Kezdőlap Címkék Krematórium

Címke: krematórium

Hideg krematórium – elfeledett élménybeszámoló Auschwitzból

A holokauszt napja Auschwitz felszabadulásának napja lett, január 27-én foglalta el a leggyilkosabb náci lágert a szovjet hadsereg. Az elhurcolt magyar zsidók döntő többsége is ott végezte életét.

Kertész Imre, a Sorstalanság szerzője is járt ott, erről szóló könyve érdemelte ki a Nobel díjat. Jugoszláviában már 1950-ben megjelent egy élménybeszámoló a láger életről és halálról Auchswitzban: Debreczeni József újságíró visszaemlékezései Hideg krematórium címen. Most újra kiadták a könyvet 13 nyelven.

“Állatokká váltak a leólmozott pokolvonat emberei”

Debreczeni József újságírót 1944-ben Bácstopolyáról hurcolták el Auschwitzba.

“Férfiak, öregek és fiatalok. Bámész kisdiákok, kócos kamaszok. Férfiak, meglettek, öregedők, aggastyánok. Rohannak, rohannak. Két nap óta nem volt módjuk a szükséget elvégezni. Lábukat szétvetik. Leguggolnak. Kuksolnak szenvtelenül állatiasan. Tócsákba gyűlik a vizelet. Körülöttük a vadonatúj egyenruhákba öltöztetett fűzöld tábori csendőrök nem veszik le a szemüket róluk. A frissen borotvált arcokon egyetlen vonás sem mozdul. Nem emberek. Nem azok már a guggolók sem. Azt hiszem, hogy valahol Kelet Európában, a virágos erdőszélen, a vasúti töltés mentén ment végbe a csodálatos metamorfózis. Ott lettek állatokká a leólmozott pokolvonat emberei.”

Auschwitzban kevés az őr és sok a fogoly. A nácik ezért pokoli piramist építettek ki a rabokból.

“Csupa dölyf, csupa parancsoló öntudat valamennyi. Ők a blokkparancsnokok. Külsőre ugyanolyan deportáltak mint a többiek, de csak külsőleg.  Ők a láger arisztokrácia. Egy nyomorúságos világ nyomorúságos istenei.”

Debreczeni József elkerülte a krematóriumot, helyette rabszolga munkát végez a Sänger és Lanninger cégnek, amely ma is alagutakat épít Németországban.

“A cég itteni főhajcsára a főmérnök, aki tipikus német. Izzik a gyűlölettől és a munkadühtől. Egyformán fontos neki a győzelem és a profit.”

A beteg láger a pokol legmélyebb bugyra:

”Fejemre húzom a halott embernek tetvektől nyüzsgő pokrócát, és órák hosszat így maradok. A sötétségben keresem a világosságot. Égek a hideg krematóriumban”

– írta élménybeszámolójában Debreczeni József újságíró, akinek feleségét és szüleit megölték Auchswitzban.

Mobil krematóriumok az orosz hadseregben

Putyin nem akarja, hogy túlságosan sok koporsó érkezzen haza Ukrajnából, ahol az elhúzódó hadjárat áldozatainak száma egyre nő miközben eredmények nincsenek. Az orosz hadsereg ezért mobil krematóriumokat használ, melyekben minden áldozatot el lehet égetni.

Putyin éppúgy semmibeveszi a saját katonái életét mint Sztálin a második világháború idején – állitja egy jeles brit történész, aki szerint az orosz elnök a múlt foglya. Antony Beever több könyvet is kiadott már a Szovjetunió illetve Oroszország hadtörténetéről, és az a véleménye, hogy Putyin elnök és környezete a régi sémák foglya, és nem sokat tud a korszerű hadviselésről. A tankot például éppúgy kulcsfontosságúnak tekinti mint annak idején Sztálin. Zsukov marsall csapatai óriási veszteségeket szenvedtek akkor amikor a tankhadosztályokat gyalogsági támogatás nélkül küldték Berlin ostromára. A védekező németek – olykor a Hitlerjugend alig képzett ifjoncai – páncélöklökkel százszámra lőhették ki az orosz tankokat, amelyek városi harcra nemigen alkalmasak.

A másik amiben Putyin hasonlít Sztálinhoz, hogy tökéletesen semmibe veszi az emberéletet. Mind a saját katonáinak mind pedig a polgári lakosságnak az életét is.

Ezért is rendszeresítettek krematóriumokat az orosz hadseregben, amelyek eltüntetik a halottakat. Ennek egyik következménye az, hogy nagyon sok tiszt hal meg, és a helyettesítésük egyre nagyobb gondot jelenthet az orosz vezérkarnak. A második világháború idején állandó tiszt hiány volt a szovjet hadseregben annak ellenére, hogy tömegesen léptették elő az altiszteket. A szervezetlenség éppúgy jellemzi Putyin hadseregét mint Sztálin idejében. Ezért nem meglepő a kudarc, amelyet eddig Ukrajnában el kell könyvelniük.

Pusztítás

Az orosz hadsereg isteníti a tüzérséget. Zsukov marsall tüzérsége Berlin ostromának idején több mint három millió aknát lőtt ki a németek fővárosára, amely így romhalmazzá változott. Most ugyanez a helyzet Mariupol ukrán kikötővárosban.
A csecsen háború idején Groznijban ugyanígy pusztított az orosz tüzérség. Szíriában Aleppo városa vált így áldozattá. Putyin épp azt a Dvornyikov hadseregtábornokot nevezte ki az ukrajnai hadművelet főparancsnokává, aki szinte a földdel tette egyenlővé a milliós Aleppo városát Szíriában.

Miért csinálják ezt?

„Putyin éppúgy mint Sztálin nem azt akarja, hogy szeressék hanem, hogy féljenek tőle!”

– hangsúlyozza a brit történész. Ugyanakkor azt is siet hozzátenni: „épp ez az egyik legfőbb tévedése a diktátoroknak. A brutális fellépés ugyanis erősíti az ellenállás szellemét, és épp a megadás ellen hat, amelyet pedig az oroszok kezdetben el akartak érni” – mondta a brit történész a Der Spiegel című német lapnak.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK