Mobil krematóriumok az orosz hadseregben

0
1127

Putyin nem akarja, hogy túlságosan sok koporsó érkezzen haza Ukrajnából, ahol az elhúzódó hadjárat áldozatainak száma egyre nő miközben eredmények nincsenek. Az orosz hadsereg ezért mobil krematóriumokat használ, melyekben minden áldozatot el lehet égetni.

Putyin éppúgy semmibeveszi a saját katonái életét mint Sztálin a második világháború idején – állitja egy jeles brit történész, aki szerint az orosz elnök a múlt foglya. Antony Beever több könyvet is kiadott már a Szovjetunió illetve Oroszország hadtörténetéről, és az a véleménye, hogy Putyin elnök és környezete a régi sémák foglya, és nem sokat tud a korszerű hadviselésről. A tankot például éppúgy kulcsfontosságúnak tekinti mint annak idején Sztálin. Zsukov marsall csapatai óriási veszteségeket szenvedtek akkor amikor a tankhadosztályokat gyalogsági támogatás nélkül küldték Berlin ostromára. A védekező németek – olykor a Hitlerjugend alig képzett ifjoncai – páncélöklökkel százszámra lőhették ki az orosz tankokat, amelyek városi harcra nemigen alkalmasak.

A másik amiben Putyin hasonlít Sztálinhoz, hogy tökéletesen semmibe veszi az emberéletet. Mind a saját katonáinak mind pedig a polgári lakosságnak az életét is.

Ezért is rendszeresítettek krematóriumokat az orosz hadseregben, amelyek eltüntetik a halottakat. Ennek egyik következménye az, hogy nagyon sok tiszt hal meg, és a helyettesítésük egyre nagyobb gondot jelenthet az orosz vezérkarnak. A második világháború idején állandó tiszt hiány volt a szovjet hadseregben annak ellenére, hogy tömegesen léptették elő az altiszteket. A szervezetlenség éppúgy jellemzi Putyin hadseregét mint Sztálin idejében. Ezért nem meglepő a kudarc, amelyet eddig Ukrajnában el kell könyvelniük.

Pusztítás

Az orosz hadsereg isteníti a tüzérséget. Zsukov marsall tüzérsége Berlin ostromának idején több mint három millió aknát lőtt ki a németek fővárosára, amely így romhalmazzá változott. Most ugyanez a helyzet Mariupol ukrán kikötővárosban.
A csecsen háború idején Groznijban ugyanígy pusztított az orosz tüzérség. Szíriában Aleppo városa vált így áldozattá. Putyin épp azt a Dvornyikov hadseregtábornokot nevezte ki az ukrajnai hadművelet főparancsnokává, aki szinte a földdel tette egyenlővé a milliós Aleppo városát Szíriában.

Miért csinálják ezt?

„Putyin éppúgy mint Sztálin nem azt akarja, hogy szeressék hanem, hogy féljenek tőle!”

– hangsúlyozza a brit történész. Ugyanakkor azt is siet hozzátenni: „épp ez az egyik legfőbb tévedése a diktátoroknak. A brutális fellépés ugyanis erősíti az ellenállás szellemét, és épp a megadás ellen hat, amelyet pedig az oroszok kezdetben el akartak érni” – mondta a brit történész a Der Spiegel című német lapnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .