységes vagyonkezelésről szóló törvény tervezetét, amely meghatározta az állami vagyon működtetésének szempontjait. A jogszabály szerint elkülönült állami szervezetnek kell végrehajtani a parlament akaratát. Fel sem merült, hogy a politikai szereplők, a miniszterek, vagy a kormányfő, Orbán Viktor személyesen dönthetne az állam vagyonáról. De mindez 18 évvel ezelőtt történt…

Extrém helyzetben bekövetkezett extrém katasztrófa

0

A négy halálos áldozatot követelő tragikus balesetért Dombóvár nem felelős, a fa állami tulajdonban lévő, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz tartozó területről dőlt a város egyik közútjára. Az önkormányzat ennek ellenére szeretne segíteni az áldozatok családjának, s a jövő héten dönt egy egymilliós segély kiutalásáról. A baleset a polgármester szerint vis maior volt.

A négy halálos áldozatot követelő hétvégi dombóvári tragédia tipikus vis maior volt, ugyanis a kidőlt fa a műszaki vizsgálatok tanulsága szerint teljesen ép volt, az extrém szél tépte ki gyökerestől állami területről az önkormányzat útjára, a város ezért nem felelős” – mondta a FüHü megkeresésére Szabó Lóránd, Dombóvár polgármestere. A fa tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő – tette hozzá, amelynek az önkormányzata ma – a tragédia óta az első munkanapon – írnak levelet.

Bár nem felelősek, igyekeznek segíteni a családon, amelynek négy tagja veszítette életét, amikor autójukra kidőlt egy ősfa. Mint a polgármestertől ugyanis megtudtuk: a jövő heti önkormányzati testületi ülésre készül egy előterjesztés, amely

egymillió forintos felajánlást tartalmaz a tragédiában érintett család életben maradt tagjainak, ennek elfogadását valószínűnek tartja.

 

Habár sajtóbeszámolók szerint a balesetet szenvedett gépkocsi egyetlen túlélője úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint többször is szóltak az önkormányzatnak a fa veszélyes voltáról, Szabó Lóránd hangsúlyozta: az első szemrevételezéskor is látszott, hogy teljesen ép volt a fa kérge és törzse.

Nem megelőlegezve a vizsgálatot – tette hozzá – ez egy extrém helyzetben bekövetkezett tragédia volt.

A balesetben négy tagját elvesztett család meglehetősen szerény körülmények között él, úgy tűnik, hogy a temetés költségét is nehezen tudnák előteremteni. Szabó Lóránd azt monda, hogy egyeztetett a család lakhelye szerinti Kisvaszar polgármester-asszonyával, aki kifejezte készségét, hogy ha a család köztemetést kér, akkor azt kifizetik. Az összeget Dombóvár akár meg is előlegezi (a jogszabály szerint annak az önkormányzatnak kell a köztemetést intéznie ilyen esetekben, ahol a tragédia bekövetkezett, majd a lakhely szerinti önkormányzat megtéríti a költségeket.)

A teol.hu szólaltatta meg az asszonyt, aki 43 éves férjét, 17 éves lányát, 19 éves menyét és öt hónapos unokáját vesztette el a péntek éjjeli Dombóváron történt balesetben. Úgy nyilatkozott, hogy addig megy, amíg nem találja meg azokat, akiknek a gondatlansága miatt ez megtörténhetett, és nem vonják őket felelősségre, nem nézhet a szemükbe. Ha kell, perel.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK