Kezdőlap Címkék Ken baba

Címke: Ken baba

Ken baba, a Kreml-barát rendőr és a Páncéltörő a cseh „szakértői kormányban”

0

Egy héttel ezelőtt Miloš Zeman cseh köztársasági elnök  fogadta Andrej Babišt, az októberi választásokon legtöbb szavazatot begyűjtő ANO párt vezetőjét. Az „atyai jótanácsokon” kívül az államfő felkérte a leendő miniszterelnököt, hogy december 13-ig állítsa fel az új cseh kormányt. Ez a mai napon megtörtént, ám továbbra is kérdés maradt: vajon hosszú életű lesz a cseh „szakértői” kormány? 

Szerda délelőtt a szokásos ceremóniákkal vette kezdetét az új cseh kormány hivatalba lépése. Az új miniszterek  megjelentek a csehszlovák államalapító Tomáš Gregor Masaryk Lánechben lévő sírjánál, és koszorút helyeztek rajta. A szimbolikus eseményen Zeman köztársasági elnök szintén részt vett. Ezután a kabinetek vezetői visszatértek Prágába, hogy megtartsák az első kormányülésüket, amely fél négykor vette kezdetét. Előtte még Zeman a prágai várban, azaz Hradzsinban fogadta a 14 minisztert és Andrej Babišt, és egyenként felkérte őket a tálcák vezetésére. Azon nyomban megnyugtatta a jelenlévőket:

„Akkor is támogatni fogom a most felállított kormányt, ha a januári képviselőházi (parlamenti) gyűlésén nem kapnak bizalmat” 

Zeman arra célzott, hogy a most felállt Babiš-kormánynak január 10-én a törvényhozás elé kell terjesztenie programját, amit a képviselőháznak szintén el kell fogadnia. Ha ez nem történik meg, akkor a cseh államfő ismét az ANO vezetőjét bízná meg a kormányalakítással, sőt, több időt adna neki erre.

Milos Zeman cseh államfõ (j) miniszterelnökké nevezi ki Andrej Babis milliárdost, a cseh képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnökét Prágában. A kép forrása: MTI/EPA/Martin Divisek

Koalíciós játékok

A cseh sajtóban már az októberi választások óta számtalan fejtegetés látott napvilágot a leendő cseh kormány összetételét illetően. Ezek a prognózisok rendszerint arról szóltak, hogy a 200 fős csehországi parlamentben 78 helyet szerző, és a voksok közel 30 százalékát begyűjtő ANO kivel fog majd koalícióra lépni. Számtalan variáció merült fel, komoly pénzösszeggel fogadtak egyes kombinációkra, illetve számos vitát eredményezett egy-egy bizarrnak tűnő forgatókönyv is. Ezzel kapcsolatban még a Független Hírügynökség is felsorolt pár eshetőséget.

Most viszont úgy tűnik, hogy az utolsónak tartott prognózis valósul meg: vagyis az ANO-nak egyetlen politikai párttal sem sikerült megállapodnia a közös kormányzásról. Csupán homályos, kormányon kívüli támogatásban bízhat majd a a szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) és a Csehország és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) részéről, de ez sem garantált még teljesen.

Így maradt a többnyire párton kívüli, függetlenekből és „újoncokból” álló szakértői kormány felállítása. Ami pedig röviden így néz ki:

15 cseh miniszterből jelenleg kilencen párton kívüli szakemberek.

Két tálca mindjárt áldozatul is esett Babiš-kormánynak, amely azóta nem kevés gúnyos megjegyezés forrása: megszűnt az emberi jogi és a tudományos kutatásokért felelős minisztérium.

Régi motorosok 

Legelőször azokkal kell kezdeni, akiket Babiš megtartott az előző kormányból.

Immáron harmadszor neveztek ki nőt cseh védelmi miniszternek: Karla Šlechtovát, aki eddig a regionális fejlesztési miniszter volt Csehországban. A politikus már november végén elismerte a cseh közszolgálati televízióban, hogyha tárcát kap a szakértői kormányban, akkor az biztosan a hadügy lesz. Nincs katonai múltja, tőle a cseh védelmi költségvetés  rendbetételét várják, hiszen Šlechtová azzal szerzett hírnevet, hogy sikeresen és botrány nélkül hívta le a 2007-2013 időszakra vonatkozó uniós fejlesztési forrásokat, ami cseh viszonylatban valóban heroikus teljesítmény.

Šlechtová a hadügyminiszteri pozícióból Martin Stropnický védelmi minisztert váltja fel, ám neki sem kell aggódnia a munkája miatt, igaz, kicsit megváltozott a munkaköre. Stropnický lesz a cseh diplomáciai vezetője, vagyis az ő feladata lesz a közép-európai országot megfelelően lavírozni a nemzetközi térben, de legfőképp az Európai Unióban, különösen most, hogy Brüsszel a Prága – akárcsak Budapest és Varsó – ellen indított kötelezettségszegési eljárást a második fázisba léptette.

Stropnický egy igazi veterán a cseh politikában. Az eredetileg színész, rendező, dalszövegíró (rengeteg tv filmet és sorozatot készített) rövid ideig kulturális miniszter és nagykövet (Portugália, Olaszország) volt. Egyike az ANO alapítóinak, 2017 februárjától pedig a párt alelnökévé nevezték ki. Oroszellenes álláspontot képvisel, gyakran kritizálja Moszkvát a külpolitikája miatt, és híve a NATO-ban való szorosabb együttműködésnek. Ugyanakkor a cseh belpolitikában bevándorlóellenes kijelentéseket tesz, illetve pártolja a megállapodást a kommunistákkal és a szélsőjobbal.

Ugyanúgy posztján marad Robert Pelikán igazságügyi miniszter, akivel kapcsolatban gyakran megjegyezték, hogy nem autóval, hanem kerékpárral jár dolgozni a munkahelyére. Ugyanakkor ő más miatt vált ismertté az országban: elutasította, hogy megfosszák mentelmi jogától Babišt és és Jaroslav Faltýnek, ANO alelnökét a Gólyafészek („Čapí hnízdo”) ügy miatt, de ezt nem tudta megakadályozni. Most sokan aggódnak amiatt, hogy a miniszterelnök korrupciós ügyeivel kapcsolatos eljárásoknak hirtelen vége szakad és a folyamatban lévő nyomozásokat szintén felfüggesztik.

A cseh pénzügyminiszter a korábban helyettesi pozíciót betöltő Alena Schillerová lesz. A jogász végzettségű nő akkor került a politika közelébe, amikor Babiš pénzügyminiszter körül egyre gyűlni kezdtek a viharfelhők. Miután Bohuslav Sobotka szocialista miniszterelnök vezette kormány idén májusban lemondatta Babišt a pozíciójáról, úgy tűnt, hogy a helyettese veszi át a tálcát. Ám az akkori kormányfő és cseh média szerint Schillerová nem volt más, mint az egykori pénzügyminiszter meghosszabbított karja, ezért  Sobotkáék megakadályozták, hogy átvegye Babiš helyét. Ugyanakkor a rossz nyelvek szerint valójában mindvégig fordított volt a helyzet:

Schillerová állt minden adóval és pénzüggyel kapcsolatos cseh törvény hátterében, rendkívüli állhatatossággal vitte keresztül az elképzeléseit, még néha magával Babiš-sal is szembement.

Tovább folytathatja eddigi munkáját Richard Brabec környezetvédelmi miniszter és Dan Ťok közlekedési miniszter, aki nem mellesleg vezető funkciót töltött ABB Energetic Systems vagy a francia Alstom vállalatokban.

A „Páncéltörő” Alena Schillerová egyik hírhedté vált képe…

Üde színfoltok

Ugyanakkor majdnem kétszer több „újonc” van a szakértői kormányban, mint ahány tapasztalt miniszter. Sőt, még nem is mindegyik miniszter esetében született végleges döntés, ezekről Babiš majd a jövő héten fogja tájékoztatni a nagyérdeműt.

A 65 éves független Ilja Šmídet tették meg a kulturális miniszternek, aki azzal szerzett hírnevet, hogy zenét komponál és (úja)megalapította a prágai filharmonikus zenekart. Tomáš Hüner nevezték ki az iparügyi és a kereskedelmi tálca élére. Az ő személye amiatt lehet érdekes, mert a cseh energetikai óriás (ČEZ) felső köreiben dolgozott évekig, ezért abban bíznak, hogy majd az ország energetikai kérdéseire koncentrál majd, különösen az atomenergetikára Jaroslava Němcovát nevezték ki munkaügyi és Klára Dostálovát pedig fejlesztési miniszternek.

Azonban a mostani Babiš-kormányban két tálcavezető személye a legérdekesebb, mégpedig az egészségügyi és a belügyi miniszteré. Adam Vojtěch viszi majd a cseh egészségügyet, aki korántsem ismeretlen Csehországban és Szlovákiában: egészen a döntőig jutott a 2005-ös tehetségkutató versenyen. Ráadásul

csehországi „Kennek”, vagyis Barbie partnerének becézik őt a kisfiús kinézete miatt. 

A saját albumot is kiadó Vojtěch a jogász és médiaszak elvégzése után Babiš médiacégénél (MAFRA) kezdett el dolgozni, mint ügyvéd. Egyre szorosabb kapcsolatba került az egykori pénzügyminiszterrel, aki felvette őt a tálcához, majd a 2017-es választások idején Vojtěch dolgozta ki a párt egészségügyi programját. Vele kapcsolatban azt is rebesgetik, hogy Babiš egyfajta mentorrá vált a fiatal politikusnak, mintha a kormányfő máris a potenciális utódjaként tekintene rá.

A „legproblémásabb tag” alighanem Lubomír Metnar egykori rendőr és kitüntetett nyomozó, aki egy rasszista inditatásból elkövetett gyújtogatási ügyet derített fel. A belügyminisztériumban dolgozott helyetteseként, valamint több vállalat vezetésében is jelen volt. Ám amiatt vált hírhedté, hogy 2017-ben pár hónapra csatlakozott a Biztonság, Felelősség és Szolidaritás (BOS) nevű mozgalomhoz.

Ez azonban egy deklaráltan

„NATO és EU-ellenes, nyíltan oroszbarát politikát folytató párt Csehországban”

Metnar azóta igyekszik elbagatellizálni a korábbi kijelentéseit és tagadja is, hogy valaha egyetértett volna a nyugati integrációs szervezetekből való kilépéssel, sőt, pont emiatt lépett ki három hónap után mozgalomból. Ennek ellenére továbbra is megmaradtak az aggodalmak a személyét illetően, hiszen arról suttognak, hogy a Kreml Csehországgal és Közép-Európával kapcsolatos elképzeléseit fogja megvalósítani. Ráadásul mivel ő lett a rendőrség vezetője, így a cseheknél szintén érzékenynek számító migrációs kérdésekben szintén Putyin érdekeinek megfelelően cselekedhet, ami tovább gyengítheti az EU-t.

Habár sikerült határidőre felállítani a Babiš-kormányt, a cseh sajtó nagy része mégis arra számít, hogy januárban nem kapnak bizalmat és valószínűleg jövőre előrehozott választásokat fognak tartani Csehországban. Csakhogy ebben az esetben egy időben tartanák az elnökválasztást is, és egy elutasított kormány egészen érdekes helyzetet teremthet az országban. Ezért korántsem véletlen, hogy Zeman sürgeti a megállapodást és mindenképp Babišt támogatja: az ANO szavazóinak megnyerésével ugyanis kényelmesen megvan a többség ahhoz, ismét ő kerüljön az államfői székbe.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK