Kezdőlap Címkék Jobbközép párt

Címke: jobbközép párt

Rövidesen új konzervatív párt alakulhat

Szükség van egy szabadelvű konzervatív pártra – mondta Pálinkás József akadémikus, volt MTA-elnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Sokakkal beszélget erről. Az elképzelés hónapok óta napirenden van.

Szükség van egy szabadelvű konzervatív pártra, amely a Fidesszel szemben állna – derült ki az ATV Egyenes beszéd című műsorában Pálinkás József szavaiból. A Magyar Tudományos Akadémia tagja, korábbi elnöke, Orbán Viktor első kormányának minisztere mint mondta,  sokakkal beszélget erről. Miniszterelnök-jelölt nem lenne – közölte. Ez a formáció technikai együttműködésre kész lenne a balközép pártokkal, de inkább közbülső erő lenne.

Először a tudományért emeltek szót

Régóta érlelődik a Fideszből kiábrándult minőségi értelmiségiek gondolata arról, hogy belépjenek a politika világába. Június elején írtunk arról, hogy a Felelős értelmiség nevű laza szerveződés ezen lamentál. A csoport még februárban lépett színre, bár ennek nagy visszhangja nem volt. Egyik legfajsúlyosabb szervezője Pálinkás József, részt vállalt még Csaba László, Jeszenszky Géza, Gyurgyák János és mások, mind Orbán szövetségesei voltak. Ma pedig váltást akarnak. Akkor úgy gondolták, fél év alatt akarnak elérni valamit.

A Felelős értelmiség csoport alapítói nyilatkozatukban még Széchenyi István jegyében

a kultúra és a tudomány értékeinek megőrzése érdekében hívták cselekvésre a velük egyetértőket.

Mint írták, kötelességüknek érzik, hogy emlékeztessék a kultúra és a tudomány területén intézkedő állami vezetőket, hogy a sikeres reformok alapos előkészítés és nyilvános mérlegelés után születnek. Az érintettek akarata ellenére kierőszakolt változások a szellemi életben soha nem érik el céljukat. Az értelmiség felelősségének tudatában kell visszautasítaniuk az elhamarkodott döntéseket, a kizsarolt végrehajtást, az intézmények rendjének felforgatását, a kormánynak nem tetsző ágazatok vagy nézetek elsorvasztására irányuló törekvést.

Tiltakoznak a napi érdekekhez, tudományosan kellőképpen alá nem támasztott elképzelésekhez igazított intézményalapítás gyakorlata ellen, és elítélik a világnézetek őszinte párbeszédét ellehetetlenítő durva vádaskodást, uszító hangnemet – írták akkor.

Pálinkás ma, nem először, megismételte, hogy nem ért egyet az MTA intézményhálózatának kormány alá rendelésével.

Aztán már alapvető változást akartak

Áprilisban aztán Hol voltál, amikor….? című közleményükben már arról írtak, hogy

„bizonytalan kimenetelű vállalkozáshoz, közéleti mozgalom elindításához”

kérik a közreműködést. Soraik átfogó vádirat azzal kezdve, hogy „ha gyerekeink, unokáink megkérdezik: ’te hol voltál, amikor eladták a jövőnket?’ – mit válaszoljunk nekik?” Arról kérdeztek, hogy „nem mi voltunk a magyar ’szellemi élet’ abban az időben, amikor az ország vezetői önként dörgölőztek egykori elnyomóinkhoz, és európai szövetségeseik ellenében keleti despoták kegyeit keresték?”

A csoport első nyilvános rendezvényén júniusban Pálinkás József arról beszélt, hogy ma szinte nincs normális magyar közélet:

a középszer és a még lejjebb egyre hangosabb, és tort ül a megtévesztett milliók felett,

a végletesen lebutított közbeszéd minden honfitársunk számára megalázó.

Szeretnék, ha Magyarországon a politika nem a tájékozatlan emberek szavazatainak egyszerű ígéretekkel való megvásárlása lenne, hanem tájékozott emberek autonóm döntései alapján alakulhatna.

Hogy ebből a kezdeményezésből mi lesz, azt el fogja dönteni a következő fél év

– foglalta össze céljukat Pálinkás József. Ez egyelőre egy értelmiségi kör, aztán ha tovább lépnek, mindenkinek személyesen el kell döntenie, rész akar-e ebben venni – mondta akkor Pálinkás József.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK