Valami van a levegőben és az nem hisztérikus sikongatás

0
1079
környezetszennyezés

Ez bizony nem lenne már hisztérikus sikongatás. Itt aztán már üvölteni is kellene, először éppen annak a kormányoldalnak, amely szégyenlősen erre már nem akar egy árva kanyit sem pazarolni. Inkább másra költ az illiberális államépítés során, olyasmikre, amiket fontosabbnak tart, mint a környezetszennyezés elleni, küzdelem. Tudjuk mindnyájan, hogy hova ment és megy el inkább rengeteg pénz!

Elrendelte a szmog riadó tájékoztatási fokozatát Budapesten a főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettség szintje az ünnepek előtt hat mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. De nem csak a fővárosról van szó.  A levegő higiénés index alapján Kecskemét, Putnok, Sajószentpéter, Tököl levegőminősége is egészségtelen, Miskolcon pedig veszélyes – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Még tizenhárom helyen kifogásolt a levegő. Ezek: Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Kazincbarcika, Nyíregyháza, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Vác, Várpalota. De nem csak a magas szállópor-tartalom miatt romlott a levegő minősége az országban. A Chicagói Egyetem szakemberei szerint a szennyezett levegőből az emberi szervezetbe kerülő apró részecskék ártalmasabbak, mint a dohányzás, amely 1,6 évvel rövidítheti meg a várható élettartamot, és veszélyesebbek az olyan közegészségügyi fenyegetéseknél, mint a HIV-fertőzés és az AIDS, valamint a háború.

Vajon ez mennyivel rövidíti meg az életünket?

Vajon szeretett szülőföldünkön a jelenlegi társadalmi helyzet hány esztendővel rövidíti meg életünket, már azokét a milliókét, akik nem haszonélvezői a mostani hatalomnak. Például a nyugdíjasok többsége. 3500 forinttal, több mint havi 133 ezer forintra nő az átlagnyugdíj januártól a kormány szerint. Egy hete 2,7%-os emelést hirdettek ki a Közlönyben, pedig ennél a jegybank is magasabb inflációval számol. A Nyugdíjasok Országos Képviselete már a válság miatt felfüggesztett korrekciós szabályok visszaállítását kéri a miniszterelnöktől, hogy a növekvő munkabérekhez is igazítsák a nyugdíjakat.

Jövőre is drágulnak a feldolgozatlan élelmiszerek a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb infláció jelentése szerint. Az idei 6,8 százalék után jövőre 8,9 százalék lehet ebben a termékkörben az infláció. Mindez azért lényeges, mert az idősek fogyasztásában az élelmiszer nagyobb súllyal szerepel, mint a társadalom egészében. A nyugdíjasok fogyasztói kosarában a gyógyszerek mellett ezek a kiadások a legszámottevőbbek.

Valami van még a levegőben

Valami van a levegőben a szálló poron és az infláción kívül is még, ami károsan hat egészségünkre, legalábbis a többséget illetően! Az pedig nem más, mint a Fidesz-KDNP kormányszövetség legutóbbi intézkedései által gerjesztett helyzet.  A CEU, a média centralizáció, a rabszolgatörvény, a közigazgatási bíróság felállítása nem csak az Európa Tanácsnál, de idehaza is kiverték a biztosítékot.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel, és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléssel közösen sztrájkelőkészítő bizottságot hozott létre. Útlezárások, munkabeszüntetések várhatók és további tüntetések is. A híradások szerint tegnap a demonstráció a Magyar Kétfarkú Kutya Párt “Összkarácsonyi Békemenetével” kezdődött a Kossuth téren, a beszédek után elindult a tömeg a Kossuth tér környékén.

Civilek, ellenzéki pártok és szakszervezetek szervezésében vonultak a tüntetők a parlamenttől a Sándor-palotáig, hogy tiltakozzanak, amiért a köztársasági elnök szerdán aláírta a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló törvényt, csütörtökön pedig a túlóratörvényről szólót is, és elrendelte annak kihirdetését. Több ezer ember vonul fel a Várba.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke a HVG tudósítójának azt mondta, ez a tüntetés egy utolsó nagy jelzés karácsony előtt, hogy “ez nem egy hisztis csürhe, hanem egy hangos és dühös tömeg, amelyik meg fogja mutatni magát.” A politikus szerint a tiltakozások jövőre is folytatódnak.

Valami van a levegőben!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .