Kezdőlap Címkék Lakásbotrány

Címke: lakásbotrány

Még ki se nevezték, máris botrányban a miniszterjelölt

Havi 300 ezret kap lakhatásra Varga Judit, az igazságügyi miniszteri poszt várományosa, noha férje lakásával milliókat keresnek lakáskiadással. Jogi kiskaput használnak ki – írta meg a g7.hu.

Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára Orbán Viktor jelöltje az igazságügyi miniszter megüresedő tisztségére, mert Trócsányi László az Európai Parlamentbe kerül. Varga a kormány külpolitikájának hithű támogatója, emellett kosárlabdázóként és futballistaként is illeszkedik a jelenlegi berendezkedéshez.

Közös lakásnak nem túros a háta

Kinevezése előtt azonban kiderült, hogy Varga jogi kiskaput kihasználva évente 3,6 milliót vesz fel lakástámogatásként, miközben

a férje tulajdonában lévő, de közösen használt lakásuk

Airbnb-n keresztüli kiadásából négymillió bevételük van – írta meg a g7.hu portál.

Varga Judit 2018 októberétől havi 300 ezer forint állami juttatásban részesül hivatali lakáshasználat címén. A jogszabály alapján miniszterek és államtitkárok részére akkor lehet hivatali lakást adni, ha Budapesten vagy vonzáskörzetében nincs lakásuk.

Ez Vargára igaz is, mivel vagyonnyilatkozata szerint Balatonhenyén vannak ingatlanjai, a jogszabály szerint azonban a lakástulajdonlásnál az állami vezető házastársának lakásviszonyait is figyelembe kell venni.

Állami vezetőkként milliókat keresnek

Varga államtitkárként eddig havi 1,3 milliót keresett, miniszteri javadalmazása 1,7 millió lesz. Férje, Magyar Péter szeptembertől az állami Magyar Fejlesztési Bankban EU- jogi osztályvezetőként legalább másfél milliót kap, pár hét óta a szintén állami Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójaként legkevesebb 3,5 millió jár neki.

Mekkora a lakás?

A lakástámogatás alapja az, hogy a három gyerekes családnak otthont adó ingatlan 46 négyzetméter alapterületű, ami a kancellária szerint „nem ideális”, mert a törvény előírása az, hogy „a megfelelő lakásviszonyok biztosítva legyenek” – írta a portálnak a kancellária.

Csakhogy az Airbnb-n úgy hirdetik a lakást Magyarék, hogy 76 négyzetméteres, mert

egy 30 négyzetméteres felső szintet is kialakítottak a nagy belmagasságú lakásban,

ami a belváros központi részén fekvő Károlyi Kert közvetlen szomszédságában található. Az ingatlant három éve adják ki turistáknak.

Brüsszelben is közpénzből laktak

A Miniszterelnökség arra is hivatkozik a hivatali lakástámogatásért, hogy Varga korábban kilenc évig Brüsszelben élt, ezért saját budapesti ingatlana nincs. Ez ugyan igaz, de Varga vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy ez idő alatt Balatonhenyén férjével építettek egy 195 négyzetméteres családi házat. Amely időben Magyar Péter a házaspár brüsszeli évei alatt Magyarország Európai Unió Melletti Álladó Képviseleténél dolgozott. A jogszabályok alapján végig ingyen lakhattak, a költséget a képviselet állta.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK