Kezdőlap Címkék Környezetszennyezés

Címke: környezetszennyezés

Melyik politikus a legszennyezőbb?

A japán miniszterelnök repülőútjai során eregette a legtöbb széndioxidot a levegőbe tavaly, megelőzte Donald Trumpot is. A legkímélőbbek a spanyol kormányfők voltak. Orbán nincs a listán, de nehéz is lenne, mert nem tudni pontosan, hány géppel repül és kiével.

A világ húsz legfejlettebb országa (G-20) kormányainak vezetői által tavaly teljesített repülőútjait vette górcső alá a német FromAtoB online utazási iroda, a hivatali repülőgépek alapján kiszámolva, mennyi karbonnal szennyezték a környezetet.

Japán, amerikai élboly

Meglepő módon a japán miniszterelnök, Abe Sindzso nemzetközi útjai produkálták a legtöbb CO2-kibocsátást, több, mint 14 ezer tonnát. Őt követi Donald Trump amerikai elnök 11 ezer tonnával. Noha Trump csak 131 ezer kilométert repült, míg a japán politikus 206 ezret, az ő Boeing 747-ese korszerűbb, kevesebb károsanyagot ereget ki – derül ki a német cég adatsorából, amely az első hét politikus repülési adatait és értékeit részletezi. A G-20-ak közül Ausztrália, Mexikó, Indonézia és Svájc megtagadta az utazási információk kiadását, Szaúd-Arábia királya és miniszterelnöke pedig 2017. október és 2019. február között nem vállalt állami külföldi utazást, ezért szintén kívül került a rangsorból, olvasható a részletes ismertetőben. Az így megmaradó teljes 15-ös lista a statista.com oldalán található.

Forrás: statista.com

A vezető országok vezető politikusainak élmezőnye Boeinget vagy Airbust használ, az első hétben egyedül a briteknek van saját gyártmányú gépük, BAe 146-os.

Vannak, akik beérik kisebb géppel

A rangsor érdekessége, hogy a listát záró spanyol miniszterelnökök (Mariano Rajoy és az őt 2018 közepén váltó Pedro Sánchez) 40 ezer kilométerrel többet repültek Trumpnál, környezetterhelésük töredéke (8,5 százaléka) annak. Ennek magyarázata, hogy a spanyolok e célra Falcon 9000-est használnak, ami egy kicsi, elsősorban üzleti célú repülőgép. Ugyanígy kisebb gépet használ a holland miniszterelnök és brazil elnök, valamint a brit miniszterelnök. Az ő gépeik fajlagos károsanyag-kibocsátása töredéke a nagy masinákénak.

Orbánét nehéz lenne összesíteni

A listán nincs rajta Orbán Viktor, mert Magyarország nem tagja a G-20-as klubnak. De ha bővebb rangsort akartak volna készíteni a németek, jó nagy munkára kényszerülnének. Orbán ugyanis a legváltozatosabb módokon repül. Tavalyelőtt vásároltak két használt Airbus A-319-est, majd vettek egy Falcon 7X-et, amiről később kiderült, hogy szintén kettő van belőle. Mindegyiket katonai szállítógépként jelölték meg, folyamatosan tagadva, hogy kormánygépek lennének, noha Orbán sokszor ezeket vette igénybe. De gyakran használta az OTP Falcon 900-asát, amelyet kormánygép-jelöléssel is ellátták a nemzetközi forgalomban, a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Bombardier Global 6000-est. És akkor a fapados repülőgépek igénybevételéről ne is beszéljünk.

Valami van a levegőben és az nem hisztérikus sikongatás

Ez bizony nem lenne már hisztérikus sikongatás. Itt aztán már üvölteni is kellene, először éppen annak a kormányoldalnak, amely szégyenlősen erre már nem akar egy árva kanyit sem pazarolni. Inkább másra költ az illiberális államépítés során, olyasmikre, amiket fontosabbnak tart, mint a környezetszennyezés elleni, küzdelem. Tudjuk mindnyájan, hogy hova ment és megy el inkább rengeteg pénz!

Elrendelte a szmog riadó tájékoztatási fokozatát Budapesten a főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettség szintje az ünnepek előtt hat mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. De nem csak a fővárosról van szó.  A levegő higiénés index alapján Kecskemét, Putnok, Sajószentpéter, Tököl levegőminősége is egészségtelen, Miskolcon pedig veszélyes – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Még tizenhárom helyen kifogásolt a levegő. Ezek: Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Kazincbarcika, Nyíregyháza, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Vác, Várpalota. De nem csak a magas szállópor-tartalom miatt romlott a levegő minősége az országban. A Chicagói Egyetem szakemberei szerint a szennyezett levegőből az emberi szervezetbe kerülő apró részecskék ártalmasabbak, mint a dohányzás, amely 1,6 évvel rövidítheti meg a várható élettartamot, és veszélyesebbek az olyan közegészségügyi fenyegetéseknél, mint a HIV-fertőzés és az AIDS, valamint a háború.

Vajon ez mennyivel rövidíti meg az életünket?

Vajon szeretett szülőföldünkön a jelenlegi társadalmi helyzet hány esztendővel rövidíti meg életünket, már azokét a milliókét, akik nem haszonélvezői a mostani hatalomnak. Például a nyugdíjasok többsége. 3500 forinttal, több mint havi 133 ezer forintra nő az átlagnyugdíj januártól a kormány szerint. Egy hete 2,7%-os emelést hirdettek ki a Közlönyben, pedig ennél a jegybank is magasabb inflációval számol. A Nyugdíjasok Országos Képviselete már a válság miatt felfüggesztett korrekciós szabályok visszaállítását kéri a miniszterelnöktől, hogy a növekvő munkabérekhez is igazítsák a nyugdíjakat.

Jövőre is drágulnak a feldolgozatlan élelmiszerek a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb infláció jelentése szerint. Az idei 6,8 százalék után jövőre 8,9 százalék lehet ebben a termékkörben az infláció. Mindez azért lényeges, mert az idősek fogyasztásában az élelmiszer nagyobb súllyal szerepel, mint a társadalom egészében. A nyugdíjasok fogyasztói kosarában a gyógyszerek mellett ezek a kiadások a legszámottevőbbek.

Valami van még a levegőben

Valami van a levegőben a szálló poron és az infláción kívül is még, ami károsan hat egészségünkre, legalábbis a többséget illetően! Az pedig nem más, mint a Fidesz-KDNP kormányszövetség legutóbbi intézkedései által gerjesztett helyzet.  A CEU, a média centralizáció, a rabszolgatörvény, a közigazgatási bíróság felállítása nem csak az Európa Tanácsnál, de idehaza is kiverték a biztosítékot.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel, és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléssel közösen sztrájkelőkészítő bizottságot hozott létre. Útlezárások, munkabeszüntetések várhatók és további tüntetések is. A híradások szerint tegnap a demonstráció a Magyar Kétfarkú Kutya Párt “Összkarácsonyi Békemenetével” kezdődött a Kossuth téren, a beszédek után elindult a tömeg a Kossuth tér környékén.

Civilek, ellenzéki pártok és szakszervezetek szervezésében vonultak a tüntetők a parlamenttől a Sándor-palotáig, hogy tiltakozzanak, amiért a köztársasági elnök szerdán aláírta a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló törvényt, csütörtökön pedig a túlóratörvényről szólót is, és elrendelte annak kihirdetését. Több ezer ember vonul fel a Várba.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke a HVG tudósítójának azt mondta, ez a tüntetés egy utolsó nagy jelzés karácsony előtt, hogy “ez nem egy hisztis csürhe, hanem egy hangos és dühös tömeg, amelyik meg fogja mutatni magát.” A politikus szerint a tiltakozások jövőre is folytatódnak.

Valami van a levegőben!

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK